Yhdysvalloista kantautuu jälleen useampia uutisia Huaweita vastaan kohdistettuihin toimiin ja rajoituksiin liittyen.
Ensinnäkin syyttäjä on nyt julkaissut Huaweita vastaan 16-kohtaisen syytekirjelmän. Syytettyinä on Huawei sekä joukko sen tytäryhtiöitä kuin myös loppuvuodesta 2018 Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä pidätetty Huawein talousjohtaja Meng Wanzhuo, joka on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen Huaweita vastaan esittämät, pitkälti jo entuudestaan tutut, syytteet liittyvät väitettyyn yrityssalaisuuksien varastamiseen sekä aineettomien oikeuksien sekä tekijänoikeudella suojatun materiaalin väärinkäyttöön useissa erillisissä tapauksissa.
Lisäksi Huaweita syytetään myös Iranin ja Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden kiertämisestä.
Mahdollisesti laittomien toimien tutkimisen ja asiassa nostettujen syytteiden, joista oikeus tulee myöhemmin antamaan tuomionsa, lisäksi Yhdysvalloissa suhtaudutaan yleisesti penseästi Huaweihin, joka on nähty maassa uhkana kansalliselle turvallisuudelle kiinalaisuutensa takia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa pelätään, että Huawein laitteiden ja palvelujen kautta arkaluonteista tietoa voisi paljastua esimerkiksi myös Kiinan hallinnolle. Tämän tapahtumisesta käytännössä ei ole kuitenkaan ikinä esitetty julkisesti minkäänlaista näyttöä.
Joka tapauksessa viime toukokuussa Yhdysvallat asettikin Huawein kieltolistalle pyrkiessään rajoittamaan ja vaikeuttamaan yhtiön toimintaa. Kieltolistaus merkitsee yhdysvaltalaisen teknologian myyntikieltoa Huaweille ilman kauppaministeriön erillisiä tapauskohtaisia lupia, joita on myös myönnetty sittemmin valituille yhtiöille.
Kieltolistauksen jälkeen voimassa on ollut myös jatkuvasti vaiheittain pidennetty yleinen väliaikainen lisenssi, joka on mahdollistanut Huaweille esimerkiksi olemassa olevien verkkolaitteiden tukemisen ohjelmistopäivityksin.
Aiemmin tätä väliaikaista lisenssiä on pidennetty 90 päivän jaksoissa mutta nyt seuraavana jaksona on myönnetty enää vain 45 päivän jatkoaika.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tämä 45 päivän pidennys on tarpeellinen olemassa olevien televiestinnän palvelujentarjoajien – erityisesti Yhdysvaltojen maaseudulla – kyvylle jatkaa väliaikaisesti ja turvallisesti olemassa olevien verkkojen operointia sillä välin, kun ne hakevat vaihtoehtoja Huaweille tulevan toimintansa osalta”, kertoo Yhdysvaltojen kauppaministeriö tiedotteessaan.
Kieltolistauksesta huolimatta monet yhtiöt ovat kuitenkin, alun harkinnan jälkeen, myös jatkaneet osittain toimituksia Huaweille, vaikkei niille siihen erikseen ole lupia myönnetty tai väliaikainen lisenssi niiden osalta toimituksia katakaan. Tämä johtuu siitä, että toistaiseksi voimassa ollein päätöksin yhdysvaltalaisteknologiaksi on katsottu sellaiset tuotteet ja ohjelmistot, joiden alkuperä on ollut vähintään 25-prosenttisesti yhdysvaltalaista.
Nyt tässä suhteessa on tapahtumassa lähteiden mukaan lähiaikoina merkittävä tiukennus. Yhdysvaltojen puolustusministeriö vahvisti aiemmin tiukennusta mutta on nyt raportoidusti muuttanut kantansa. Tarkoitus on muuttaa Huawein kieltolistauksen toteutusta niin, että jatkossa se estää kaiken yli 10-prosenttisesti yhdysvaltalaista alkuperää olevan teknologian myynnin Huaweille. Tämän on arvioitu leikkaavan huomattavasti Huawein mahdollisuutta jatkaa esimerkiksi komponenttiostoja.
Eri tahojen kerrotaan kokoontuvan helmikuun lopulla keskustelemaan Huawein kieltolistaukseen liittyvistä tiukennuksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ajoittain esillä on ollut mahdollisuus, että Huawei-tilanteeseen voitaisiin hakea ratkaisua osana Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä laajempia kauppaneuvotteluja. Tällä hetkellä Huawein kohtalo ei kuitenkaan vaikuta olevan ajankohtaisena asiana esillä, joten paine Yhdysvaltojen suunnasta näyttää jatkuvan toistaiseksi – ja yhä vain kovenevan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »