Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen teknologia-alan taisto eskaloitui jälleen tällä viikolla aivan uudelle tasolle, kun Yhdysvallat ensin toteutti loppuviikosta uuden rajun rajoitustoimen estäen jatkossa piiritoimitukset Huaweille ja Kiina vastasi tähän paikallisen median raportoimalla uhkauksella jenkkiyhtiöitä, kuten Applea, Ciscoa ja Qualcommia vastaan.
Yhdysvaltojen rajoituksen ymmärretään estävän esimerkiksi maailman suurimman piirivalmistajan, taiwanilaisen TSMC:n piiritoimitukset Huaweille. Huawei on käyttänyt TSMC:tä muun muassa kehittämiensä ja älypuhelimissaan käyttämiensä Kirin-järjestelmäpiirien valmistajana. Jatkossa tämä ei ole enää mahdollista uuden rajoituksen alla, mikä voi käytännössä lamauttaa jo lyhyellä aikavälillä koko Huawein kuluttajaliiketoiminnan tuotannon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pelissä ovat siis suuret asiat, sillä Huawei on maailman suurimpien älypuhelin- ja tablettilaitevalmistajien joukossa. Vaikutukset Huawein verkkolaiteliiketoimintaan ovat epäselvemmät, sillä sen osalta Huawei pystyy ehkä paremmin korvaamaan tuotantoa kiinalaisperäisellä valmistuksella.
Nyt viikonlopun aikana Kiinan ulkoministeriö on kommentoinut, että Yhdysvaltojen tulee lopettaa kiinalaisten yhtiöiden kuten Huawein ”kohtuuton tukahduttaminen”.
Kiinan ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille antaman lausunnon mukaan Kiina tulee vakaasti puolustamaan yhtiöidensä lain mukaisia oikeuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinan on kerrottu olevan valmis asettamaan yhdysvaltalaisia yhtiöitä, kuten Applen, Ciscon ja Qualcommin ”epäluotettavien toimijoiden” listalle.
Käytännössä tämä voisi vaikeuttaa merkittävästi näiden amerikkaisyhtiöiden liiketoimintaa Kiinassa, hieman vastaavalla tavalla kuin Huawei on käytännössä suljettu ulos Yhdysvalloista. Tämä voisi myös näkyä yhtiöiden liiketoimintakäytäntöihin suunnattuina tutkimuksina ja rajoituksina.
Lisäksi Kiinan on kerrottu aikovan keskeyttää lentokoneiden ostot yhdysvaltalaiselta Boeingilta.
Yhdysvallat on jatkuvasti perustellut kaikkia Huawei-rajoituksiaan kansallisella turvallisuudella, jonka uhaksi Yhdysvallat Huawein laitteet ja palvelut näkee. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ikinä julkisesti esittänyt minkäänlaisia todisteita vakoilusta tai muusta epäilyttävästä käytännön toiminnasta, vaikka onkin lobannut ankarasti myös liittolaismaitaan luopumaan Huawein verkkolaitteista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat ja Kiina sopivat alkuvuodesta tammikuussa viime vuosina käymäänsä kauppasotaan liittyvistä helpotuksista, kun Kiina suostui kasvattamaan hankintojaan Yhdysvalloista ja Yhdysvallat purkamaan osan asettamista tulleistaan tuonnille Kiinasta. Huawein osalta alkuvuoden osittainen kauppasopu ei tuonut muutoksia tilanteeseen.
Sittemmin Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset suhteet ovat jälleen nopeasti kylmenneet, mistä tämän viikon käänteet teknologia-alan osalta ovat yksi esimerkki.
Välejä on kiristänyt myös muun muassa koronavirus, joka lähti leviämään Kiinasta. Yhdysvalloissa on arvosteltu Kiinan toimintaa leviämisen alkuvaiheessa ja esitetty esimerkiksi väitteitä, että virus olisikin päässyt leviämään kiinalaislaboratoriosta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on puhunut ”kiinalaisviruksesta” pyrkien kasvattamaan Kiina-vastaisia mielikuvia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »