Suositun Fortnite-pelin kehittäjä Epic Games teki eilen kovan tempun: yhtiö rikkoi tietoisesti sekä Applen että Googlen sovelluskauppojen sääntöjä mitä tulee sovelluksissa tarjottaviin maksutapoihin.
Epic Games alkoi markkinoida sekä Fortniten Android- että iPhone-sovelluksessa omaa suoraveloitustaan vaihtoehtoisena maksutapana ohi Google Playn ja Applen App Storen tarjoaman maksutavan, jossa Epic joutuu antamaan näille 30 prosentin osuuden maksuista. Lisäksi Epic tarjosi Fortnite-pelissä käytettävää V-Bucks-valuuttaa vieläpä edullisempaan hintaan suoraveloituksen kautta.
Vaihtoehtoisten maksutapojen markkinointi tällä tavalla ei ole sallittua peleille kummankaan, Applen App Storen tai Google Playn, säännöissä. Lopputuloksena sekä Apple että Google poistivatkin Fortniten sovelluskaupoistaan eilisen päivityksen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tämän lopputuleman Epic Games myös tiesi tulevaksi, sillä Epicillä oli jo valmiiksi laadittuna kilpailuoikeudelliset kanteet sekä Applea että Googlea vastaan, ja se jätti ne oikeuteen heti eilen.
Näin eilen nähtiin kokonaisuutena toistaiseksi kenties korkeimman profiilin kiista sovelluskehittäjän ja mobiilien sovelluskauppojen hallitsijoiden välillä. Kiista, jolla voi olla merkittäviä pidemmän aikavälin vaikutuksia osana suurten teknologiajättien ja muun muassa sovelluskauppojen aseman tarkastelua.
Epic luonnollisesti haluaisi välttyä maksamasta 30 prosentin osuutta Applelle ja Googlelle pelinsä tuotoista, mihin sen täytyy suostua jos se haluaa peliään niiden sovelluskauppojen kautta tarjottavan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ei tällä hetkellä salli iOS- ja iPadOS-käyttöjärjestelmissä sovelluksia asennettavan muualta kuin App Storesta. Muun muassa tämän muuttaminen on tavoitteena Epicin toiminnan taustalla. Tällä hetkellä Epicin on pakko maksaa Applelle 30 prosenttia tuotoista, jos se haluaa pelinsä saataville iPhonelle ja iPadille.
”Epic – ja Fortniten käyttäjät – kärsivät suoraan Applen kilpailun vastaisesta toiminnasta. Ilman Applen laittomia rajoituksia, Epic voisi tarjota kilpailevan sovelluskaupan iOS-laitteissa, mikä mahdollistaisi iOS-käyttäjien lataavan sovelluksia innovatiivisesta, kuratoidusta kaupasta ja tarjoaisi käyttäjille mahdollisuuden käyttää Epicin tai jonkin muun kolmannen osapuolen sovelluksen sisäistä maksujen prosessointia”, toteaa Epic Games Applea vastaan jättämässä kanteessaan.
Apple sen sijaan on pettynyt Epicin toimintaan, ja korostaa muun muassa App Storen luomaa turvallista ympäristöä.
”Epicillä on ollut sovelluksia App Storessa vuosikymmenen ajan, ja he ovat hyötyneet App Storen ekosysteemistä – mukaan lukien sen työkaluista, testaamisesta ja Applen kaikille kehittäjille tarjoamasta jakelusta. Epic on vapaasti hyväksynyt App Storen säännöt ja ohjeet, ja olemme iloisia, että he ovat rakentaneet niin menestyksekkään bisneksen App Storessa. Heidän liiketoiminnallisten intressiensä johtaminen nyt erikoiskohtelun vaatimiseen ei muuta sitä asiaa, että nämä säännöt luovat tasapuolisen ympäristön kaikille kehittäjille ja tekevät kaupasta turvallisen kaikille käyttäjille”, kommentoi Apple.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen poistettua Fortniten kaupasta, sitä ei ole nyt saatavilla lainkaan Apple-laitteisiin – eikä Epic pysty myöskään tarjoamaan päivityksiä Fornitelle. Jo Fortniten iPhoneen tai iPadiin asentaneille peli pysyy yhä pelattavissa. Tuleva Fortniten Chapter 2:n neloskausi ei kuitenkaan tule olemaan enää pelattavissa Apple-laitteilla, koska päivitykset eivät ole mahdollisia. Nykyisen Season 3:n pelaamista voi jatkaa. Lisätietoa löytyy Epicin sivuilta.
Androidin osalta tilanne on hieman erilainen, sillä Android-laitteisiinhan sovelluksia on mahdollista asentaa myös muualta kuin Google Playsta. Epic Games onkin jo valmistellut oman Epic Games -pelikauppansa julkaisua alustalla. Lisäksi alun perinhän Epic Games jakoi Fortnite-peliään ohi Google Playn tarjoamalla omilla verkkosivuillaan Fortniten asennussovelluksen. Fortnite tuotiin vasta nyt keväällä tarjolle Google Playn kautta.
Myös Googlen ja Androidin osalta Epic haluaisi kuitenkin tasoittaa pelikenttää. Kanteessaan Googlea vastaan Epic muun muassa kertoo, että Google toiminnallaan esti sopimuksen Fortniten asentajana toimivan Epic Games -pelisovelluksen esiasentamisesta OnePlus-älypuhelimiin ja LG-älypuhelimiin. Näin OnePlus oli pakotettu vetäytymään jo sovitusta sopimuksesta muuten kuin Intian osalta, jossa Google salli Epicin sovelluksen esiasentamisen.
Google on myös kommentoinut Epicin toimia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Avoin Android-ekosysteemi antaa kehittäjien jakaa sovelluksiaan useiden sovelluskauppojen kautta. Pelikehittäjille, jotka valitsevat Play-kaupan käytön, meillä on yhdenmukaiset säännöt, jotka ovat reiluja kehittäjille ja pitävät kaupan turvallisena käyttäjille. Vaikka Fortnite pysyy saatavilla Androidille, me emme enää tarjoa sitä Play-kaupassa sen rikkoessa sääntöjämme. Kuitenkin, olemme avoimia mahdollisuudella jatkaa keskustelujamme Epicin kanssa Fortniten tuomiseksi takaisin Google Playhin”, kommentoi Google.
Epic Games ei hae kummaltakaan, Applelta tai Googlelta, kanteissaan rahallisia korvauksia, vaan sen päällimmäisenä tavoitteena on niiden sovelluskauppoihin liittyvien toimintatapojen muuttaminen.
Epicin nyt suorittamat toimet ovat tapahtuneet kutkuttavaan aikaan. Euroopassa Euroopan komission kilpailuviranomaiset tutkivat jo Applen mahdollista kilpailun rajoittamista App Storen osalta, ja myös Yhdysvalloissa suuria teknologiajättejä vastaan on käynnissä useampia tutkimuksia. Samoin lakeja säätävä kongressi on ottanut teknologiajättien vahvan markkina-aseman seurantaansa.
Jatkossa sovelluskauppojen hallitsevaa markkina-asemaa ja sen väärinkäyttöä ratkotaan niin oikeudessa kuin myös mahdollisesti uusilla vaatimuksilla EU:lta ja uudella lainsäädännöllä eri puolilla maailmaa. Ja nyt Epicin toiminta on tuonut tilanteelle hurjasti lisää näkyvyyttä.
Pelialan jättiläinen on valjastanut lakiosastonsa lisäksi myös markkinointiosastonsa mukaan taisteluun, ja on julkaissut jo Applen legendaarista 1984-mainosta parodioivan mainospätkän.
Epic on nyt heittänyt haasteen väittämilleen Applen ja Googlen monopoleille. Nähtäväksi jää, millaisia muutoksia sovelluskauppojen käytäntöihin lopulta tämän kaiken lopputuloksena syntyy.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »