Kerroimme eilen, kuinka Firefox-verkkoselainta kehittävä Mozilla Corporation, jonka takana on voittoa tavoittelematon Mozilla-säätiö, oli ilmoittanut vähentävänsä noin 250 työntekijää.
Osana henkilöstövähennyksistä uutisointia esille nousi Mozillan liiketoiminnan tulevaisuus laajemmin.
Firefox-verkkoselaimen kehittämisen mahdollistava liiketoimintamalli on ollut yhteistyösopimus Googlen kanssa: Google on maksanut paikastaan oletushakukoneena Firefox-selaimessa. Mozillan sopimuksen Googlen kanssa oli tiedetty olevan umpeutumassa vuonna 2021, ja eikä tietoa jatkosta vielä eilen ollut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänään ZDNet-sivusto on kuitenkin raportoinut sopimuksen jatkuvan, ja raportin julkaisemisen jälkeen Mozilla myös vahvisti hiljattain sopineensa kumppanuuden jatkosta.
”Mozillan hakukumppanuus Googlen kanssa on jatkuva, Googlen toimiessa oletushakukoneena Firefox-selaimessa monissa paikoissa ympäri maailman. Pidensimme hiljattain kumppanuuttamme, ja suhteemme ei ole muuttumassa”, kommentoi Mozilla.
ZDNetin tietojen mukaan yhteistyösopimusta olisi jatkettu kolmella vuodella vuoteen 2023. Sopimuksen vuotuiseksi arvoksi on arvioitu 400-450 miljoonaa dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tietojen mukaan Google-sopimus on tähän asti tuonut jopa yli 90 prosenttia Mozillan tuloista, joten se on ollut kriittisessä roolissa Mozillan kannalta.
Mozillan markkina-asema on heikentynyt vuosien saatossa: se ei ikinä onnistunut saavuttamaan älypuhelimissa vastaavaa markkinaosuutta kuin tietokoneissa, ja myös tietokoneissa Mozillan Firefoxin osuus on laskenut viimeisen reilun vuosikymmenen ajan sen jälkeen, kun Google toi tarjolle vuodesta 2008 alkaen oman Chrome-selaimensa. Näiden seikkojen on nähty voivan heikentää Mozillan neuvotteluasemaa hakukonekumppaneiden kanssa.
Pelkkään hakukoneyhteistyöhön tukeutumisen sijaan Mozilla panostaa nyt myös uusiin palveluihin. Se pyrkii rakentamaan esimerkiksi selaimensa kylkeen bisnestä internet-yhteyden salaavasta VPN-palvelusta. Mozilla julkaisi VPN-palvelunsa heinäkuussa. Jatkossa Mozillalta voidaan odottaa mahdollisesti lisääkin erilaisia, ainakin osittain maksullisia palveluita.
Osana henkilöstövähennyksiään Mozilla leikkasi sen kokeellisen uuden Servo-selainmoottoriin kehitystiimiä, tietoturvauhkien hallintatiimiä, Mozilla Developer Network -portaalin ylläpitäjiä sekä muita Firefoxin kehittäjätyökaluista vastanneita tiimejä. Jatkossa tarkoituksena on keskittyä enemmän tuottavaan toimintaan verkkostandardien kehittämisen ja ”yleisemmän hyvän” sijaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »