Huawein tulevaisuus on vaakalaudalla Yhdysvaltojen kiristyneiden rajoitusten myötä.
Tänä vuonna Huawei nousi hieman yllättäen huhti-kesäkuussa maailman suuruimmaksi älypuhelinvalmistajaksi, kun se ohitti toimituksillaan Samsungin. Huawein myynti sille vahvoilla kotimarkkinoilla Kiinassa veti jo hyvin samaan aikaan, kun muu maailma kärsi koronaviruspandemiasta, mikä leikkasi erityisesti Samsungin älypuhelintoimituksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensi vuonna Huawein älypuhelintoimituksiin odotetaan kuitenkin nyt dramaattista laskua. Korealainen The Elec raportoi korealaisiin alihankkijalähteisiin perustuen, että Huawein suunnitelmana ensi vuodelle on vain 50 miljoonan älypuhelimen tuotanto. Se olisi 74 prosenttia vähemmän kuin odotettu yli 190 miljoonan älypuhelimen tuotanto tänä vuonna.
Viime vuonna Huawei ylsi 240 miljoonan älypuhelimen toimituksiin.
Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin julkaisemat ennusteet älypuhelinvalmistajien toimituksista ensi vuonna ovat samansuuntaisia. Se odottaa Huawein älypuhelintoimitusten romahtavan ensi vuonna 192,7 miljoonasta 59 miljoonaan. Samanaikaisesti tutkimusyhtiö ennustaa niin Samsungin, Applen kuin myös Xiaomin toimituksiin voimakasta kasvua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The Elec raportoi myös, että Samsungin tavoitteena on ensi vuodelle jopa 300 miljoonan älypuhelimen toimitukset.
Huawein heikkojen ensi vuoden odotusten taustalla ovat Yhdysvaltojen rajoitusten viimeisin tiukennus, josta kerrottiin elokuun puolivälin jälkeen. Yhdysvallat pyrkii nyt laittamaan täyden stopin Huawein piirihankinnoille.
Aiemmat rajoitusten kiristykset estivät jo käytännössä 15. syyskuuta alkaen Huawein omien järjestelmäpiirien tuotannon jatkumisen, sillä Yhdysvallat oli tuosta päivästä alkaen siirtymäajan jälkeen kieltänyt piiritoimitukset Huaweille, jos tuotannossa on käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa sisältävää laitteistoa.
Tämän lisäksi elokuussa kiristyneet rajoitukset kuitenkin kieltävät piirien myynnin Huaweille myös esimerkiksi, jos niiden suunnittelussa on käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa, esimerkiksi piirisuunnitteluohjelmistoa. Käytännössä kiristynyt rajoitus tarkoittaa tällä hetkellä sitä, ettei Huawei saa enää pian hankittua älypuhelimiinsa järjestelmä- ja monia muitakaan piirejä mistään. Kun sillä ei ole piirejä, ei se voi jatkaa älypuhelintensa valmistamista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tästä syystä Huawein älypuhelintoimitukset ovat romahtamassa tai jopa loppumassa ensi vuoden aikana – ellei Yhdysvallat höllennä rajoituksiaan.
Älypuhelinten ja muiden kuluttajalaitteiden ohella tilanne vaikuttaa myös Huawein verkkolaitebisnekseen. Huawein on kerrottu täyttäneen varastojaan tarvittavilla komponenteilla jo jonkin aikaa, minkä lisäksi sen on kerrottu valmistelevan myös oman piirituotannon aloittamista. Verkkolaitteissa piireissä ei välttämättä tarvita yhtä edistyneitä tuotantoprosesseja kuin älypuhelimissa ja muissa mobiililaitteissa, sillä suorituskyky- ja virrankulutusvaatimukset ovat osittain vähäisemmät. Silti myös Huawein verkkolaitteiden kilpailukyvyn voidaan odottaa vähintään heikkenevän nykyisten rajoitusten jatkuessa.
Lisäksi pidemmälläkin aikavälillä tilanne Huawein ympärillä vaikuttaa nyt siihen kielteisesti. Huawei on käyttänyt laitteissaan itse suunnittelemiaan järjestelmäpiirejä, mutta niiden tuotannon estyessä, tutkimus- ja tuotekehitysprojekteja on jäädytetty ja insinöörit ovat joutuneet pakkolomalle. Huawei ei ole lähtenyt ainakaan vielä suuriin irtisanomisiin, mutta monet insinöörit esimerkiksi Taiwanissa ovat jättäneet yhtiön oma-aloitteisesti, raportoi DigiTimes. Vaikka Huawei-rajoituksia höllennettäisiin, kärsisi se yhä osaavan henkilöstön kadosta ja tuotekehitykseen nyt syntyvästä aukosta.
Huaweilla on myös Suomessa kaksi tutkimus- ja tuotekehityskeskusta – Helsingissä ja Tampereella. Kesällä Helsingissä kerrottiin henkilöstömääräksi noin 290 ja Tampereella 90. Helsingissä tehtävä työ keskittyy esimerkiksi älypuhelinten tietoturvaan ja antennisuunnitteluun, minkä lisäksi siellä toimivat myös ohjelmisto-, tuotantotekniikka- ja urheilu/terveystiimit. Tampereella on keskitytty kamera- ja audiosuunnitteluun sekä testaukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on vakuuttanut olevansa vahvasti sitoutunut Eurooppaan, viimeksi viime viikolla IFA-messujen yhteydessä pidetyssä puheenvuorossa.
Mikäli tilanne ei kuitenkaan dramaattisesti muutu Yhdysvaltojen rajoitusten suhteen, näyttää siltä, että Huaweilla on edessä karut ajat – eikä sen voi odottaa jäävän vaikuttamatta monen muun asian ohella myös Euroopassa ja Suomessa tehtävään tutkimukseen ja tuotekehitykseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »