Nokia-puhelimia Nokian myöntämällä lisenssillä kehittävän ja myyvän suomalaisen HMD Global -yrityksen taloudellisesta tilanteesta on saatu uutta tietoa.
Itse HMD Global ei ole asioistaan tiedottanut mutta yhtiön osaomistajan, ja aiemmin yksinään HMD Globalin kumppanina Nokia-puhelinten valmistuksesta vastanneen, maailman suurimman elektroniikan sopimusvalmistajan Foxconn-ryhmän FIH Mobile -tytäryhtiön tulosraportti sisältää muutamia mielenkiintoisia poimintoja myös HMD Globaliin liittyen.
Viime vuoden on aiemmin useampien eri tutkimusyhtiöiden toimesta raportoitu olleen vaikeaa aikaa HMD Globalille, kun sen älypuhelintoimitukset ja markkinaosuus laskivat. Esimerkiksi loka-joulukuussa 2019 HMD Global toimitti Counterpoint Research -tutkimusyhtiön mukaan vain 2,8 miljoonaa Nokia-älypuhelinta, mikä tarkoitti toimitusten laskeneen 41 prosentilla vuotta aiemmasta 4,6 miljoonasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tästä huolimatta yhtiön taloudellisessa tilanteessa on ollut nähtävissä merkittävä valonpilkku juuri loppuvuonna.
”Moni-ODM-malli, yhdistettynä keskittyneempään lähestymistapaan valituilla markkinoilla ja täten kannattavuuteen, auttoivat HMD:tä kääntymään liiketulosmarginaaliltaan (EBIT) positiiviseksi ensi kertaa vuoden 2019 neljännellä neljänneksellä”, FIH Mobile kertoo katsauksessaan sijoituskohteensa taloudelliseen tilaan.
Edellä mainittu moni-ODM-malli tarkoittaa suomeksi sitä, että HMD Global ei tee yhteistyötä enää vain FIH Mobilen kanssa, vaan Nokia-älypuhelinten valmistuksesta vastaavat nyt useat eri sopimusvalmistajat. Tämä loppuvuodesta 2018 tehty strateginen muutos on nähtävästi parantanut HMD Globalin kannattavuutta sen kilpailuttaessa erikseen kullekin mallille parhaan katteen mahdollistavan valmistussopimuksen. Käytännössä Nokia-puhelinten tekninen kehitystyö on pitkälti myös kumppanien vastuulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
FIH Mobilen kertoman perusteella HMD Globalin liiketulos eli tulos ennen rahoituseriä ja veroja ylsi loppuvuonna voitolliseksi, mitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena. Koko vuoden 2019 tuloksesta ei ole tarkempaa tietoa mutta se on todennäköisesti jäänyt yhä syvästi tappiolliseksi. Vuonna 2018 HMD Global ylsi 2,4 miljardin euron liikevaihtoon ja sen tilikauden tappio lähes kolminkertaistui 189 miljoonaan euroon oltuaan 65 miljoonaa euroa vuonna 2017.
Rahoituskierros yhä auki
Tämä rahoituskierros on yhä avoinna, kertoo FIH Mobile nyt vuosikatsauksessaan.
”HMD aloitti Series B -rahoituskierroksen vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla. Tämä on kolmas rahoituskierros HMD:lle startup-vaiheen siemenrahoituskierroksen ja vuoden 2018 toisella neljänneksellä sulkeutuneen Series A -rahoituskierroksen jälkeen. Päätarkoitus Series B -rahoituskierroksella on kerätä rahoitusta kasvusuunnitelman toteuttamiseksi, taseen vahvistamiseksi ja sijoittajakunnan laajentamiseksi. HMD toivoo sulkevansa Series B -rahoituskierroksen vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon aikana”, kertoo FIH Mobile tuoreessa raportissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
FIH Mobile sijoitti 62 miljoonaa dollaria HMD Globaliin vuoden 2018 toukokuun yhteensä 100 miljoonan dollarin rahoituskierroksella, jolla HMD Global arvostettiin 1 miljardin dollarin arvoiseksi yritykseksi.
Yhdessä aiemman pienemmän alkuvaiheen sijoituksensa kanssa FIH Mobilen omistusosuus HMD Globalista oli yhä 10,1 prosenttia vuoden 2019 lopussa, eikä FIH Mobile ei tehnyt HMD-sijoitukseensa myöskään arvonmuutoksia viime vuoden tilinpäätöksessään.
HMD Globalin omistajakunnasta ei ole kokonaisuutena tarkkaa tietoa, sillä suurin osa sen omistuksesta on hämärän peitossa järjesteltynä erilaisten rahastorakenteiden taakse.
FIH Mobile oli aikanaan keskeisessä roolissa, kun HMD Global solmi sopimuksen brändin lisensoinnista Nokialta sekä hankki peruspuhelinliiketoiminnan Microsoftilta. Microsoftille maksettu kauppahinta oli 350 miljoonaa dollaria, josta HMD Global maksoi 20 miljoonaa dollaria tiettyjen peruspuhelimiin liittyvien oikeuksien hankinnasta, ja FIH Mobile loput 330 miljoonaa dollaria hankkiessaan erityisesti Vietnamin tehtaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
FIH Mobile ei nyt ole kertonut omista aikeistaan osallistua HMD Globalin yhä avoinna olevalle rahoituskierrokselle mutta kertoo sen tiimin seuraavan rahoituskierroksen etenemistä, HMD Globalin kassatilannetta, sen liiketoiminnan suoriutumista kuin myös koronaviruksen vaikutusta siihen.
FIH Mobile toimii edelleen kaikkien Nokia-peruspuhelinten valmistajana.
HMD Global julkisti uusia tuotteita viimeksi puolitoista viikkoa sitten – älypuhelimet Nokia 1.3:n, Nokia 5.3:n ja Nokia 8.3 5G:n sekä 5310-peruspuhelimen. Yhtiö aikoo jatkossa panostaa enemmän myös palveluihin, mistä ensimmäisenä esimerkkinä on maailmanlaajuista dataroamingia tarjoava HMD Connect.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »