Facebookin käyttö saattaa pian mullistua Australiassa, NBC News uutisoi. Uutisten jakaminen palvelussa voidaan kenties kieltää kokonaan paikallisten lakien vuoksi.
Australiassa suunnitellaan lakimuutosta, joka velvoittaisi Facebookin ja Googlen kaltaiset teknologiajätit maksamaan palveluissaan jaetuista uutisista niiden tuottajille, siis käytännössä esimerkiksi perinteisille mediataloille ja sanomalehdille. Facebookin mukaan lakimuutos aiheuttaisi voimaan astuessaan sen, että uutisten jakaminen yhtiön alustoilla päättyisi Australiassa kokonaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebookin mukaan lakimuutoksen edellyttämät toimenpiteet ovat käytännössä toteutuskelvottomia muun muassa siksi, että yhtiön tulisi erikseen neuvotella julkaisusopimukset jokaisen mediatalon kanssa. Facebook ehdotti paikallisviranomaisille muutoksia lakiin, mutta niitä ei sen mukaan otettu ensinkään huomioon.
Facebook kertoo harmistuneena, että ainut mahdollisuus vaikuttaisi olevan uutisten jakamisen estäminen Australiassa kokonaan. Toinen vaihtoehto olisi kehitellä järjestelmä, jonka avulla mediatalot voisivat laskuttaa Facebookia palvelussa jaetuista uutisista yksitellen, mikä käytännössä kuulostaa erittäin hankalalta, ellei mahdottomalta toteuttaa.
Facebook ja Google hallitsevat yhteensä noin 70 prosenttia digitaalisen mainonnan markkinoista Australiassa. Suuryhtiöiden korkea markkinaosuus on saanut australialaisviranomaiset kehittelemään keinoja, joilla myös perinteiset mediatoimijat saisivat kahmaistua itselleen siivun kakusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt kaavailtava lakimuutos on aiheuttanut runsaasti kritiikkiä Australiassa ja muualla, mutta sellaiselle näyttää olevan myös kysyntää. Esimerkiksi 9to5Mac uutisoi Applen News+-palvelun menettäneen jo lukuisia yhteistyösopimuksia perinteisten toimijoiden kanssa, sillä mediatalot eivät katso saavansa itselleen oikeudenmukaista osuutta sisältönsä jakamisesta digitaalisilla alustoilla. Muun muassa The New York Times on jo purkanut sopimuksensa Applen uudehkon uutispalvelun kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »