Honor 9X Pro on Huawein toisen brändin Honorin viimeisin keskihintainen älypuhelin Suomen markkinoille. Puhelimen lupaillaan tarjoavan oivalliset kamerat, pitkän käyttöajan ja runsaasti tehoja 269 euron suositushintansa vastineeksi.
Älypuhelimena Honor 9X Pro on siinä mielessä erikoinen tapaus, että se julkistettiin alun perin jo heinäkuussa 2019. Julkistuksen ja myyntiintulon välillä on siis reilusti yli vuoden tauko, ja ominaisuuksiltaan Honor 9X Pro onkin joiltakin osin vuoden 2019 tasolla.
Honor 9X Pro
- Android (ei Google-palveluja)
- Muovi
- 6,59" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 810 -piiri
- 4000 mAh akku
Myyntiin Honor 9X Pro saapui Suomessa 14. syyskuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 9X Pron hinta-ominaisuussuhde vaikuttaa kuitenkin paperilla vielä melko hyvältä, ja uutuus saattaa hyvinkin yllättää kilpaillussa keskihintaluokassa. Suomessa Honor 9X Pro maksaa 269 euroa, ja värivaihtoehtoja on kaksi: musta Midnight Black ja X-tehostekuviolla koristettu violetti Phantom Purple, jollainen oli myös testilaitteemme.
Honor 9X Pron tekniset tiedot
- 6,59 tuuman IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (391 PPI), 92 prosentin näyttö-runkosuhde
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Kolme takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla, pikselikoko 0,8 mikronia ja 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia
- 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera
- Esiin nouseva etukamera, 16 megapikseliä f/2,2-aukolla
- Kirin 810 -järjestelmäpiiri (7 nm, 2x ARM Cortex-A76 @ 2,26 GHz + 6x ARM Cortex-A53 @ 1,88 GHz, ARM Mali-G52 MP6 -grafiikkasuoritin)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 4 000 milliampeeritunnin akku enimmäisteholtaan 10 watin latauksella
- Mitat 163,5 x 77,3 x 8,8 millimetriä
- Paino 202 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Honor 9X Prossa
- Hyvä, loveton ja reiätön näyttö. Honor 9X Prossa ei esiin nousevan etukameran ansiosta ole ensinkään kameralovea tai -reikää, ja 6,59-tuumainen näyttö on tarkka ja sopivan kookas. Kuvanlaatu on terävä ja hyvä, ja etenkin kontrastit ovat hienolla tasolla. Myös kirkkaus riittää, ja katselukulmat ovat laajat.
- Pitkä käyttöaika. Honor 9X Pron 4 000 milliampeeritunnin akku takaa jopa kahden vuorokauden käyttöajan. Puhelimen akku kestää erinomaisesti puheluita, mediatoistoa, nettiselailua ja pelien pelailua, eikä puhelin juuri lämpene kovemmassakaan rasituksessa.
- Rutkasti tehoja. Huawein Kirin 810 on noin 250 euron älypuhelimelle varsin hyvä järjestelmäpiiri myös vuonna 2020. Tehoja riittää niiin sujuvaan peruskäyttöön, moniajoon kuin mobiilipelailuunkin.
Huonoa Honor 9X Prossa
- Vanhentunut ohjelmisto. Honor esitteli 9X Pron peräti 14 kuukautta sitten, mikä heijastuu ikävällä tavalla puhelimen ohjelmistoon, joka on edelleen Android 9 Pie -tasolla. Android 10 -päivityksestä ei ole kerrottu mitään.
- Google-palveluiden puute. Honor 9X Prossa ei ole Google-palveluita, mikä on käyttäjän tarpeista riippuen joko pienempi tai suurempi isku. Suuren osan sovelluksista saa ladattua ja asennettua ongelmitta, mutta esimerkiksi kaikki sijaintipohjaiset sovellukset eivät toimi, ja sertifikaattien puute estää myös esimerkiksi Netflix-katselun tarkemmalla kuvanlaadulla.
- Hitaahko lataus. Mainion akun vastapainoksi Honor 9X Prossa ei harmi kyllä ole ensinkään pikalatausta. Puhelimen akku täyttyy verkkaisella 10 watin teholla noin kahdessa tunnissa, ja puolen tunnin lataus tarjoaa vain noin 30 prosenttia varausta. Onneksi akunkesto on vastapainona hyvä.
Tyylikäs Honor-uutuus keskihintaluokkaan
Honor on viime vuosina tuonut markkinoille useita ulkoisesti varsin tyylikkäitä älypuhelimia, eikä Honor 9X Pro ole poikkeus. Puhelimen lasisessa takakuoressa heijastuu oikeassa valossa tyylikkäästi X-kirjaimen muoto, ja kaiken kaikkiaan kyseessä on trendikäs ja silmää miellyttävä älypuhelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimen vasen kylki on tyhjä, ja oikealta löytyvät perinteinen äänenvoimakkuuspainike sekä virtanäppäin, johon on integroitu erinomaisen nopea ja luotettava sormenjälkilukija. Alalaidassa sijaitsevat USB-C-liitäntä, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja vain keskinkertaiseksi osoittautunut kaiutin. Esiin nousevan etukameran vuoksi kasvojentunnistusta ei ole lukitusmenetelmänä käytössä lainkaan.
Takaa ja edestä lasista Honor 9X Prota kiertää alumiininen kehys, jonka mattapinta tuo mukavan kontrastin lasipinnan kiiltelyyn ja heijasteluun. Sormenjälkiä Honor 9X Pron takakuori ei juuri kerää, ja myös laatutuntuma on kohdallaan. Peräti 202-grammaisena tuhdihko Honor 9X Pro istuu pyöristettyine kulmineen käteen hienosti.
Takapintaa koristavat lisäksi perinteinen Honor-logo ja kolmen kameran kokoonpano AI-tekoälybrändäyksellä ja LED-kuvausvalolla. Ulkoisesti mielenkiintoisin yksityiskohta on kuitenkin puhelimen yläosasta tarvittaessa esiin nouseva etukamera, joka on kooltaan jonkin verran pienempi kuin esimerkiksi Honor 9X:ssä.
Honor 9X Pron näyttö on puhelimen hintaluokassa vakuuttava tapaus, ja käyttökokemus on erinomaisen häiriötön etukamerareikien ja -lovien loistaessa poissaolollaan. LCD-tekniikalla toteutettu paneeli on 6,59-tuumainen ja varustettu 19,5:9-kuvasuhteella sekä 2340×1080 pikselin tarkkuudella. Paneeli on terävä ja luonnolliseen värintoistoon kykenevä, ja etenkin oivallinen kontrastisuhde tekee sisällön katselusta miellyttävää.
Hyvän näytön tukena ei ikävä kyllä ole tasokasta kaiutinta, sillä Honor 9X Pron ainut kovaääninen kykenee vain keskivertoon äänentoistoon. Äänenvoimakkuus on kyllä kova ja melkoisen särisemätön, mutta erityisen puhtaasta äänestä ei voida puhua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 9X Pro on varustettu Huawein kahdeksanytimisellä Kirin 810 -järjestelmäpiirillä. Reilun 250 euron hintaluokassa Kirin 810 on oiva vaihtoehto, eikä se taivu yleisimmille haastajilleen oikeastaan millään osa-alueella. Vähävirtaisena piirinä se mahdollistaa pitkän käyttöajan ollen samalla tarpeeksi tehokas vaikkapa mobiilipelaamista varten. Myös grafiikkasuoritin, Mali-G52, on oikeastaan parasta, mitä keskiluokan järjestelmäpiirit tarjoavat.
RAM-käyttömuistia Honor 9X Prossa on Suomen markkinoilla 6 gigatavua, sisäistä tallennusmuistia puolestaan mukavan mittavat 256 gigatavua. Myös toisen SIM-korttipaikan kanssa jaettu microSD-korttipaikka on saatavilla, ja puhelin tukee enintään 512 gigatavun kortteja.
Honor 9X Pro on kaikin puolin sujuva käyttää, eikä puhelin takkuile edes kovemmassa rasituksessa. Kaikki kokeillut pelit toimivat ongelmitta, ja myös moniajo on sujuvaa kookkaalla näytöllä.
Honor 9X Pro on siinä mielessä erikoinen uutuus, että se esiteltiin ensi kerran jo heinäkuussa 2019. Puhelin on näin ollen osin vanhentuneen puoleinen heti julkaisussa, ja eniten tämä näkyy ohjelmistopuolella – Honor 9X Prossa on Android 9 Pie -ohjelmisto, eikä Android 10 -päivitystä välttämättä ole edes tulossa. Virallisia suunnitelmia ei ole kerrottu.
Google julkaisi vastikään jo Android 11:n, joten Honor 9X Pro on periaatteessa jo kaksi sukupolvea jäljessä, vaikka Android 11:n laajempi yleistyminen toki ottaa vielä aikansa.
Android 9 Pie -pohjainen EMUI 9.1 -käyttöliittymä on kaikesta huolimatta sujuva ja monipuolinen. Siitä kuitenkin puuttuvat kaikki Android 10:ssä esitellyt uudistukset.
EMUI 9.1 on varsin tuttu Honor-älypuhelimia aiemmin käyttäneille. Se on laajasti muokattu, eikä juuri muistuta vakio-Androidia, mikä kannattaa ottaa huomioon ostopäätöstä tehtäessä. Itseäni esimerkiksi teemoin ja fontein helposti mukautettavissa oleva käyttöliittymä kuitenkin miellyttää. Puhelimelle saa nopeasti uuden ilmeen, ja myös esimerkiksi erillinen sovellusvalikko on aktivoitavissa asetuksista.
Mukana on monia Huawein ja Honorin esiasennettuja sovelluksia, jotka voi niin halutessaan poistaa.
Akunkesto on monille tärkeä piirre älypuhelinta valittaessa, ja Honor 9X Pro ei petä tällä osa-alueella. Honorin lupausten mukaisesti 4 000 milliampeeritunnin akku riittää jopa kahden vuorokauden käyttöaikaan, ja raskaammallakin käytöllä puolitoista vuorokautta voi taata oikeastaan kenelle tahansa.
Akku ei liioin lämpene kovassakaan rasituksessa, mikä on luonnollisesti hyvä asia. Lataus sen sijaan on hitaanpuoleinen, ja enintään 10 watin teholla lataus tyhjästä täyteen kestää parisen tuntia. Puolen tunnin latauksella virtaa saa reilut 30 prosenttia, joka säästäväisellä käytöllä riittää helposti aamusta iltaan.
Google-palveluiden puute on suurin riesa
Kiinan ja Yhdysvaltojen välienselvittelyn vuoksi uudet Huawei- ja Honor-puhelinmallit saavat ainakin toistaiseksi pärjätä ilman Google-palveluita ja -sovelluksia. Myös Honor 9X Prossa Googlen tutut palvelut on korvattu Huawein HMS-palveluilla (Huawei Mobile Services) ja Google Play -sovelluskauppa Huawein AppGallery-kauppapaikalla.
Huawein mukaan AppGallery on jo ennättänyt nousta kolmanneksi suurimmaksi sovelluskaupaksi, ja yhtiö povaa kasvun myös jatkuvan vahvana. AppGalleryn valikoima onkin jo merkittävästi esimerkiksi alkukevättä laajempi, ja sinne on ilmaantunut huomattava määrä suomalaisiakin sovelluksia, kuten Yle Areena, Ilmatieteen laitoksen sää, Tori.fi ja Finnair.
Google Playn valikoimaan on silti vielä matkaa, ja esimerkiksi kaikki Facebookin sovellukset, kuten Instagram ja WhatsApp, puuttuvat kokonaan. TikTok, Snapchat ja Telegram sen sijaan ovat jo mukana, ja Twitterkin niin sanottuna pienoissovelluksena – käytännössä pitkälti verkkosivuna.
AppGalleryn pienoissovellukset ovat verkkosivustopohjaisia sovelluksia, jotka mahdollistavat sovellusmaisen käyttökokemuksen verkkopohjaista käyttöliittymää, siis käytännössä verkkoselainta, hyödyntämällä. Kirjanmerkeistä pienoissovellukset eroavat siten, että ne tukevat myös ilmoituksia ja ilmaantuvat tavallisten sovellusten tavoin kotinäytölle.
Pelivalikoima laahaa AppGalleryssa selkeästi Google Playn perässä, ja myös kokonaisuutena AppGallery on edelleen huomattavasti Google-verrokkia rajoittuneempi.
AppGalleryn rajoittuneisuus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sovelluksia saisi Honor 9X Prolle ladattua. Huawein oma Petal-hakusovellus on käytettävissä myös Honor 9X Prolla, ja sen avulla on helppo asentaa APK-sovellustiedostoja kolmansien osapuolten sovelluskaupoista. Petal-haun avulla löytyvät, asentuvat ja toimivat niin Facebookin sovellukset, Spotify kuin useimmat suositut mobiilipelitkin.
Google-palveluiden puuttuminen ei olekaan ongelma niinkään sovellusten saatavuuden osalta, vaikka ne onkin asennettava Google Playn ulkopuolisia reittejä pitkin. Suurempi pulma on Googlen taustapalveluiden puuttuminen.
Osa sovelluksista edellyttää nimittäin toimiakseen Googlen taustapalveluita, mikä on yleistä esimerkiksi sijaintia hyödyntävissä sovelluksissa ja peleissä, kuten Pokémon GO:ssa. Tällaiset sovellukset eivät Honor 9X Prolla toimi, mikä kannattaa ottaa huomioon. Hieman epäloogisesti Google Maps sen sijaan pelittää ongelmitta, ja asennuskin käy helposti vaikkapa Petal-haun avulla.
Google-palveluiden puute tarkoittaa myös, että osa suoratoistopalveluista, kuten Netflix, ei toimi ongelmitta. Suomalaiset palvelut, esimerkiksi Yle Areena, Ruutu ja Cmore pelittävät sujuvasti, mutta Netflixin käyttämiseksi on Petal-haun avulla asennettava vanha Netflix-versio, jolla katselu onnistuu SD-laatuisena. HD-kuvanlaatua ei tueta, sillä se edellyttäisi Widevine-sertifikaattia.
Kannattaa lisäksi huomioida, että esimerkiksi koronaviruksen torjumiseksi kehitelty Koronavilkku-sovellus ei toistaiseksi toimi Honor 9X Prolla tai muilla Google-palveluita tukemattomilla Huawei- ja Honor-laitteilla. Yhteistyö Koronavilkun tuomiseksi myös Huawein ja Honorin uusimmille älypuhelimille on kuitenkin käynnissä.
Useimmiten sovellukset toimivat kuitenkin ongelmitta myös Honor 9X Prolla, vaikka niitä ei AppGallerysta voisikaan vielä ladata.
Osa Googlen omista sovelluksista on niin ikään asennettavissa helposti. Esimerkiksi Gmail, Maps ja Google-hakusovellus asentuvat ja toimivat, mutta YouTuben virallisen sovelluksen käyttö vaatii enemmän kikkailua ja harrastuneisuutta. Google Play -kauppa ja Google-taustapalvelut ovat myös asennettavissa Honor 9X Prolle, mutta kovin yksinkertaisia metodeja ei tällä hetkellä ole saatavilla.
Se, kuinka suuri ongelma Google-palveluiden ja -sovellusten puuttuminen on, riippuu käyttäjästä. Paljon pelailevalle ja suoratoistavalle käyttäjälle Google Playn ja taustapalveluiden puuttuminen ja arveluttava sovellustuki ovat suurempia pulmia, mutta sosiaalisen median ja kameran suurkuluttajalle Honor 9X Pron puutteet eivät liene ylitsepääsemättömiä.
Hintaluokassaan hyvä kamerapuhelin
Honor 9X Pro on kolmella takakamerallaan ja esiin nousevalla etukamerallaan perusvarma kamerapuhelin. Hintaluokassaan se on parhaimmillaan jopa erinomainen, ja etenkin hämäräkuvauksessa se haastaa jopa kalliimmat kilpailijansa. Telekameraa ei ikävä kyllä ole mukaan saatu, mutta yllättävänkin oivallinen kaksinkertainen digitaalinen zoom paikkaa osaltaan puutetta.
Honor 9X Pron kamerakokoonpano on seuraavanlainen:
- 48 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla, pikselikoko 0,8 mikronia ja 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia
- 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera
- Esiin nouseva 16 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla
Honor 9X Pron kamerakokoonpano on sama kuin viime vuonna julkaistussa Honor 9X:ssä, mutta siinä missä Honor 9X:n otokset olivat tasoltaan ailahtelevia, tuntui 9X Pron suoritus nyt tasapainoisemmalta. Kaiken kaikkiaan kuvat ovat oikein mallikkaita, ja etenkin pääkamera tallentaa oikeilla asetuksilla kuviin runsaasti tarkkoja yksityiskohtia.
Oletuksena Honor 9X Prolla kuvataan 12 megapikselin tarkkuudella neljä pikseliä yhdeksi ymppäämällä. Puhelimen erillistä 48 megapikselin Ultra AI Clarity -kuvaustilaa kannattaa kuitenkin tällä kertaa ehdottomasti kokeilla, sillä etenkin päivänvalossa se tuottaa parhaimmillaan jopa loistavaa jälkeä.
Honor 9X Prossa on myös oikein mallikas yötila, joka on 250 euron hintaluokan parhaimmistoa. Kaiken kaikkiaan pääkameran kuvissa on hyvät värit ja kontrastit, mutta toisinaan kuviin ilmaantuu maalausmaisia, hieman pehmeämpiä alueita. Syvyyskameran avulla otetut muotokuvat ovat laadukkaita, ja taustan sumennus onnistuu pääasiassa tarkasti.
Ultralaajakulmakamera sen sijaan kuvaa vain kohtalaisia 8 megapikselin laajakuvaotoksia. Värimaailma on kohdallaan, mutta yksityiskohdat puuroutuvat pääkameraan verrattuna melko runsaasti.
Kameroista kenties kiintoisin on kuitenkin esiin nouseva etukamera, joka tallentaa parhaimmillaan oikein mallikkaita 16 megapikselin omakuvia. Automaattista tarkennusta ei ikävä kyllä ole, mutta värimaailma on parhaimmillaan erinomaisella tasolla. Mikäli kuvausetäisyyden saa kohdilleen, on värimaailmakin esittelemisen arvoinen.
Etukamera ponnahtaa esiin vajaassa sekunnissa, ja moduuli vaikuttaa kestävältä eikä nitise tai huoju puolelta toiselle. Liikkuvat osat aiheuttavat luonnollisesti aina jonkin verran huolta, mutta Honor 9X Pron laatu vaikuttaa korkealta, eikä ongelmia pitäisi ainakaan lyhyen testijakson perusteella kovinkaan helposti ilmetä.
Onko Honor 9X Pro järkevä ostos?
On sääli, että Suomessakin suositun Honorin älypuhelinuutuudet joutuvat tätä nykyä kitkuttelemaan ilman Google-palveluita, jotka monien mielestä ovat Android-puhelimelle elinehto. Niiden puuttuminen rajoittaa selkeästi myös Honor 9X Pron menestysmahdollisuuksia, mutta on uutuudessa paljon hyvääkin.
Mainio, kookas näyttöpaneeli, erittäin pitkä käyttöaika ja pätevä kamerakokonaisuus ovat Honor 9X Pron valttikortteja. Myös tehoja riittää, ja ulkoisesti tyylikäs puhelin näyttää näppärältä tilanteessa kuin tilanteessa. Teknisesti puhelin on 269 euron hintaiseksi uutuudeksi oikein hyvällä tasolla, mutta Google-tilanne ja Android 9 Pie -ohjelmisto laskevat osakkeita.
Kovia haastajia on Honor 9X Prolle saatavilla runsaasti. Esimerkiksi noin 270 euron Xiaomi Redmi Note 9 Pro uudemmalla Androidilla ja Google-palveluilla on erinomainen vaihtoehto, ja myös 299 euron Samsung Galaxy A51 sekä 250 euron Galaxy A41 on hyvä ottaa huomioon erinomaisine AMOLED-näyttöpaneeleineen. Nokia 7.2 on 249 euron hintaisena niin ikään varteenotettava vaihtoehto yhä hyvällä päivityslupauksellaan ja puhtaalla Androidilla.
Kaikki Honor 9X Pron edellä luetellut haastajat sisältävät uudemman Android 10:n ja Google-palvelut. Kokonaisuutena Honor 9X Pro on teknisesti vahva vaihtoehto, mutta sen puutteet tekevät siitä myös haavoittuvan uutuuden kilpaillussa keskihintaluokassa.
Alla vielä muutamia esimerkkikuvia Honor 9X Pron kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »