Työnhaku on tärkeä jakso ihmisen elämässä, ja harvemmat meistä nauttivat tästä prosessista. Työnhaku nopeutuu silloin, kun työnhakija on osannut laatia työnhakupaperinsa niin, että siitä löytyy kaikki tarvittava tieto – asiakirjojen luettavuus kuitenkin huomioon ottaen. Mitä hyvästä ja jämäkästä ansioluettelosta pitäisi siis löytyä?
Hakijan perustiedot
On suorastaan yllättävää, kuinka monesta CV:stä jäävät puuttumaan sellaiset itsestään selvät asiat, kuten hakijan nimi- ja yhteystiedot. Niillä ansioluettelo kuitenkin alkaa, ja ensimmäisistä riveistä lukijan tulee selkeästi ymmärtää hakijan etu- ja sukunimi, asuinkunta, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Jotkut hakijat laittavat ansioluetteloihinsa myös siviilisäädyn, mutta Suomessa sitä ei todellakaan ole pakko ilmoittaa kyseisen tiedon ollessa jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Syntymäajalla sen sijaan on merkitystä – ei siitä syystä, että HR-ihmiset tutkivat horoskooppeja, vaan sitä varten, että lukijalla on ymmärrystä hakijan iästä ja näin ollen myös mahdollisuus muodostaa jokin käsitys hakijan elämän kokemuksesta.
Valokuva on toinen tärkeä tekijä ansioluettelon alussa. Vielä 2000-luvun alussa sitä ei pidetty pakollisena eikä edes suositeltavana, mutta tänä päivänä valokuva kertoo hakijan rohkeudesta, ja muutenkin hymyilevä ja varma ilme luo potentiaaliselle työnantajalle hyvän ensivaikutelman työnhakijasta.
Persoonasta kertova kappale
Vaikka ansioluettelo tunnetaan melko kuivana dokumenttina, se on kuitenkin hyvä aloittaa muutamalla lauseella, jotka kertovat hakijan persoonasta. Tämä pieni lisäys toimii samalla tavalla kuin yrityksen slogan, joka löytyy yleensä heti logon jälkeen. Esimerkkeihin voi tutustua selailemalla erilaisia LinkedIn-sivuston profiileja, joissa ihmisen on saatava mahtumaan kuvaus itsestään vain muutamaan sanaan. Jos hyvää oman persoonan slogania ei kuitenkaan onnistu keksimään, sitä ei tarvitse väkisin ansioluetteloon kirjoittaa: se, mikä ei tunnu sataprosenttisesti osuvalta, on parempi jättää kokonaan pois. Hyviä esimerkkejä voi yllättäen löytyä myös cv pohja -mallisivuilta, joihin on syytä tutustua hyvinkin perusteellisesti.
Työkokemus ja koulutus
Olemme yleensä hyvin ylpeitä koulutuksestamme ja tykkäämme mainita siitä heti alkuun, mutta tosiasia on, että työkokemus merkitsee paljon enemmän, kun taas koulutus on jo itsestään selvyys. Alalla kuin alalla työnhakijoiden välillä tapahtuva kilpailu perustuu eniten työkokemukseen, ja juuri siitä on syytä aloittaa ansioluettelon tärkein osa. Yleensä työkokemus pyydetään laittamaan aikajärjestykseen niin, että ensimmäisenä kerrotaan viimeisestä työpaikasta, mutta jos siltä tuntuu, järjestyksen voi muuttaa työkokemuksen tärkeyteen perustuen. Jos esimerkiksi työnhakija on toiminut useamman vuoden projektipäällikkönä, mutta viimeiset kymmenen kuukautta projekti-insinöörinä, projektipäällikön tehtävä on tuotava esille heti alussa ja vasta sitten kertoa, että sen jälkeen ollaan toimittu myös hieman alemmassa roolissa. Järjestystä päättäessä on hyvä muistaa katsoa omaa ansioluetteloa ulkopuolisen ihmisen silmin niin, että hakijasta muodostuu juuri sellainen kuva, mitä hän itse haluaa luoda.
Työkokemuksesta ei tarvitse kertoa kaikkea. Jos esimerkiksi opiskelu- tai isojen projektien välisenä aikana tuli tehtyä siivous- tai järjestyksenvalvontatöitä, ne eivät tuo hyvää painoa ansioluetteloon, vaan vievät tilaa ja saattavat luoda työnantajalle sellaisen mielikuvan, että työnhakija vaihtaa työpaikkoja kuin hanskoja. CV:n loppuun voi kuitenkin laittaa maininnan, että muutama lyhytaikainen ja työkokemuksellisesti merkityksetön työpaikka on jätetty luetelmasta pois.
Koulutuksesta on sen sijaan syytä kertoa kaikki, mikä liittyy alaan. Mitä monipuolisemmin hakija on koulutukseltaan kehittynyt, sitä monipuolisempia työtehtäviä hän voi yrityksessä hoitaa ja sitä paremmin hän yleensä ymmärtää yrityksen toiminnot isossa mittakaavassa. Kaikki sertifioinnit, lisäkoulutukset ja kurssit, jotka nostavat hakijan ammatillista arvoa, on laitettava ansioluetteloon.
Yhteenvetona
Hyvän ansioluettelon tekeminen vie helposti aikaa, mutta se maksaa itsensä hyvin pian takaisin. Huumoriakin voi käyttää, jos se tuntuu sopivalta – varsinkin jos työnantajan huumorintaju on hakijalle tärkeä asia. Ansioluettelon ulkonäköön liittyen, netistä löytyy hyviä CV-pohjia mitä erilaisilta sivustoilta, ja niitä on syytä tarkastella ainakin vuoden välein: prosessit muuttuvat nopeasti myös HR-alalla.