Tutkimusyhtiö TrendForce ennustaa Huawein osuuteen maailman älypuhelinmarkkinoista rajua pudotusta ensi vuonna. TrendForce on erikoistunut mittaamaan ja raportoimaan erityisesti älypuhelinten tuotantoa, mutta käytännössä sen luvut pienin eroin vastaavat toki myös toimitus- ja myyntilukuja.
TrendForcen ennusteissa Huawein osuus maailman älypuhelintuotannosta painuu jo tänä vuonna viime vuoden 17 prosentista 14 prosenttiin ja romahtaa ensi vuonna 4 prosenttiin. Saavutetulta huipputasolta ollaan siis tippumassa jopa alle neljäsosaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei vahvisti reilu viikko sitten tehneensä sopimuksen Honor-liiketoimintansa myynnistä kokonaisuudessaan uusille omistajille. Huawein mukaan Honor-älypuhelintoimitukset ovat yltäneet yli 70 miljoonaan vuositasolla, kun älypuhelinten maailmanlaajuinen kokonaismarkkina on vuodessa noin 1,3-1,4 miljardia älypuhelinta. Tähän asti Honorin markkinaosuus on siis ollut reilun 5 prosentin tasolla.
Ensi vuodelle uudelle itsenäiselle Honorille tutkimusyhtiö TrendForce ennustaa kuitenkin vain 2 prosentin osuutta johtuen rajallisesta komponenttien saatavuudesta ja tuotantokapasiteetista.
Sekä Huawein vaikeuksien kuin myös niiden seurauksena tapahtuvan Honor-liiketoiminnan myynnin taustalla ovat Yhdysvaltojen rajoitukset. Yhdysvallat on tänä syksynä tiukentanut rajoituksiaan niin, ettei Huaweille ole enää saatavilla älypuhelimiin moderneja järjestelmäpiirejä ja valittuja muita komponentteja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä Yhdysvallat laajensi aiempia rajoituksiaan niin, että ne kattavat myös piirit ja komponentit, joiden suunnittelussakin on vain käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa – esimerkiksi piirisuunnitteluohjelmistoa. Tämä johti muun muassa aiemmin Huawein omien Kirin-järjestelmäpiirien valmistajana toimineen taiwanilaisen TSMC:n toimitusten loppumiseen. Toistaiseksi Huawei on saanut pidettyä älypuhelintuotantonsa käynnissä vielä ennen rajoitusten laajenemista kasvattamiensa varastojen ansiosta.
Huawein komponenttivarastojen odotetaan kuitenkin ehtyvän jo alkuvuoden aikana, mikä tulee ilman merkittäviä muutoksia estämään sen älypuhelintuotannon jatkumisen. Yhdysvallat on toistaiseksi myöntänyt valikoidusti lupia toimitusten jatkamiseen Huaweille – esimerkiksi Qualcomm sai luvan jatkaa piiritoimituksia Huaweille, muttei kuitenkaan 5G-tuotteisiin. Jos rajoitukset eivät muutu löysemmiksi, ei Huawei pysty enää pian valmistamaan älypuhelimia – ainakaan kilpailukykyisillä ominaisuuksilla varustettuna.
Honor saattaa vapautua Yhdysvaltojen rajoituksista uudessa omistuksessa. Pyrkimys tähän on ainakin ollut taustalla kaupassa, mutta tietoa Yhdysvaltojen reaktioista muuttuvaan tilanteeseen ei ole kuitenkaan vielä kuultu ja siksi myös Honorin tulevaisuus on vielä hämärän peitossa.
Jo kuluvan vuoden aikana on nähty, että Xiaomi on keskeinen voittaja Huawein ahdingosta. Esimerkiksi heinä-syyskuussa Xiaomi onnistui kasvattamaan älypuhelintoimituksiaan 45,3 prosentilla vuotta aiemmasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutkimusyhtiö TrendForce ennakoi Xiaomin osuuden kasvavan 9 prosentista viime vuonna jo 12 prosenttiin tänä vuonna ja 14 prosenttiin ensi vuonna. Samoin kiinalaisten Oppon ja Vivon osuuksien ennakoidaan jatkavan kasvuaan ja yltävän ensi vuonna 14 ja 11 prosenttiin. Suomessa suosittu OnePlus lukeutuu Oppon kanssa samaan Oplus-ryhmään.
Lisäksi myös Samsungin ja Applen odotetaan hyötyvän Huawein romahduksesta erityisesti mitä tulee korkeahintaisempien huippuluokan älypuhelinten myyntiin.
Eri valmistajat ovat jo nostaneet omia tuotantosuunnitelmiaan ensi vuodelle pyrkiessään hyötymään maksimaalisesti Huawein ja Honorin tilanteesta. Osaltaan tästä syystä Huawei ja Honor eivät tulisi tokenemaan tämänhetkisistä vaikeuksistaan välittömästi, vaikka Yhdysvallat purkaisikin rajoituksiaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »