Intel on saanut luvan Yhdysvalloilta jatkaa joidenkin tuotteidensa toimittamista Huaweille, on Intelin edustaja vahvistanut uutistoimisto Reutersille.
Todennäköisesti Intelin toimitukset Huaweille ovat sen erilaisia suorittimia. Huawei on käyttänyt Intelin piirejä niin kannettavissa tietokoneissaan kuin myös joissakin verkkolaitteissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen elokuussa ilmoitetut kiristyneet rajoitukset ovat kieltäneet syyskuun puolivälistä lähtien piirien ja teknologisten komponenttien myynnin Huaweille myös, jos niiden suunnittelussa on käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa, esimerkiksi piirisuunnitteluohjelmistoa. Käytännössä kiristynyt rajoitus tarkoittaa tällä hetkellä sitä, ettei Huawei saa enää hankittua älypuhelimiinsa ja osittain verkkolaitteisiinsa järjestelmä- ja monia muitakaan piirejä mistään. Huawei on turvautunut vaikeassa tilanteessa toistaiseksi varastoihinsa, joita se on pyrkinyt kasvattamaan ennen rajoitusten kiristymistä ja on vakuuttanut pystyvänsä jatkamaan toistaiseksi tuotteidensa toimituksia asiakkaille.
Alun perin Yhdysvallat asetti Huawein kieltolistalle jo viime vuoden toukokuussa. Kieltolistaus tarkoittaa käytännössä sitä, että Yhdysvallat on kieltänyt teknologian myynnin Huaweille. Pääsäännöstä voi kuitenkin vapautua, jos hakee ja saa luvan Yhdysvaltojen kauppaministeriöltä. Tällaisen luvan kaupankäynnin jatkamiseen Huawein kanssa on nyt saanut esimerkiksi Intel.
Jo aiemmin esimerkiksi myös Microsoft sai jo luvan jatkaa joidenkin ohjelmistojensa, kuten Windowsin, lisenssien myyntiä Huaweille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen kauppaministeriön myöntämät luvat kaupankäyntiin Huawein kanssa eivät näytä seuraavan juuri mitään logiikkaa, ainakaan ulkopuolisesti tarkasteltuna. Intelille ja Microsoftille lupa on myönnetty, ainakaan toistaiseksi Qualcommille ja Android-käyttöjärjestelmää kehittävälle Googlelle puolestaan ei.
Käytännössä kaikki merkittävät toimijat ovat hakeneet lupia Yhdysvalloilta Huawei-toimitusten jatkamiseen. Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan eteläkorealainen muistipiirivalmistaja SK Hynix on myös hakenut lupaa, muttei ole vielä sellaista saanut.
Yhden Reutersin lähteen mukaan erityisesti muiden kuin yhdysvaltalaisten yritysten voi olla vaikea saada lupaa toimituksille Huaweille. Yhdysvaltalaisyritykset voivat saada luvan kevyemmin perustein, koska niiden liiketoiminnan kehityksen hallinto haluaa kuitenkin huomioida.
Yhdysvallat on perustellut Huawein vastaisia toimiaan uhalla kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvallat pelkää Huawein kiinalaisuutta, jonka se näkee riskiksi mahdollisen tietojen Kiinan hallinnolle siirtymisen vuoksi. Osittain Yhdysvaltojen Huawei-ajojahdissa näkyy kuitenkin myös maiden välinen kauppakiistely, jonka yhdeksi pelinappulaksi Huawei on ajautunut.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »