Ruotsissa viranomainen on tänään kertonut tulevasta kiellosta kiinalaisten Huawein ja ZTE:n verkkolaitteiden käytölle uusissa asennuksissa. Lisäksi jo olemassa olevista verkoista Huawein ja ZTE:n laitteet tulee poistaa keskeisten toimintojen osalta vuoden 2025 alkuun mennessä.
Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Linjauksesta kerrottiin tänään ennen marraskuussa alkavaa 5G-taajuushuutokauppaa, joka on viivästynyt turvallisuusarvioinnin vuoksi. Huutokauppaan osallistuminen edellyttää uuteen linjaukseen sitoutumista operaattoreilta. Edellä mainituiksi keskeisiksi verkkotoiminnoiksi Ruotsissa on määritelty radioverkko, siirtoverkko, verkon core-ydinosat sekä verkon huolto ja ylläpito. Käytännössä Huawei ja ZTE suljetaan siis markkinoilta erittäin laajasti.
Ruotsin posti- ja televiestintäviranomainen PTS on laatinut uuden linjauksen yhteistyössä Ruotsin puolustusvoimien ja turvallisuuspoliisi Säpon kanssa.
Ruotsin päätös sulkea Huawei ja ZTE ulos maan verkkolaitemarkkinoilta seuraa toimia muualla Euroopassa. Suomessa ei ole ainakaan vielä toistaiseksi tehty Huaweita tai muita verkkolaitetoimittajia kieltäviä päätöksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Brittimarkkinoilta Huawei suljettiin tylysti kokonaan ulos aiemmin tänä vuonna. Brittioperaattorien tulee poistaa käytöstä tulevaisuudessa jo nyt käyttöön otetut Huawein 5G-verkkolaitteet, mihin on kuitenkin annettu aikaa vuoteen 2027 asti. Uusia 5G-verkkolaitteistoja operaattorit eivät voi hankkia Huaweilta ensi vuodesta alkaen.
Myös Ranskassa operaattoreita on ohjattu välttämään Huaweita, kuitenkin ilman varsinaista virallista kieltoa.
Lokakuun alussa puolestaan raportoitiin Saksan suunnitelmista. Huawein verkkolaitteiden hankkimista ei Saksassakaan kiellettäisi suoraan, mutta eri arvioiden mukaan käytännössä näin voisi tapahtua suunnitelmien luomien byrokraattisten esteiden myötä.
Yhdysvallat on lobannut ahkerasti muitakin maita asettamaan kieltoja Huaweille ja estämään sen osallistuminen verkkojen rakentamiseen. Yhdysvalloissa Huawein Kiina-tausta nähdään turvallisuusuhkana mahdollisen tietojen Kiinaan siirtämisen takia. Yhdysvallat on muun muassa pitänyt Kiinan lainsäädäntöä, joka pakottaa yhtiöt ja kansalaiset avustamaa tiedustelussa, yhtenä uhkaa lisäävänä tekijänä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pikku hiljaa monet muut maat niin Euroopassa kuin muuallakin ovat taipuneet Yhdysvaltojen linjoille ja asettaneet eri tavoin eriasteisia kieltoja Huawein verkkolaitteiden käytölle erityisesti uusissa 5G-verkoissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »