Euroopan komissio on tänään esitellyt ehdotuksensa Euroopan unionin uusiksi digitaalisten palvelujen ja digitaalisten markkinoiden lainsäädännöksi.
Digitaalisten palvelujen lainsäädännöllä on tavoitteena asettaa sosiaaliselle medialle, verkkokauppapaikoille ja muille Euroopan unionissa toimiville verkkoalustoille uusia vaatimuksia liittyen palveluiden käyttäjien eli asiakkaiden aseman suojelemiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Digitaalisten markkinoiden ehdotettu lainsäädäntö puolestaan tavoittelee suurten teknologiajättien, niin sanottujen portinvartijoiden vallan rajoittamista ja tasapuolisempien kilpailumahdollisuuksien luomista.
Digitaalisten palvelujen lainsäädännöllä on tarkoitus edellyttää esimerkiksi alustoja poistamaan määritellyt laittomat sisällöt palveluista nopeammin sekä suojaamaan käyttäjien perusoikeuksien kattavasti verkossa. Yksi esimerkki voi olla henkilöllisyyden varmentaminen huijauksien estämiseksi markkinapaikoilla.
Osana digitaalisten palvelujen sääntelyä alustoja, jotka tavoittavat yli 10 prosenttia EU:n väestöstä (45 miljoonaa käyttäjää), pidetään luonteeltaan systeemisinä, ja niihin sovelletaan niiden omien riskien hallintaa koskevien erityisvelvoitteiden lisäksi myös uutta valvontarakennetta. Komissiolle annettaisiin lainsäädännössä erityisvaltuudet valvoa näitä erittäin suuria alustoja, ja komissio voi esimerkiksi määrätä niille suoraan seuraamuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Digitaalisten markkinoiden lainsäädännön osalta puolestaan tavoitteena on tasoittaa pelikenttää niin, etteivät suuret teknologiajätit voisi esimerkiksi suosia omia sovelluksiaan omilla alustoillaan, esimerkiksi hakutoiminnoissa. Lisäksi muun muassa esiasennettujen sovellusten tulisi olla poistettavissa.
Digitaalisten markkinoiden uutta sääntelyä sovellettaisiin ainoastaan keskeisiin alustapalveluihin, jotka ovat altteimpia soveltamaan sopimattomia käytäntöjä, kuten hakukoneisiin, sosiaalisiin verkostoihin tai verkossa toimiviin välityspalveluihin, jotka täyttävät portinvartijoiksi nimeämistä koskevat objektiiviset lakisääteiset perusteet.
”Monet suuret alustat ovat saavuttaneet keskeisen aseman ihmisten elämässä ja yritysten toiminnassa, ja niillä on huomattava vaikutus jopa yhteiskuntaan ja demokratiaan yleensä. Tänään esitetyillä ehdotuksilla digitaalinen toimintaympäristömme organisoidaan seuraaviksi vuosikymmeniksi. Yhdenmukaisilla säännöillä, ennakkovelvoitteilla, paremmalla valvonnalla, nopealla täytäntöönpanolla ja varoittavilla seuraamuksilla varmistetaan, että kaikki, jotka tarjoavat ja käyttävät digitaalisia palveluja Euroopassa, hyötyvät tietoturvasta, luottamuksesta, innovoinnista ja liiketoimintamahdollisuuksista”, sisämarkkinakomissaari Thierry Breton totesi.
Kummankin uuden lainsäädäntökokonaisuuden osalta komissiolle tulisi mahdollisuus määrätä jopa 10 prosenttiin yhtiöiden maailmanlaajuisesta liikevaihdosta yltäviä seuraamuksia, jos sääntöjä ei noudateta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusissa lainsäädäntökokonaisuuksissa on kyse toistaiseksi vasta komission ehdotuksista. Seuraavaksi Euroopan parlamentti ja jäsenvaltiot käsittelevät komission ehdotuksia tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä, ja voi kestää vielä jopa vuosia ennen kuin uusi lainsäädäntö astuisi voimaan ja matkan varrella voi tapahtua joiltakin osin vielä myös muutoksia nyt esitettyyn.
Uusi sääntely laajentaisi EU-komission valvonta- ja toimintamahdollisuuksia teknologiajättien osalta. Tähän asti komissio on käynyt teknologia- ja alustayhtiöiden kimppuun tavanomaisen kilpailulainsäädännön pohjalta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »