Apple ei osoita mitään perääntymisen merkkejä kiistassaan tällä viikolla julkaistun Hey-sähköpostipalvelun kanssa.
Tunnetun ja suositun Basecamp-projektinhallintapalvelun tiimin perustama uusi sähköpostipalvelu Hey on tilausmaksullinen palvelu. Vuoden tilaus maksaa 99 dollaria. Apple hyväksyi aluksi Heyn 1.0-sovellusversion App Storeen mutta kieltäytyi sittemmin hyväksymästä kauppaan virhekorjauksia sisältäviä 1.0.1- ja 1.0.2-korjauksia. Hey ei ole tarjonnut tilaustaan saataville sovelluksensa kautta. Sen sijaan asiakkaiden tulee tilata palvelu Heyn verkkosivuilla ja kirjautua sovellukseen. Näin Hey välttyy maksamasta Applelle sen tavanomaista 15 tai 30 prosentin komissiota App Store -myynnistä.
Apple sallii osalle sovelluksista, joita kutsutaan ”Reader”-sovelluksiksi, pääsyn tarjoamisen muualla myytyihin tilauksiin ilman tarvetta tarjota niitä lainkaan App Storen kautta. Esimerkkinä tästä ovat lehtitilaukset, kirjat ja musiikki- ja videosuoratoistopalvelut, internet-puhelusovellukset, pilvitallennuspalvelut sekä erilaiset tietokantasovellukset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen näkemyksen mukaan Hey-sähköpostisovellus ei kuitenkaan kuulu edellä mainitun säännön alle, vaan kyseessä on niin sanottu Multiplatform-palvelusovellus. Näiden sovellusten osalta Apple edellyttää niiden myös tarjoavan sisältönsä ja tilauksensa sovelluksen sisäisinä App Store -ostoina, jotta Apple sovellukset App Storeen voi sallia.
Heyn takana olevan Basecampin perustaja David Heinemeier Hansson on nostattanut twiiteillään ja kommenteillaan kommenttimyrskyn Applen toiminnasta, joka on tällä viikolla ollut tapetilla laajemminkin – EU-komissio nimittäin aloitti tällä viikolla viralliset tutkinnat mahdollisesta kilpailun rajoittumisesta mitä tulee Applen App Storeen ja toisaalta Apple Pay -maksupalveluun.
TechCrunchin uudessa haastattelussa Applen App Storesta osana työnkuvaansa vastaava markkinointijohtaja Phil Schiller kuitenkin kertoo nyt, ettei Applella ole mitään suunnitelmia App Storen sääntöjen muuttamisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”On paljon asioita, joita he voisivat tehdä jotta sovellus toimisi niiden sääntöjen sisällä, jotka meillä on tänään. Pitäisimme siitä, jos he tekisivät niin”, kommentoi Schiller tilannetta Hey-sähköpostisovelluksen osalta.
Schiller perustelee, että Heyn tulee tukea tilauksen hankkimista sovelluksen sisäisenä ostona koska muuten sovellus ei sen latauksen jälkeen toimi. ”Lataat sovelluksen ja se ei toimi, ja tämä ei ole jotakin sellaista mitä haluamme kauppaan”, kommentoi Schiller.
Schiller myös totesi, että Heyn iOS-sovelluksen ensimmäinen versio hyväksyttiin vahingossa eikä sitä olisi ikänä tällaisena pitänyt edes julkaista App Storessa. Mac-tietokoneiden App Storeen hyväksyttäväksi lähetetyn Hey-sovelluksen Apple hylkäsikin jo 11. kesäkuuta. Apple on myös kertonut Heylle, että jollei se lisää sovelluksen sisäistä ostomahdollisuutta iOS-sovellukseensa, tulee Apple poistamaan sovelluksen saatavilta.
Yksi Applen ehdotus Heylle sovelluksensa saamiseksi mukaan kauppaan on myös yksinkertaisemman palvelun tarjoaminen ilmaiseksi, jolloin sovellus tarjoaisi toiminnallisuutta myös ilman soveluksen sisäistä ostoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Heyn lisäksi tällä viikolla on uutisoitu Applen hylänneen myös viiteen otteeseen Facebook Gaming -sovelluksen julkaisun App Storessa. Asiasta on kertonut The New York Times.
Facebook on yrittänyt julkaista Gaming-sovelluksensa Applen kaupassa helmikuusta alkaen mutta siinä onnistumatta.
Facebook Gaming tarjoaa pelialustan ja mahdollisuuden pelivideoiden striimaukselle Facebookiin. Lisäksi sovellus tarjoaa kuitenkin sovelluksen sisäisesti saataville myös pelejä, mikä on pääsyy Applen haluttomuuteen hyväksyä sovellusta.
Applen säännöissä on kielletty kolmansien osapuolten sovelluksia tai pelejä levittävät sovellukset.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »