Apple on tehnyt Yhdysvalloissa sopimuksen 34 eri osavaltion ja District of Columbian eli Washingtonin kanssa ja maksaa 113 miljoonan dollarin eli vajaan 96 miljoonan euron seuraamusmaksut liittyen iPhone-puhelinten hidastamiseen ohjelmistopäivityksellä. Lisäksi Apple on luvannut kertoa jatkossa mahdollisista vastaavista toiminnoista läpinäkyvämmin.
Asiasta kertoo muun muassa Washington Post.
Applen heikentyneellä akulla varustettuja iPhoneja hidastavasta toiminnosta nousi suuri kohu loppuvuodesta 2017. Apple lisäsi toiminnon alun perin jo vuonna 2016 tavoitteenaan vähentää yllättäviä sammumisia vanhoissa iPhoneissa, joiden akun kunto on ehtinyt heikentyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asiasta Yhdysvalloissa nostetun joukkokanteen Apple sopi myös jo aiemmin tämän vuoden maaliskuussa. Joukkokanteeseen osallistujille Apple maksaa yhteensä jopa 500 miljoonan dollarin korvaukset.
Apple ei ole vielä nyt kommentoinut nyt julkistettua sopua osavaltioiden kanssa, mutta aiemmin Apple kiisti joukkokannesopimuksen yhteydessä toimineensa väärin, ja kertoi sopivansa asian välttääkseen pitkän oikeudenkäynnin. Joukkokanteeseen osallistuneet voivat saada korvauksia 25 dollaria iPhonelta.
iPhoneja hidastanut toiminto lisättiin iPhoneihin mallista riippuen päivityksissä iOS 10.2.1 tai iOS 11.2. Alun perin toiminto koski malleja iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7 ja iPhone SE mutta sittemmin Apple on esitellyt toiminnon laajemminkin uudempiin malleihin. Aivan uusimmissa malleissa uudistetun virranhallinnan myötä ei odoteta enää merkittäviä suorituskykyvaikutuksia akun ikääntyessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple reagoi aiemmin asiasta syntyneeseen kohuun laskemalla merkittävästi akun vaihdon hintaa määräajaksi valtuutetuissa Apple-huolloissa sekä tuomalla jo iOS 11.3 -käyttöjärjestelmäversiossa mahdollisuuden kytkeä hidastava suojatoiminto pois päältä. Lisäksi asetuksissa on nykyisin tarjolla tietoa laitteen akun kunnosta.
Apple on aina kiistänyt hidastaneensa iPhoneja tarkoituksella niiden eliniän lyhentämiseksi. Sen sijaan hidastunut suorituskyky on ollut sivuvaikutus laitteen käyttökelpoisen eliniän pidentämiseksi suunnitellusta toiminnosta.
Apple ei kuitenkaan päivityksen yhteydessä alun perin kertonut selkeästi lisäämästään toiminnosta, joka saattoi heikentää suorituskykyä.
Italiasta Applelle napsahti aiemmin lokakuussa 2018 samasta asiasta yhteensä 10 miljoonan euron seuraamukset ja Ranskasta nyt helmikuussa 25 miljoonan euron sakot.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »