Elisa avasi tänään 5G-verkkonsa Seinäjoella ja eilen se kertoi kasvattaneensa 5G-verkon peittoa Espoossa. Elisa järjesti tänään myös mediatilaisuuden, jossa se kertoi edistymisestään uuden sukupolven verkkoteknologian käyttöönotossa.
Pääkaupunkiseudulla Elisan 5G-verkko on sen mukaan jo Euroopan laajimpia. Suomi kulkee 5G:n käyttöönotossa Euroopan etulinjassa.
Elisan 5G-verkko on nyt käytössä Helsingin lisäksi Vantaalla ja Espoossa. Lisäksi verkkoa on kaikissa kolmessa kaupungissa laajennettu merkittävästi ja työ jatkuu vielä koko ajan loppuvuoden aikanakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Elisan 5G-verkon alueella asuu pääkaupunkiseudulla vuoden 2019 lopussa jo yli 200 000 ihmistä. Tukiasemia alueella on satoja. Enää emme puhu vain pistemäisestä verkosta, vaan esimerkiksi Helsingin kantakaupungin alue on jo miltei kokonaan Elisan 5G-peiton alla”, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kertoo yhtiön tiedotteessa.
Pääkaupunkiseudulla otetaan käyttöön tätä nykyä jopa noin 30 uutta 5G-tukiasemaa viikkotasolla, kertoi Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki.
Helsingin kaupungin osalta strategiaksi on asetettu olla maailman toimivin kaupunki ja tietoverkoilla, kuten 5G:llä, on tässä avainroolinsa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tavoitteemme on olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. 5G:n ja hyvien verkkojen rooli tässä on ilmeinen. Olen tyytyväinen siitä kehityksestä, jota kaupungissa on eri toimijoiden yhteistyönä tapahtunut uuden teknologian ympärillä. Tämä mahdollistaa uutta niin Helsingille kuin helsinkiläisille yrityksille”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo.
Elisa toi ensimmäisenä operaattorina myyntiin 5G-päätelaitteet ja -liittymät keväällä 2019 ja saataville kesästä 2019 alkaen.
”Kuluttajien kiinnostus 5G:tä kohtaan on kasvanut koko ajan. Jo nyt meillä on tuhansia 5G-asiakkaita ja pääkaupunkiseudun verkon laajentamisen myötä ennustamme käyttäjien määrän kasvavan merkittävästi. Elisa toi myös ensimmäisenä operaattorina myyntiin 5G Kotinetti -palvelun, joka mandollistaa 5G:n käyttämisen kodin nettiyhteytenä. Se on saanut esimerkiksi Vantaalla erittäin hyvän vastaanoton asiakkaidemme keskuudessa”, Elisan henkilöasiakasyksikön vastaava johtaja Vesa-Pekka Nikula kommentoi.
Lisää 5G Kotinetti -palvelusta voit lukea aiemmasta jutustamme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisa on avannut 5G-verkot tähän mennessä Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle, Vantaalle, Ouluun, Turkuun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Kouvolaan ja Seinäjoelle. Elisa on tuonut myyntiin usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300, 600 ja 1 000 megabitin sekuntinopeuksilla. Tarkempiin kuuluvuusalueisiin voi tutustua Elisan sivuilla.
Kuluttajille 5G-verkkonsa Suomessa on avannut syksyn aikana myös Telia. Telian ensimmäisen vaiheen 5G-verkon palvelualueita on nyt Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa.
DNA on kertonut aloittavansa 5G-palveluiden myynnin joulukuussa, aluksi rajoittuen Kiinteä 5G -palveluun, joka vastaa Elisan 5G Kotinettiä.
Verkko kehittyy koko ajan – Huawei mukaan pääkaupunkiseudulle
Elisa käyttää myös 5G-verkossaan usean eri verkkolaitetoimittajan ratkaisuja. Helsingin ja pääkaupunkiseudun verkkoa rakennettiin aluksi Nokian tukiasemilla mutta nyt Elisa on ottanut käyttöön alueella myös Huawein tukiasemia, joilla on myös osittain korvattu Nokian toimittamia tukiasemia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokiakin säilyy kuitenkin yhä mukana osana 5G-verkon laajentamista pääkaupunkiseudulla.
Yleisesti alalla Nokian 5G-verkkolaitteiden suorituskyky on saanut myös kritiikkiä. Myös Elisan 5G-verkon toiminta Helsingissä vaikuttaa parantuneen viime kuukausien aikana merkittävästi. Esimerkiksi tänään Elisa Kulma -myymälässä järjestetyssä tilaisuudessa saavutettiin yli 1 Gbit/s -latausnopeus ja 5-6 millisekunnin viive 5G-verkossa.
5G-verkon kehittyminen on myös vasta alussa. Toistaiseksi kaikki maailman käytössä olevat 5G-verkot perustuvat niin sanottuun Non-Standalone-ratkaisuun (NSA), jossa verkon ohjaus tapahtuu vielä 4G-verkon kautta. Ensi vuoden aikana käyttöön ovat tulossa itsenäiset Standalone 5G -verkot (SA).
”Tällä hetkellä näyttää siltä, että Standalonen käyttöönotto lähtee liikkeelle vuoden 2020 puolivälin paikkeilta. Se tulee tuomaan parannuksia erityisesti verkon viiveen hallintaan, kun alkuvaiheen 5G-verkot tarjoavat jo suuret tiedonsiirtonopeudet”, kommentoi Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki.
Kaikki ensimmäiset 5G-älypuhelimet eivät vielä tue Standalone 5G -verkkoja. Standalone-valmius löytyy Suomessa tällä hetkellä myytävistä 5G-älypuhelimista vain Huawei Mate 20 X 5G:stä, sillä Qualcommin ja Samsungin ensimmäisistä 5G-modeemipiireistä tuki puuttuu.
Uuden verkkoteknologian lisäksi ajan myötä 5G-verkon käyttöönoton odotetaan laajenevan myös uusille taajuusalueilla. Toistaiseksi Suomessa 5G-verkot toimivat 3,5 gigahertsin taajuusalueella. Jatkossa tullaan näkemään entistä suurempia taajuuksia, niin sanotut millimetriaallot 28 gigahertsin taajuudella, sekä 5G:n käyttöönotto myös 700 megahertsin taajuudella.
Millimetriaaltotaajuuksien käyttöönotto vaatii Suomessa vielä sääntelyn edistymistä ja verkkotoimilupien jakoa, minkä odotetaan etenevän ensi vuoden aikana. 700 megahertsin osalta kyse on puolestaan sekä verkon tukiasemien että päätelaitteiden kehittymisestä tukemaan taajuusaluetta 5G-verkoissa.
Nykyisin käytössä olevalla 3,5 gigahertsin taajuudella 5G-verkko tulee kaupunkeihin mutta laajempi peitto vaatii matalamman taajuuden. Korkeat millimetriaaltotaajuudet puolestaan tulevat tuomaan käyttöön jopa gigabittien tiedonsiirtonopeuksia rajatuilla alueilla, joissa on paljon käyttäjiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »