Suositushinnaltaan 149 euron Honor 9A on varustettu kookkaalla 6,3 tuuman näytöllä, kolmoiskameralla sekä peräti 5 000 milliampeeritunnin akulla, jonka myötä puhelin tarjoaa erityisen mahtavan akunkeston. Honor 9A on myös Honorin ensimmäinen AppGallery-älypuhelin Suomen markkinoilla. Puhelimesta löytyy Huawein AppGallery-sovelluskauppa ja muut Huawei Mobile Services -sovellukset. Voit lukea lisää Honor 9A:sta myös tästä.
Haimme Matkapuhelinfoorumilta testaajia Honor 9A:lle, ja puhelinta valittiin testaamaan lopulta neljä foorumilaista.
Honor 9A
- Android (ei Google-palveluja)
- Muovi
- 6,3" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 5 + 2 Mpiks. kamera
- MediaTek Helio P22 MT6762R -piiri
- 5000 mAh akku
Alta voit lukea nimimerkkien BorG, Luolis, peemvee ja allukai itsenäisesti kirjoittamat arviot Honor 9A:sta muutaman viikon testikokemuksen perusteella.
Alta löytyvän Honor 9A -arvion on julkaissut Matkapuhelinfoorumilla nimimerkki BorG.
Suositushinta: 149 euroa
Värivaihtoehdot: Sininen (Phantom Blue, minulla arvostelussa) ja Midnight Black (musta)
Honor 9A:n tekniset tiedot:
Koko, paino & ulkonäkö: 159,1×74,1×9 mm, 185 g
Android 10, Magic UI 3.1, Google palvelut puuttuvat, huhtikuun tietoturva (päivittyi heinäkuun tietoturvaan 4.8)
SIM-kortin paikat, Nano dual sim, stand-by
Prosessori: Mediatek MT6762R Helio P22, 4×2,0 GHz Cortex A53 &1,5 GHz Cortex-A53
RAM: 3 GB
Akku: 5000 mAh
Sisäinen muisti: 64 GB
Näyttö: IPS LCD 6,3 tuumaa, 720×1600 pikseliä, 20:9, 60 Hz
Kamerat:
- Kolme kameraa, 13 MB pääkamera, 5 MB laajakuva ja 2 MP syvyyskamera
- 8 MB etukamera (pieni lovi vain kameralle edessä)
Yksi kaiutin puhelimen alaosassa, alaspäin suuntautunut.
3.5 mm kuulokeliitäntä
Yhteydet:
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys (LTE-kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
Esittely, rakenne ja pakkauksen sisältö
Honor 9A pakkauksessa löytyy itse puhelin, micro-usb laturi ja SIM-kortti kelkan avaaja. Ensituntumaltaan Honor 9A tuntuu laadukkaalta ja näyttää laadukkaalta, muovisesta rakenteesta riippumatta. Puhelin ei natise tai helise ja etulasin tuntuma on hyvä. Totesin ensimmäisessä viestissäni matkapuhelinfoorumilla, että takakansi on erittäin hieno, ja siltä se edelleen näyttää, näin kahden viikon käytön jälkeen, ”pikselimäisen” tehosteen ansiosta. Puhelimen reunat ovat pyöreät ja sivut samoin. Suoran 6,3 tuuman (95,8 cm2) ja 1600×720 pikselin näytön sivuilla on suhteellisen laajat reunat, mutta mielestäni tätä ei mitenkään huomio käytössä. 8 megapikselin etukamera on näytön ylälaidassa keskellä vesipisaralovessa. Puhelin onkin mukava käyttää sekä koon ja rakenteen takia. Puhelimen koko on mielestäni sopiva ”jokapäiväiseen” käyttöön, tällä tarkoitan sitä, että se asettuu nykyään pienempien >6 tuuman ja isompien melkein 7 tuuman puhelimien väliin.
Puhelimen etupuolella ei ole puheluja varten oleva kuulokkeen, etukameran ja näytön lisäksi muuta. Puhelimen pohjalta löytyy ainoa kaiutin, Micro-USB-liitäntä ja 3,5 mm kuulokeliitäntä. Puhelimen oikealta sivulta löytyy virtanäppäin/näppäinlukko ja äänenvoimakkuudensäätö. Vasemmalla sivulla löytyy ainoastaan tupla-SIM-kortti ja muistikortti-paikan kelkka. Ylälaidassa ei löydy kuin mikrofonireikä. Tästä päästäänkin puhelimen takakanteen, jossa löytyy puhelimen kolme kameraa ja pyöreä sormenjälkilukija, joka on sijoitettu juuri oikeaan korkeuteen ja keskelle takakantta.
Sormenjälkilukija on taattua Honor laatua, lukija on toiminut nopeasti ja virheettömästi koko ajan. Myös lukitusnäppäin ja äänenvoimakkuuden säätö napit toimivat ongelmitta. Vähän pienempi kätinen voi kuitenkin huomata kurottavansa aika lailla, yltääkseen äänenvoimakkuuden säätöön. Ylipäätään puhelimen koko on juuri sen verran iso, että yhden käden käyttö ei oikein onnistu. Puhelin on myös hieman paksumpi kuin vähän kalliimmat puhelimet, tosin 5000 mAH akku tietenkin vie paljon tilaa. Kaiken kaikkiaan Honor on onnistunut erittäin hyvin puhelimen rakenteen kanssa.
Honor 9A tulee valmiiksi näytönsuojalla varustettuna.
Näyttö
LCD, HD+ näyttä on tämän hintaiseksi puhelimeksi oikein hyvä, hyvä reagointi kosketukseen, värimaailma ok, ja katselukulma on laaja. Värimaailmaa voi vaihtaa ja säätää joko manuaalisesti, tai käyttää kolmea eri automaattivaihtoehtoa, normaali, lämmin ja kylmä. Näytön kirkkaus on ok, ei kirkkain mitä olen käyttänyt, mutta käyttö auringossa kyllä menettelee (käytän tumma teemaa jokaisessa puhelimessa nykyään, ja tämä toki vaikuttaa näytön näkyvyyteen auringossa). Tumma teema, sinivalon vähentävä asetus ja e-kirja asetus löytyy. Toki 6,3 tuuman näytössä näkyy tuo matala resoluutio, varsinkin videota ja kuvia katsellessa, sekä nettiä selaillessa ei mahdu samaa määrää kuin isommalla resoluutiolla varustetuissa puhelimissa. Ei tämä kuitenkaan estä sitä, etteikö media sisältöä voi hyvin kuluttaa tälläkin näytöllä.
Akku ja laturi
Honor 9A:ssa on iso 5000 mAH akku. Mukana tuleva laturi on Huawein 10W laturi, tämä taisi ladata puhelimen täyteen noin 2 h ja 40 minuutissa. Valittavasti en ole muistanut tarkistaa aikaa, latauksia on myös ollut sen verran harvoin (yhteensä kolme latausta <10% -> 100 %). Sain 9A:n käyttöön 20.7, käytin tätä normaalisti ja päätin ladata tämän täyteen tiistaina 21.7 ja otin tämän klo 14 100 % varauksella pois laturista. Perjantaina 24.7 iltana akku oli käytännössä loppu (7 % jäljellä), SoT oli 8 tuntia ja 30 min. En muista sitten Nokia 3310 aikojen, että akku olisi kestänyt näin hyvin puhelimessa. Mieletön saavutus! Käyttö oli aika pitkälti normaalia (tästä enemmän sovellus osiossa), navigointia oli kuitenkin huomattavasti enemmän kuin normaalisti (4-5 tuntia). Akku kestää kolme päivää kovaa käyttöä ja sanoisin, että neljä päivää on myös mahdollista, harvoin tällaisista ajoista puhutaan, kun kyse on puhelimen akun kestosta.
Kaiutin, 3,5 mm kuulokeliitäntä, bluetooth yhteys ja värinämoottori
9A:n ainoa kaiutin puhelimen alaosassa on äänekäs ja kuuluu hyvin. Laadullisesti ääni on myös kelpo tasolla, joskin stereoääni puuttuu. 9A on isona plussana myös 3,5 mm kuulokeliitäntä. Äänenlaatu tämän kautta oli positiivinen yllätys, huomaa että tämän kautta saa ehkä halvemmalla laadukkaampaa äänen ulostuloa kuin Bluetoothin kautta. Tästä pienen varauksin todella hyvä lenkkikaveri langallisilla kuulokkeilla. Jostain syystä ääni oli kuitenkin aika hiljainen, äänenvoimakkuutta piti olla hieman enemmän kuin muilla minun käytössäni olevissa puhelimissa. Bluetoothin kautta äänenlaatu huononi huomattavasti, käytin 9A:ssa sekä OnePlussan Bullet Wireless 2 kuulokkeiden, että auton yhdistettynä. Äänestä jäi korkeat ja matalat äänet vaisuiksi. Värinämoottori on yllättävän hiljainen ja tuntuu puhelimen alaosassa. Voimakkuudeltaan tämä ei ole niin voimakas kuin haluaisi, ja jos käyttää suojaa voi hyvinkin olla, ettei esimerkiksi liikkuessa huomaisi tätä, jos puhelin on muuten äänettömällä.
Elämä ilman Googlea, sovellukset, AppGallery ja suorituskyky
Tämä osuus oli itselleni se mielenkiintoisin asia puhelimeen tutustuessani, ja tämän takia puhelin oli alkuun useammin kädessä kuin se, että puhelin olisi Googlen palveluilla varustettuna.
Mutta mitä tulee itse puhelimen käyttöönottoon, niin tämä sujui erittäin hyvin. Asennus oli aika tyypillinen Android asennus, tosin useampi Huawein oma sovellus pyysi lupia ja asennus oli pidempi kuin normaalisti. Asensin Xperia 10 ii puhelimeen ja Honor 9A:n Huawein Phone Clone -sovelluksen asennuksen yhteydessä, ja tämä kopioikin suurimman osan sovelluksista jotka halusin, tämän lisäksi se antoi mahdollisuuden kopioida asiakirjoja ja niin edelleen. Ihan kaikkia sovelluksia ei kuitenkaan saatu siirrettyä, oletan tämän olevan sovellusriippuivainen asia ja johtuvan Googlen puuttumisesta 9A:ssa.
Itse Android on tuttua ja ei tuottanut minulle minkälaisia ongelmia, kaikki löytyi sieltä mistä ennen ja Magic UI 3.1 antaa muokata käyttöliittymän omanlaiseksi, tästä iso plussa. MediaTekin CPU ja 3 GB rammia riitti pyörittämään käyttöliittymää ilman pahempia yskimistä. Kaikki Android 10 ominaisuudet ovat luonnollisesti tässäkin puhelimessa. Otin itse eleet käyttöön ja nämä toimivat hyvin. Yksi miinus oli se, että ylävalikon ei saa vedettyä alas mistä vaan näytöstä, vaan tämä pitää vetää ihan näytön yläosasta, melkein mahdotonta yhdellä kädellä. Ainakin OP:n ja Xperia puhelimissa valikon voi vetää alas mistä vaan, mutta Magic 3.1 saat esille ”etsi” toiminnan 9A:ssa. Ei mikään iso miinus, mutta itselleni etsi-toiminta on täysin turha. Kaipasin myös Honor 8 Prossa löytyvää kiertävää näytönsäästäjää kun puhelimen lukitusnäytön avaa, tämä oli mukava ominaisuus.
Tämä oli minun ensimmäinen tuttavuuteni Huawei & Honorin AppGalleryn, mikä vastaa Google Play sovelluskauppaa. Jouduin muokkaamaan omaa sovelluskäyttöäni jonkin verran Googlen puuttuessa. Aika monen sovelluksen osalta joutui käyttämään vaihtoehtoista sovellusta. Näistä keskeisimmät olivat Google Mapsin vaihtaminen HERE We Go sovellukseen ja Spotifyn vaihtaminen Deezeriin. Valitettavan moni minun käytössäni oleva sovellus puuttuu kokonaan, Netflix, Viaplay, Amazon Kindle, pankkisovellukset, Helsingin Sanomat, HBL 365 ynnä muuta. Lista on pitkä. Se ettei pystynyt synkronoimaan Googlen sovelluksia muiden omien laitteiden kanssa oli myös puute, johon oli vaikea tottua.
Huawein mielenkiintoinen ratkaisu joidenkin sovellusten ”lisäämiseksi” oli tarjota kaupassa näitä hakiessa suoraa linkkiä sovellusten internet sivuilla ja asennustiedostoon. Tällä tavalla puhelimeen sai esimerkiksi Whatsappin, nämä sovellukset myös päivittyi samalla tavalla (ei automaattisesti). Osa sovelluksista myös ilmoittaa, että eivät toimi ilman Googlen palveluita, kun nämä käynnistyvät mutta toimivat kuitenkin suurelta osin (jotkin ominaisuudet voivat kuitenkin lopettaa ohjelmat kesken kaiken sovellusvirheeseen).
Pelaan silloin tällöin puhelimella, ja otin vertailuksi World of Tanks Blitz -pelin. Luonnollisesti ero ruutunopeudessa (FPS) ja grafiikassa oli huomattava, verrattaessa OnePlus 7 Pro puhelimeen, mutta ero oli myös suhteellisen iso Xperia 10 ii puhelimeen. On kuitenkin huomioitava että 7 Pro on vain reilu vuoden vanha lippulaiva, joka maksoi uutena noin 750 euroa, ja Xperia 10 ii on keväällä julkaistu noin 350 euron puhelin, joten näistä on vaadittavakin parempaa suorituskykyä. Muutoin peli lataa ottelut sujuvasti ja peli pyöri ongelmitta. Lautapeliportteja pelaan myös, ja näissä lähinnä näytön pieni pikselimäärä toi haasteita, ruutuun ei saanut samaa määrää dataa yhtä selkeästi ynnä muuta. Tämän puhelimen kohderyhmä ei tosin ole kyllä pelaajat.
Honor 9A oli mukava matkakumppani
Kuvat ja video
Honor 9A on kolme kameraa, 13 MB pääkamera, 5 MB laajakuva ja 2 MP syvyyskamera. Kamerat ovat jo tuttuun Huawein tapaan takakannen vasemmassa laidassa olevassa mustassa hieman koholla olevassa suorakulmassa. Lyhyesti voin heti alkuun todeta, että kuvat ovat hyvän laatuisia, varsinkin kun ottaa huomioon puhelimen hinnan. Mitä tulee kamerasovelluksen nopeuteen, niin itse kuvan ottaminen ei kestä niinkään kauan, mutta yllättävän usein tämä pyytää pitämään puhelinta vakaana kuvanlaadun parantamiseksi vielä hetken, jolloin kameraa ei voi käyttää.
Päivänvalossa puhelin ottaa mukavasti valoa ja yksityiskohtia, joskin värit ovat selkeästi liian ylikorostettuja ja liian lämpimät, mikä tuo kuviin myös hieman ”vesiväri” tehostetta. Uskoisi, että tämän voi varmasti korjata päivityksellä. Laadullisesti pääkamera tekee kuitenkin hyvää jälkeä, ja jos kuvissa olisi hieman enemmän yksityiskohtia ja värimaailma hieman realistisempi, olisi kuvat jo parempia kuin Xperia 10 ii. Samaa värien korostusta näkyy myös heikossa valossa ja laajakuvissa, joskin kamera kerää jälleen mukavasti valoa ja siten yksityiskohtia. Näissä 9A onnistuu ottamaan jopa parempia kuvia kuin 10 ii, valoa on enemmän mutta 9A ei polta tiettyjä kohtia puhki, kuten 10 ii. Esimerkiksi tuossa Plaston muovisen kuorma-auto kuvassa, 10 ii poltti puhki keltaisen lipan ja Plaston muovitarra ei näkynyt ylipäätään (alhaalla siis 9A kuva missä tämä selkeästi näkyy). Tämä osoittaa kyllä, että kamera on hyvä, varsinkin tähän hintaluokkaan. Toki on tiedostettava että 10 ii heikko kohta on nimenomaan sen kamera. Takana oleva LED valo on myös tehokas, ja vetää kyllä vertoja jo huomattavasti kalliimpiin puhelimiin.
Etukameran osalta ei näy värien ylikorostusta, mutta kamera kerää valoa enemmän kuin luonnollisesti olisi kuvassa, ja voi polttaa vaaleat värit. Panoraama-kuvaus onnistuu hyvin ja laatu oli myös mielestäni hyvä. Ylipäätään kuvanlaatu on oikein hyvä alle 150 euron hintaiseksi puhelimeksi, ja niin sanottu point-and-shoot kuvaaminen toimii.
Honor 9A saa myös etukameralla avautumaan kasvojentunnistuksen avulla, tämä toimi hyvin, lippalakin ja/tai aurinkolasien kanssa ei aina toiminut. Myös liian pimeässä puhelin ei avannut lukitusta, mutta hämärässä tämä vielä toimo.
Videokuva on myös kelpoa päivisin, mutta muuttui nopeasti rakeiseksi, kun valoa oli vähemmän. Valittavasti en onnistunut lataamaan videota katseltavaksi, ehkä @Luolis, @allukai ja @peemvee korjaavat tämän heidän arvosteluissaan.
Maisemakuva
Lähikuva
Hämäräkuva
Täysin pimeä huone (HP heijastuu seinään, tämä oli sama kaikilla puhelimilla joilla testasin)
Panoraama
Loppusepustukset
En ole käyttänyt niin sanottuja hinnat-alkaen puhelimia sitten Nokia 3310 aikojen, ja 9A yllätti positiivisesti. Käyttäminen on sujuvaa, latausajat ovat paikoittain hieman pitkiä, mutta ei niin että hermot menevät odotellessa. Magic UI 3.1 ei tuottanut isompia ongelmia ja toimii hyvin. Fyysinen sormenjälkilukija on mielestäni edelleen se paras tapa avata puhelin, ja tässä se on salamannopea ja luotettava sekä puhelimen takaosassa, hyvällä kohta. Tähän hintaan kamera on erittäin hyvä, kuvanlaatu yksityiskohtaista, vaikka värit ovat liian ylikorostettuja ja lämpimiä. Akun kesto on todella hyvä, ja voisin luvata kolme päivää kovaa käyttöä melkeinpä kenelle vain.
Puhelimen rakenne on hyvä, Magic UI 3.1 antaa hyvät säätömahdollisuudet, ja tämän suhteen Honor 9A tarjoaa paljon puhelinta pieneen hintaan. Honor 9A:ä voisi suositella lämpimästi vaikka nuorelle puhelinkäyttäjälle, ellei sovellusten puute olisi AppGalleryn kohdalla ainakin vielä sen verran iso, että kavereiden kanssa keskusteleminen muutoin kuin tekstiviestein ja puheluiden kautta voi tuottaa haasteita. Omalta kohdaltani sovellusten puute on myös puhelimen selkein puute ja isoin miinus.
Sovellusten puute on kuitenkin ongelma mikä on jatkuvasti pienenemässä, sillä Huawei yrittää ja on saamassa enemmän sovelluksia kauppaansa. Ei ole myöskään kokonaan pois suljettua, että Googlen palvelut palaavat Huawein ja Honorin puhelimiin. Vaihtoehtoiset puhelimet tähän hintaa ovatkin lähinnä Nokian, ja näiden etu on Googlen palvelut, mutta akku ja kamerat voikin jäädä näissä jälkeen. Jos tarve on toiselle puhelimelle ja Googlen palvelujen puute ei haittaa, on Honor 9A erinomainen portti kokeilla Androidia ilman Googlea. Tämä jääkin minulla ehdottomasti käyttöön, juurikin kakkospuhelimeksi.
—
Alta löytyvän Honor 9A -arvion on julkaissut Matkapuhelinfoorumilla nimimerkki Luolis.
Tässä kirjoittamani arvostelu Honorin uutuuspuhelimesta.
Honor 9A
Näyttö: 6.3 tuumaa, tarkkuus 1600 x 720 pikseliä.
Suoritin: MediaTek MT672R Helio p22 (8 suoritinydintä, 12 nanometrin valmistusprosessi)
RAM-muisti: 3 gigatavua
Tallennustila 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Laajennettavissa microSD-muistikortilla, kortin maksimikoko 512 gigatavua.
Kamerat: Takana kolmoiskamera, tarkkuudet 13, 5 ja 2 megapikseliä. Etukamera 8 megapikseliä.
Käyttöjärjestelmä: Android 10 varustettuna Honorin Magic UI -käyttöliittymällä. Puhelimessa ei ole Google-palveluja.
Akku: 5000 mAh
Tarvikkeet
Pakkauksessa on laturi kaapeleineen (USB A – MicroUSB) sekä SIM-korttipaikan avaustyökalu.
Rakenne
Honor 9A:n kiiltävän takakannen ja mattapintaisten sivujen muodostama muovirunko tuntuu tukevalta kädessä. 20:9 -kuvasuhteen ansiosta 6.3 tuuman näyttö ei tee puhelimesta mahdottoman leveää, vaan laite sopii käteen ja sujahtaa taskuun helposti. Liittimien reunat on pyöristetty ja näin on myös puhelimen alalaidasta löytyvän kaiuttimen kohdalla. Reunojen ja takakuoren liitoskohta on saatu lähes huomaamattomaksi. Puhelimen käsittely onkin miellyttävää.
Näyttö
6.3 tuuman näytössä on pyöristetyt kehykset, mutta itse näyttöpinta on tasainen. Kaarevareunaiset näytöt lähes olemattomine reunuksineen ovat muotia lippulaivapuhelimissa. Honor 9A:n ratkaisu minimoi virhekosketukset ja käytännöllisen toimiva. Yläreunassa on pisaranmuotoinen kameralovi, jonka voi piilottaa asetuksista.
1600 x 720 pikselin resoluutiolla jäädään Full HD -tasosta, mutta koin tarkkuuden riittäväksi. League of Legends tai Dota 2 -pelejä seuratessa pienet yksityiskohdat, kuten pelaajien ottelun aikana ostamat varusteet erottaa selvästi.
Käyttöönotto
Ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä tarjotaan luettavaksi käyttöoikeussopimus sekä lukuisia tietosuojaselosteita, jotka koskevat puhelimen käyttöjärjestelmää itseään, sekä eri palveluja ja toiminnallisuuksia, mitä puhelimessa on. Omat tietosuojaselosteensa on niin paikannuspalveluilla, mainonnan kohdentamiselle kuin sääpalveluillekin näin muutamana esimerkkinä.
Kunkin toiminnon kohdalla kysytään käyttäjän suostumusta, sekä kerrotaan muutamalla lauseella, mitä kyseinen toiminto tekee. Joka kohdassa on mahdollisuus lukea tietosuojaseloste kokonaisuudesssaan.
Honor 9A:n eri tietosuojaselosteissa kerrotaan mitä tietoja kerätään ja miksi. Samassa yhteydessä kerrotaan, mitä lupia kyseinen toiminto tai palvelu tarvitsee toimiakseen Androidissa, mistä löytyvät tiedonkeruuta koskevat asetukset, sekä minne voi ottaa yhteyttä mikäli haluaa tarkistaa, korjauttaa tai pyytää poistamaan itseään koskevat tiedot.
Muutamia kirjoitusvirheitä lukuunottamatta käyttöehdot on kirjoitettu selkeästi. Suomenkielisissä käyttöehdoissa on joitakin kömpelöitä lauserakenteita, ja joitakin sanoja on taivutettu hassusti. Myös tekstin rivitys katkaisee sanoja kummallisesti ja tämä tekee lukemisesta työläämpää. Käyttöehdoissa on mainittu toiminto nimeltä Magazine unlock, joka näyttää lukitusnäytöllä vaihtuvia kuvia. Suomennokseksi on päätynyt ”Kasetin lukituksen avaus”.
Kun kieli ja maa on valittu, sekä käyttöehdot hyväksytty, seuraava vaihe on valita, haluaako puhelimeen tuoda sovellukset ja asetukset toisesta puhelimesta, Huawei-tililtä pilvestä vai haluaako aloittaa ihan puhtaalta pöydältä.
Valintani oli ”Set up as new phone”. Vaikka asetusten viilaaminen kohdalleen ja yhteystietojen lisääminen käsipelillä ottaisi oman aikansa, samalla Honorin käyttöliittymä tulisi tutuksi.
Kun SIM-kortti on asetettu paikoilleen ja Honor 9A pääsee nettiin, asennettavaksi tarjotaan käyttöalueen mukaan valikoituja sovelluksia. Suomalaiselle ehdotetaan mm. Finnairia sekä Yle Areenaa. Sovelluksia ei ole pakko asentaa, vaan tämän vaiheen voi halutessaan ohittaa.
Käyttöliittymä ja valmiiksi asennetut sovellukset
Magic UI 3.1:n oletusteema on värikäs, mutta rauhallinen. Tämän kukin voi vaihtaa mieleisekseen, mutta annan tämän toistaiseksi olla tällaisenaan. Tykkään tästä ulkoasusta ja väreistä, ja omasta mielestäni Magic UI:n kuvakkeet ovat mukavan näköisiä. Tällä hetkellä Android, sellaisena kuin Google tai Nokia sen tarjoaa, näyttää omaan makuuni jopa hieman karulta.
Näkymä ensimmäisellä käyttökerralla.
Kahden sormen nipistysele näytön tyhjässä kohdassa avaa valikon, josta widgettejä voi lisätä. Erona muokkaamattomaan Androidiin on ainakin se, että yksittäisiä asetuksia ei voi asettaa näytölle omina kuvakkeinaan. Näin on myös Samsungin One UI 2.0:ssa. Olisi kätevää saada esimerksi hotspot tai ilmoitusloki suoraan näytölle.
Aluksi puhelimen oikeanpuolimmaisessa näytössä näyttöruudussa on muutama hakemisto, joissa on lisää sovelluksia asennettavaksi. Kuvakkeita on aika liuta, mutta nämä ovat vain ehdotuksia, eikä niitä ole pakko asentaa.
Valmiina puhelimessa on Microsoftin kääntäjä, Bing, sekä Office Mobile. Nämäkin voi poistaa, jos haluaa.
Näppäimistöjä on kaksi: Microsoftin omistama SwiftKey, sekä Kika Keyboard, joka jostain syystä näkyy sovelluslistalla vain, jos laittaa järjestelmäsovellukset näkyville. SwiftKey näyttää kaikenlaisia tilastoja, kuten matkamittarin pyyhkäisykirjoitukselle ja pitää kirjaa ennustavan tekstinsyötön avulla säästetyistä painalluksista.
SwiftKey sisältää hakutoiminnon sekä omat painikkeensa, joista kirjoituksiaan voi höystää pienillä animaatiopätkillä tai tarroilla. Vaikka kaikki toiminnot karsisi minimiin, sanaehdotuksille varattua osaa näppäimistön yläpuolelta ei saa piiloon tilaa viemästä.
Vaikka SwiftKeyn kieleksi olisi valittuna suomi, suomalaisille tuttu näppäinasettelu on nimellä QWERTY Swedish, ainakin jos itse puhelimen käyttöliittymä on englanninkielinen.
Kika Keyboardissa voi vaihtaa näppäinääniksi vaikka pyssynpamaukset, jos vakioääniin kyllästyy.
Toivoisin, että puhelimessa olisi valmiina myös pelkistetty näppäimistö ilman pyyhkäisykirjoitusta, ennustavaa tekstinsyöttöä, gif-kuvia tai muita koristeita.
Honorin käyttöliittymässä sovelluskuvakkeet ovat aloitusnäytöllä. Asetuksista voi halutessaan ottaa käyttöön erillisen sovellusvalikon.
Puhelimen alareunassa on tutut kolme navigointikuvaketta, mutta tarjolla on myös pyyhkäisyihin perustuva eleohjaus. Kuvakkeiden järjestykselle on tarjolla muutama eri vaihtoehto. Peruskuvakkeiden lisäksi rikaksi rokkaan voi heittää vielä oman painikkeen navigointipalkin piilottamiseen. Palkkiin saa myös napin, jolla ilmoitusnäkymän saa avattua. Tämä on hyvä ominaisuus kookkaassa puhelimessa, kun ilmoitusnäkymää ei joudu kurkottelemaan näytön yläreunasta.
Asetuksista löytyy myös käyttöä helpottavia eleitä. Näytön herättäminen ruutua näpäyttämällä (tap-to-wake) ei onnistu, mutta näytön voi asettaa heräämään nostettaessa. Kuvankaappauksen voi halutessaan ottaa pyyhkäisemällä kolmella sormella alaspäin tai kopauttamalla ruutua rystysellä. Edellä mainittu onkin tällä hetkellä sekä ehdoton suosikkini Magic UI:n lisäominaisuuksista, että kätevin kokeilemani tapa ottaa kuvankaappaus puhelimella.
Samsungin tableteilla voi ottaa kuvankaappauksen pyyhkäisemällä kämmensyrjällä ruudun keskeltä sivulle, mutta itse koen sen hankalammaksi – kuvankaappaus ei onnistu joka kerta ja näkymä ruudulla liikahtaa samalla herkästi. Magic UI:n eleet ovat myös helpompia käyttää kuin kuvankaappauksen ottaminen painamalla samanaikaisesti virtanappia ja volume alas -näppäintä.
Oikeanpuoleiselta näytöltä löytyy hakemisto, jossa on Magic UI:n omia sovelluksia, kuten ääninauhuri, laskin sekä FM-radio, jota sisäänrakennetun antennin ansiosta voi kuunnella ilman kuulokkeiden liittämistä puhelimeen.
Ilahduttavasti radiosovellus ei sisällä mainoksia, ja tarvitsee vain minimaalisen määrän Androidin käyttöoikeuksia. Nettiin sovellus ei halua pääsyä lainkaan. Vertailun vuoksi voi katsoa Googlen sovelluskaupan suosituimpia radiosovelluksia ja pitkiä listoja niiden vaatimista luvista.
Harmillisesti kompassisovellusta ei enää tule mukana. Tuttavani muutaman vuoden ikäisessä Honor 7 Litessa sellainen on valmiina, eikä sekään vaadi ylenmäärin oikeuksia tai näytä mainoksia, vaan tekee vain sen, mitä pitääkin. Jossain vaiheessa se on nähtävästi jätetty pois Magic UI:n sovellusvalikoimasta.
Honor 9A:n käyttöliittymä toimii ilman hidasteluja tai katkoksia. Joissain tilanteissa, esimerkiksi pyyhkäistäessä sovelluslistaa mahdollisimman nopeasti ylös tai alas huomaa, että ihan kaikkea ei ruudulle ehditä piirtää, mutta näissäkään tilanteissa puhelimen toiminta ei muutu nykiväksi tai töksähteleväksi, vaan responsiivisuus säilyy.
Sovelluskauppa
Honor 9A:ssa on Googlen Play Storen tilalla Huawei AppGallery. Tällä hetkellä sovellusvalikoima poikkeaa aika lailla totutusta, mutta uusia sovelluksia lisätään koko ajan. Suosituista sovelluksista mukana ovat muun muassa Telegram, Snapchat ja TikTok. Myös suomalaisia sovelluksia löytyy. Yle Areena, Fonecta Finder sekä Finnairin sovellukset kuuluvat jo valikoimiin. Näitä myös ehdotetaan asennettavaksi automaattisesti, ja listalta voi valita itselleen kiinnostavimmat rasti ruutuun -periaattella.
Harmillisesti AppGalleryssa ei ole mahdollisuutta tarkastella sovellusten vaatimia oikeuksia ennen asentamista.
Huawei ID -tunnuksen rekisteröimällä saa käyttöönsä 5 gigatavua maksutonta pilvitallennustilaa.
Huawei Browser
Google edellyttää kaikista lisensoiduista Android-laitteista löytyvän valmiiksi asennettuna koko joukon Googlen omia sovelluksia. Huawein ja Googlen yhteistyö on pakotteiden vuoksi jäissä, joten Honor 9A:sta ei tuttua Chromea löydy.
Muokkaamaton selaimen aloitusnäkymä.
Puhelimessa on vakiona Huawein oma selain. Videopalvelujen kuten YouTuben ja Twitchin katselu onnistuu Huawein selaimella ja toiminta oli muutenkin moitteetonta lukuunottamatta yhtä seikkaa.
Minulla on tapana laittaa mobiililaitteilla selaimen asetuksista evästeet ja javascript pois päältä, ja sallia ne erikseen sivustokohtaisesti. Erityisesti javascriptin kytkeminen pois nopeuttaa selailua huomattavasti. Asetuksissa voi määritellä erikseen sivut, joilla nämä on sallittu. Kaikki kokeilemani javascriptilla toteutetut sivut kieltäytyivät toimimasta, vaikka javascript olisikin sallittu kyseiselle sivulle. Ainoastaan sallimalla javascriptin kaikkialla alkoivat sivut toimia.
Sivustokohtaisia asetuksia ei pääse muokkaamaan selaimen asetuksista, vaan on ensin mentävä halutulle sivustolle, kosketettava osoiterivin vieressä olevaa lukkoikonia ja täältä valittava halutut asetukset. Asetukset kyllä tallentuivat, mutta javascriptia vaativat sivustot eivät silti toimineet. Esimerkiksi YouTube ei toimi, ennen kuin selaimen asetuksista käy kytkemässä javascriptin päälle kaikilla sivuilla.
YouTubea ei voi katsella (kuva 1), koska javascript ei ole sallittu (kuva 2). Laitetaan javascript päälle YouTuben mobiiliversiolle (kuva 3). YouTube antaa virheilmoituksen (kuva 4), vaikka sivustolla on lupa käyttää javascriptia (kuva 5). Vasta kun javascript on käytössä kaikkialla, YouTube toimii taas (kuva 6).
Toivottavasti kyseinen bugi korjataan pian. Sivustokohtainen Always request desktop site -asetus puolestaan toimii.
Huawein selaimessa on valittavissa hakukoneeksi joko Bing tai Google. Olisi hyvä, jos tarjolla olisi myös DuckDuckGo.
Yhteenveto
Jos kokemukset uuden Honor 9A:n kanssa pitäisi tiivistää yhteen sanaan, se olisi käyttäjäystävällisyys.
Suojakalvo on asennettu näytölle jo tehtaalla. Kahta SIM-korttia tarvitseva ei joudu luopumaan muistikortista. Puhelimessa on perinteinen kuulokeliitäntä, mutta kuulokkeita ei vaadita radion kuuntelemiseen. Kuvankaappauksen ottaminen on vaivatonta Magic UI:n kosketuseleellä.
Esiasennettuja sovelluksia on maltillisesti, ja nekin poistettavissa. Puhelin ehdottaa asennettavaksi uusia sovelluksia, mutta valinta on käyttäjän. Honorin ratkaisu ottaa huomioon sekä mahdollisimman ”valmista” puhelinta haluavat, sekä käyttäjät jotka haluavat päättää puhelimeen asennettavista sovelluksista itse.
Googlen palveluiden korvaaminen Huawein omilla on pakon sanelema ratkaisu. Honorilla ei ole kuitenkaan jääty tuleen makaamaan, vaan Huawei AppGalleryn lisäksi tarjolla on toimintoja kuten Petal Search sovellusten etsimiseen vaihtoehtoisista lähteistä. AppGalleryn sovellusvalikoima kasvaa jatkuvasti ja sekä sovellusten tekijöitä, että käyttäjiä houkutellaan erilaisilla kampanjoilla, joista voi voittaa palkintoja. Tarjolla on myös muita etuja, kuten musiikkipalvelujen maksuttomia tilausjaksoja tai pelien maksullisia lisäosia ilmaiseksi.
On hyvin paljon kiinni kunkin omista käyttötottumuksista ja vaatimuksista sovellusvalikoimalle, kannattaako Honor 9A ostaa. Alle 150 eurolla saa kuitenkin hyvin viimeistellyn, peruskäytössä hyvin toimivan puhelimen, jonka akkukesto on aivan omaa luokkaansa. Mitään kaatumisia tai jumiutumisia ei tähän mennessä ole tullut vastaan. Edullisen hinnan ansiosta Huawein mobiiliekosysteemistä kiinnostunut ei joudu hyppäämään suoraan syvään päähän.
Honor 9A:n käyttöliittymä oli minulle suurin yllättäjä. Olen aina ennen suosinut mahdollisimman pelkistettyä Androidia, mutta Magic UI toi muuassaan oikeasti käyttöä helpottavia ominaisuuksia, eikä ulkoasuunkaan joutunut pettymään.
Jos Honor 9A:ssa on jotain parantamisen varaa, niin ehkä FullHD-näyttö sekä USB-C -liitin olisivat mieluisimmat parannukset mahdolliseen seuraavan vuoden malliin. Toivottavasti tämä saa jatkossakin ainakin tietoturvapäivityksiä, sillä puhelinta käyttää oikein mielellään, eikä se jää pöytälaatikkoon lojumaan.
Plussat
- Tukeva ja huolellisesti viimeistelty rakenne
- Käytön sulavuus edullisemman hintaluokan puhelimelle
- Magic UI:n lisäominaisuudet ja käyttöliittymän muokattavuus
- Sovellusehdotuksia monipuolisesti, mutta käyttäjä saa päättää, mitä asennetaan
- Sisäinen FM-antenni radion kuuntelemiseen ilman kuulokkeita
- Valmiiksi asennettu näytönsuoja
- Mahdollisuus käyttää muistikorttia samaan aikaan kahden SIM-kortin kanssa
- 3,5 mm kuulokeliitin
- Ylivoimainen akkukesto
Miinukset
- Ei USB-C -liitintä
- Suomenkielisten käyttöehtojen kieliasussa ja selkeydessä parantamisen varaa
- Mukana tulevat näppäimistöt hieman levottomia käyttöliittymältään
- AppGalleryn sovellusten vaatimia käyttöoikeuksia ei voi tarkistaa ennen asentamista
- Bugi selaimen asetuksissa
—
Alta löytyvän Honor 9A -arvion on julkaissut Matkapuhelinfoorumilla nimimerkki peemvee.
Sain Honor Suomelta testattavakseni malliston edullisimpaan päähän sijoittuvan uutuuspuhelimen. Kerron nyt käyttökokemuksistani vajaan kolmen viikon ajalta. Meitä älypuhelimen käyttäjiä on monenlaisia ja tarpeetkin eroavat. Tässä alla yhden käyttäjän ajatuksia.
Tarkemmat tekniset tiedot: HONOR 9A: n koko puhelimen tekniset tiedot | HONOR Virallinen sivusto (Suomi)
Paketista paljastui keskiyönmusta Honor 9A android-puhelin, valkoinen micro-USB-latausjohto ja 10W:n seinälaturi sekä SIM-korttipidikkeen avaustyökalu. Laitetta kehystävä runko on mattamustaa ja takakuori puolestaan peilikiiltoista kuviotonta mustaa muovia. Laite tuntuu kädessä jämäkältä, eikä runko nitisi pienestä väännöstä. Paino on jakautunut tasaisesti koko puhelimen alueelle, eikä luuri tunnu lainkaan liukkaalta. Musta peilikiiltopinta kerää toki sormenjälkiä ahnaasti.
Rungon vasemmassa ylälaidassa näkyy SIM-korttikelkka, johon sopii samanaikaisesti kaksi nanokokoista SIM-korttia sekä microSD-kortti. Näiden yhdenaikainen toiminta on arjen luksusta meille liittymäsäätäjille. Oikeassa laidassa sijaitsevat puolestaan äänenvoimakkuussäädin ja virtapainike. Jälkimmäinen sammuttaa myös näytön käyttäjän niin halutessa. Puhelimen etupuoli on täysin painikkeeton ja keskellä ylälaidassa on pisanranmuotoinen etukamera. Takapuolen yläneljänneksen kohdalle on sijoitettu sormenjälkitunnistin. Vasempaan ylälaitaan hieman kohollaan oleva kamerakennosto ja led-salama. Hopeanvärinen ‘Honor’-teksti sijaitsee takakuoren alaosassa. Laitteen yläpäässä ei ole muuta kuin pieni mikrofonireikä. Alapään vasemmalla puolen sijaitsee 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja pistemäinen mikrofonireikä, keskellä microUSB-latausliitin ja oikealla kaiutinrei’ät. Käyttöjakson aikana en havainnut naarmuuntumista tai reunan kulumaa. En tosin pudottanutkaan laitetta kertaakaan. Runkoa ei ole pinnoitettu, joten se kestänee hyvin käyttöä.
Hain sopivan kokoisen nanoSIM-kortin teletoimijalta ja avasin SIM-korttipidikkeen työntämällä avaustyökalun siihen sopivaan reikään. Onpa näistä SIMmeistä tullut pieniä. Ikänäköisen pitää jo tarkkaan katsoa, miten päin kortin pidikkeeseen asettaa. Työnsin kelkan sisään ja painoin virtapainiketta. Laitteen käynnistyminen kestää hetken. Näytöllä näkyy sinä aikana ‘Honor’, joka vaihtaa hiljalleen väriä aaltomaisesti. Olen käyttänyt android-laitetta viimeksi liki kuusi vuotta sitten, joten olin hetken jännän äärellä, miten selviän uuden laitteen kanssa. Aluksi sain valita käyttökielen ja -alueen. Sitten laite kysyi mahdollista langatonta verkkoa, jota haluaisin käyttää. Yhteystiedot oli helppo siirtää Phone Clone -sovelluksen avulla iPhonesta.
Näyttö:
Vanhanmalliseen näyttösuhteeseen tottumattomalle uusi 20:9 näyttää todella pitkulaiselta. Pystymalliseen näyttöön mahtuu esimerkiksi paljon lehtien näköisversiota kerralla. Entisen mobiililaitteeni näyttö on halkaisijaltaan 10,16 cm (4”) ja Honor 9A 16,01 cm (6,3”). Onhan siinä valtava ero. Käyttökokemuksena tästä seuraa se, ettei näytön ylälaitaan yllä helposti yhden käden käytöllä entiseen tapaan. Huomasin toki, että android alusta tarjoaa helppokäyttötoimintoja kuten näytön kutistamisen pienemmäksi ts. yhden käden käyttö, mutta tästä seuraa kirjaisinkoon muutos pienemmäksi. Rakkaat tuotekehittäjät! Muistakaa aina ikänäköiset, jotka viimeiseen asti välttelevät lukulasien hankintaa.
Näyttö kattaa reilun 88% laitteen koko pinta-alasta ja siinä on varsin pienet surureunukset sekä ylä- että alaosassa. Itse poistin asetuksista näytön alaosan valintapainikkeet ja käytän pelkästään pyyhkäisyeleitä. Kirkkaus riittää hyvin päivänvalossa, vaikka näyttö heijasteleekin jonkin verran auringossa. Lieneekö syynä sitten näytönsuojamuovi. Pitäisikö se ottaa pois? Katselukulma on varsin laaja ja taustavalo jakautuu tasaisesti koko LCD-paneelin osalle. Laite tukee sinivalon poistoa ja siinä on erikseen valittavissa e-Book -tila, jossa näytöstä tulee mustavalkoinen. Laitteen hintaluokkaa ajatellen näyttö on mielestäni erinomainen. Etukameraa voi käyttää näyttölukituksen avaamiseen kasvontunnistuksen avulla. En ottanut palvelua käyttöön, koska sormenjälkitunnistin toimi mielestäni hyvin.
Kuuluvuus:
Honor 9A toimii 2G, 3G ja LTE-verkoissa sekä tukee VoiceOverLTE- ja WiFi-puheluita. Käyttötestin aikana puhumani puhelut kuuluivat moitteetta ja kaiutinääni on varsin miellyttävä ja pehmeä. Handfree-puheluiden aikana vastapuoli kertoi huomanneensa muutoksen huonompaan suuntaan, mutta sai silti hyvin selvää puheestani. Bluetooth-puhelut onnistuivat moitteetta Honor Magic Earbudsien avulla sekä autossa.
Langattoman verkon osalta valmistaja on päätynyt kompromissiratkaisuun ja Wlan-verkon osalta laite tukee ainoastaan 2,4 GHz:n taajuuksia. Omassa 100Mbit/s nopeuteen rajoitetussa langattomassa n-luokan kotiverkossa pääsin testeissä 44 Mbit/s nopeuksiin. Nopeus on mielestäni täysin riittävä mobiililaitteelle. LTE-verkossa suurin saavuttamani oli latauden osalta 37 Mbit/s. Ulospäin suuntautuvaa en voinut mitata, koska laitteeseen ei testihetkellä ollut saatavilla Speedtest-mobiilisovellusta. Suoritin testit laitteen omalla nettiselaimella.
Bluetooth yhteyden osalta laite on tällä vuosikymmenellä, sillä se tukee 5.0 määrittelyä sekä BLE (low energy) tilaa. Kun sekä laite että kuulokkeet tukevat määrittelyä äänen pitäisi olla laadukkaampaa ja kuuluvuuden kantaa pidemmälle kuin vuosien takainen 4.3-määrittely. Kotitestini perusteella kykenin nyt liiikkumaan koko asunnossa ja parvekkeella siten, ettei soitto katkennut kertaakaan.
Huvit:
Valmistajan mukaan puhelimen omalla kaiuttimella saisi bileet pystyyn, koska sillä voisi tuottaa jopa 88 desibelin ääntä. En mitannut äänenpainetta, mutta monokaiuttimesta lähtee paljon ääntä, joka on varsin terävää. Bassoa on jonkin verran, mutten silti kuuntelisi musiikkia täysillä, vaikka kuori ei ala pahemmin resonoida. Ääni suuntautuu voimakkasti suoraan laitteen pohjasta alas. Eron toistossa huomaa hyvin, kun pyörittää laitetta käsissään. Muutama pykälä voimakkuutta alas ja korkkarit kattoon.
Olen erityisesti ihastunut laitteen sisäänrakennettuun FM-radioon ja -antenniin, koska en ole vielä tähän päivään mennessä tajunnut, miksi maailmassa, jossa radiota voi helposti kuunnella suorana lähetyksenä ilman kuuluvuusongelmaa. Sitä pitäisi kuunnella ainoastaan suoratoistaen, koska eräät valmistajat päättivät, ettei kuluttaja tarvitse FM-radiota, vaikka laitteen piirisarja sitä muuten tukisikin. Tosiaan Honor 9A:n FM-radio soi myös ilman kuulokkeita mainiosti ja toiston voi silti siirtää halutessaan Bluetooth-laitteeseen. Huonossa kentässä FM-radio kuuluu vielä paremmin, kun liittää johdolliset kuulokkeet puhelimeen.
Pelejä laitteessa oli jo esiasennettuina ja Pokemon Go asentui myös. En itse pelaa, joten jätän kommentoinnin niiden osalta tähän. Huaweillä on tarjota myös oma musiikkikauppa iTunesin tapaan. Sieltä varmasti löytyvät monet nykyhitit. Musiikkisovellus toistaa myös laitteen muistiin tai kortille tallennetut omat musiikit.
Kameran linssejä takapuolelle on kolme. 13 megapikselin pääkamera, viiden megapikselin laajakulma- sekä kahden megapikselin syvyyskamera, jonka avulla luvataan syntyvän bokeh tms. tehosteita. Lienen kohtuullisen ankara mobiilivalokuvauksen suhteen, kun kyseessä on luontokuvaus, jossa katsoja yleisesti tuntee todellisen väriavaruuden. Taivas ei saa näyttää sinisemmältä kuin se todellisuudessa on. En myöskään tunne neonvihreää nurmikkoa juuri itäneen rairuohon lisäksi. Näistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa.
Terävä kuva kirkkaassa säässä:
Sisätiloissa keinovalossa ja lasin läpi:
Pilvipoutainen sää, varsin kelpo ja valovoimainen kuva:
Teleobjektiivin kuva on omiin silmiini heikompilaatuinen:
Kameran käyttöliittymä on selkeä ja laite antaa käyttäjän valita erilaisista esiasetetuista tiloista kuten kauneussuodatin. Onneksi edellä mainitun voi nykyään kytkeä pois päältä. Ammattilaisvalikko sallii käyttäjän muokata kuvausasetukset käsin haluamikseen. Mallikuvat olen ottanut automaattiasetuksin. Pääkamera tuottaa varsin kelvollisia kuvia, mutta omaan makuuni automaattiasetus terävöittää kuvia hieman liikaa. Sellaiset lienevät kuitenkin nykyodotukset ja -tarpeet, jos kuva halutaan liittää samantien osaksi sosiaalisen median verkostoa ja katsoa niitä ainoastaan kännykän ruudulta.
Ohjelmistopino ja käyttöliittymä:
En ole juurikaan seurannut Android-alustan kehityskulkua, mutta tiedän uusimman version olevan 10 (Q) ilman entisiä makeis- tai keksinimiä. Tässä laiteessa on androidin uusin versio Honorin omin koristein. Se kantaa nimeä Magic UI 3.1. Perusasiat toimivat hyvin samankaltaisesti kuin kilpailevissa ekosysteemeissä iOS ja jo kuopatussa Windows 10 Mobilessä. Sulauduin Honorin käyttöliittymään kuin kala veteen käyttöohjeitta. Valikot ovat ymmärrettävää kieltä ja asetuksissa on helppo kahlata.
Akkua ja tekniikkaa:
Honor 9A on varustettu keskimääräistä suuremmalla 5000 mAh:n akulla, joka tarjoaa ruhtinaallisen toiminta- ja valmiusajan. Pääsin testijakson aikana noin 10 tunnin SOT:in ja reilun neljän päivän latausväleihin. Itseäni ei juuri haittaa, että tässä on vanha micro-USB -latausliitin. Olen vuosien saatossa oppinut pimeässä tunnustelemaan liittimen kuvioidusta päästä, että se sujahtaa varmasti oikein päin paikalleen. Akku latautuu täyteen muutaman tunnin kuluessa. Itse pidän tosin yleensä varausta 20-80% välillä. Laitteella tuli varmasti leikittyä enemmän kuin tavallisesti. Puhelin toimii myös varavirtalähteenä toisille ladattaville laitteille käänteisen latauksen avulla. Tähän tarvitaan erillinen OTG-kaapeli, jota pakkaus ei sisältänyt. Laitteessa on myös NFC-toiminto, jonka avulla esimerkiksi ulkoisia Bluetooth-kaiuttimia on helppo kytkeä päälle ja pois, parittaa tai siirtää tiedostoja paritettujen laitteiden välillä. Jos/kun Huawein ekosysteemi leviää joskus Eurooppaan voinee NFC:ä hyödyntää myös lähimaksuissa tai matkakorttina.
Ekosysteemi:
Honor 9A on ensimmäisiä suurvaltojen kilpailutilanteen vuoksi ilman Googlen palveluita jääneitä televiestintälaitteita. Totuus on tuolla jossain. Yhdysvaltojen pakotteiden ahdistamaksi joutunut monialakonserni Huawei joutuu kotimaansa ulkopuolella puhelimien osalta hieman altavastaajan asemaan, kunnes se saa kasattua oman sovellustarjontansa vastaamaan kuluttajan tarpeita. Honorissa on Googlen mobiilipalveluita vastaava Huawei Mobile Service (HMS Core). Mobiilipalvelukehyksen päivityksiä saapui testijakson aikana kolme, joten palvelut pinnan alla kuohuvat ja kehittyvät tällä hetkellä varmasti. Uusimmat tietoturvat tulivat heinäkuussa ajallaan. Joku voinee ajatella, että on varsin hyvä saada kahden suuren toimijan rinnalle kolmas tekijä, kun Microsoftin matkaviestinekosysteemi lahosi alta.
Miten tämä kaikki sitten näkyy matkapuhelinkäyttäjälle?
Honorissa on oma AppGallery-niminen ohjelmistokauppa ja lisää sovelluksia on saatavilla esimerkiksi Huawein suosittelemasta Petal-hakupalvelusta. Kaikki ladattavat sovellukset tarkistetaan erikseen ennen asennusta, joten turvallisuuden osalta käyttäjä selvinnee kuivin jaloin. Puhelimeen on helposti saatavilla yleisimmät suomalaiset lehdet sovelluksina, WhatsApp, Facebook, TikTok, Snapchat, Telegram, Instagram, Spotify, Deezer, Netflix, yleisimmät android selaimet, iltapäivälehdet jne. Sovelluksina on saatavilla myös MTV, ruutu, Yle Areena, MS Office, OneDrive ja Dropbox. On Nysseä, Toria, Telkkua, Finnairia, taksisovellusta, Forecaa jne.
AppGallery tarjoaa monia suomalaisten suosikkisovelluksia ladattaviksi. Myös DualSpace esimerkiksi rinnakkaista WhatsAppia varten on saatavilla. Monia muita sovelluksia voi käyttää myös selaimen kautta, muttei se yleensä tarjoa täysin samankaltaista käyttökokemusta kuin itse sovellus.
Kaupan sisällä on myös toivelista, johon palvelun käyttäjä voi kirjata sovellustoiveensa ja palvelu asentaa ne halutessasi heti, kun sovellus tulee saataville. Mitä kriittistä suomalainen taavitallaaja sitten kaipaa AppGalleryyn tai muuten vain toimiviksi. Tällä hetkellä ekosysteemissä ei toimi yhdenkään suomalaisen pankin nettipankkisovellus tai MobilePay. Verkkopankki saattaa toimia selaimella, muttei se skaalaudu näytölle helposti luettavaksi. Avainlukulistoja ei enää tueta, joten käyttäjällä pitäisi olla avainlukusovellus toisessa laitteessa tai erillinen avainlukulaite.
Suomi on pieni maa ja jokaisella vanhalla pankkitoimijalla on oma vanhan päälle rakennettu nettipankkinsa. On kova työ koodata pankkisovellus uudestaan kolmannelle ekosysteemille. Rahaa Huaweilla on, mutta löytääkö se jonkun uuden tavan rakentaa suomalaisille maksujärjelmä pirstaloituneiden järjestelmien tilalle. Tilanne muualla Euroopassakin saattaa olla toinen, koska yhteiskunnat nettipankistuivat paljon Suomea myöhemmin, eikä ns. alustoja ole liki kymmentä käytössä Suomen tapaan. Laitteessa on Huawei-lompakko -sovellus (Wallet), muttei yksikään kauppaliike tai pankki taida tukea sitä vielä Suomessa. Lähimaksut eivät siis onnistu.
Android Auto -sovellus ei myöskään toimi ilman Googlen ekosysteemiä, mutta tietojeni mukaan Huaweilla on Kiinassa vastaava sovellus. En vain tiedä, käyttääkö se samoja rajapintoja edellä mainitun kanssa. Tarkoitan tällä toimivuutta samoissa autoissa, joissa Android Auto tai Apple CarPlay jo tänään toimivat.
Mistä pidän:
-Sormenjälkitunnistin on juuri oikealla paikalla ja toimii ripeästi
-Pitkä toiminta-aika
-FM-radio sisäänrakennettuine antenneineen
-Sulava, miellyttävä ja helppo käyttää
-Muovikuorisena kestänee lasipintaisia paremmin pudotuksen vessan kaakeleille tai sängystä lattialle
En pidä:
-Yleisimpien suomalaisten pankki- ja maksusovellusten puute
Yhteenveto:
Laite saa paikan sydämestäni, koska se yhdistää vanhaa tuttua, jotakin lainattua ja silti uutta ja raikasta. Honor 9A jää taatusti käyttööni. Laite sopinee hyvin ensipuhelimeksi lapselle, nuorelle snäppääjälle tai käyttäjälle, jolle pankkiasioiden hoito puhelimella ei ole vielä tai enää ajankohtaista. Mainitsinhan jo, että akku tässä kestää, joten pitkään puhuvalla toiminta-aika ei taatusti lopu kesken muutaman tunnin lörpöttelyn aikana.
—
Alta löytyvän Honor 9A -arvion on julkaissut Matkapuhelinfoorumilla nimimerkki allukai.
Pahoittelut oman arvioni viivästymisestä. Työt haittaa harrastuksia, mutta sainpahan minäkin tämän viimein valmiiksi. Kiitos vielä @Honor Suomi mielenkiintoisesta testausmahdollisuudesta!
Testissä Honor 9A
Tärkeimmät ominaisuudet:
- Näyttö: 6.3″ IPS LCD (20:9), resoluutio 1600 x 720 (HD+)
- Suoritin: MediaTek Helio P22 MT6762R 8-ydinprosessori (12nm, 4 x 2,0 GHz + 4 x 1,5 GHz)
- RAM-muisti: 3 gigatavua
- Tallennustila: 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka (max. 512 gigatavua)
- Kamerat: Takana kolmoiskamera 13MP pääkameralla, 5MP ultralaajakulmalla ja 2MP syvyyskameralla. Etukamera 8MP.
- Käyttöjärjestelmä: Android 10 (Magic UI 3.1), ei Google-palveluja
- Akku: 5000 mAh
- Liitännät: Micro-USB ja 3,5mm kuulokeliitäntä
Tarkemmat tiedot puhelimesta löytyy Honorin sivuilta: HONOR 9A: n koko puhelimen tekniset tiedot | HONOR Virallinen sivusto (Suomi)
Ensitunnelmat
Laatikko auki, sisältö pöydälle ja tutkimaan. Testilaite toimitettiin vähän karsitulla pakkauksella, sisältä löytyi puhelimen lisäksi vain laturi johtoineen sekä SIM-korttitelakan avaustyökalu. Puhelimessa ensimmäisenä huomion kiinnittää räikeä turkoosin sininen väritys, joka on nimetty Phantom Blueksi. Väri varmasti jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta omaan makuun tämä on oikeinkin piristävää vaihtelua. Räikeän värin lisäksi erikoinen ja hieno yksityiskohta on takaosan kuviointi. Mikäli tämän värivaihtoehdon räikeys ei kuitenkaan houkuttele, on puhelin lisäksi saatavilla myös hillityllä Midnight Black -värillä. Mustassa värissä takaosan kuviointi on myös jätetty pois, mitä hillitymmän ulkonäön perään olevat käyttäjät varmasti arvostavat.
Kädessä 9A tuntuu oikein laadukkaalta ja hyvin viimeistellyltä. Hintaa tietämättä voisi hyvin kuvitella kyseessä olevan kalliimpikin laite. Se ei nitise eikä natise ja vaikka itse runko muovia onkin, tuntuu puhelin todella jämäkältä. Osaltaan tähän jämäkkyyteen vaikuttaa laitteen paksuus ja paino. Ei tämä missään nimessä mikään halko ole, mutta iso akku näkyy toki väistämättä hieman nykypuhelimissa totuttua paksumpana ulkomuotona. Paino on saatu hyvin pidettyä kurissa muovirungon ansiosta, eikä puhelin tunnu ollenkaan liian painavalta. Sen verran painoa on kuitenkin, ettei puhelin tunnu miltään lelulta. Mielipideasioita, mutta itse ainakin otan ihan mielelläni tällaisen vähän paksumman puhelimen ja kunnon akun. Ja tiedän, että niin tekee moni muukin. Siitä siis heti iso yläpeukku Honorille.
Rakenne
Puhelimen huomiota herättävästä takaosasta löytyy näyttävän kameramoduulin lisäksi myös sormenjälkilukija. Lukija toimii erinomaisesti ja lähestulkoon virheettömästi, juuri niin kuin kuuluukin. Ei haittaa lainkaan, ettei lukijaa ole alettu piilottaa näytön alle tai muuhun erikoisempaan paikkaan. Nyt se on hyvä ja varsinkin toimiva. Sekä virta- että äänenvoimakkuudensäätöpainikkeet on sijoitettu puhelimen oikealle sivulle. Vasemmalla sivulla ei puolestaan ole kuin SIM-/muistikorttipaikka. Itse tykkään, että painikkeet ovat samalla puolella puhelinta, vaikka vanhasta tottumuksesta sormet hakeutuvatkin useaan kertaan säätämään äänenvoimakkuutta väärältä puolelta. Myös esimerkiksi suojakuoria ajatellen painikkeiden sijoittaminen yhdelle sivulle on järkevää, sillä näin toinen sivu voidaan suojata kokonaan. Puhelimen yläosasta löytyy ainoastaan mikrofonin reikä. Alhaalla sijaitsevat sitten toisen mikrofonin lisäksi latausportti, kaiutin sekä 3,5mm kuulokeliitäntä. Mukava nähdä, ettei kuulokeliitäntää ole jätetty pois. Vaikken itse sitä koe mitenkään välttämättömäksi, niin tiedän monen sitä arvostavan. Jo hiukan vanhahtava Micro-USB-latausportti puolestaan on aikalailla ensimmäinen asia, joka puhelinta hypistellessä kertoo kyseessä olevan halvemman hintaluokan laite. Tänä päivänä kun hyvin iso osa laitteista kuulokkeita myöten käyttää jo USB-C:tä, niin Micro-USB-kaapelin törkkääminen puhelimeen tuntuu pienoiselta aikahypyltä menneisyyteen. Mutta ajaahan se toki asiansa.
Näyttö
9A:ssa on kohtalaisen suuri 6,3″ IPS LCD -näyttö, jonka kuvasuhde on 20:9 ja resoluutio 1600 x 720 (HD+). Näyttö kattaa nykymuodin mukaisesti hyvin melkein koko puhelimen etuosan ja etukamera on sijoitettu pisaranmuotoiseen loveen keskelle näytön yläosaa. Amoledia tai suurempaa resoluutiota ei oikein tähän hintaluokkaan voi odottaakaan, etenkin kun ottaa huomioon tämän laitteen muut ominaisuudet. Näyttö on siis hintaluokkaan suhteutettuna hyvä. Tarkkuus riittää ns. normaalikäytössä aivan hyvin, vaikka tarkempaan näyttöön tottunut silmä ajoittain muistuttaakin kyseessä olevan ”vain” HD+ tasoinen näyttö. Värintoisto on hyvä ja kirkkauttakin riittää hyvin. Ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa näyttöön kaipaisi ajoittain hieman lisää potkua, mutta kyllä tämän kanssa pärjää kuitenkin. Automaattinen kirkkaudensäätö tuntuu toimivan hyvin ja luotettavasti eikä kirkkautta tarvitse manuaalisesti korjailla kovinkaan usein. Hämärässä/pimeässä automatiikka säätää näytön ehkä vähän turhan himmeälle, mutta tämäkin on makuasioita. Värilämpötilaa saa säädettyä asetuksista mieleisekseen, kolmen valmiin vaihtoehdon (Oletus, Lämmin ja Kylmä) lisäksi löytyy mahdollisuus säätää se täysin manuaalisesti. Itse jätin Oletus-asetuksen käyttöön. Näytöstä löytyy valmiiksi asennettuna perinteinen muovikalvo, jota ainakin itse arvostan suuresti. Toki muovinen kalvo on herkkä naarmuuntumaan, mutta suojaa se kuitenkin näyttöä ja aina sen voi halutessaan repiä pois. Tällainen esiasennettu näytönsuoja on pieni satsaus valmistajalta, mutta sillä on iso merkitys loppukäyttäjälle.
Äänentoisto
Suuren ja kirkkaan näytön lisäksi 9A:sta löytyy kova- ja kirkasääninen kaiutin, mikä on toimiva yhdistelmä mediantoistoa ajatellen. Kaiutin sijaitsee puhelimen alaosassa latausportin oikealla puolella ja koska stereokaiuttimia ei löydy, saa esimerkiksi pelatessa tai videota katsellessa olla tarkkana, ettei peitä kaiutinta kädellä. Bassoa kaiuttimesta ei irtoa mitenkään merkittävästi, mutta volyymiä siinä kyllä riittää vähintäänkin riittävästi. Kivana ominaisuutena puhelimesta löytyvää FM-radiota kelpaa kuunnella myös ilman kuulokkeita. Langallisilla kuulokkeilla puhelimesta lähtevä ääni on laadullisesti hyvä. Ei mitenkään erinomainen, muttei toisaalta huonokaan. Bluetoothin kautta ääni ei ole ehkä aivan yhtä täyteläinen, kuin kalliimmilla puhelimilla. Äänessä ei ole häiriöitä, mutta se kuulostaa jokseenkin ”vajaalta”, ikään kuin jotkin taajuudet leikkaantuisivat pois. Varsinkin matalat taajuudet tuntuisivat jäävän hiukan vaisuiksi. Ei kuitenkaan mitenkään merkittävästi, mutta sen verran, että sen pystyi huomaamaan.
Suorituskyky
8-ydinprosessori ja 3 gigatavua keskusmuistia takaavat yllättävänkin sulavan käyttökokemuksen ottaen huomioon laitteen hinnan. Peruskäyttö on jouhevaa eikä varsinaisia takkuiluja esiinny. Jotkin siirtymisanimaatiot saattavat välillä hiukan tökkiä, mutta sekään ei välttämättä johdu suoranaisesti puhelimen suorituskyvystä tai sen puutteesta. Muuten käyttö on sujuvaa ja sovellukset aukeavat mukavan nopeasti. Pelaaminenkin 9A:lla onnistuu, toki suorituskyvyn rajat tulevat kyllä vastaan raskaampien pelien kanssa. Netin selaamiseen ja päivittäiseen somekäyttöön potkua löytyy aivan riittävästi.
Kamera
Kamera 9A:ssa on etenkin hintaansa nähden hyvä. Kuvat onnistuvat hienosti niin kauan, kun valoa on riittävästi. Päiväsaikaan otetut kuvat ovat teräviä ja värikylläisiä. Täysin luonnollista ja neutraalia jälkeä hakevalle kameran tuottamat kuvat saattavat olla ”ylikäsiteltyjä”, mutta omaan makuun kuvat ovat hyviä ja ns. some-valmiita ilman sen kummempaa jälkikäsittelyä. Tämä on varmasti ollut tarkoituskin. Monessa tilanteessa kameran tuottama kuva oli kuitenkin turhan lämminsävyinen. Ei välttämättä häiritse läheskään kaikkia, mutta omaan silmään tämä osui vähän liiankin usein. Laajakulmakameran jälki on tasoa ”ihan ok”. Kuvat ovat selvästi heikkolaatuisempia, kuin pääkameralla otetut, mutta puhelimen ruudulta kestävät kyllä katselua ilman sen tarkempaa zoomailua. Aukko-ominaisuus on ihan kiva satunnaiseen kikkailuun, mutta omissa kokeiluissa sen tuottama jälki osoittautui hiukan pettymykseksi. Softa rajaa tarkennetut kohteet epätarkasti ja yksinkertaisenkin muotoisen kohteen rajat puuroutuvat usein häiritsevästi. Etukameralla saa aikaan ihan onnistuneita selfieitä, mutta kuten takakamerankin kanssa, valoa täytyy olla riittävästi. Toki hämärässä ja pimeässä apua tarjoaa salamana toimiva näytönkirkastustoiminto. Myös kasvojentunnistus toimii tarpeeksi valoisissa olosuhteissa hyvin.
Valoisassa kamerat tuottavat siis kelpo jälkeä, mutta siirryttäessä hämärämpiin olosuhteisiin laskee kameran suorituskyky merkittävästi eikä kovinkaan pimeällä tee mieli edes yrittää saada onnistunutta kuvaa. Myöskään erillistä yötilaa ei 9A:n kamerasovelluksesta löydy lainkaan. Kamerasovellus itsessään on selkeä ja helppokäyttöinen. Perinteisen automaatti-kuvaustilan lisäksi löytyy myös ammattilais-tila, jossa pääsee vapaasti muuttelemaan eri arvoja. Ammattilais-tilasta löytyy myös hyvät selitykset näille arvoille, joten aloittelevankin kuvaajan on helppo päästä niistä perille. Alla muutama esimerkkikuva, joista kaikki kuvattu automaatilla mitään säätämättä.
Pari kuvaa pääkameralla:
Zoomailua (1x, 2x ja 4x):
Laajakulma:
Pari esimerkkikuvaa aukko-ominaisuuden ongelmista:
Ja lisää kuvaa pääkameralla:
Nopeasti yöllisen koiran ulkoilutuksen yhteydessä otettu kuva:
Videokuvaa testasin parin lyhyehkön pätkän verran ja laatu oli ihan katselukelpoista, etenkin puhelimen ruudulta.
Käyttöliittymä
9A:ssa Android 10:n päällä pyörivä Magic UI 3.1 on samaan aikaan simppeli, mutta monipuolinen. Ulkoasultaan se on värikäs ja muistuttaa etenkin kuvakkeiltaan suhteellisen paljon Applen laitteista tuttua iOS:ää. Kustomointimahdollisuuksia löytyy lukuisia erilaisten teemojen muodossa, joten mikäli oletusulkoasu ei miellytä, löytynee kaikista vaihtoehdoista varmasti jokin paremmin omaan makuun sopiva. Magic UI:n on leivottu mukaan jos jonkinlaista ominaisuutta, joiden tarpeellisuuden ja hyödyllisyyden jokainen toki määrittelee itse. Esimerkkinä oikeasti kätevästä ja toimivasta ominaisuudesta täytyy nostaa esille monien eri eletoimintojen joukosta löytyvä näyttökuvan ottaminen kopauttamalla näyttöä kahdesti rystysellä. Ei näyttökuvan ottaminen perinteiseen tyyliin virtanappia ja äänenvoimakkuusnappia(-) painamalla mitenkään hankalaa ole, mutta tuo rystysellä kopauttaminen osoittautui yllättävänkin näppäräksi. Lisäksi maininnan ansaitsee Yksinkertainen tila -ominaisuus, jolla puhelimen käytöstä saa entistäkin yksinkertaisempaa ja helpompaa esimerkiksi vanhalle ja harjaantumattomalle käyttäjälle. Se siis käytännössä suurentaa aloitusnäytön kuvakkeet helppolukuisemmiksi ja yksinkertaistaa asetusvalikon niin, että kaikki yleisimmin tarvittavat asetukset löytyvät huomattavasti helpommin.
Saa nähdä miten 9A saa tulevaisuudessa päivityksiä. Ainakin alku vaikuttaa ihan lupaavalta. Elokuun alussa saapui päivitys mukanaan muun muassa heinäkuun tietoturvakorjaukset.
AppGallery ja Googlettomuus
Suurin käyttäjälle vastaan tuleva muutos totuttuun Android-käyttöjärjestelmään nähden on Google-palvelujen puute. Ja ensimmäisenä se tulee monella vastaan konkreettisesti siinä vaiheessa, kun puhelin on otettu käyttöön ja on aika alkaa hakea ja asennella erinäisiä sovelluksia. Play Kauppa loistaa poissaolollaan ja sen tilalla onkin Huawein AppGallery-sovelluskauppa. Omat ennakko-odotukset AppGallerya ja sen sovellusvalikoimaa kohtaan eivät olleet järin optimistiset. En ollut perehtynyt aiheeseen juurikaan etukäteen ja jotenkin ajattelin valikoiman olevan etenkin kotimaisten sovellusten osalta heikko ellei lähes olematon. Yllätys olikin suuri, kun ensimmäistä kertaa AppGallerya avatessa heti etusivulla mainostettiin suosituimpien sovellusten listoja ja siellä olikin mukana monia kotimaisia sovelluksia. Muutamia esimerkkejä mainitakseni löytyy muun muassa Tori.fi, Yle Areena, Fonecta Caller, Ilmatieteen laitoksen sää, 02 Taksi, Nysse, OmaElisa, Elisa Viihde, DNA TV, Hesburger ja Telkku.com. Kuitenkin esimerkiksi Ruutu ja MTV Suomi -sovellukset puuttuvat kaupasta ainakin toistaiseksi. AppGalleryssa on mahdollista lisätä puuttuvia sovelluksia toivelistalle ja saada ilmoitus, jos ja kun kyseiset sovellukset ilmestyvät kaupan valikoimaan.
Suurin puute AppGalleryn tämän hetkisessä sovellusvalikoimassa on pankkisovellukset. Saa nähdä kuinka pian pankit tuovat sovelluksensa tarjolle, toivottavasti kuitenkin tuovat. Nordean asiakkaana kokeilin verkkopankkia selaimella ja uusi verkkopankki toimiikin kyllä hienosti mobiiliselaimella, mutta Tunnusluvut-sovelluksen puute aiheuttaa harmaita hiuksia. Toki kirjautumiseen voi käyttää apuna toista mobiililaitetta, josta kyseinen sovellus löytyy (ei kovin näppärää) tai sitten erillistä tunnuslukulaitetta (ei myöskään kovin näppärää). Tämä pankkisovellusten puute on ainakin itselleni sellainen miinus googlettomassa käyttökokemuksessa, ettei sitä ihan muutamallakaan plussalla paikata. Mutta mielenkiinnolla odotan, miten tilanne kehittyy. Alku on ainakin ihan lupaava.
Googlettomuus näkyy myös yllättävän monessa paikassa, jota ei välttämättä äkkiseltään tule edes ajatelleeksi etukäteen. Asennat uuteen puhelimeesi Whatsappin suoraan AppGallerysta. Kaikki sujuu hienosti siihen asti, kunnes tajuat, ettei aiemmin varmuuskopioituja keskusteluja pysty palauttamaan pilvestä, koska ne ovat tallessa Google Drivessä. Tämä vain yksi esimerkki tilanteesta, joka monelle tällaisen googlettoman laitteen hankkineelle tulee varmasti yllätyksenä.
Huawein suosittelema Petal-haku toimii hyvänä apuna itse AppGallerysta puuttuvien sovellusten lataamisessa ja asentamisessa. Toki sovelluksia (.apk-asennuspaketteja) on mahdollista hakea vapaasti millä tahansa selaimella internetistä, mutta Petal-haku tarjoaa tähän helpon ja käyttäjäystävällisen ratkaisun. Esimerkiksi Ruutu-sovelluksen asennus onnistui todella helposti ja nopeasti:
Petal-hakuun ”ruutu” ja heti ensimmäisenä hakutuloksena oikea sovellus. Asenna-painikkeen kautta aukeaa selainikkuna apkpure.com-sivustolle, josta Ruutu-sovellus saadaan ladattua.
Ikävästi vastassa on myös mainoksia ja kannattaakin olla tarkkana, ettei suotta painele niitä auki. Esimerkiksi tässä tapauksessa vastassa oli reilun kokoinen deittisivuston mainos ison Avaa-painikkeen kanssa. Kyseinen painike vie siis tälle mainostetulle sivustolle ja hieman hätäisempi käyttäjä saattaa epähuomiossa löytää itsensä Ruudun sijaan nettideittailemasta. Uhka vai mahdollisuus, sen toki jokainen päättäköön itse.
Vihreä ”Download XAPK”-painike sen sijaan vie latamaan halutun sovelluksen.
Latauksen valmistuttua päästäänkin asentamaan sovellus. Puhelin tekee asennuspaketille turvallisuustarkastuksen ja ilmoittaa sen olevan turvallinen asentaa. Lisäksi myös sovelluksen vaatimat luvat/oikeudet ilmoitetaan käyttäjälle selkeästi.
Asenna-painikkeen painamisen jälkeen sovellus onkin tuota pikaa asennettu ja valmis käytettäväksi.
Yhteydet
Yhteyksien kanssa ei esiintynyt testijakson aikana minkäänlaisia ongelmia. Oma käyttöympäristö nyt ei tuota yleensäkään ongelmia millekään laitteelle, kuten ei myöskään 9A:lle. Valitettavasti en osaa sanoa, kuinka hyvin 9A pärjää syrjäisemmillä alueilla ja huonommassa verkossa, mutta ainakin näin kaupunkialueilla kaikki toimii Elisan 4G:llä hyvin. Wifi toimii myös hyvin ja luotettavasti, joskaan 5GHz tukea puhelimesta ei löydy. Vähän harmi, mutta mielestäni ihan järkevä paikka mahdollisille kustannussäästöille.
Bluetooth toimii myös hyvin, ei valittamista senkään osalta. Kokeilin musiikinkuuntelua sekä autosoittimen (Alpine CDE-178BT), aktiivikaiuttimien (Audio Pro Addon T14) että kuulokkeiden (Sony WH-1000XM3) kanssa ja kaikki toimi hienosti, äänenlaatu oli hyvä eikä pätkimisiä esiintynyt.
Akku
9A:n teknisiä tietoja katsellessa huomio kiinnittyy erityisesti melko järisyttävän kokoiseen 5000mAh akkuun. Kuten odottaa saattaa, virta tästä puhelimesta ei kesken päivän tule loppumaan. Iso akku kuuluu helposti niihin asioihin, joita ei tiedä kaivanneensa ennen kuin sellainen on käytössä. Tämän kanssa ei varmasti tarvitse olla päivän aikana latauspaikkaa kärkkymässä, jos hoitaa lataamisen esimerkiksi yöllä ja lähtee päivään täydellä akulla. Paketissa mukana tuleva laturi on nykymittapuulla suhteellisen pienitehoinen (2.0A 10W) eikä omaa nopeasti yleistynyttä pikalatausta. Toki pikalatausta ei tämän hintaluokan laitteelta oikein voi odottaakaan ja suuren akun ansiosta sille ei ole edes kovin suurta tarvettakaan. Taas mielipideasioita, mutta jos täytyy kahdesta valita, niin suurempi akku > nopeampi lataus.
Plussat ja miinukset
+
- Laadukas viimeistely
- Hyvänkokoinen näyttö
- Kamera valoisassa (pääkamera)
- Suorituskyky
- Akku
- FM-radio
–
- Googlettomuus ja sen tuomat ongelmat
- Micro-USB
Yhteenveto
Täytyy sanoa, että 9A on yllättänyt allekirjoittaneen erittäin positiivisesti. Ennakko-odotukset eivät olleet järin korkealla, tai paremminkin niitä ei ollut lainkaan. Jätin tarkoituksella tutustumatta laitteeseen etukäteen, en tutkinut speksejä enkä katsellut YouTube-revikoita. En halunnut saada vaikutteita muiden mielipiteistä tai kokemuksista, vaan halusin muodostaa mielipiteeni laitteesta täysin itse ja sen myötä koin tämän arvostelun tekemisen entistä mielenkiintoisemmaksi. Aikaisempaa kokemusta tällaisesta edullisemman hintaluokan puhelimesta ei juurikaan ollut, henkilökohtaisessa käytössä kun on ollut hieman kalliimpia laitteita. Kehitys kehittyy ja kyllä nämä edulliset puhelimet ovat kuroneet kovalla vauhdilla eroa kalliimpiin aina vain pienemmäksi. Ei siitä ole kauaakaan, kun tällaisella ~150e puhelimella ei tehnyt muuta kuin menetti hermonsa ja nyt samaan rahaan saa oikeasti toimivan laitteen, jossa ei loppupeleissä ole kovinkaan suuria heikkouksia. 9A on erinomainen esimerkki siitä, että halvallakin voi saada hyvää.