Kuhina TikTokin ympärillä jatkuu kovana.
Palvelun toiminnalle Yhdysvalloissa, ja mahdollisesti muissakin maissa, haetaan nyt uutta omistajaa ennen kuin Yhdysvaltojen kielto astuu voimaan.
Microsoftia on pidetty ja pidetään yhä todennäköisimpänä ostajana TikTokin liiketoiminnalle, mutta myös muut ovat käyneet ainakin alustavia keskusteluja TikTokin ostamisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Wall Street Journal on raportoinut Twitterin ja TikTokin käyneen alustavia keskusteluja järjestelystä, jossa Twitter hankkisi TikTokin Yhdysvaltojen liiketoiminnan.
On kuitenkin epäselvää, ovatko Twitterin keskustelut edenneet lainkaan alkua pidemmälle. Twitterin valmiutta kauppaan on myös kyseenalaistettu suhteessa Microsoftiin. Twitterin markkina-arvo on vain noin 30 miljardia dollaria, ja pelkän TikTokin Yhdysvaltojen liiketoiminnan hankinnan rahoittaminen voisi olla sille todellinen haaste.
Twitter ei ole kommentoinut asiaa. Aiemmin TikTokista kiinnostuksen huhuttiin ilmaisseen myös Applen, joka kuitenkin tyrmäsi nämä puheet harvinaisen nopeasti ja suorasanaisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdeksi perusteluksi Twitterin TikTok-kiinnostukselle on nostettu sen näkemys kaupan helpommasta kokonaisuudesta kilpailunäkökulmasta, kun Twitter itsessään on pienempi tekijä markkinoilla.
Twitter osti ja omisti aikanaan lyhytvideopalvelu Vinen, jonka Twitter kuitenkin lopetti vuonna 2016 säästääkseen kuluissa. Sinällään paluu miljardikaupalla samoille apajille olisi myös hieman ironista.
Todennäköiseltä ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä, että TikTokin tulevaisuus olisi Twitterin kanssa. Kokonaisuutena tulevaisuus on kuitenkin samanaikaisesti täysin avoinna.
Viime viikolla Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti presidentin asetukset, jotka kieltävät 20. syyskuuta alkaen transaktiot TikTokin ja WeChatin kanssa, joiden takana ovat kiinalaiset omistajat – ByteDance ja Tencent.
TikTokin odotetaan tiistaina vievän presidentin asetuksen oikeuteen, sillä se nähdään perustuslain vastaisena ja perusteettomana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa kiinalaissovellukset nähdään laajasti uhkana kansalliselle turvallisuudelle, sillä yhdysvaltalaiskäyttäjien tietoja nähdään voivan paljastua Kiinan hallinnolle ja Kiinan kommunistisen puolueen voivan nähdä sensuroivan palvelun sisältöä tai käyttävän niitä propagandavälineinä.
Reilun viikon ajan on raportoitu Microsoftin neuvottelevan TikTokin ostamisesta, minkä Microsoft myös itse vahvisti. Microsoft kertoi tuolloin neuvottelevansa Yhdysvaltojen ohella TikTokin toiminnan hankkimisesta Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
Neuvottelut Microsoftin TikTok-kaupoista ovat kuitenkin vielä kaukana valmiista, ja niitä ympäröivä tilanne on myös erittäin monimutkainen. Lähtökohtaisesti TikTokin omistava kiinalainen ByteDance ei edes haluaisi TikTokia myydä, mutta Yhdysvallat on sen tähän pakottamassa uhkaamalla sovelluksen kieltämisellä.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on lisäksi aiemmin todennut, että Yhdysvaltojen pitää saada ”paljon rahaa” kaupan yhteydessä. Trump näyttää siis asettaneen minkäänlaisen kaupan hyväksymisen kynnyskysymykseksi myös jonkinlaisten voitelurahojen maksamisen Yhdysvalloille, joko ostajan tai myyjän toimesta, ilman että mitään laillista velvoitetta tälle muuten olisi.
Viime viikon edetessä raportoitiin, että Microsoft tavoittelisi nyt koko TikTokin maailmanlaajuisen liiketoiminnan ostamista, mukaan lukien toiminnan Euroopassa ja Intiassa. Kaupan toteutuessa kauppahinta voisi nousta kymmeniin miljardeihin dollareihin, ja kyse olla yhdestä teknologia-alan historian suurimmista kaupoista.
Microsoft on kertonut, että se tekee kaupat 15. syyskuuta mennessä tai ei ollenkaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »