TikTokin kohtalo Yhdysvalloissa on edelleen avoinna. Sanonta piru asuu yksityiskohdissa kuvaa hyvin tämänhetkistä tilannetta.
Viime viikonloppuna Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump näytti vihreää valoa järjestelylle, jossa TikTokin kiinalaisomistaja on tehnyt yhteistyösopimuksen yhdysvaltalaisen, yritysohjelmistoihin erikoistuneen Oraclen kanssa. Osana järjestelyä Oracle ja vähittäiskauppajätti Walmart tulisivat hankkimaan yhteensä 20 prosentin osuuden TikTok Globalista, joka sisältää aluksi TikTokin toiminnot Yhdysvalloissa, myöhemmin mahdollisesti maailmanlaajuiset toiminnot.
Mutta toistaiseksi järjestely ei ole edennyt vielä tästä, ja osapuolilta on kuultu paljon ristiriitaisia tietoja muun muassa TikTokin nykyisen omistajan ByteDancen asemasta jatkossa kuin myös osana järjestelyä olevasta 5 miljardin dollarin potista, jonka olisi tarkoitus päätyä Yhdysvalloille ja ilmeisestikin käyttöön koulutuksen uudistamisessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Diilin osittain yhä epäselvän rakenteen lisäksi järjestelyn viimeistelyn esteeksi on noussut Kiina, joka ei sittenkään pidäkään Yhdysvaltojen, ByteDancen, sen sijoittajien, Oraclen ja Walmartin neuvottelemasta diilistä.
Kiinan hallinto on hallitsimiensa medioiden välityksellä todennut, että neuvoteltu järjestely on ”likainen” ja ”salakähmäinen”.
Kiinan suhtautuminen järjestelyyn on sittemmin vaarantanut sen jo kokonaan, jälleen sen jälkeen, kun asioiden oletettiin olevan jo valmiina. Aiemmin Kiina käytännössä esti TikTokin toimintojen laajemman myynnin asettamalla tekoälypohjaiset suosittelualgoritmit vientikieltolistalleen. Tämä pudotti Microsoftin pois TikTokista kiinnostuneiden joukosta, sillä Microsoft olisi halunnut hankkia TikTokin koko toiminnan Yhdysvalloissa ja mahdollisesti muissa maissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alun perin myös presidentti Trump oli vaatinut TikTokin toimintojen Yhdysvalloissa täyttä myyntiä ratkaisuna sovelluksen kiinalaisomistajuudessa nähtyihin uhkiin Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle. Pelkoja ovat olleet tietojen siirto Kiinaan sekä toisaalta palvelun käyttö propagandavälineenä tulevaisuudessa. TikTokilla on Yhdysvalloissa noin 100 miljoonaa käyttäjää, ennen kaikkea nuoria. Videopalvelun suosio on kasvanut nopeasti parin viime vuoden aikana.
Osana esitettyä järjestelyä TikTokin liiketoimintaa Yhdysvalloissa ei kuitenkaan myytäisi kokonaisuudessaan uusille omistajille. Sen sijaan TikTokin liiketoiminta Yhdysvalloissa ja myöhemmin mahdollisesti laajemmin sijoitetaan TikTok Global -yhtiöön, josta Oracle on ostamassa 12,5 prosentin ja Walmart 7,5 prosentin osuuden. 80 prosentin omistus jää kiinalaiselle ByteDancelle tai sen nykyisille omistajille.
Kaikki TikTokin data yhdysvaltalaisten käyttäjien osalta on tarkoitus tallentaa jatkossa Oraclen pilvipalveluihin. Lisäksi Oracle saa täyden pääsyn TikTokin lähdekoodiin ja päivityksiin niiden tarkistamiseksi turvallisuuden ja mahdollisten takaovien osalta. Walmartin kanssa puolestaan TikTok työstäisi kaupallista kumppanuutta.
Epäselvyyksien ja Kiinan vastahankaisuuden myötä on epäselvää, pääseekö neuvoteltu TikTok-diili ikinä maaliin asti – ainakaan nykyisessään, jo alkuperäisistä suunnitelmista huomattavasti liudentuneessa muodossaan.
Sillä välin TikTok on pyytänyt oikeutta keskeyttämään presidentti Trumpin TikTok-palvelun kieltävän asetuksen toimeenpanon. Hallinto antoi aiemmin asetuksen voimaantulolle viikon lisäaikaa viime viikonloppuna järjestelystä tiedottaessaan. Tämän lisäajan sunnuntaina umpeutumisen lähestyessä TikTok on hakenut oikeudelta toimeenpanon kieltämistä, koska se muun muassa kokee asetuksen perustuslain vastaisena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Palveluiden kieltäminen Yhdysvalloissa näkyisi muun muassa niiden poistumisella sovelluskaupoista kuin myös jatkossa palveluiden käytön estymisellä Yhdysvaltojen kieltäessä palveluiden ylläpidon ja sisällönjakeluverkostojen toiminnan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »