Ensimmäiset eri Euroopan maiden koronaviruskontaktien jäljityssovellukset ovat alkaneet toimia keskenään.
Yhteentoiminnan ansiosta siinä mukana olevat koronaviruskontaktien jäljityssovellukset ovat jatkossa hyödyllisiä myös toiseen maahan matkustettaessa, sillä tieto kontakteista linkittyy eri maiden sovellusten välillä. Näin toiseen maahan matkustettaessa koronaviruskontaktien jäljityssovellus osaa havaita kontaktit myös paikallisten kanssa ja vastavuoroisesti niin, että jos jommallakummalla myöhemmin todetaan koronatartunta, saa tästä myös ilmoituksen toisen maan koronasovelluksen käyttäjä.
Ensimmäisenä yhteentoimivuus on nyt käytössä Saksan, Irlannin ja Italian koronaviruskontaktien jäljityssovelluksissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäistä kolmea yhteen toimivaa koronaviruskontaktien jäljityssovellusta on ladattu EU:n mukaan 30 miljoonaa kertaa, mikä vastaa yhteensä noin kahta kolmasosaa latauksista Euroopassa.
Suomen Koronavilkku-sovellus voi liittyä mukaan yhteistoimintaan aikanaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiahon mukaan asiassa odotetaan tartuntatautilain väliaikaista muutosta marraskuun lopussa.
Seuraavana jo ensi viikolla testien sujuessa hyvin mukaan ovat liittymässä Tšekin, Tanskan, Latvian ja Espanjan koronaviruskontaktien jäljityssovellukset, ja lisää on luvassa marraskuussa. Noin kaksi kolmasosaa EU-jäsenvaltioista kehittänyt yhteensopivan sovelluksen, ja yhteistoiminnan mahdollisuus on avoin niille kaikille. Lisätietoa löytyy EU:n verkkosivuilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhteistoiminnan mahdollistamiseksi käytössä yhdyskäytäväpalvelin, jonka ohjelmistokehityksestä ja ylläpidosta vastaavat saksalaiset T-Systems ja SAP. Käytännössä palvelin sijaitsee Euroopan komission datakeskuksessa Luxemburgissa. Ratkaisu on toteutettu tavalla, joka ei vaaranna yksityisyyttä.
Suomessa Koronavilkku-sovellus on saanut suuren käyttäjäkunnan. Sovellus on ladattu reilusti yli 2 miljoonaa kertaa.
Koronavilkku-sovelluksen saa asennettua Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta. Sovelluksen toiminta vaatii iPhonessa vähintään iOS 13.5 -käyttöjärjestelmäversion ja Androidilla vähintään 6.0-käyttöjärjestelmäversion sekä Google Play -palvelut.
Koronavilkku-sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Tallennetut tiedot poistuvat viimeistään 21 päivän kuluttua tai jos sovellus poistetaan. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut.
Taustalla sovelluksessa ovat Applen ja Googlen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin, eikä sovellus käytä sijaintitietoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »