Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei on kertonut yhtiön siirtävän Yhdysvalloissa sijainneen tutkimus- ja tuotekehityskeskuksensa toiminnan Kanadaan.
Ren kertoi asiasta kanadalaisen The Globa and Mailin haastattelussa.
Vuonna 2018 Huawei käytti keskuksen toimintaan 510 miljoonaa dollaria mutta sen henkilöstömäärää on jo aiemmin laskettu 650 työntekijästä 250 työntekijään. Yhteensä Huaweilla on maailmanlaajuisesti yli 80 000 tutkimus- tuotekehitystyöntekijää. Myös Suomessa sillä on keskukset sekä Helsingissä että Tampereella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Keskuksen siirto on osa Huawein irtautumista Yhdysvalloista, joka asetti yhtiön toukokuussa kieltolistalle. Listaus tarkoittaa, ettei yhdysvaltalaista teknologiaa saa enää jatkossa myydä Huaweille ilman kauppaministeriön erillisiä lupia. Yhdysvaltojen mukaan Huawein Kiina-tausta aiheuttaa uhan sen kansalliselle turvallisuudelle. Missään vaiheessa Yhdysvallat ei ole kuitenkaan esittänyt mitään konkreettisempaa, esimerkiksi todisteita vakoilusta tai sen mahdollistamisesta.
Tuoreessa haastattelussa Huawein Ren Zhengfei kertoi myös Huaweille olevan suunnitelmia valmistaa joitakin 5G-laitteita kotimaansa Kiinan ulkopuolella turvallisuushuolten vähentämiseksi. Tehdas voisi sijaita Euroopassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on välillä näyttänyt harkitsevan Huaweita kohtaan suunnattujen rajoitusten höllentämistä osana kauppaneuvottelujaan Kiinan kanssa mutta tällä hetkellä vallalla on jälleen tiukempi suhtautuminen tilanteeseen.
Huawein talousjohtaja, Ren Zhengfein tytär Meng Wanzhuo, on ollut pidätettynä Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä loppuvuodesta 2018. Viranomaiset hakevat Mengin luovuttamista Yhdysvaltoihin. Meng pidätettiin epäiltynä Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta osallistumalla kiellettyyn kauppaan Iranin kanssa.
Toistaiseksi merkittävimmin Yhdysvaltojen kaikki toimet Huaweita vastaan ovat näkyneet siinä, ettei Huawei voi enää esiasentaa uusiin laitemalleihin Googlen Android-käyttöjärjestelmää. Tästä syystä jo Huawein syksyn Mate 30 ja Mate 30 Pro -huippupuhelinten kansainvälisen lanseerauksen suunnitelmat menivät uusiksi ja puhelimet on tuotu vain rajatusti myyntiin Kiinan kotimarkkinan ulkopuolella.
Microsoft on saanut Yhdysvalloilta luvan jatkaa yhteistyötä Huawein kanssa mitä tulee massamarkkinoiden ohjelmistoihin, kuten Windows-käyttöjärjestelmään, mutta Googlen osalta lisenssiä ei ole toistaiseksi myönnetty muttei myöskään hylätty erinäisten raporttien mukaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »