Yhdysvaltojen kauppaministeriö muutti yhdysvaltalaisen teknologian kaupankäynnin Huawein kanssa kieltävää määräystään ”strategisesti kohdistumaan Huawein puolijohdehankintoihin, jotka ovat yhdysvaltalaisten ohjelmistojen ja teknologian tuotteita”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on käyttänyt taiwanilaista TSMC:tä muun muassa kehittämiensä ja älypuhelimissaan käyttämiensä Kirin-järjestelmäpiirien kuin myös verkkolaitteissa käytettävien piirien valmistajana. Jatkossa tämä ei ole enää mahdollista uuden rajoituksen alla, sillä TSMC:n edistyneet piirien tuotantolinjat ovat perustuneet osittain amerikkalaiseen teknologiaan.
Alun perin Yhdysvallat asetti Huawein jo vuosi sitten toukokuussa kieltolistalle, joka on estänyt ilman kauppaministeriön erillisiä lupia yhdysvaltalaisen teknologian myynnin Huaweille. Aluksi tämä ei kuitenkaan käsittänyt piiritoimituksia, joissa yhdysvaltalaista teknologiaa sovellettiin tuotannon osalta.
Yhdysvallat on perustellut Huawein vastaisia toimiaan huolellaan kansallisesta turvallisuudesta esimerkiksi niiden aiheuttaman vakoilu-uhan takia. Huawei nähdään Yhdysvalloissa Kiinan valtion ja puoluekoneiston jatkeena, ja vaikka mitään näyttöjä vakoilun tapahtumisesta tai sen suunnittelemisesta ei ole ikinä annettu, pelkkä uhkakin siitä on ajanut Yhdysvallat rajuihin toimiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on maailman suurin operaattoreiden verkkolaitteiden valmistaja ja kuuluu myös suurimpiin älypuhelinvalmistajiin. Toistaiseksi Huawei on oppinut elämään varsin hyvin Yhdysvaltojen jo yli vuoden voimassa olleiden rajoitusten kanssa mutta uusien piirien tuotantoon asetettujen esteiden on nähty olevan sille hyvin haastavia.
Huawein kerrotaan valmistautuneen täyttämällä varastonsa jopa yli vuoden piiritarpeilla mutta liiketoimintaa jatkaakseen sen tulee kuitenkin jatkossa löytää uusia ratkaisuja piirien hankkimiseksi.
Kiinan oma piirivalmistus ei ole teknologisesti vielä, eikä edes lähiaikoina, riittävän edistyneellä tasolla huippuluokan älypuhelimiin.
Asia Times -julkaisun artikkelissa David P. Goldman nostaakin esille mahdollisuuden Huawein yhteistyöstä Samsungin kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung on maailman suurin muistipiirien valmistaja ja suoritinpiireissäkin toiseksi suurin taiwanilaisen TSMC:n jälkeen. Samsungilla on myös jo pystyssä pieni tuotantolinja 7 nanometrin piirien tuotantoon käyttäen vain japanilaisia ja eurooppalaisia tuotantolaitteistoja, kertoo Electrical Engineering Times. Tuotantolinjalla ei siis ole amerikkaista teknologiaa, mikä voisi mahdollistaa siltä piiritoimitukset Huaweille. Käytössä on esimerkiksi alankomaalaisen ASML:n EUV-tuotantolaitteita sekä japanilaisen Lasertecin testilaitteita.
”Samsung ja Huawei harkitsevat diiliä, jonka alla Etelä-Korean jätti valmistaisi kehittyneitä piirejä Huawein 5G-laitteisiin, ja Huawei käytännössä antaisi pois merkittävän osan älypuhelinten markkinaosuudestaan Samsungille”, todetaan Asia Timesin artikkelissa.
Näin Huawei voisi pelastaa itselleen kenties tärkeimmän liiketoimintansa eli operaattoreille toimitettavat verkkolaitteet.
On kuitenkin toistaiseksi epäselvää, lähteekö Samsung tekemään tällaista diiliä Huawein kanssa. Huawei-kumppanuus ei olisi Samsungillekaan varmasti ainakaan eduksi Yhdysvalloissa, jotka ovat sille tärkeä markkina niin älypuhelimissa kuin muissakin tuotteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Samsung ja Huawei ovat kilpailijoita älypuhelinten ja muiden kuluttajalaitteiden ohella myös operaattorien verkkolaitteissa, joissa Samsung on yhä mukana vaikka ei kuulukaan alan suurimpiin.
Kiinan piiriosaaminen myös kehittyy koko ajan, eikä Huawei-kumppanuus olisi Samsungille välttämättä niin pitkäaikainen. Todennäköisesti Huawei haluaa siirtyä hankintoihin Kiinasta heti kun se on vain mahdollista.
Kokonaisuutena tilanne on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä vaikutukset voivat olla merkittäviä. Miten käy Huawein asemalle verkkolaitemarkkinoiden kärkinimenä? Hyötyvätkö suomalainen Nokia ja ruotsalainen Ericsson, jos Haawein asema heikkenee? Mitä tapahtuu älypuhelinmarkkinoilla? Jos Huawei selviää toistaiseksi viimeisistäkin kiristyksistä, koventaako Yhdysvallat entisestään rajoituksia? Paljon kysymyksiä on avoinna, ja vasta tulevaisuus kertoo vastaukset.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »