Suoratoistopalvelut ovat viime vuosikymmeninä mullistaneet viihdeteollisuutta toimiala kerrallaan. Ensin suoratoisto valtasi sekä elokuvateollisuuden kuin myös musiikin, ja nyt siitä povataan myös pelialan tulevaisuutta.
Microsoftin xCloud on eräs monista viime aikoina avatuista pilvipalveluihin nojautuvista pelien suoratoistopalveluista. Sen perusajatus on yksinkertaisuudessaan nerokas: pelaaja saa käyttöönsä monipuolisen, jopa satojen pelien kirjaston yhdellä kuukausimaksulla ilman lisälatauksia.
Pilvipelipalveluiden etuja olisi sekin, ettei erillisille ja tyyriille pelikonsoleille tai -tietokoneille olisi ainakaan teoriassa enää tarvetta, vaan pelaaminen hoituisi tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla – pitkälti tehoista riippumatta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokeilimme Microsoftin syksyllä 2020 laajemmin avattua xCloud-palvelua Samsungin Galaxy S20 FE 5G -älypuhelimen kanssa.
Microsoft xCloud kuuluu osana Xbox Game Pass Ultimate -tilaukseen, joka maksaa 12,99 euroa kuukaudessa. Lisäksi Microsoft tarjoaa ensimmäisen kuukauden uusille käyttäjille vain eurolla.
Pelaamisen tulevaisuus?
Kaukaisilta tuntuvat ajat, joina videopelit toimitettiin muovisissa, nykymittapuulla massiivisissa koteloissa. Viime vuosina digitaaliset julkaisut ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti, ja mikäli pelien suoratoistopalvelut ottavat tuulta alleen, ei erillisille peliostoille ole enää tulevaisuudessa tarvetta välttämättä lainkaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin xCloud-pilvipelipalvelu on tarkoitus julkaista myöhemmin laajemmin, mutta tätä nykyä se toimii vain Androidilla ja Xbox-konsoleilla. Android-puhelimelta vaaditaan vähintään Android 6.0 -ohjelmistoa ja Bluetooth 4 -tason yhteyksiä langattoman ohjaimen käyttöä varten. Myös tyystin ilman ohjainta voi kuitenkin osittain pelata näytölle ilmestyvien virtuaalisten painikkeiden avulla, mutta kovinkaan mukavaa se ei totuuden nimissä ole. Erilliseen ohjaimeen kannattaakin panostaa.
Tulevaisuudessa xCloud on tarkoitus lanseerata myös ainakin Windows 10:lle, Android TV:lle ja Chrome OS:lle, mutta tarkat suunnitelmat ovat yhä epäselviä. Applen iPhone- ja iPad-laitteille julkaisu vaatii mahdollisesti tulevaisuudessa tietyiltä osin erilaista ratkaisua johtuen Applen tiukoista rajoituksista App Storen suhteen.
Käytännössä xCloud toimii lähes millä tahansa Android-älypuhelimella, mutta tärkein palanen toimivassa pilvipelaamiskokemuksessa on toimiva verkkoyhteys. Microsoft itse suosittelee sekä mobiili- että Wi-Fi-verkoille vähintään 10 megabitin latausnopeuksia. Wi-Fi-verkoissa kannattaa lisäksi suosia viiden gigahertsin taajuudella toimivia yhteyksiä, Microsoft muistuttaa.
On hyvä huomata, että xCloud vaatii Androidilla toimiakseen myös Googlen taustapalvelut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pelata voi joko mobiilidatayhteydellä tai Wi-Fi-verkolla. Kokeilimme xCloudia sekä 4G- että 5G-verkossa, ja 4G-yhteyksillä vähänkään vauhdikkaampien pelien, kuten ajo-, räiskintä- tai toimintapelien pelaaminen oli huomattavan viiveen takia melko turhauttavaa. Uuden sukupolven 5G-verkossa kokemus oli jo selkeästi sujuvampi, mutta kaikkein parhaiten xCloud toimii testimme perusteella vakaassa ja nopeassa Wi-Fi-verkossa.
Suoratoisto toimii myös hitaammilla yhteyksillä, mutta miellyttävämmän pelikokemuksen takaamiseksi kannattaa panostaa vähintään 10 megabitin nopeuteen, kuten Microsoft itsekin suosittelee.
Tulevaisuudessa 5G-kantaman laajentuessa muuttuu pilvipelaaminen tien päällä varmasti nykyhetkeä sujuvammaksi. Pelien suoratoistaminen on kuitenkin sen verran vaativa prosessi, että vakaa ja hyvän kiinteän yhteyden tarjoava Wi-Fi-verkko on vielä tätä nykyä paras vaihtoehto.
Hidastempoisempiin peleihin 4G-verkkokin riittää silti mainiosti. On myös hyvä huomata, että esimerkiksi Forza Horizon 4:n kaltaiset, graafisesti vaativat pelit kärsivät xCloudilla suoratoistettaessa huomattavasti pidemmästä viiveestä kuin vaikkapa simppelimmät ajopelit.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pilvipelipalvelun käyttöönotto on verrattain helppoa. Käyttäjällä on oltava Microsoft-tili, jolla kirjaudutaan älypuhelimen Xbox Game Pass -sovellukseen. Sovelluksessa odottavat siististi listattuna kaikki omat Xbox One -pelit ja -sovellukset sekä xCloudin laaja, yli sadan pelin valikoima.
Pelattavissa ovat esimerkiksi Microsoftin suosittujen Halo-räiskintöjen ja Forza-hurjastelujen uusimmat julkaisut sekä kosolti pienempien pelintekijöiden hengentuotteita. Myöhemmin xCloudin kirjastoon lisätään myös Electronic Artsin valikoimaa, kuten FIFA:n kaltaisia urheilupelihittejä.
Xbox Game Pass -sovellus on simppeli ja monipuolinen. Suoratoistettavat pelit on luokiteltu omiin kategorioihinsa, ja uutta pelattavaa löytyy nopeasti vaikkapa strategia-, ajo- tai toimintapelien valikoimasta. Pelaaminen alkaa yksinkertaisesti valitsemalla peli ja koskettamalla Pelaa-painiketta. Ylimääräisiä latauksia ei vaadita.
Pelin käynnistyminen ottaa kuitenkin aikansa, usein kymmeniä sekunteja, mikä tuntuu nykymittapuulla perin pitkältä odotusajalta. Suoratoisto saattaa hieman pätkiä pelin käynnistyessä, mutta kun sessio toden teolla alkaa, toimii xCloud pääosin sujuvasti ja ongelmitta – kunhan verkkoyhteydet ovat kunnossa.
Pienikin katkos verkkoyhteydessä vaikuttaa nopeasti suoratoistoon ja saa pelin puuroutumaan pikselimössöksi. Testin aikana ongelmia ilmeni harvakseltaan, mutta esimerkiksi 5G-kattaman reunalla pätkimistä esiintyi toisinaan.
Sovelluksessa on myös Pelaa myöhemmin -lista, jolle voi keräillä itseä kiinnostavia pelejä myöhemmin testailtaviksi esimerkiksi elokuvapalveluiden omia listoja muistuttavalla tavalla. Pilvipalvelu myös synkronoi etenemisen haluttaessa Xbox Onen kanssa, jolloin kotona kesken jäänyttä sessiota voi jatkaa tien päällä pilvipalveluun tukeutuen.
Älypuhelimella pelaamiseen voi käyttää sekä virtuaalista ohjainta että yhteensopivia Bluetooth-ohjaimia. Esimerkiksi Microsoftin omat Xbox One -ohjaimet toimivat ongelmitta, ja saatavilla on myös mittava valikoima kolmansien osapuolten valmistamia lisäosia.
Eräs vaihtoehto on Xbox One -ohjain yhdistettynä yksinkertaiseen, säädettävään puhelinpidikkeeseen, mutta pelaaminen sujui yllättävän näppärästi myös pöydälle asetetulla puhelimella, mikä oli itselleni mieluisin tapa. Vaihtoehtoja on monia.
Korvaako suoratoisto kotikonsolin?
Teoriassa pilvipelipalvelut kuulostavat loistavilta. Pelattavaa voisi parhaassa tapauksessa olla loputtomasti, ja kustannuksetkin pysyisivät kurissa erillisten pelilaitteiden jäädessä ostamatta – etenkin, jos kotona on jo valmiiksi laadukas Wi-Fi-verkko.
Pelattavaa on xCloud-palvelun kautta runsaasti, ja 12,99 euron kuukausihinnalle saa paljon vastinetta. Mikäli pieni näyttö häiritsee, voi puhelinnäkymän peilata vaikkapa älytelevisiolle tai muulle ulkoiselle näytölle, mikä ei merkittävästi vaikuta esimerkiksi viiveeseen.
Vielä syksyllä 2020 etenkin mobiiliyhteyksillä pelaaminen on kuitenkin haastavaa. Laadukas Wi-Fi-verkko on 5G-kantaman ulkopuolella käytännössä miellyttävän pelisession edellytys, mutta toisaalta xCloud tuntuu pyörivän sujuvasti myös alempitehoisilla Android-laitteilla. Kun pelit suoratoistetaan, ei toistolaitteelta vaadita teknisesti ihmeitä.
Testirupeaman aikana xCloud ei kaatunut kertaakaan, mikä on kunnioitettava suoritus.
Pelialan tulevaisuus saattaa isossa kuvassa vääjäämättä siirtyä kohti suoratoistoa tulevina vuosina. Käyttäjälle kyseessä vaikuttaa olevan kustannustehokas valinta, ja muutos mahdollisesti helpottaa samalla pienten pelitalojen pääsyä suuren yleisön tietoisuuteen.
Microsoftin xCloudin etuna muihin vastaaviin palveluihin on se, että se tarjoaa ”oikeita” konsolipelejä myös mobiilikäyttäjien iloksi. Vielä nykyhetkellä siitä ei kuitenkaan liene kokonaan kotikonsolin korvaajaksi, vaan pikemminkin kyseessä on mukava matkakumppani tien päällä viihtyvälle peliharrastajalle ajoittaiseen pelailuun.
Microsoft xCloud vaikuttaa jo nyt melkoisen valmiilta paketilta. Vielä toistaiseksi kokemus kotisohvalla on ratkaisevalla tavalla sujuvampi, mutta pilvipelipalveluissakin on runsaasti potentiaalia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »