Lenovon omistama Motorola on viime aikoina tuonut markkinoille useita One-sarjan älypuhelimia käytännössä puhtaalla Androidilla ja kilpailukykyisellä hinnoittelulla varustettuna. Kullakin sarjalaisella on ollut myös oma erikoiskikkansa, ja One Hyperillä se on peräti 45 watin Hyper Charging -pikalataus, joka täyttää akun erittäin nopeasti.
Motorola One Hyper on myös ensimmäinen Motorola-älypuhelin esiin nousevalla etukameralla. Mielenkiintoiset ominaisuudet yhdistettynä heti paketista tarjottavaan, yksinkertaiseen Android 10 -kokemukseen nostavat odotukset korkealle.
Motorola One Hyper
- Android
- Muovi
- 6,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 64 + 8 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 675 -piiri
- 4000 mAh akku
Motorola One Hyper saapui Suomessa markkinoille 3. helmikuuta. Eullisimmillaan puhelimen hinta on arvostelun julkaisuhetkellä jo 349 euroa, vaikka suositushinta puhelimelle onkin 369 euroa. Ajantasaiset hintatiedot voi tarkistaa Hinta.fi-hintavertailupalvelusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoina One Hyper tarjoaa erilaisia liukuvärisävyjä. Suomen markkinoilla ovat saatavilla orkideanvärinen Fresh Orchid ja sininen Deepsea Blue, jollainen testilaitteemme on.
Motorola One Hyperin tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 6,5 tuuman IPS LCD -näyttö 2340×1080 pikselillä, 83,7 prosentin näyttö-runkosuhde
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksi takakameraa
- 64 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakaimella ja f/1,9-aukolla, 0,8 mikronin pikselikoko ja PDAF-lasertarkennus
- 8 megapikselin 118 asteen ultralaajakulmakamera ja f/2,2-aukolla, 1,12 mikronin pikselikoko, automaattitarkennus
- Esiin nouseva etukamera: 32 megapikseliä, f/2,0-aukko, 0,8 mikronin pikselikoko
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 675 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen paikka joko SIM-kortille tai microSD-kortille)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 4 000 milliampeeritunnin akku
- 45 watin Hyper Charging -pikalataus (45 watin laturi hankittava erikseen, pakkauksessa mukana 27 watin Turbo Charger -laturi)
- Mitat 161,8 x 76,6 x 8,9 millimetriä
- Paino 210 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Motorola One Hyperissa
- Tasapainoinen paketti. Motorola One Hyper tarjoaa hyvän suorituskyvyn, parhaimmillaan mainion kameran ja puhtaan Androidin. Puhelimen akku on kestävä ja ulkonäkö miellyttävä, eikä selviä heikkouksia ole.
- Kamerakokoonpano. Sekä etu- että takakameroilla saa useimmiten otettua oivia otoksia myös hieman haastavammissa olosuhteissa. Myös kuvaustiloja on käytettävissä runsaasti, eikä kameran käyttölogiikan oppiminen vie kauaa.
- Erittäin nopea pikalataus. Peräti 45 watin Hyper Charging -pikalataus on Motorolan lupausten mukaan todella nopea. Puolessa tunnissa 4 000 milliampeerin akku täyttyy tyhjästä noin 75 prosentin varaukseen, ja jo kymmenen minuutin lataus tuo reilut 25 prosenttia. Myyntipakkaus kuitenkin sisältää vain hitaamman laturin.
Huonoa Motorola One Hyperissa
- Pikalaturi hankittava erikseen. Ikävä kyllä myyntipakkauksessa toimitetaan vain 27 watin Turbo Charger -laturi. Huippunopeaa 45 watin pikalatausta ei siis pääse hyödyntämään ilman rahallista lisäpanostusta.
- Takakameran yksipuolisuus. Motorola One Hyperin takakamera ei ole yhtä monipuolinen kuin osalla saman hintaluokan kilpailijoista. Telekameran ja sitä kautta optisen zoomin puuttuminen harmillinen takaisku, eikä myöskään ultralaajakulmakameran kuvanlaatu ole paras mahdollinen.
Vakuuttava kokonaisuus
Motorola One Hyper on kaikin puolin hintaisekseen varsin vakuuttava älypuhelin. Eräistä One-sarjalaisista poiketen sen rakenne on muovinen, mutta laatutuntuma on silti kohtuullisen hyvä. Puhelimen takaosa on pelkistetty, ja kamerakokoonpanon sekä sormenjälkilukijan lisäksi valoa heijastelevasta pinnoitteesta erottuu vain kaksoiskameraa myötäilevä koristeviiva Motorola One -brändäyksineen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muovirakenteessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Yhtäältä puhelin ei ole aivan yhtä liukas kuin lasiset kilpailijansa, mutta toisaalta esimerkiksi samaan taskuun sattuvat avaimet naarmuttavat sitä herkästi. Muovi ei kuitenkaan halkeile yhtä helposti kuin lasi. Myyntipakkauksessa toimitetaan myös kestävyyttä ja käyttömukavuutta parantava läpinäkyvä silikonisuoja.
Harmi kyllä ei Motorola One Hyperissa ole IP-luokiteltua pölyn- ja vedenkestävyyttä. Puhelimen pitäisi kyllä hylkiä sisäisen nanopinnoitteen ansiosta vettä ja se kestänee näin ollen satunnaiset roiskeet, mutta virallista vedenkestävyysluokitusta sillä ei ole. Varsinaisesta heikkoudesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä vedenkestävyys keskihintaluokassa on nykypäivänä melkoinen harvinaisuus.
Takana One Hyperissa perinteinen sormenjälkilukija, mutta kasvojentunnistusta ei liikkuvan etukameran vuoksi tueta. Sormenjälkilukija on nopea ja pääosin luotettava, minkä lisäksi se sisältää tyylikkään LED-valon, jota hyödynnetään ilmoituksissa. Toisinaan tunnistusta saa yrittää muutamaan otteeseen, mutta etenkin ilman silikonisuojaa lukijan toiminta on kiitettävällä tasolla.
Motorola One Hyperissa on 6,5-tuumainen LCD-näyttö 2340 x 1080 pikselin tarkkuudella. Paneeli on laadukas ja toistaa muiden viime kuukausina nähtyjen One-sarjalaisten tavoin värit kirkkaina ja luonnollisina. Nousevan etukameran ansiosta One Hyperilla mediakokemusta eivät häiritse edes näyttölovet tai kamerareiät, ja kun yhden kaiuttimen äänentoistokin on hyvällä tasolla, on kyseessä hintaluokkansa parhaimmistoon kuuluva älypuhelin multimedian suurkuluttajalle. Mukana on myös Dolby Audio -sovellus, jolla äänimaailmaa voi mukauttaa vastaamaan omia mieltymyksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koska kyseessä on LCD-näyttö, ei One Hyper tue esimerkiksi vilkaisunäyttötoimintoa.
Kevyesti kustomoitu Android 10
Ilahduttavasti Motorola One Hyper julkaistaan suoraan Android 10 -ohjelmistolla. Kyseessä on totuttuun tapaan käytännössä puhdas Android, joka ei sisällä valmistajan omia lisäyksiä kamerasovellusta ja Moto-sovellusta lukuun ottamatta. Moto-sovellus sisältää monia näppäriä eletoimintoja, jotka mahdollistavat vaikkapa äänettömän tilan tai yhden käden käyttötilan aktivoinnin puhelinta kääntämällä tai taskulampun sytyttämisen laitetta heilauttamalla.
Android 10 sisältää luonnollisesti kaikki ohjelmistoversion uudistukset monipuolisesta eleohjauksesta koko järjestelmän kattavaan tummaan tilaan.
Motorola One Hyper on varustettu 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla, joka on laajennettavissa jopa teratavun kokoisella microSD-muistikortilla. Muita muistivaihtoehtoja ei ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tehoista vastaa Qualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 675 -järjestelmäpiiri, joka on keskiluokan parempia piirejä. Vaikkei Snapdragon 675 huippupiirien tasolle suorituskykytesteissä ylläkään, oli Motorola One Hyperin käyttö silti sujuvaa, nopeaa ja takeltelematonta. Testin aikana mainittavaa takkuilua ei esiintynyt, ja jopa raskaimmat mobiilipelit pyörivät kiitettävillä grafiikoilla pitkiäkin aikoja ongelmitta. Ilahduttavasti One Hyper ei liioin lämpene, vaikka sen suorituskyky haastettaisiinkin äärimmilleen.
Motorolan One-sarjalaiset on kaikki nimetty jonkin erikoisominaisuuden tai -toiminnon mukaan. One Hyperin tapauksessa nimi juontuu huippunopeasta 45 watin Hyper Charging -lataustekniikasta, jonka kerrotaan tarjoavan 75 prosenttia varausta vain puolessa tunnissa. Hyvältä kuulostaa, mutta ikävä kyllä myyntipakkauksessa toimitetaan vain 27 watin Turbo Charge -laturi. Nopeampi 45 watin lataus vaatii siis lisäpanostuksen vielä puhelimen myyntihinnan päälle.
Akunkesto Motorola One Hyperissä on kuitenkin huippuluokkaa. Mukavan kokoisesta 4 000 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa lähes takuuvarmasti aamusta iltaan – erittäin ahkerallakin käytöllä varausta oli loppuillasta poikkeuksetta jäljellä vielä 20-30 prosenttia. Tavanomaisella käytöllä kaksikin vuorokautta on realismia, ja myös 27 watin teholla lataus käy nopeasti.
Kokonaisuutena hyvä kamerakokoonpano, joskaan ei monipuolisin
Motorola on viime aikoina varustanut älypuhelimiaan varsin pätevillä kameroilla, eikä One Hyper ole millään muotoa poikkeus. Aiemmista malleista tutut pyöreät tai pyöreäkulmaiset kameramoduulit ovat nyt saaneet väistyä, ja tällä kertaa takakamerat ovat perinteisesti vierekkäin.
One Hyper sisältää 64 megapikselin pääkameran (f/1,9-aukko, 0,8 mikronin pikselikoko), joka oletuksena vangitsee valokuvia 16 megapikselin tarkkuudella neljä pikseliä yhdeksi yhdistäen. Viime vuosina tutuksi tullut teknologia parantaa muun muassa kuvien kirkkautta heikentämättä kuitenkaan kuvanlaatua.
Motorola One Hyperillä kannattaa kokeilla kuvaamista myös 64 megapikselin tarkkuudella. Puhelimessa ei ole lainkaan optista zoomia, mutta 64 megapikselin huipputarkoista valokuvista voi rajata alueita ja näin saavuttaa lähes zoomia vastaavan lopputuloksen.
Toinen takakamera on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (f/2,2-aukko, 1,12 mikronin pikselikoko), joka tarjoaa 118 asteen näkymän ympäröivään maailmaan.
Pääkameran valokuvat ovat etenkin otollisissa olosuhteissa todella hienoja ja niistä on vaikea keksiä erityistä huomautettavaa. Myös hämärässä kuvat ovat laadukkaita jopa automaattiasetuksilla, mutta erillinen Pimeänäkö-tila tuo kuviin lisää tarkkuutta kohinaa vähentäen. Värit ovat luonnolliset sekä päivänvalossa että pimeässä.
Eniten ongelmia Motorola One Hyper kohtaa hieman yllättäen sisällä, etenkin illan hämärtäessä. Tällöin kuvista tulee helposti hieman tärähtäneen näköisiä ja pehmeitä, joten käsi kannattaa kuvattaessa yrittää pitää vakaana. Myös kirkkaan vastavalon aiheuttama suuri kontrasti on toisinaan One Hyperin kiusana, mutta pääosin kuvien saturaatio pysyy myös tällöin siedettävällä tasolla ja kuvanlaatu perusvarmana.
Pääkameran tavoin myös ultralaajakulmakamera tarjoaa pääosin sekä luonnolliset värit että mukavasti yksityiskohtia, ja ilahduttavasti mukana on myös automaattinen tarkennus. Laajakuvien laatu on kohtuullisen hyvällä tasolla, ja hämärässä One Hyperin 118 asteen näkymä peittoaa useimmat saman hintaluokan kilpailijat. Tarkennusalueen ulkopuolella kuvanlaatu kuitenkin pehmenee jonkin verran. Lisäksi huippupuhelinten ultralaajakulmakameroille Moto One Hyperin kuvanlaatu ei pärjää.
One Hyperissa on Motorolan tuttu kamerasovellus, jossa on todella monipuolisesti erilaisia kuvaustiloja. Studio-efektit, kuten mustavalkokuvaus tai yhtä väriä korostava tila ovat hauskoja lisiä, mutta erityiskehun ansaitsee muotokuvatila. Kuvaaja voi vapaasti päättää taustasumennuksen tason, ja kuvanlaatu on erinomaisella tasolla sekä etu- että takakameralla.
Mielenkiintoisin kameroista lienee kuitenkin One Hyperin esiin nouseva etukamera 32 megapikselin (f/2,0-aukko, 0,8 mikronin pikselikoko) tarkkuudella. Myös se yhdistää neljä pikseliä yhdeksi kuvaten oletuksena 8 megapikselin tarkkuudella, ja pääosin kuvat ovat tarkkoja ja miellyttäviä. Myös etukameralla on astetta vaikeampaa onnistua sisällä, mutta hyvässä valaistuksessa kuvissa on paljon yksityiskohtia ja vain vähän kohinaa.
Kamera kohoaa rungosta vajaassa sekunnissa ja on käyttövalmiina sujuvasti ja ongelmitta. Liikkuvat osat ovat tietenkin aina omanlaisensa riskitekijä, mutta One Hyperin kamera vaikuttaa kestävältä ja jämäkältä. Esillä ollessaan kamera ei nitise tai huoju, joten pölyn tai pienten roskien joutumisesta saranamekanismin tukkeeksi ei tarvinne kantaa huolta.
Kameran yhteyteen voi myös valita haluamansa efektiäänen, joka tuo omakuvien ottamiseen oman, hauskan lisänsä.
Osa saman hintaluokan kilpailijoista tarjoaa enemmän kuvausvaihtoehtoja muun muassa tele- tai makrokameran ansiosta, mutta kuvanlaadussa Motorola One Hyper pärjää parhaimmillaan mille tahansa 300-400 euron älypuhelimelle.
Onko Motorola One Hyper hyvä ostos?
Motorola One Hyper on tasapainoinen ja vakuuttava älypuhelin, jolla ei ole merkittäviä heikkouksia. Tiukasti kilpaillussa 300-400 euron hintaluokassa vaihtoehtoja kuitenkin riittää, ja ostajan kannattaa harkita päätöstään huolella. Lisäksi toki makuasioista voi aina kiistellä, eikä One Hyperin muovirakenne välttämättä ole kaikkien mieleen.
Lisäksi osaan kilpailijoistaan verrattuna One Hyper antaa tasoitusta kameran yksipuolisuuden vuoksi telekameran puuttuessa kokoonpanosta. Monipuolisempaa kameraa kaipailevan, silti puhdasta Androidia arvostavan käyttäjän kannattaa ottaa vertailuun ainakin neljällä takakameralla varustettu Motorola One Zoom, joka on tätä nykyä saatavilla noin 390 euron hintaan.
Monipuolisemman kamerakattauksen lisäksi astetta enemmän tehoja tarjoavat puolestaan noin 330 euron Honor 20 ja noin 430 euron Honor 20 Pro. One Hyperissä on kuitenkin hieman parempi näyttö ja päivitystukikin voi ulottua jo pidemmälle.
Samsungin noin 300 euron Galaxy A70 erinomaisine näyttöineen on niin ikään eräs vaihtoehto. Mikäli budjetti joustaa, voi myös huipputehokkaan, noin 520 euron OnePlus 7:n poimia yhdeksi vaihtoehdoksi.
Motorola One Hyper on älypuhelin, jonka ostaja ei todennäköisesti kuitenkaan joudu katumaan ostopäätöstään. Etenkin Motorola One Zoomista erottautuminen on sille kuitenkin hankalaa, varsinkin mikäli 45 watin pikalataus ei ole itselle suurimpia prioriteetteja. Huippunopea laturi on hankittava erikseen, mikä on sääli.
Motorolan One-sarjasta löytynee kuitenkin sopuhintainen älypuhelin itse kullekin käyttäjälle, ja myös One Hyper on ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto.
Alla vielä muutamia esimerkkiotoksia Motorola One Hyperillä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »