Huawein suunnitelmista oman piirituotannon käynnistämiseksi on saatu lisätietoja uudesta Financial Timesin raportista.
Laajentuminen piirien valmistamiseen on Huaweille yksi keino, jolla se taistelee Yhdysvaltojen yhtiölle asettamia rajoituksia vastaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat asetti Huawein toukokuussa 2019 kieltolistalle, joka kieltää yhdysvaltalaisen teknologian myynnin yhtiölle ilman erillisiä kauppaministeriön myöntämiä lupia. Ulospäin tämä on näkynyt toistaiseksi merkittävimmin siinä, etteivät Huawein loppuvuodesta alkaen esittelemät täysin uudet älypuhelin- ja tablettilaitemallit ole voineet enää sisältää esiasennettuja Google-palveluja.
Tänä syksynä Yhdysvallat on kiristänyt rajoituksiaan.
Yleisen rajoituksensa mukaan Yhdysvallat on kieltänyt 15. syyskuuta jälkeen piiri- ja muut komponenttitoimitukset Huaweille myös siinä tapauksessa, että niiden suunnittelussa on käytetty amerikkalaista teknologiaa – kuten esimerkiksi suunnitteluohjelmistoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin Yhdysvallat on kuitenkin myöntänyt erillisejä lisenssejä toimitusten jatkamiseen muun muassa Intelille suoritinten, TSMC:lle valittujen piirien tuotannon, Samsung Displaylle näyttöpaneelien ja Sonylle kamerakennojen osalta. Parhaimman saatavilla olevan tiedon mukaan lupa on irronnut kuitenkin vain rajattuihin toimituksiin, jotka eivät esimerkiksi TSMC:n osalta vielä mahdollistaisi modernien älypuhelinten järjestelmäpiirien toimitusten jatkamista.
Lisäksi Yhdysvallat ei ole sallinut lainkaan komponenttitoimituksia esimerkiksi Huawein 5G-verkkolaitevalmistukseen.
Huawein suunnittelema piirivalmistus tuleekin keskittymään sen verkkolaitteissa tarvittaviin piireihin. Toistaiseksi piirituotanto on kuitenkin alkamassa vanhakantaisilla prosesseilla.
Financial Timesin mukaan käytännössä piirituotantoa tulisi harjoittamaan Huawein puolesta Shanghaissa paikallisen hallinnon tukema tutkimus- ja tuotekehitysyritys. Tehtaassa ei käytettäisi lainkaan yhdysvaltalaisperäistä teknologiaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tämä tarkoittaisi kuitenkin, että aluksi tuotanto alkaisi 13 vuotta vanhaa teknologiaa teknologista astetta edustavalla 45 nanometrin tuotantoprosessilla. Vuoden 2021 aikana siirryttäisiin 28 nanometriin ja ja vuonna 2022 puolestaan 20 nanometriin. Ensi vuodesta alkaen piirejä käytettäisiin esimerkiksi esineiden internetin (IoT) verkkoratkaisuissa.
Toistaiseksi maailman suurin verkkolaiteyhtiö Huawei on pystynyt jatkamaan verkkolaitteiden toimituksiaan varastoihinsa kerryttämillä komponenteilla. Näiden varastojen odotetaan kuitenkin ehtyvän ensi vuoden aikana, ellei Yhdysvallat selvästi lievennä rajoituksiaan.
Yhdysvallat on perustellut Huaweille asettamiaan rajoituksia kansallisella turvallisuudella, jonka uhaksi se Huawein kokee sen kiinalaisen taustan vuoksi. Yhdysvallat pelkää tietojen siirtoa Kiinaan, ja lopulta sen hallinnon ja maata hallitsevan kommunistisen puolueen haltuun ja hyödynnettäväksi. Yhdysvaltojen lobbaus on saanut jo useat maat Euroopassa asettamaan suoria kieltoja tai muita esteitä Huawein osallistumiselle 5G-verkkojen rakentamiseen.
Yhdysvallat ei ole kuitenkaan ikinä esittänyt julkisesti minkäänlaista näyttöä tietoturvauhkien todellisesta realisoitumisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen politiikkaan ei ole yleisesti odotettu suurta muutosta, vaikka maata johtava presidentti vaihtuisikin, sillä Kiinan vastaisilla toimilla on maassa laaja tuki sekä republikaanien että demokraattien puolella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »