Nokia on julkaissut vuoden 2019 viimeisen neljänneksen tuloksensa. Nokian tulosjulkistukseen kohdistui nyt suurta mielenkiintoa sen jälkeen, kun yhtiö petti markkinat täysin laskemalla edellisen heinä-syyskuun tulosjulkistuksensa yhteydessä rajusti sekä viime loppuvuoden että kuluvan vuoden näkymiään.
Nokia teki loka-joulukuulta 6 903 miljoonan euron liikevaihdon, joka oli käytännössä samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian oikaistu liikevoitto (ei-IFRS) oli 1 134 miljoonaa euroa ja oikaistu osakekohtainen tulos 0,15 euroa, kun analyytikoiden konsensusennusteet olivat 1 091 miljoonaa euroa ja 0,13 euroa. Näin Nokia löi niukasti odotukset sen tuloksesta.
Näkymänsä vuodella 2020 Nokia nyt toisti. Se odottaa 8-11 prosentin oikaistua liikevoittoa ja 0,20-0,30 euron oikaistua osakekohtaista tulosta.
Nokia kertoo tuloksestaan sekä oikaistuina (ei-IFRS) että raportoituina lukuina. Oikaistuista luvuista on poistettu muun muassa uudelleenjärjestelykulut ja esimerkiksi muut kertaluonteisiksi katsotut erät.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koko vuodelta 2019 Nokian oikaistu liikevoitto oli 2 003 miljoonaa euroa, missä oli laskua 8 prosenttia vuodesta 2018. Oikaistu liikevoittomarginaali ylsi 8,6 prosenttiin. Raportoitu liikevoitto oli 485 miljoonaa euroa, kun vuodelta 2018 Nokia raportoi 59 miljoonan euron liiketappion. Nokian raportoitu nettotulos vuonna 2019 jatkuvista toiminnoista ylsi niukasti plussalle, 18 miljoonaan euroon. Kun huomioidaan myös myydyt ja lopetetut toiminnot, jäi Nokian raportoitu osakkeenomistajille kuuluva raportoitu tulos vain 7 miljoonaan euroon.
Nokian nettokassa vahvistui loppuvuonna 1,7 miljardiin euroon. Nokia kertoi viime tulosjulkistuksensa yhteydessä myös keskeyttävänsä osingonmaksun. Nyt sen kerrotaan alkavan uudestaan käytännössä aikaisintaan reilun vuoden päästä kevään 2021 yhtiökokouksen jälkeen.
”Hallitus ei ehdota osingonjakoa tilikaudelta 2019 eikä osingonjakoa koskevaa valtuutusta. Vuoden 2020 viimeisen neljänneksen jälkeen hallitus arvioi mahdollisuutta ehdottaa osingonjakoa tilikaudelle 2020, huomioiden nettokassan ja näkymät vuodelle 2021”, kertoo Nokia.
Nokian mukaan sillä on 66 kaupallista 5G-sopimusta ja verkoista 19 on jo otettu käyttöön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian viimeaikaiset ongelmat ovat keskittyneet sen Mobile Access -mobiiliverkkoyksikköön ja sen sisällä erityisesti Nokian 5G-teknologian kilpailukykyyn, erityisesti mitä tulee kustannusrakenteeseen. Nokian verkkolaitteet ovat olleet kilpailijoihin nähden liian kalliita, koska Nokia ei ole onnistunut ottamaan käyttöön uutta järjestelmäpiiriteknologiaa odotetulla tavalla.
Nokian mukaan se aikoo parantaa kannattavuutta neljällä eri osa-alueella Mobile Access -yksikössä: jatkuva tuotekustannusten alentaminen, kilpailukyvyn edellyttämän mittakaavaedun ylläpitäminen, asiakassopimusten hallinnan ja sopimuskurinalaisuuden parantaminen sekä palveluliiketoiminnan operatiivisen tehokkuuden jatkuva parantaminen.
Nokia raportoi jatkossa ReefShark-järjestelmäpiirin sisältävien 5G-verkkotuotteiden osuuden toimituksista. Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä se oli 10 prosenttia. Nokia arvioi osuuden kasvavan asteittain vuoden 2020 aikana niin, että vuoden lopussa se on yli 35 prosenttia ja vuoden 2021 lopussa osuus on noin 70 prosenttia ja että muutos on pääosin valmis vuonna 2022.
Valtaosan alkaneen vuoden liikevoitostaan ja vapaasta kassavirrastaan Nokia odottaa jälleen kerryttävänsä vasta vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian eri yksiköt loppuvuonna loka-joulukuussa 2019
- Networks (verkkoliiketoiminta)
- Liikevaihto yhteensä: 5 439 miljoonaa euroa (+3 %)
- Mobile Access (mobiiliverkot): liikevaihto 3 497 miljoonaa euroa (+1 %)
- Fixed Access (kiinteät verkot): liikevaihto 543 miljoonaa euroa (+0 %)
- IP Routing (reitittimet): liikevaihto 845 miljoonaa euroa (+6 %)
- Optical Networks (optiset verkot): liikevaihto 555 miljoonaa euroa (+19 %)
- Oikaistu liikevoitto yhteensä: 671 miljoonaa euroa (+30 %)
- Oikaistu liikevoittoprosentti: 12,3 % vs. 9,8 %
- Liikevaihto yhteensä: 5 439 miljoonaa euroa (+3 %)
- Nokia Software (ohjelmistot)
- Liikevaihto: 870 miljoonaa euroa (-7 %)
- Oikaistu liikevoitto: 304 miljoonaa euroa (-9 %)
- Oikaistu liikevoittoprosentti: 34,9 % vs. 35,5 %
- Nokia Technologies (patentti- ja teknologialisensointi)
- Liikevaihto: 376 miljoonaa euroa (-11 %)
- Oikaistu liikevoitto: 320 miljoonaa euroa (-8 %)
- Oikaistu liikevoittoprosentti: 85,1 % vs. 82,0 %
Nokia Technologiesin osalta liikevaihto sisälsi kertaluonteisia lisensointituloja vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä noin 70 miljoonaa ja vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä noin 20 miljoonaa euroa.
Nokia kertoo liikevaihtonsa jakautumisesta myös asiakasryhmittäin. Verkkoliiketoiminnan myynti operaattoriasiakkaille pysyi loppuvuonna käytännössä ennallaan (5 816 vs. 5 845 miljoonaa euroa), kun taas Nokian strategiassaan korostaman yritysasiakkaiden myynnin kasvu ylsi 35 prosenttiin (499 vs. 371 miljoonaa euroa).
Näin toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi Nokian tulosta
”Nokian vuoden 2019 viimeisen neljänneksen tulos oli vahva päätös haastavalle vuodelle. Kehitys oli vahvaa monilla liiketoiminta-alueilla vuosineljänneksen aikana, liikevoitto parani hieman vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta, vapaa kassavirtamme oli vankka ja nettokassamme kasvoi 1,7 miljardiin euroon.
Jos tarkastelen Nokian koko vuoden 2019 suoritusta, näimme hyvää kehitystä strategisilla painopistealueillamme yritysasiakas- ja ohjelmistoliiketoiminnassa. Nokia Enterprise -liiketoiminta suoriutui erittäin hyvin tavoitteessaan saavuttaa kaksinumeroinen myynnin kasvu, markkinat päihittäen. Nokia Software -segmentti osoitti pitkän aikavälin potentiaalinsa, parantaen kannattavuuttaan vuoteen 2018 verrattuna. Lisäksi IP Routing -liiketoiminta jatkoi asemansa huomattavaa vahvistamista, lisäten merkittävästi markkinaosuutta ja parantaen kannattavuuttaan haastavalla markkinalla, ja Nokia Technologies -liiketoiminnan kannattavuus säilyi vahvana.
Tiedämme kuitenkin, että kohtasimme haasteita Mobile Access -liiketoiminnassa ja kassavirran tuottamisessa. Keskitymme tiukasti näihin kahteen alueeseen vuoden 2020 aikana ja uskomme tämän olevan asteittaisen parannuksen vuosi, kun käynnissä olevat toimenpiteemme alkavat tuottaa tulosta. Mobile Access -liiketoiminnassa odotamme kehitystä, jota tukevat ”5G Powered by ReefShark” -tuotevalikoiman toimitusten kasvu, tuotekustannusten alentuminen, parempi asiakassopimusten kaupallinen hallinta ja palveluliiketoiminnan operatiivisen suorituksen vahvistuminen.
Mitä tulee kassavirran tuottamiseen, suorituksemme parantamiseksi on käynnissä laajoja operatiivisia toimenpiteitä. Kuten kerroimme kolmannen neljänneksen katsauksessamme, hallituksemme on ilmoittanut odottavansa osingonjaon jatkuvan, kun Nokian nettokassa-asema paranee noin 2 miljardiin euroon. Ottaen huomioon kassavirran tyypillisen kausiluonteisuuden, emme odota saavuttavamme tuota tasoa tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Jos ylitämme 2 miljardin euron tason sen jälkeen, hallitus arvioi mahdollisuutta ehdottaa osingon jakamista tilikaudelta 2020.
Vaikka uskon, että vuosi 2020 tuo mukanaan haasteita, luotan siihen, että olemme ottamassa oikeita askeleita, jotka mahdollistavat jatkuvan parannuksen tämän vuoden aikana ja asemoivat meidät vahvempaan vuoteen 2021.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »