Verkkoteknologiaan erikoistunut Nokia on aiemman lupauksensa mukaisesti kertonut tänään lisää uudesta strategiastaan, joka on luotu uuden, elokuun alussa aloittaneen toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin johdolla.
Ensitiedot sekä uusi vuoden 2021 alusta voimaan astuva organisaatiorakenne paljastettiin jo aiemmin lokakuun lopulla. Jatkossa Nokia kertoo tarkemmin liiketoimintaryhmiensä strategioista 18.3.2021 järjestettävässä Pääomamarkkinapäivä-tapahtumassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan se keskittyy toimittamaan kriittisiä verkkoja viestintäpalveluiden tarjoajille, yrityksille ja internet-toimijoille, ja yhtiö tavoittelee teknologiajohtajuutta kaikissa niissä segmenteissä, joissa se kilpailee.
“Uudistusten tavoitteena on varmistaa Nokian asema teknologiajohtajana muuttuvassa maailmassa”, sanoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark. ”Teknologian rooli maailmaa ravistelevien suurten yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ympäristökysymysten, resurssien niukkuuden, eriarvoisuuden sekä tuottavuuden heikentymisen ratkaisemiseksi on merkittävä. Tämän seurauksena tulemme näkemään kriittisten verkkojen roolin kasvun kaikkialla yhteiskunnassa.”
”Nokialla on kaikki valmiudet olla luotettava kumppani kriittisissä verkoissa. Meillä on pitkä kokemus sekä korkean suorituskyvyn verkoista että yhteistyöstä maailman vaativimpien internet-toimijoiden kanssa. Olemme edelläkävijöitä kriittisille verkoille tärkeissä avoimissa ja virtuaalisissa radioverkoissa. Lisäksi ohjelmistomme ovat siirtymässä täysin pilvinatiiveiksi”, sanoi Lundmark.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kertoo näkevänsä kasvavia mahdollisuuksia kriittisissä verkoissa niiden arvonmuodostuksen siirtyessä vähitellen monoliittisista järjestelmistä puolijohteisiin, ohjelmistoihin ja palveluihin. Tämä kehitys johtaa pilvinatiivien ja avointen rajapintojen yleistymiseen sekä uudenlaisiin liiketoimintamalleihin.
”Olemme yksi johtavista toimittajista, joka on kehittänyt monoliittisista ydinverkoista täysin pilvinatiiveja ja virtualisoituja. Näiden kehittäminen tulee olemaan meille jatkossa tärkeä painopiste teknologia- ja markkinajohtajuuden varmistamiseksi. Meillä on hyvät valmiudet tarjota uusia liiketoimintamalleja, kuten palvelupohjaisia as-a-service -ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin”, Lundmark sanoi.
Mobiiliverkkojen kannattavuus nollaan vuonna 2021
Nokia on viime vuosina pärjännyt verkkolaitemarkkinoilla kilpailijoitaan heikommin, erityisesti sen 5G-verkkotuotteiden suorituskyvyn ja hintakilpailukyvyn jäätyä jälkeen kilpailijoista 5G-verkkojen rakentamisen alkuvaiheen aikana.
Osana uutta strategiaa Nokia tavoittelee nyt teknologiajohtajuutta, ennen kaikkea mobiiliverkoissa, jotka ovat Nokian tulevaisuuden kannalta keskeisessä asemassa. Ensi vuodelle 2021 Nokia kertoi jo aiemmin näkymäkseen koko yhtiön tasolla 7-10 prosentin oikaistun liikevoiton, mikä petti markkinaodotukset pahemman kerran lokakuun lopulla. Teknologiajohtajuuteen pääseminen edellyttää merkittäviä panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänään Nokia kertoi tarkemmin eri uusien liiketoimintaryhmiensä vuoden 2021 sekä pidemmän aikavälin taloudellisista arvioista säilyttäen koko yhtiötason vuoden 2020 ja 2021 näkymät ennallaan. Analyytikoille suunnatussa kello 15 Suomen aikaa alkavassa verkkolähetyksessä käydään läpi jokaisen liiketoimintaryhmän markkinanäkymät, markkina-asema sekä strategiset painopistealueet.
Nokia kertoi tänään, että Mobile Networks -liiketoimintaryhmän arvioitu vertailukelpoinen liikevoittomarginaali on noin nolla prosenttia vuonna 2021, josta sen arvioidaan kasvavan merkittävästi pitkällä aikavälillä. Mobiiliverkkojen tulos on siis jäämässä nollatasolle ensi vuonna, johtuen sen heikosta kilpailuasemasta kuin myös tarvittavista panostuksista tilanteen korjaamiseksi.
Vertailukelpoiset tulokset eivät sisällä hankittujen aineettomien hyödykkeiden poistoja, uudelleenjärjestelyjä ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä.
Mobile Networks -liiketoimintaryhmän eli mobiiliverkkojen välitön tavoite on Nokian mukaan parantaa kannattavuuttaan sekä saavuttaa johtava asema 5G-verkoissa, mikä vaatii myös panostuksia. Lisäksi liiketoimintaryhmä keskittyy edelläkävijäasemansa vahvistamiseen ORAN ja vRAN -järjestelmissä, mittakaavaedun ylläpitämiseen viestintäpalvelujen tarjoajien kanssa sekä kasvattaen liiketoimintaansa yrityksille suunnatuissa yksityisissä langattomissa verkoissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muista liiketoimintaryhmistä Network Infrastructure kattaa Nokian kiinteät verkot, optiset verkot ja IP-reitityksen. Vuonna 2021 liiketoimintaryhmän arvioidaan saavuttavan korkean yksinumeroisen vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin, jonka arvioidaan kasvavan asteittain pidemmällä aikavälillä.
Cloud and Network Services -liiketoimintaryhmä (pilvi- ja verkkopalvelut) palvelee ohjelmistoilla niin operaattoreita kuin yritysasiakkaita. Vuonna 2021 liiketoimintaryhmän arvioitu vertailukelpoinen liikevoittomarginaali on yksinumeroisen vaihteluvälin keskivaiheilla, ja sen arvioidaan kasvavan merkittävästi pidemmällä aikavälillä.
Nokia Technologies -liiketoimintaryhmä vastaa Nokian immateriaaliomaisuuden kaupallistamisesta ja arvon kasvattamisesta. Vuoden 2021 osalta liiketoimintaryhmän arvioidaan parantavan hieman vertailukelpoista liikevoittoa vuoteen 2020 verrattuna, ja sen arvioidaan pysyvän vakaana pitkällä aikavälillä.
Uusi strategia tarkoittaa vanhan kokonaisajattelun hylkäämistä
Nokia rakensi suuren Alcatel-Lucent-yritysostonsa jälkeen ja sen myötävaikutuksella strategiansa end-to-end-mallille, jossa Nokian tavoitteena oli tarjota operaattoreille yhdeltä luukulta ratkaisut niin mobiiliverkkoon, kiinteään verkkoon, reitittimiin ja optisiin siirtoverkkoihin kuin myös ohjelmistoihin ja verkon hallintapalveluihin. Lisäksi Nokia on pyrkinyt operaattorien lisäksi laajenemaan tarjoamaan verkkoratkaisuja myös suoraan suuryrityksille.
Nokia kompuroi aiemman strategiansa toteutuksessa. Operaattoreilla ei ole ollut halua sitoutua vain Nokiaan ja hankkia siltä kaikkea. Tilannetta ei myöskään ainakaan auttanut mobiiliverkkoyksikön kompastelu uuden sukupolven 5G-tuotteissa. Osasyynä myös tähän oli Alcatel-Lucent-järjestely, joka sekoitti Nokian tuotekehityksen toimintaa kriittisellä hetkellä 5G-markkinan myös käynnistyttyä alkuperäisiä odotuksia aikaisemmin.
Nyt Nokia toteaa, ettei kriittisiä verkkoja ei yleensä osteta kokonaisuutena vaan osissa parhaan teknologian, suorituskyvyn ja kilpailukykyisen hinnan tarjoavilta toimijoilta.
Vanha end-to-end-ajattelu on näin heitetty romukoppaan, ja Nokian uusi strategia merkitsee luopumista kokonaisratkaisujen mallista ja siirtymistä kohti eri liiketoimintojen itsenäisempää toimintamallia, jossa eri bisnesten täytyy olla itsessään menestyviä ja pystyä perustelemaan niihin tehtävät investoinnit houkuttelevilla tuottomahdollisuuksilla muuten kuin vain osana kokonaistarjoaman rakentamista.
Uusi organisaatiorakenne voimaan tammikuun alusta
Nokia kertoi jo aiemmin 1.1.2021 voimaan astuvasta uuden toimintamallinsa mukaisesta organisaatiosta.
Organisaatiorakenteen muutosten yhteydessä Nokian johtoryhmä kutistuu tähänastisesta 17 henkilöstä 11 hengen vahvuiseksi sisältäen toimitusjohtajan, kun tehtävänkuvia yhdistetään. Nokian mukaan sen uusi toimintamalli parantaa tulosvastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä, yksinkertaistaa rakennetta sekä parantaa kustannustehokkuutta.
Moni uudesta johtoryhmästä ulos jäänyt johtaja on sittemmin kertonut jättävänsä Nokian.
Uuden strategiansa ensimmäisenä vaiheena esitellyssä uudessa rakenteessa Nokia organisoituu uudelleen neljään tulosvastuulliseen liiketoimintaryhmään. Uudet liiketoimintaryhmät ovat Mobile Networks, Network Infrastructure, Cloud and Network Services ja Nokia Technologies. Lisäksi perustettava Customer Experience -yksikkö vahvistaa asiakassuhteita läpi liiketoimintojen.
Liiketoimintaryhmiä ja Customer Experience -yksikköä tukee neljä keskeistä yksikköä: Finance-talousyksikkö, Legal and Compliance -lakiasianyksikkö, People-henkilöstöhallinto ja kiinteistötoiminnot sekä Strategy and Technology, joka kattaa strategisen suunnittelun, pitkän aikavälin tuotekehityksen mukaan luettuna Nokia Bell Labs sekä Nokian oman IT:n ja digitalisaation.
Näin Nokia on esitellyt sen uudet liiketoimintaryhmät:
- Mobile Networks, johon kuuluu mobiiliverkkojen tuotevalikoima sekä verkkojen käyttöönotto-, huolto- ja asiakaspalvelut sekä verkonhallintaohjelmistot. Tämä liiketoimintaryhmä tarjoaa mobiiliverkoista kiinnostuneille asiakkaille täyden valikoiman tuotteita, palveluita sekä niihin liittyviä ohjelmistoja. Se tähtää johtajuuteen keskeisissä teknologioissa, kuten 5G:ssä, ORAN:issa ja VRAN:issa. Liiketoimintaryhmän liikevaihto neljän viimeisen vuosineljänneksen ajalta on yhteensä noin 10 miljardia euroa. Mobile Networksin johtajaksi on nimitetty Tommi Uitto.
- Network Infrastructure, joka sisältää nykyiset IP Routing-, Optical Networks- sekä Fixed Networks -liiketoimintamme ja Alcatel Submarine Networks -liiketoiminnan, joka raportoidaan tällä hetkellä konsernin yhteisten toimintojen alla. Tämä liiketoimintaryhmä vastaa asiakkaiden jatkuvasti kasvaviin vaatimuksiin suuremmasta kapasiteetista, luotettavammista ja nopeammista verkoista ja alhaisemmista kustannuksista. Liiketoimintaryhmän liikevaihto neljän viimeisen vuosineljänneksen ajalta on yhteensä noin seitsemän miljardia euroa. Liiketoimintaryhmän johtajaksi on nimitetty Federico Guillén.
- Cloud and Network Services, joka sisältää olemassa olevan Nokia Software -liiketoimintamme (pois lukien verkkojen hallinnointi), Nokian Enterprise -liiketoiminnan, runkoverkot kattaen sekä ääni- että pakettivälitteiset ratkaisumme ja nykyisen Global Services -liiketoimintamme verkonhallintapalvelut. Tämä liiketoimintaryhmä tulee myös toimimaan joidenkin tuotteidemme jakelukanavana yritysasiakkaille. Se tähtää kasvuun hyödyntämällä markkinamuutosta kohti pilvipohjaisia ”network as a service” -verkkopalveluratkaisuja ja ohjelmistovetoista arvonluontia. Liiketoimintaryhmän liikevaihto neljän viimeisen vuosineljänneksen ajalta on yhteensä noin kolme miljardia euroa. Liiketoimintaryhmän johtajaksi on nimitetty Raghav Sahgal.
- Nokia Technologies liiketoimintaryhmä säilyy pääosin ennallaan. Liiketoimintaryhmän liikevaihto neljän viimeisen vuosineljänneksen ajalta on yhteensä noin 1,4 miljardia euroa. Liiketoimintaryhmän johtajana jatkaa Jenni Lukander.
Lisäksi Customer Experience -yksikkö vastaa yhtenäisestä asiakasrajapinnasta sekä edustaa asiakkaiden ääntä läpi liiketoimintojen. Customer Experience -yksikköön kuuluvat asiakastiimit, alue- ja maakohtainen johto sekä markkinointi. Yksikön johtajaksi on nimitetty Ricky Corker.
Liiketoimintaryhmiä ja Customer Experience -yksikköä tukee neljä keskeistä yksikköä:
- Finance, jota johtaa talous- ja rahoitusjohtaja Marco Wirén. Talousyksikkö sisältää myös läpi organisaation jaetut palvelut.
- Legal and Compliance, jota johtaa lakiasiainjohtaja Nassib Abou-Khalil.
- People, jota johtaa henkilöstöjohtaja Stephanie Werner-Dietz. Yksikkö kattaa henkilöstöhallinnon, toimintamallin hallinnoinnin sekä kiinteistötoiminnot.
- Strategy and Technology, joka kattaa strategisen suunnittelun, pitkän aikavälin tuotekehityksen mukaan luettuna Nokia Bell Labs sekä Nokian oman IT:n ja digitalisaation. Tämän yksikön johtaja tullaan ilmoittamaan myöhemmin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »