Motorola on viime vuosina julkaissut runsain mitoin älypuhelimia keskihintaluokkaan. Tuorein tulokas on Moto G9 Power, jossa on Motorolan historian toistaiseksi suurin akku.
Moto G9 Powerin akkukapasiteetti on merkittävät 6 000 milliampeerituntia, mutta kookas on toki itse puhelinkin. Peräti 6,8-tuumaisella näytöllä varustetussa Moto G9 Powerissa on myös muiden Motorola-älypuhelinten tavoin lähellä puhdasta vakioilmettä oleva Android 10 -ohjelmisto.
Motorola Moto G9 Power
- Android
- Muovi
- 6,8" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 64 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 662 -piiri
- 6000 mAh akku
Motorola G9 Power on jo saatavilla Suomessa 249 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja on kaksi, violetti Electric Violet ja harmaa Metallic Sage, jollainen oli väriltään arvostelulaitteemme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Moto G9 Powerin tekniset tiedot
- 6,8 tuuman näyttö 1640×720 pikselin HD+-tarkkuudella
- Sormenjälkilukija takana
- Kolme takakameraa
- 64 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla ja 0,7 mikronin pikselikoolla (16 megapikselin kuvakoolla pikselikoko 1,4 mikronia)
- 2 megapikselin makerokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- Videokuvaus pääkameralla 1080p 30 / 60 fps ja 720p 30 fps, makrokameralla 720p 30 fps
- 16 megapikselin etukamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 2 mikrofonia
- Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavun korteille)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, FM-radio
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 6 000 milliampeeritunnin akku 20 watin TurboPower-pikalatauksella
- Mitat 172,14 x 76,79 x 9,66 millimetriä
- Paino 221 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Motorola Moto G9 Powerissa
- Akku. Moto G9 Powerin vahvin osa-alue on sen erittäin pitkä käyttöaika. Raskaallakin käytöllä kaksi vuorokautta on mahdollisuuksien rajoissa, ja varsin tavanomaisella käytöllä puhelinta ei tarvitse latailla puhelinta niinkään usein.
- Puhdas Android. Lähellä puhdasta oleva Android on Motorola-älypuhelinten tuttu ominaisuus, joka on käyttäjästä riippuen joko hyvä tai huono asia.
- Suuri koko. Kookkaat älypuhelimet eivät toki ole kaikkien mieleen, mutta multimedialaitteeksi 6,8-tuumaisella näytöllä varustettu Moto G9 Power sopii hienosti. Näytön resoluutio ei ole kaikkein korkein, mutta elokuvia sillä katselee silti mielellään.
Huonoa Motorola Moto G9 Powerissa
- Kameran rajoitukset. Moto G9 Powerin kamera ei ole aivan 250 euron hintaluokan etevimpien puhelinten tasolla. Pääkameran kuvanlaatu on parhaimmillaan oikein hyvää, mutta makrokamera on selvästi heikompi. Ultralaajakulmakameraa sen sijaan ei ole ensinkään, mikä on hieman omituista kuin myös harmillista.
- Haavoittuva hinta-laatusuhde. Älypuhelinten 200-300 euron hintaluokka on tälläkin hetkellä erittäin kilpailtu. Moto G9 Power on hyvä älypuhelin, mutta sen hinta-laatusuhteessa on heikkojakin kohtia, joissa monet haastajat ovat edellä. Kameran puutteet, verrattain epätarkka näyttö ja joitakin kilpailijoita heikompi järjestelmäpiiri ovat suurimmat harmin aiheet.
Massiivinen älypuhelin mainiolla akunkestolla
Motorolan Moto-älypuhelimia on viime aikoina julkaistu erittäin ripeään tahtiin. Keskihintaisilla älypuhelimilla on kullakin oma erottava tekijänsä, joka voi olla vaikkapa telekamera, erikoisnopea lataus tai suuri akku, kuten Moto G9 Powerin tapauksessa.
Moto G9 Powerissa suurta ei kuitenkaan ole vain akku, vaan myös itse älypuhelin on mittavan kokoinen. Peräti 6 000 milliampeeritunnin akun lisäksi LCD-näytöllä on kokoa kiitettävät 6,8 tuumaa, joten yhden käden käyttö on jokseenkin mahdoton ajatus. Moto G9 Power myös painaa 221 grammaa, muttei kokoon suhteutettuna kuitenkaan tunnu erityisen painavalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti Moto G9 Power on miellyttävä katsella, vaikka kovaa muovia oleva röpelöiseksi pinnoitettu takakuori ei parhainta ensivaikutelmaa annakaan. Puhelin ei kuitenkaan nitise, natise tai taivu, eikä laatutuntumassa olekaan kokonaisuutena erityistä huomautettavaa.
Moto G9 Powerin oikealla kyljellä ovat perinteiset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, ja USB-C-liitännän ohella puhelimesta löytyy myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Vasemmalla kyljellä on Google Assistant -virtuaaliavustajapainike, joka ainakin omaan makuuni on ellei hyödytön, niin vähintäänkin turhanpuoleinen.
Virhepainalluksia sattuu toisinaan, mutta onneksi painikkeen voi kytkeä pois käytöstä. Ikävä kyllä sille ei voi asettaa vapaavalintaista toimintoa, joten näppäin jäänee monilla vähäiselle käytölle. Androidilla Assistantin avaamiseksi on tarjolla monia muitakin nopeita keinoja, joten erilliselle painikkeelle ei olisi suurta tarvetta.
Puhelimen takakuorta koristaa muistakin päättyvän vuoden Moto-älypuhelimista tuttuun tapaan muotoiltu pyöristetty neliskulmainen kamerakomponentti. Sen ohella takana on Motorola-logoon upotettu kapasitiivinen sormenjälkilukija, joka on nopea ja luotettava, mutta hieman turhan korkealla ollakseen luonnollisesti etu- tai keskisormen ulottuvilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten todettua, on käyttöaika ässä Moto G9 Powerin hihassa. Suuren 6 000 milliampeeritunnin akkukapasiteetin, kevyen Androidin ja perustasoisen teknisen kattauksen ansiosta Moto G9 Powerin käyttöaika on erittäin pitkä, kohtalaisen helposti kaksikin vuorokautta ja kohtuullisella käytöllä enemmänkin.
Ilahduttavasti Moto G9 Power ei liioin vaikuta kuumenevan kovassakaan rasituksessa, vaikka lataus puhelinta väliaikaisesti lämmittääkin. Akku täyttyy 20 watin teholla noin 90 minuutissa.
Kookkaalta 6,8-tuumaiselta LCD-näytöltä on ilo katsella vaikkapa suoratoistopalveluiden sisältöjä. Näytön kokoon suhteutettuna sen tarkkuus (1640 × 720 pikseliä) ei ole erityisen korkea, mutta värit toistuvat mukavan tarkasti ja kontrastikin on kohdallaan.
Näytön 20,5:9-kuvasuhde soveltuu hienosti elokuvienkin katseluun, ja Moto G9 Power onkin hyvä valinta käyttäjälle, jonka älypuhelinkäyttö keskittyy multimedian ja sosiaalisen median sisältöihin. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on ilahduttavasti mukana, ja kuulokkeet kytkeekin puhelimeen mielellään stereoäänentoiston puuttuessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähellä puhdasta vakioversiota oleva Android on tuttu näky Motorolan viime vuosien älypuhelimista, ja myös Moto G9 Powerin Android 10 -ohjelmistossa on vain muutamia valmistajan omia lisäyksiä. Pääasiassa puhelimessa hyödynnetään Googlen sovelluksia, mutta esimerkiksi kamerasovellus on Motorolan käsialaa.
Motorola on lisännyt puhelimeen myös runsaslukuisen joukon käteviä Moto-erikoistoimintoja, joilla voi vaikkapa aktivoida kameran tai taskulampun puhelinta heilauttamalla tai siirtyä ilmoitusprofiilista toiseen laitetta kääntämällä. My UX -toiminnot puolestaan mahdollistavat Androidin ilmeen nopean räätälöinnin vaikkapa korostevärejä, sovelluskuvakkeita ja fontteja sekoittelemalla.
Moto G9 Power on mukana Motorolan julkaisemalla Android 11 -päivityslistalla, mutta muuten päivitystuesta tai aikataulusta ei ole tietoa. Todennäköisesti Android 11 tulee jäämään Moto G9 Powerin ainoaksi suureksi käyttöjärjestelmäpäivitykseksi. Tietoturvapäivitykset ovat perinteisesti saapuneet Moto-laitteille varsin nopeasti. Arvostelun julkaisuhetkellä Moto G9 Powerin tietoturva oli jo marraskuun 2020 tasolla.
Mukava käyttökokemus, mutta ailahteleva kamera
Motorola Moto G9 Powerin hintaluokka noin 250 euron tietämillä on tällä hetkellä erittäin kilpailtu. Saatavilla on erittäinkin hyvin varusteltuja älypuhelimia hieman tehokkaammilla piireillä ja jopa 5G-yhteyksillä, ja osalle haastajistaan Motorola-uutuus joutuu hieman taipumaan.
Moto G9 Power on varustettu Qualcommin alemmassa keskiluokassa tavanomaisella Snapdragon 662 -järjestelmäpiirillä, joka soveltuu verrattain hyvän Adreno 610 -grafiikkasuorittimensa ansiosta kohtuullisesti kuitenkin mobiilipelaamiseenkin.
Kokonaisuutena mainittavaa takkuilua ei Moto G9 Powerilla testin aikana esiintynyt. Jokapäiväinen käyttö, sosiaalisen median selailu ja suoratoisto onnistuvat hienosti, ja myös pelaaminen suurella näytöllä on miellyttävää. Grafiikoissa on pelatessa hieman joustettava, mutta kaiken kaikkiaan käyttökokemus on mukava ja tasainen.
Suomessa Moto G9 Powerissa on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, mikä on tässä hintaluokassa varsin yleinen valinta. Saatavilla on myös toisen SIM-korttipaikan kanssa jaettu muistikorttipaikka enintään 512 gigatavun microSD-korteille. Kumpikaan muisteista ei ole nopeinta laatua, mutta käyttökokemus säilyy hyvänä, kuten jo edellä todettua.
Kamerapuhelimena Motorola Moto G9 Power ajaa asiansa, muttei häikäise millään osa-alueella. Näytön vasemmassa yläkulmassa sijaitsevaan reikään istutetun 16-megapikselisen etukameran lisäksi käytössä on kolme takakameraa:
- 64 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla ja 0,7 mikronin pikselikoolla (16 megapikselin kuvakoolla pikselikoko 1,4 mikronia)
- 2 megapikselin makrokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
Käytännössä vain kahdelle neljästä kamerasta on todellista kuvauskäyttöä. Etukamera ja 64 megapikselin pääkamera takana ovat peruslaadukkaita, ja etenkin muotokuvatilat toimivat kummallakin oikein hienosti.
Makrokameran hyödyt jäävät vähäisiksi kuvien ollessa melko valjakoita, ja syvyyskamera on mukana lähinnä taustan sumennusta eli boke-efektiä luomassa. Sumennus käy kuitenkin näppärästi myös apukamerattomalta etukameralta, mutta useamman kameran kokoonpanot ovat tätä nykyä enemmän sääntö kuin poikkeus.
Pääkameralla kuvataan oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella, jolloin neljä pikseliä ympätään yhteen muun muassa paremman valontallennuksen ja yksityiskohtien saavuttamiseksi. Hämärämmässä valaistuksessa laadukas kuvaaminen Moto G9 Powerilla on tästä huolimatta hankalaa.
Värit tallentuvat valokuviin pääasiassa luonnollisina, mutta vastavalossa, kuten vaikkapa auringonlaskuja kuvattaessa ei Moto G9 Power ole vahvimmillaan. Hieman yllättäen parhaiten kameroista suoriutuu oiva etukamera, jonka muotokuvat saavat mielen maireaksi, eritoten sopivan luonnollisesti sieventävää kauneustilaa käytettäessä.
Etukameroita on vain yksi, mutta käytettävissä on silti erillinen laajakuvatila, joka on vaihtoehto rajatummalle näkymälle. Toiminto on kätevä tapa ikuistaa itsensä ja ystävänsä, kunhan yhteisiä kokoontumisia voi taas huoletta järjestää.
Myös videokuvaukseen on panostettu Moto G9 Powerilla hieman tavallista enemmän. Puhelin valjastaa videokuvauksen käyttöön kaksi mikrofoniaan, ja äänenlaatu videoissa on oikein hyvällä tasolla. Korkeimmillaan kuvaaminen onnistuu 1080p-tarkkuudella ja 60 ruudun sekuntitahdilla (etukamera 30 ruutua). 4K-kuvaus ei onnistu millään kameralla.
Kannattaa huomata, että näyttö ei jokseenkin alhaisen resoluutionsa vuoksi kykene toistamaan videoita täydellä 1080p-laadulla, vaan käyttäjän on tyytyminen 720p-tarkkuuteen.
Moto G9 Powerin kamerakokoonpanossa hämmentävimpiä yksityiskohtia on ultralaajakulmakameran puuttuminen tyystin. Sen karsimisen ymmärtäisi, mikäli pääkamera olisi erityisen tasokas, mutta ikävä kyllä näin ei ole. Laajakulmaotoksia Moto G9 Powerilla ei siis voi napsia, toisin kuin lähes kaikilla sen kilpailijoilla.
Motorolan ilahduttavan hyvä kamerasovellus on sen sijaan tuttuun tapaan helppokäyttöinen ja monipuolinen. Kuvaustiloja on kokeiltaviksi runsain mitoin, ja mielenkiintoisimpia niistä ovat yhtä väriä korostava Spottiväri-tila sekä aiemminkin kehuttu muotokuvatila.
Kaiken kaikkiaan Motorola Moto G9 Power on perusvarma kamerapuhelin, jonka tuotoksilla pärjää hienosti sosiaalisessa mediassa. Sen vahvinta osaamista on etukamera, harmittavin haittapuoli taas ultralaajakulmakameran puuttuminen.
Kannattaako Motorola Moto G9 Powerin ostaminen?
Motorola Moto G9 Power erottautuu kilpailijoistaan kokonsa ansiosta, mutta joutuu taipumaan muutamilla osa-alueilla. Noin 250 eurolla on nimittäin saatavilla tehokkaampiakin älypuhelimia, ja myös Moto G9 Powerin näyttö antaa alhaisella tarkkuudellaan tasoitusta ollen toisaalta markkinoiden suurimpia.
Pitkä käyttöaika on Moto G9 Powerin valttikortti ja paras ominaisuus. Monet muutkin älypuhelimet tarjoavat kuitenkin tätä nykyä mainion akunkeston, joten se ei ole 250 euron tienoillakaan harvinaisuus. Lähes puhdas vakio-Android, jollainen Moto G9 Powerissa on, on sen sijaan merkittävämpi erottautumistekijä.
Motorola Moto G9 Powerilla on runsaasti haastajia. Motorolan omasta leiristä eräs vaihtoehto on myös alle 250 euron hintaiseksi pudonnut, hieman tehokkaampi ja paremmin kameroin varustettu Motorola One Hyper. Myös esimerkiksi alle 250 euron Samsung Galaxy A51 lyö Moto G9 Powerin niin näytön, tehojen kuin kameran osalta.
Erittäin vahvoja haastajia ovat myös Xiaomin alle 300 euron Redmi Note 9 Pro sekä Xiaomi Mi 9T. Ne päihittävät Moto G9 Powerin sekä tehoissa että kamerakyvyissä.
Mikäli budjetti joustaa hieman, ja uuden sukupolven 5G-verkkojen kokeilu kiinnostaa, kannattaa vertailuun ympätä myös Motorola Moto G 5G Plus tarjousten mukaan vaihtelevalla hintapapulla sekä hieman tuoreemmat muut alemman keskihintaluokan 5G-älypuhelimet alle 300 euron euron hintaiset OnePlus Nord N10 5G, pitkälti tasavahva Xiaomi Mi 10T Lite ja Samsungin Galaxy A42 5G.
Kaiken kaikkiaan Motorola Moto G9 Power on hyvä älypuhelin, mutta sen hinta-laatusuhteessa on muutamia puutteita, jotka tekevät uutuudesta haavoittuvan kilpaillussa hintaluokassa. Myös Moto G9 Powerin ostaja voi kuitenkin huoletta odottaa perushyvää Android-käyttökokemusta erityisvalttikorttinaan hyvä 2-3 päivän akunkesto.
Arvostelun päätteeksi vielä muutamia esimerkkivalokuvia Motorola Moto G9 Powerilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »