Google on poistanut kehittämänsä Android-käyttöjärjestelmän julkisilta verkkosivuilta vuosia esillä olleen tilaston käyttöjärjestelmän eri versioiden osuuksista. Google päivitti tilastoa aiemmin säännöllisesti kuukausittain, sitten harvemmin ja lopulta tilasto oli päivittämättä lähes vuoden päivät ennen poistumistaan nyt kokonaan näkyviltä.
Androidin versio-osuustilasto oli tarkoitettu lähinnä sovelluskehittäjille kertomaan eri versioiden yleisyydestä ja olemaan näin apuna päätettäessä, kuinka vanhaa versiota kehittäjän kannattaisi sovelluksessaan vielä tukea.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android-versioiden osuudet kiinnittävät kuitenkin säännönmukaisesti mediankin huomion aina uusien lukujen julkaisun yhteydessä, ja Android-käyttöjärjestelmälle tyypilliseen tapaan vanhojenkin versioiden osuus säilyi suurena ja uudet versiot puolestaan yleistyivät verrattain hitaasti. Esimerkiksi Apple käyttikin Googlen julkaisemia Android-tilastoja moneen otteeseen kertoessaan iOS-käyttöjärjestelmänsä uusien versioiden huomattavasti nopeammasta yleistymisestä uusimpaan Androidiin verrattuna.
Google lopetti versiotilaston kuukausittaisen päivittämisen lokakuussa 2018, päivitti tilaston vielä kertaalleen Google I/O -kehittäjätapahtuman yhteydessä toukokuussa 2019 ja on sittemmin ollut asiasta hiljaa ennen kuin tilasto poistettiin nyt julkisilta verkkosivuita kokonaan.
Google tarjoaa kuitenkin edelleen tietoa eri Android-versioiden yleisyydestä osana sovelluskehittäjien Android Studio -kehitysympäristöä. Siellä tarjolla on eri versioiden kumulatiivista osuutta vanhempaan päin laskettaessa esittävä näkymä, kertoo 9to5Google-sivusto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laskemalla Googlen antamat luvut auki, on mahdollista edelleen luoda 9to5Google-sivuston tekemällä tavalla itse Androidin eri versioiden osuuksista tavanomainen tilasto ja kuvaaja.
Tällä hetkellä vielä uusimman, Googlen 3. syyskuuta viime vuonna julkaiseman Android 10 -käyttöjärjestelmäversion osuus on noussut vasta 8,2 prosenttiin. Sitä edeltävä Android 9 Pie on nyt eri versioista eniten käytetty 31,3 prosentin osuudella. Vanhemmista versioista Oreolla on 21,3 prosentin, Nougatilla 12,9 prosentin ja Marshmallowillakin vielä 11,2 prosentin osuus. Tätä vanhemmat versiot kattavat yhteenlaskettuna 15,1 prosentin osuuden aktiivisessa käytössä olevista, Google Play -palveluja käyttävistä Android-laitteista.
Reilusti yli puoli vuotta julkaisunsa jälkeen Android 10 -versiota ei siis käytössä vielä edes joka kymmenennessä Android-laitteessa. Googlen monet toimet Android-päivitysten vauhdittamiseksi eivät näytä onnistuneen, sillä Android 10 on yleistynyt mahdollisesti jopa hitaammin kuin Android 9 Pie.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »