XHelper-mobiilitroijalainen on noussut nopeasti tietoturvayhtiö Check Pointin ylläpitämän maailman yleisimpien haittaohjelmien Top 10 -listan sijalle 8. Se on nyt myös suurin mobiililaitteisiin kohdistuva tietoturvauhka, varoittavat Check Pointin tutkijat.
XHelper on noussut yleisimpien haittaohjelmien listalle ensimmäisenä mobiilitroijalaisena yli kolmeen vuoteen.
XHelper-niminen mobiilitroijalainen tavattiin ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2019. Se on Android-käyttäjiin kohdistettu monitoiminen haittaohjelma, joka voi ladata muita haitallisia sovelluksia sekä näyttää haitallisia mainoksia. Se myös kykenee asentamaan itsensä uudelleen, vaikka uhri olisi poistanut sen. Haittaohjelman koodia on viimeisen puolen vuoden aikana päivitetty jatkuvasti, mikä on auttanut sitä välttämään mobiililaitteiden virustorjuntaa ja tartuttamaan uusia uhreja. Sen seurauksena XHelper on tällä hetkellä maailman kahdeksanneksi yleisin haittaohjelma Check Pointin mukaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maailman yleisin haittaohjelma, bottiverkko Emotet, säilytti ykkössijansa myös marraskuussa. Sitä esiintyi kuitenkin enää yhdeksässä prosentissa organisaatioista maailmanlaajuisesti, kun lokakuussa määrä oli 14 prosenttia.
”Sekä Emotet että XHelper ovat monipuolisia ja rikollisten tarpeisiin mukautuvia. Ne voivat esimerkiksi levittää roskapostia sekä jakaa kiristyshaittaohjelmia ja roskamainoskampanjoita käyttäjien laitteille. Tämä osoittaa, että rikolliset tavoittelevat taloudellista hyötyä useilla eri taktiikoilla sen sijaan, että käyttäisivät vain yhtä metodia, kuten alaa vuonna 2018 hallinnutta kryptolouhintaa”, sanoo Check Pointin tutkijaryhmää vetävä Maya Horowitz.
”On erittäin tärkeää, että yritykset ottavat käyttöön uuden sukupolven virustorjuntaohjelmistot sekä verkossa että työntekijöidensä mobiililaitteissa suojatakseen kaikki päätelaitteensa. Niiden on myös tärkeää varoittaa henkilöstöään kalastelusähköposteista ja pyytää heitä välttämään tuntemattomilta lähettäjiltä tulleiden sähköpostien liitteiden tai linkkien avaamista”, hän jatkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Suomessa xHelper-mobiilitroijalainen on noussut yleisimpien haittaohjelmien listalle, sijalle 7. Kärkisijaa pitää yhä kryptovaluutan louhija XMRig.
Suomen yleisimmät haittaohjelmat marraskuussa 2019
- XMRig – Monero-kryptovaluutan louhija. Esiintyvyys 6,67 %.
- TrickBot – Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma. Esiintyvyys 6,67 %.
- Magecart – Hyökkäystyyppi, jossa haitallista JavaScript-koodia upotetaan verkkokaupan sivuille tavoitteena saada haltuun maksutietoja. Esiintyvyys 5,33 %.
- Bitbaumer – Kiristyshaittaohjelma, jonka organisaatioihin kohdennetuissa hyökkäyksissä vaaditaan suuria lunnaita tietokoneiden salauksien purkamiseksi. Esiintyvyys 3,11 %.
- Joker. Esiintyvyys 3,11 %.
- Formbook – Windows-järjestelmän haittaohjelma, joka kerää uhrien tietoja monin eri tavoin. Esiintyvyys 3,11 %.
- XHelper. Esiintyvyys 2,22 %.
- Guerrilla. Esiintyvyys 2,22 %.
- FalloutEK. Esiintyvyys 1,78 %.
- Lotoor – Hakkerointityökalu, joka hyödyntää Android-käyttöjärjestelmän haavoittuvuuksia juurioikeuksien saamiseksi vaarantuneista mobiililaitteista. Esiintyvyys 1,78 %.
Maailman yleisimmät haittaohjelmat marraskuussa 2019
- Emotet – Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. Esiintyvyys 9 %.
- XMRig – Avoimen lähdekoodin louhintaohjelma, jota käytetään Moneron louhintaan. Esiintyvyys 7 %.
- Trickbot – Pankkitroijalainen, jota päivitetään jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla. Joustava ja räätälöitävä haittaohjelma, jota voidaan käyttää monikärkisten kampanjoiden osana. Esiintyvyys 6 %.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »