Suomessa suosionsa vakiinnuttaneen Honorin viime vuoden Honor 8X menestyi markkinoilla mainiosti. Puhelinta on myyty maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta.
Nyt Huawein sisarbrändin keskihintaluokan mallistoa on saapunut jatkamaan Honor 9X.
Honor 9X
- Android
- Muovi
- 6,59" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 48 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 710F -piiri
- 4000 mAh akku
Euroopassa myyntiin tuotu Honor 9X ei ole sama laite kuin Kiinassa aiemmin julkaistu samanniminen Honor 9X. Euroopan malli eroaa kiinalaisesta vastineestaan muun muassa järjestelmäpiirin osalta ollen täysin oma ja itsenäinen tuotteensa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Honor 9X tuli myyntiin maanantaina 18. marraskuuta 249 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja on kaksi: takaa tyylikkäästi heijasteleva sininen Sapphire Blue sekä hillitympi musta Midnight Black, jollaisen saimme tällä kertaa testattavaksemme.
Honor 9X sisältää edeltäjäänsä Honor 8X:ään verrattuna muun muassa kehittyneemmän kolmoistakakameran ja täysin lovettoman näytön esiin nousevan etukameran ansiosta. Näyttö on myös hieman suurempi, kuten akkukin, minkä lisäksi puhelimessa on ilahduttavasti USB-C-liitäntä vanhakantaisemman Micro-USB:n sijaan.
Honor 9X:n tekniset tiedot
- 6,59 tuuman IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (391 PPI)
- Sormenjälkilukija takana
- Kolmoiskamera takana: 48 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla, 2 megapikselin syvyyskamera
- Esiin nouseva etukamera 16 megapikseliä f/2,2-aukolla
- Kirin 710F -järjestelmäpiiri (4x ARM Cortex-A73 @ 2,2 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,7 GHz, ARM Mali-G51 MP4 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 4 000 milliampeeritunnin akku enimmäisteholtaan 10 watin latauksella
- Mitat 163,5 x 77,3 x 8,8 millimetriä
- Paino 196,8 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 9.1
Hyvää Honor 9X:ssä
- Laadukas rakenne. Honor 9X tuntuu ja näyttää hintaistaan arvokkaammalta. Laatuntuntuma on hyvä, vaikka takapinta onkin lasin sijaan muovisekoitusta, ja ulkonäkökin miellyttänee useimpia. Myös loveton, kookas näyttö parantaa käyttötuntumaa, vaikkei kyseessä huippuluokkaa haastava paneeli olekaan.
- Erinomainen akunkesto. Toiminta-aika on Honor 9X:n suurimpia vahvuuksia, ja kookas 4 000 milliampeerin akku tarjoaa jopa kahden vuorokauden käyttöajan. Lataus käy ikävä kyllä nykypäivän mittapuulla hitaahkosti 10 watin enimmäisteholla, ja puoli tuntia pistokkeen päässä tarjoaa tyhjästä aloitettaessa ainoastaan noin 30 prosenttia varausta.
- Paranneltu kamerakokonaisuus. Honor 9X:ssä on alle 250 euron älypuhelimeksi hyvä kamerakokoonpano. Hintaluokassa on myös kovia haastajia ja toisinaan Honor 9X:llä kuvattaessa laatu ailahtelee, mutta parhaimmillaan valokuvat ovat oivallisia, vaikkei kuvanlaatu pärjääkään jopa moninkertaisesti kalliimmille huippupuhelimille. Lisäksi mukana on ultralaajakulmakameraa käyttömahdollisuuksia laajentamassa.
Huonoa Honor 9X:ssä
- Suorituskyky. Järjestelmäpiiri on Honor 9X:ssä suorituskyvyltään sama kuin edeltäjämallissa. Kirin 710F tarjoaa kyllä yhä sujuvan käyttökokemuksen, mutta selvää kehitysaskelta viime vuoden Honor 8X:ään verrattuna ei ole otettu ja hintaluokassaan suorituskyky alkaa olla puhelimen selvästi heikoin kohta.
- Ei ylivertaisia valttikortteja. Honor 9X:llä ei ole hihassaan erityisiä ässiä kovasta kilpailijajoukosta erottautuakseen. Akunkesto, rakenne ja kamerat ovat hyviä kuten edellä mainittu, mutta niin ovat monella kilpailijallakin.
Honor 8X:n pätevä vuosipäivitys
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 9X muistuttaa ulkoisesti edeltäjäänsä monin tavoin. Honor 9X:n Sapphire Blue -värivaihtoehdon takakuori heijastelee tyylikkäästi X:n muotoa Midnight Blackin ollessa hillitympi. Laatutuntuma on erinomainen, eikä puhelimesta ole ulkoisesti huonoa sanottavaa.
Euroopassa myyntiin tuotu Honor 9X on eri puhelin kuin Kiinan markkinoiden Honor 9X ja Honor 9X Pro.
Suomessa myytävä Honor 9X onkin kamerakokoonpanoaan ja designiaan lukuun ottamatta täysin yhteneväinen aiemmin markkinoille tulleen ja arvostelemamme Huawei P Smart Z -älypuhelimen kanssa.
Tutun älypuhelinmallin julkaisu uudella nimellä ja vähäisin muutoksin on muodostunut nyt toimintatavaksi Huaweille tilanteessa, jossa täysin uusiin malleihin sen ei ole enää mahdollista esiasentaa Googlen sovelluksia ja tärkeitä taustapalveluja johtuen Yhdysvaltojen asettamista rajoituksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 9X jakaa Huawein P Smart Z:n kanssa ulkoiset raamit ja jopa mallinumeron, mikä aiheuttaa aluksi hämmennystä esimerkiksi Google-palveluiden määrittäessä Honor 9X:n Huawei P Smart Z:ksi. Käytännön harmia erikoisesta kuviosta ei kuitenkaan ole, ja päivitystukikin on Honorin mukaan tavanomainen. Google-palvelut ja päivitykset toimivat laitteessa nyt täysin normaalisti, kuten myös jatkossakin.
Honor 9X:n 6,59-tuumainen näyttö on loveton ja tyylikäs ohuine reunuksineen täyttäen laajasti lähes koko puhelimen etupuolen. Mikrofoni, läheisyystunnistin ja muut komponentit on kuitenkin saatu mahdutettua yläreunukseen, kun taas itse etukamera nousee rakenteesta esiin aina tarvittaessa. Näyttö on perushyvä, muttei mitenkään erityinen. Sen kirkkaus ja tarkkuus ovat riittävällä tasolla, mutta tästä hintaluokasta löytyy myös muun muassa värintoistoltaan pätevämpiä vaihtoehtoja.
Edullinen hinta näkyy aina jossakin, ja Honor 9X:n kohdalla suorituskyky on heikompi osa-alue. Puhelimen Kirin 710F on käytännössä sama piiri kuin edeltäjämallista tuttu Kirin 710, joten suorituskyky ei ole vuodessa parantunut. Honor käyttää Kirin 710 -piiriä myös esimerkiksi Honor 10 Lite -mallissa, jonka hinta on painunut jo vain 159 euroon. Satasen kalliimmalla hinnalla kaipaisi jo enemmän.
Honor 9X toimii yleisesti kuitenkin sujuvasti ja selviää myös moniajosta useimmiten ongelmitta, mutta raskaimmat pelit tuottavat silloin tällöin haasteita. Ilahduttavasti Honor 9X ei kuitenkaan juurikaan lämpene, vaikka sen suorituskyvyn äärirajoille veisikin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akunkesto on Honor 9X:llä sen sijaan huippuluokkaa. Sen kiinteä 4 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa käytöstä riippumatta virtaa aamusta iltaan, ja testin aikana puhelimella pärjäili mukavasti kaksikin vuorokautta. Toiminta-aika on Honor 9X:n ehdottomia vahvuuksia, jota keskiverto näyttö ja virtapihi Kirin 710F parantavat.
Honor 9X julkaistaan Android 9 Pie -ohjelmistolla ja tutulla EMUI-käyttöliittymällä. Se on aiemmista Honor-malleista tuttu ja sisältää Androidin ominaisuuksien lisäksi myös valmistajan omia kikkoja, kuten eleisiin perustuvan ohjauksen. EMUI on aina jakanut mielipiteitä, sillä joitakin käyttöjärjestelmät lisäsovellukset ärsyttävät, toisia taas ilahduttavat. Nopea ja varsin helppokäyttöinen EMUI silti on.
Honor 9X saanee tulevaisuudessa myös Android 10 -päivityksen, sillä se on vahvistettu myös Huawei P Smart Z:lle, jonka sarjanumeron Honor 9X siis jakaa.
Ominaisuuksissa Honor 9X:stä puuttuu lisäksi lähimaksamiseen tarvittava NFC-lähiyhteys.
Keskitason kolmoiskamera ja esiin nouseva etukamera
Honor 9X sisältää teknisesti samanlaisen kolmoiskameran kuin esimerkiksi Huawei P30 Lite. Sen pääkamera on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä (f/1,8-aukko). Käytettävissä on lisäksi myös 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (f/2,4-aukko) ja 2 megapikselin syvyyskamera, jolla ei kuienkaan voi erikseen kuvata.
Pääkameran kuvanlaatu on suotuisissa olosuhteissa hyvällä tasolla, ja voi sillä napsia toisinaan oivallisiakin otoksia. Kameran toiminta ei kuitenkaan ole aina tasaista, ja teknisiin ominaisuuksiin peilaten siltä voisi odottaa enemmänkin. Pääkamera yhdistää oletuksena neljä pikseliä yhdeksi, jolloin kuvaan saadaan teoriassa muun muassa enemmän tarkkuutta ja valoisuutta. Näin valmiit kuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, ja vaikka 48 megapikselin kuvaaminen on sekin mahdollista, ei siitä koidu merkittävää hyötyä.
Honor 9X sisältää myös erillisen Yö-kuvaustilan, joka toimii pääosin oikein mallikkaasti. Pimeällä kuvattaessa yötila parantaa huomattavasti kuvien laatua, mutta pitkistä valotusajoista johtuen puhelin kannattaa asettaa tasaiselle alustalle, mikäli mahdollista.
Kamera tukee myös AI-kuvaustilaa, ja tekoäly korostaakin monesti värejä mukavanlaisesti säätäen asetukset olosuhteisiin sopiviksi.
Ultralaajakulmakameralla kuvanlaatu on heikompi – etenkin yksityiskohtia tallentuu valokuviin vähemmän ja kohinaa puolestaan enemmän. Kuvat eivät vääristy reunoiltaan, mutta toisaalta ne vaikuttavat hyvin pehmeiltä. Laajasta näkövinkkelistä on kuitenkin hyötyä esimerkiksi silloin, kun ollaan lähellä kuvattavaa kohdetta.
Honor 9X sisältää erona monista muista edullisimmista älypuhelimista poiketen esiin nousevan etukameran. Honorin mukaan kamera kestää vähintään 100 000 käyttökertaa, ja se vaikuttaakin jykevältä. Kamera ei nitise tai heilu, eikä sen kanssa ilmennyt testin aikana mitään ongelmia. Kamera nousee esiin käyttövalmiiksi noin sekunnissa.
Kiinteätarkenteisella etukameralla kuvat ovat parhaimmillaan mainioita, mutta kuvanlaatu laskee nopeasti olosuhteiden heikentyessä.
Myös kokonaisuutena honor 9X:n kamerat ovat perushyvällä tasolla, mutta eivät mitenkään erityisesti erotu joukosta – huolimatta hienolta kuulostavasta 48 megapikselin tarkkuudesta. Hintaluokasta löytyy muitakin hyviä tai jopa parempia vaihtoehtoja, vaikka ei Honor 9X:n omistaja pettymäänkään joudu.
Onko Honor 9X kannattava ostos?
Honor 9X on suhteellisen onnistunut vuosipäivitys Honor 8X:stä. Uudistuksia olisi monin paikoin toivonut enemmänkin, mutta pätevämpi kamerakokoonpano ja entisestään parantunut akunkesto houkuttelevat.
Keskihintaluokassa haastajia riittää, ja jo alle 300 eurolla saa tänä päivänä erinomaisen puhelimen. Samsungin vaihtoehtoja ovat 299 euron Galaxy A50 ja noin 220 euron Galaxy A40 hintaluokan parhaine näyttöineen. Myös kattavan päivitystuen tarjoava alle 300 euron Nokia 7.2 kannattaa ottaa mukaan vertailuun, ja sen lisäksi erinomaisen kameran sisältävä Xiaomi Mi 9T kolkuttelee jo saman hintaluokan ovia noin 320 euron hintaisena.
Honor 9X ei siis ole itsestään selvä vaihtoehto, mutta kuitenkin kaikin puolin pätevä älypuhelin. Erittäin kilpaillussa hintaluokassa se ei kuitenkaan erityisesti erotu joukosta, vaikka sisältääkin kilpailijoitaan vahvemman akunkeston ja esimerkiksi tyylikkään täysnäytön esiin nousevan etukameran ansiosta.
Alla vielä perinteiseen tyyliin esimerkkikuvia Honor 9X:n takakameralla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »