Telia on muistuttanut älypuhelinten ympäristövaikutuksista ja tavoista, joilla jokainen voi olla mukana pienentämässä niitä – esimerkiksi suojaamalla puhelimen tai viemällä vanhat kierrätykseen.
Telian mukaan älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet muodostavat suurimman osan ICT-sektorin hiilidioksidipäästöistä, jotka ovat 1,4 prosenttia maailman päästöjen kokonaismäärästä.
”200 grammaa painavan älypuhelimen hiilidioksidipäästö on noin 79 kiloa mikä vastaa 571 ajettua kilometriä autolla. Keskimäärin 80 prosenttia näistä päästöistä syntyy valmistusvaiheessa ja vain 15 prosenttia käytön aikana. Lisäksi yhden puhelimen valmistamisesta syntyy niin sanottua näkymätöntä, eli esimerkiksi mineraalien louhinnasta tulevaa jätettä noin 86 kiloa. Älypuhelimella on siis monta erilaisia ympäristövaikutusta ja kokonaisvaikutus on paljon suurempi kuin voisi nopeasti ajatella”, Telia Finlandin vastuullisuuspäällikkö Ira Vainio sanoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älypuhelimen käyttäminen pidempään ja vaihtaminen harvemmin uuteen on paras keino vähentää ympäristövaikutuksia.
”Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä. Kannattaa myös tutustua käyttöohjeisiin huolellisesti. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttöikään. Tarjolla on myös kunnostettuja, takuulla varustettuja kierrätyspuhelimia esimerkiksi meillä Telialla”, Ira Vainio vinkkaa.
Lisäksi ympäristönäkökulmasta vanhat puhelimet kannattaa kierrättää eikä jättää kaappeihin lojumaan. Eri arvioiden mukaan suomalaiset kierrättävät kuitenkin vain noin 10-20 prosenttia kännyköistä. ”Omaa puhelinten museota ei kannata kerätä. Materiaalien kierrätys säästää huomattavasti energiaa ja näin ollen myös ympäristöä neitseelliseen raaka-aineeseen verrattuna. Vanhan puhelimen tai laitteen kierrätys on siis ilmastoteko, ja toimivasta laitteesta voi saada hyvityksen”, Ira Vainio huomauttaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tietojen poisto on yllättävän helppoa – riittää, että palauttaa tehdasasetukset laitteeseen. Jos haluaa olla täysin varma, että kukaan ei pääse tietoihin käsiksi, voi laitteen ottaa vielä uudelleen käyttöön ja toistaa tyhjennyksen kertaalleen. Tämän jälkeen laitteen voi huoletta viedä myymälään, joissa on usein myös maksuton ja tietoturvallinen elektroniikkalaitteiden SER-keräyspiste”, Ira Vainio jatkaa.
Telian vinkit, mitä jokainen voi tehdä ympäristövaikutusten pienentämiseksi
- Harkitse, tarvitsetko uuden laitteen, vai voisitko hankkia käytetyn puhelimen.
- Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä.
- Tutustu käyttöohjeisiin, jotta käytät laitetta oikein. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttöikään.
- Lataa laitteet uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetulla sähköllä.
- Kierrätä vanhat laitteesi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »