Vuoden 2020 aikana erityisesti Yhdysvalloissa, mutta edelleen myös Euroopassa on käynnistetty tutkintoja markkinoita hallitsevien suurten teknologiajättien toiminnasta ja mahdollisesta kilipailun rajoittamisesta tai hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä.
Nyt tapahtuu myös Kiinassa. jossa maan markkinavalvoja on aloittanut kilpailuoikeudellisen tutkinnan maan merkittävimpien teknologiayhtiöiden joukkoon kuuluvasta Alibabasta. Kyse on ensimmäisestä tämän tyylisestä tutkinnasta Kiinassa sen omiin teknologiayhtiöihin liittyen. Asiasta on raportoinut muun muassa Financial Times.
Tilanne onkin kokonaisuutena varsin mielenkiintoinen. Alibaban perustaja Jack Ma puhui aiemmin lokakuussa kriittisesti finanssialan sääntelystä ja sääntelyviranomaisten toiminnasta maassa. Tämän jälkeen viranomaiset ilmoittivatkin uusista toimintarajoituksista koskien myös Alibabasta aikanaan irrotettua Ant Groupia, jonka oli määrä juuri listautua pörssiin vielä tämän vuoden aikana. Uudet viranomaisvaatimukset johtivat listautumissuunnitelmien peruuntumiseen, ja ne on nähty laajasti jonkinlaiseksi kostoksi Jack Man aiemmista kriittisistä puheista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Kiinassa tutkitaan myös erilaisia markkinapaikkoja maassa ja ulkomailla tarjoavan Alibaban, joka on Kiinan suurin teknologiayhtiö, toimintaa. Kiinan kilpailuviranomaisen kerrotaan muun muassa tutkivan Alibaban vaatimusta sen yhteistyökumppanina toimiville kauppiaille käyttää yksinoikeudella sen alustaa sekä mahdollisia muita, hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttöön liittyviä asioita.
Alibaban osakekurssi laski 8 prosentilla tiedon tutkinnan aloittamisesta tultua julki.
Alibaba on todennut tekevänsä aktiivisesti yhteistyötä viranomaisten kanssa tutkinnassa ja sen liiketoiminnan jatkuvan normaalisti. Pahimmillaan Alibabaa voidaan rangaista sakoilla, jotka kohoavat jopa 10 prosenttiin sen edellisen vuoden liikevaihdosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alibabaan kohdistuneen tutkinnan lisäksi Kiinan keskuspankki on ilmoittanut ”valvovansa ja ohjaavansa” maksupalveluista muiden finanssipalvelujen tarjoamiseen laajentuneen Ant Groupin toimintaa liittyen reiluun kilpailuun ja kuluttajansuojaan.
Kiinan suuret teknologiayhtiöt ovat saaneet toimia varsin vapaasti kotimaassaan monien vuosien ajan, kunhan ne ovat tukeneet maata hallitsevan kommunistisen puolueen agendaa, mutta jatkossa tilanne saattaa nyt muuttua, kun teknologiayhtiöistä on kasvanut niin suuria ja monella tavalla merkittäviä toimijoita.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »