Yhdysvallat päätti perjantaina uudesta rajoitustoimesta, joka estää yhdysvaltalaisella teknologialla valmistettujen piirien toimittamisen Huaweille. Käytännössä yhdysvaltalaista teknologiaa hyödynnetään lähes kaikessa relevantissa piirivalmistuksessa, joten päätöksen vaikutus on merkittävä.
Uusi lisäys on jatkoa Yhdysvaltojen jo vuosi sitten toukokuussa tekemälle kieltolistapäätökselle, jonka tarkoituksena on ollut estää yhdysvaltalaisen teknologian myynti Huaweille. Yhdysvalloista on viestitetty, että rajoituksessa oli tähän asti porsaanreikä joka on nyt tukittu. Aiemmin Yhdysvaltojen rajoitukset olivat näkyneet kuluttajille ennen kaikkea Google-palvelujen puuttumisena uusista Huawei-laitemalleista mutta jatkossa koko Huawein laitetuotanto on uhattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on tänään kommentoinut Yhdysvaltojen uutta rajoitustoimea tuomiten sen jyrkkäsanaisesti ja todeten sen vaikutusten ulottuvan myös sen asiakkaisiin ja kumppaneihin. Kuten Huawei on aiemminkin kertonut, sen mukaan sitä vastaan suunnatut rajoitustoimet ovat syrjiviä ja perusteettomia.
Yhdysvallat on perustellut toimiaan tarpeella varmistaa kansallinen turvallisuus ja esittänyt syytöksiä Huawein aiheuttamasta vakoilu-uhasta ja läheisistä suhteista Kiinan hallintoon mutta se ei ole ainakaan julkisesti ikinä esittänyt näiden väitteidensä tueksi minkäänlaisia varsinaisia todisteita vakoilusta tai muusta epäilyttävästä toiminnasta.
”Huawei suorittaa kattavaa arviointia tästä uudesta säännöstä. Odotamme siitä olevan liiketoimintaamme vaikutuksia ja yritämme löytää ratkaisuja tilanteeseen”, kommentoi Huawein edustaja Twitterin kautta jaetussa lausunnossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen rajoitus estää esimerkiksi maailman suurimman piirivalmistajan, taiwanilaisen TSMC:n piiritoimitukset Huaweille. Huawei on käyttänyt TSMC:tä muun muassa kehittämiensä ja älypuhelimissaan käyttämiensä Kirin-järjestelmäpiirien valmistajana. Jatkossa tämä ei ole enää mahdollista uuden rajoituksen alla, mikä voi käytännössä lamauttaa jo lyhyellä aikavälillä koko Huawein kuluttajaliiketoiminnan tuotannon.
TSMC on raportoidusti lopettanut tilausten vastaanottamisen Huaweilta, kuten sen oli rajoituksen myötä pakko toimia.
Myös Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu on kommentoinut asiaa kiinalaisessa WeChat-yhteisöpalvelussa, raportoi Bloomberg. ”Niin sanotut kyberturvaperustelut ovat vain tekosyy”, kommentoi Richard Yu. ”Avainsyy on sen sijaan on uhka Yhdysvaltojen dominoinnille teknologia-alalla.”
Kiinan on jo aiemmin raportoitu valmistelevan omia vastatoimiaan Yhdysvaltoja vastaan. Kiinan on kerrottu olevan valmis asettamaan yhdysvaltalaisia yhtiöitä, kuten Applen, Ciscon ja Qualcommin ”epäluotettavien toimijoiden” listalle. Käytännössä tämä voisi vaikeuttaa merkittävästi näiden amerikkaisyhtiöiden liiketoimintaa Kiinassa, hieman vastaavalla tavalla kuin Huawei on käytännössä suljettu ulos Yhdysvalloista. Lisäksi Kiina aikoo lopettaa amerikkaisen Boeingin lentokoneiden ostot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein mukaan Yhdysvaltojen rajoitustoimet vaarantavat myös verkkojen laajentamisen, ylläpidon ja operoinnin yli 170 maassa.
Raporttien mukaan Huawei olisi jo pitkään valmistautunut mahdolliseen rajoitusten kiristämiseen, ja sillä olisi yli vuoden ajaksi varastossa ainakin verkkolaitteiden tuotantoon tarvittavia piirejä.
The US Department of Commerce’s amendment to the Foreign Direct Product Rule specifically targets Huawei and undermines the growth of industries and livelihood of billions of people. We stand with our customers and partners to overcome the discriminatory rule. pic.twitter.com/0DAagA1uMB
— Huawei (@Huawei) May 18, 2020
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »