Yhdysvallat on jonkin aikaa pyrkinyt hidastamaan Huawein kasvua ja voittokulkua monin eri tavoin. Näkyvin keino toistaiseksi on ollut Huawein asettaminen kieltolistalle viime vuoden toukokuussa, estäen ilman erillisiä tapauskohtaisia lupia yhdysvaltalaisen teknologian myynnin Huaweille.
Yhdysvalloissa Huaweita epäillään sen kiinalaisuuden takia. Huawein pelätään muodostavan tietoturvauhan, sen laitteiden voivan paljastaa tiedot Kiinan hallinnolle. Mitään näyttöä tällaisesta tai edes sen suunnittelemisesta ei ole koskaan annettu mutta pelkokin on saanut Yhdysvallat toimimaan aggressiivisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein toimintaa rajoittavien toimenpiteiden lisäksi Yhdysvalloissa on jo jonkin aikaa pohdittu tavalla tai toisella mobiiliverkoissa Huawein tärkeimpien kilpailijoiden, ruotsalaisen Ericssonin ja suomalaisen Nokian, tukemista jotta ne olisivat vahvempia vaihtoehtoja toimittamaan 5G-verkkoja.
Takaisin otsikoihin nämä suunnitelmat nousivat jälleen tällä viikolla Wall Street Journalin uuden raportin myötä.
WSJ kertoo erilaisista Yhdysvaltojen hallinnon suunnitelmista. Niihin on kuulunut myös tuki Ericssonin tai Nokian ostamiselle yhdysvaltalaisvoimin. Toistaiseksi ehdotukset eivät ole kuitenkaan konkretisoituneet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yritysostoa on ehdotettu esimerkiksi reititin- ja muuhun verkkoteknologiaan erikoistuneelle Ciscolle mutta se ei ole halunnut hankkeeseen ryhtyä. Yritykset – kieltäytyneitä on WSJ:n mukaan enemmän kuin yksi – eivät ole halunneet laajentua Ericssonin ja Nokian liiketoiminnassa hallitsevassa roolissa olevaan matalakatteiseen tukiasemabisnekseen.
Jo helmikuun lopulla Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr kommentoi myös julkisesti, että jenkkien pitäisi ostaa määräysvalta Ericssonissa tai Nokiassa. Helmikuun lopulla puolestaan raportoitiin Nokian harkitsevan strategisia vaihtoehtojaan ja erilaisia yritysjärjestelyjä yhdessä ulkopuolisen neuvonantajan kanssa.
Verkkoalaan kytkeytyvien suuryritysten lisäksi yritysoston mahdollisuutta on kartoitettu Yhdysvalloissa myös pääomasijoitusyhtiöiden kanssa. WSJ kertoo esimerkiksi Cerberus-yhtiön osoittaneen alustavaa kiinnostusta mutta sen vähentyneen sittemmin Ericssonin ja Nokian markkina-arvojen palauduttua vahvalla kurssinousulla maaliskuun koronakuopasta.
Ericssonin tai Nokian ostamisen sijaan kyseeseen voivatkin tulla vähemmän näyttävät liikkeet. Yhdysvaltojen kerrotaan harkitsevan yhtiöille esimerkiksi verohelpotuksia sekä rahoituksen tarjoamista myös operaattoreille eri maissa verkkolaitteiden hankintaan muilta Huawein sijasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhtenä keinona Yhdysvalloissa on pohdittu myös panostamista avoimeen arkkitehtuuriin verkoissa, minkä myötä kilpailutilanne voisi avautua uusille toimijoille. Esimerkiksi ohjelmistoyhtiö Microsoft onkin panostanut voimakkaasti tänä keväänä myös operaattoreita palveleviin ohjelmistoratkaisuihin ja tullut mukaan näille markkinoille.
Jatkossa verkot voidaan toteuttaa yhä enenevissä määrin bulkkilaitteilla ja erikoistuneilla ohjelmistoilla. Tämän uskotaan voivan tarjota yhdysvaltalaisyhtiöille mahdollisuuden päästä takaisin mukaan peliin, josta ne ovat tähän mennessä pudonneet pois.
Tämä kehitys on kuitenkin vasta pidemmän aikavälin tulevaisuuden kuin aivan lähivuosien asia, ja kilpailutilanteen muuttaminen enemmän Yhdysvaltojen mielen mukaiseksi vaatii lyhyellä aikajänteellä nopeammin tepsiviä keinoja. Nähtäväksi jää, mitä ne lopulta ovat ja miten ne tukevat Ericssonin ja Nokian liiketoimintaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »