Kiinalaisen ByteDancen ainakin vielä toistaiseksi omistama TikTok-videopalvelu on ilmoittanut suunnitelmistaan avata ensimmäinen datakeskus Euroopassa.
TikTokin mukaan 500 miljoonan dollarin eli reilut 430 miljoonan euron investointi datakeskukseen tapahtuu Irlannissa. Datakeskuksen on määrä olla toiminnassa vuoden 2022 alupuolella.
Datakeskuksen käyttöönoton jälkeen eurooppalaisten TikTok-käyttäjien tiedot on tarkoitus tallentaa uudessa keskuksessa. Datan Euroopan ja Euroopan unionin sisällä pysymisen lisäksi datakeskuksen lähempi sijainti voi parantaa palvelun toimintanopeutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tällä hetkellä TikTokin kansainvälisten käyttäjien tiedot ovat tallennettuna Yhdysvalloissa ja Singaporessa sijaitsevissa datakeskuksissa.
Kokonaisuutena TikTokin tulevaisuus on kuitenkin nyt avoin kysymys.
Yhdysvallat on pakottamassa TikTokin omistavan kiinalaisen ByteDancen myymään palvelun toiminnan ainakin Yhdysvalloissa tai muuten sovelluksen toiminta uhataan kieltää kokonaan. Microsoft on vahvistanut neuvottelevansa kaupoista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa TikTokin kiinalaisomistajuuden pelätään voivan aiheuttaa uhan tietojen valumisesta Kiinaan, minkä lisäksi TikTokin käytöstä ohjaamaan mielipiteitä Kiinan hallinnon toiveiden mukaisesti on esitetty huolestuneita arvioita.
Microsoftin osalta neuvottelujen, vaikka ne ovatkin jatkuneet jo viikkoja, on kerrottu olevan vielä pahasti kesken. Microsoft ja TikTokin omistaja ByteDance eivät ole tiettävästi vielä sopineet esimerkiksi vielä hinnasta.
Microsoft on lisäksi kertonut neuvottelevansa Yhdysvaltojen ohella TikTokin toiminnan hankkimisesta Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. On epäselvää, miten näiden maiden irrottaminen TikTokin muusta toiminnasta käytännössä toteutettaisiin ja miten palvelu tulisi jatkossa toimimaan. Microsoftin aiemman lausunnon mukaan kunkin maan osalta käyttäjätiedot tultaisiin säilyttämään sen maan sisällä, esimerkiksi yhdysvaltalaiskäyttäjien Yhdysvalloissa.
On kuitenkin epäselvää, miten TikTok-palvelun kehitys jatkossa tapahtuisi, millainen rooli Microsoftilla tai muulla palvelun osittaisella ostajalla siinä olisi, ja millä henkilöstöllä ja johdolla palvelun toimintaa pyöritettäisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On esitetty myös arvioita, että yksinkertaisempaa olisi, jos kiinalainen ByteDance luopuisi koko Kiinan ulkopuolisesta TikTokin toiminnasta kerralla. Ei kuitenkaan tiedetä, olisiko esimerkiksi Microsoft kiinnostunut tällaisesta laajemmasta diilistä.
Tosin lähtökohtaisesti ByteDance ei tietenkään haluaisi myydä TikTokia ollenkaan. Vaihtoehtona sille voi kuitenkin olla palvelun kieltäminen ainakin Yhdysvalloissa, mutta myös muualla.
Eurooppa kuitenkin näyttäytyy ainakin toistaiseksi TikTokille avoimena, sillä Euroopan unioni tai jäsenmaat eivät ole esittäneet minkäänlaisia jyrkempiä kannanottoja TikTokia vastaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »