OnePlus julkisti uuden edullisemman, keskihintaluokan Nord-älypuhelimensa pitkällisen pohjustuksen jälkeen tiistaina 21. heinäkuuta. Varsinaiseen myyntiin puhelin on tulossa 4. elokuuta.
OnePlus Nordin suositushinnat Suomessa ovat 399 euroa (8+128 Gt) ja 499 euroa (12+256 Gt). Värivaihtoehtoja ovat Harmaa helmi (Onyx Gray) sekä Sininen marmori (Blue Marble).
OnePlus Nord
- Android
- Lasi + muovi
- 6,44" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 8 + 5 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 765G -piiri
- 4115 mAh akku
Nordilla OnePlus palaa jälleen uuden liiketoimintastrategiansa mukaisesti myös edullisempien keskihintaluokan älypuhelinten markkinoille. OnePlus-lippulaivapuhelinten hinnat ovat uusien mallien myötä nousseet selvästi viime vuosina, ja esimerkiksi kevään 2020 mallien OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro lähtöhinnat Suomessa olivat 699 ja 899 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tässä alla luomme lyhyen katsauksen siihen, miten OnePlus Nord vertautuu muihin OnePlus-puhelimiin. Mistä malleista siihen kannattaa harkita päivitystä ja mistä ei vielä? Ja milloin kannattaa valita OnePlus Nord eikä muita saatavilla olevia OnePlus-puhelimia?
Tällä hetkellä OnePlus-puhelimista markkinoilta jälleenmyyjien varastoista löytyy vielä paikoin OnePlus 7T -mallia, noin 500 euron, ja tietenkin kevään noin 700 euron OnePlus 8 voi myös olla vaihtoehto Nordia harkittaessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näistä malleista OnePlus 7T tarjoaa Nordiin nähden keskeisinä etuina 2x optisen zoomin telekameran, stereokaiuttimet sekä jonkin verran enemmän suorituskykyä Snapdragon 855+:lla. Nordin valttikortteja puolestaan ovat tietenkin tuki 5G-verkoille, hieman suurempi akku sekä toinen etukamera (ultralaajakulma).
OnePlus 8:aan verrattuna Nord häviää vielä hieman enemmän tehoissa mutta toisaalta hintaero on suurempi ja myös OnePlus 8:sta puuttuu telekamera, joten useamman sadan euron hintalisää OnePlus 8:sta alkaa olla erittäin vaikea perustella järkisyillä, kun esimerkiksi pääkamerakin on puhelmissa täysin sama. OnePlus 8 alkaakin vaikuttaa yhä enemmän väliinputoajalta OnePlus-mallistossa – sen sijaan kannattaa joko säästää ja ostaa Nord tai panostaa todelliseen huippupuhelimeen OnePlus 8 Pron muodossa.
Nordin laatutuntuma on myös hyvä, vaikka siinä käytössä onkin kehyksessä materiaalina muovi tutun alumiinin sijaan. 7-sarjan Snapdragon 765G -järjestelmäpiirin lisäksi muun muassa materiaalivalinta on ollut yksi keino, jolla OnePlus on pitänyt Nordin hinnan kurissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Moni voi harkita OnePlus Nordin ostoa myös, jos käytössä on nyt OnePlus 7 tai OnePlus 6T. Nämä kaksi mallia ovat keskenään ominaisuuksiltaan varsin lähellä toisiaan.
Verrattuna OnePlus 7:ään ja 6T:hen Nordissa on nopeampi ja näin ollen sulavampi 90 hertsin näyttö, ultralaajakulmakameran myötä laajemmat kuvausmahdollisuudet sekä taka- että etukameroilla, 5G-tuki sekä hieman suurempi akku, selvästi nopeammalla pikalatauksella.
OnePlus 7:ään nähden Nord häviää järjestelmäpiirin suorituskyvyssä ja stereokaiutinten puutteessa. OnePlus 6T:n osalta tehoissa kamppailu alkaa olla tasaväkisempää. OnePlus 6T jää puolestaan selvästi jälkeen Nordista kamerakyvyiltään.
Sekä OnePlus 7:stä että 6T:stä päivittäminen Nordiin voi jo käydä järkeen, jos Nordin tarjoamat edut ovat sellaisia mitä itse arvostaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun siirrytään vertailemaan Nordia vuoden 2017 lopun OnePlus 5T:hen ja kevään 2018 OnePlus 6:een, on Nord jo kokonaisuutena selvästi edellä näitä malleja lähes jokaisella osa-alueella.
OnePlus 6:n Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin kanssa suorituskyky on karkeasti samalla tasolla mutta muuten ominaisuudet ovat paljon paremmat: on nopeampaa näyttöä, parempaa ja monipuolisempaaa kameraa niin takana kuin edessä, 5G:tä, useammin myös enemmän muistia, selvästi suurempi akku sekä nopeampi pikalataus.
OnePlus 6:ssä ja 5T:ssä mukana oli vielä perinteinen kuulokeliitäntä, jota ei sittemmin ole enää OnePlus-puhelimissa nähty – ei myöskään Nordissa.
Erityisesti 5T:hen verrattuna OnePlus Nord alkaa olla jo sen verran mittava päivitys, että päivitystä voi suositella lähes kenelle tahansa. Sama päätelmä koskee luonnollisesti myös kaikkia vielä vanhempia malleja.
Lisäksi kaikissa tapauksissa vanhempiin malleihin vertailtaessa tulee huomioida myös se, että Nord tulee saamaan vielä kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä (Android 11 ja 12) sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä on merkittävä ero, kun vanhemmista malleista päivitykset päättyvät.
Viimeiseksi voidaan luoda vielä katsaus siihen, miten Nord häviää OnePlussan huippupuhelinmalleille. Poimimme alle vertailutaulukkoon kevään 2019 mallin OnePlus 7 Pron ja kevään 2020 mallin OnePlus 8 Pron.
OnePlussan Pro-malleissa on suuremmat ja tarkemmat näytöt, ja OnePlus 8 Prossa näyttö on myös nopeampi 120 hertsin virkistystaajuudella.
Lisäksi telekameroiden voimalla takakamerat ovat Pro-malleissa paremmat. OnePlus Nordin erikoisuus on sen toinen etukamera ensimmäistä kertaa OnePlus-puhelimessa, jonka myötä selfie-kuvaamisen osalta Nord on toistaiseksi paras OnePlus-puhelin edullisesta hintapisteestään huolimatta.
Lisäksi Pro-malleissa on muun muassa enemmän suorituskykyä ja stereokaiuttimet. Lisäksi OnePlus 8 Prossa on ekstraominaisuuksina tuki langattomalle lataukselle sekä IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne, joita ei eroina näy alla taulukossa.
Kokonaisuutena yhteenvetona voidaan sanoa, että OnePlus 8:n ostamista kannattaa nyt harkita tarkasti sillä Nord vaikuttaa selvästi paremman hinta-ominaisuussuhteen vaihtoehdolta.
OnePlus 7T:stä ja 7 Prosta Nordiin tuskin kannattaa vaihtaa. Sen sijaan OnePlus 7, 6T, 6 ja 5T ovat jo malleja, joista vaihtaminen voi olla jo perusteltavissa – erityisesti OnePlus 6:sta ja 5T:stä.
Nordin merkittävä päivitys on tietenkin myös 5G-tuki, jossa suhteessa se voittaa myös 7T:n ja 7 Pron.
5G-verkkojen peittoalueet Suomessa kasvavat jatkuvasti ja parhaimmillaan 5G-verkkojen tarjoamat latausnopeudet ovat moninkertaiset verrattuna 4G-verkkoon. Silti 5G:n tarjoama etu todellisessa käyttökokemuksessa on vielä verrattain vähäinen: suuremmasta tiedonsiirtonopeudesta todella merkittävän hyödyn irti saaminen rajoittuu vasta pienillä maantieteellisille alueille. Esimerkiksi laajimman 5G-verkon Suomessa omaavan Elisan mukaan vasta miljoona suomalaista asuu 5G-alueella, joten monelle 5G ei ole vielä arkipäivää.
Lisäksi enemmän älypuhelimen käyttökokemuksen sujuvuuteen vaikuttavat muut asiat kuin 5G-verkkotuki, sillä suurempi tiedonsiirtonopeus ei monessa tilanteessa vaikuta vielä merkittävästi osana kokonaisuutta. Tärkeämpää on myös yhteyden viive, eivätkä nykyiset 5G-verkot ole vielä lunastaneet odotuksia viiveen murto-osaan kutistumisen osalta.
Pelkän 5G-tuen takia myöskään OnePlus Nordia ei siis kannata hankkia mutta nyt sen saa ”kaupan päälle” muutenkin hyvässä älypuhelimessa, joka tarjoaa vastinetta alkaen 399 euron hinnalleen.
Alta löytyy vielä kattava listaus OnePlus Nordin teknisistä tiedoista. Lisäksi kannattaa lukea OnePlus Nordista aiemmin julkaisemamme ensituntumamme.
OnePlus Nordin tekniset tiedot
- Takaa lasipintainen, kyljiltä muovinen rakenne
- 6,44 tuuman Fluid AMOLED -näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (408 pikseliä tuumaa kohti), 180 hertsin kosketustunnistus, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Neljä takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia), f/1,75-aukolla, 6-elementtisellä linssillä ja optisella kuvanvakaimella
- 8 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera f/2,25-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 5 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 4K-tarkkuudella 30 fps ja 1080p-tarkkuudella 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p-tarkkuudella 240 fps
- Kaksi etukameraa
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen pääkamera Sony IMX 616 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,45-aukolla
- 8 megapikselin 105 asteen ultralaajakulmakamera f/2,45-aukolla
- Videokuvaus 4K- tai 1080p-tarkkuudella 30 / 60 fps
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri (1x Kryo 475 Prime / ARM Cortex-A76 @ 2,4 GHz + 1x Kryo 475 Gold / ARM Cortex-A76 @ 2,2 GHz + 6x Kryo 475 Silver / ARM Cortex-A55 @ 1,8 GHz, Adreno 620 -grafiikkasuoritin)
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 128 tai 256 gigatavua UFS 2.1 -tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 18/13, maks. 1,2 Gbit/s / 150 Mbit/s
- 5G: NSA / SA, taajuudet N1, N3, N7, N28, N78
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / SBAS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- 4 115 milliampeeritunnin akku
- OnePlus Warp Charge 30T -pikalataus (5V/6A)
- Mitat 158,3 x 73,3 x 8,2 millimetriä
- Paino 184 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio + OxygenOS 10.5 -ohjelmisto
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »