Brittiläinen, japanilaisen SoftBankin pääomistama piirisuunnittelija ARM on vahvistanut voivansa jatkaa yhteistyötään Huawein kanssa.
ARM keskeytti aiemmin toukokuussa yhteistyön Huawein kanssa Yhdysvaltojen asetettua Huawein kieltolistalle nähtyään sen uhaksi kansalliselle turvallisuudelle Kiina-taustan vuoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin ARM on kuitenkin nyt selvittänyt ja arvioinut sen piiriarkkitehtuurin katsottavan alkuperältään brittiläiseksi eikä sitä näin koske Yhdysvaltojen asettama yhdysvaltalaisen teknologian myyntikielto Huaweille ilman erillisiä lupia maan kauppaministeriöltä. Tämä ei ollut aluksi selvää, koska luonnollisesti ARMilla on toimintaa myös Yhdysvalloissa.
”ARMin v8 ja v9 ovat UK-lähtöisiä teknologioita”, kommentoi ARMin edustaja uutistoimisto Reutersille. Näin ARM voi jatkaa yhteistyötään Huawein piiriyksikön HiSiliconin kanssa. ”ARM voi toimittaa tukea HiSiliconille liittyen ARM v8-A -arkkitehtuuriin, kuin myös arkkitehtuurin seuraavan sukupolven versioon, jotka on arvioitu UK-lähtöisiksi molempien arkkitehtuurien kattavan arvioinnin jälkeen.”
ARM luo suunnitelmia suoritinten arkkitehtuurista, ja Huawei on käyttänyt oman HiSilicon-yksikkönsä Kirin-järjestelmäpiireissä suoraan ARMin suunnittelemia suoritinytimiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ARM-yhteistyön katkeaminen olisi voinut merkitä Huaweille jopa sitä, ettei se olisi pystynyt tuomaan enää markkinoille lainkaan modernilla teknologialla varustettuja laitteita jatkossa, ensi vuodesta alkaen.
Osa piirivalmistajista lisensoi ARMilta ainoastaan ARM-pohjaisen arkkitehtuurin ”perusosat”, käskykannat, jotka määrittelevät miten suoritin hoitaa tehtäviään ja takaavat yhteensopivuuden esimerkiksi käyttöjärjestelmän kanssa. Näin toimii esimerkiksi Apple. Huawei puolestaan on tähän asti lisensoinut ARMilta käyttöön myös tarkempia suunnitelmia itse suorittimen ytimistä osaksi Kirin-järjestelmäpiirejään.
Älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden lisäksi Huawei käyttää ARM-pohjaista teknologiaa myös verkko- ja yrityslaitteiden piireissään.
Toistaiseksi Yhdysvaltojen kieltolista on näkynyt Huawein toiminnassa vahvimmin Googlen sovellusten ja sen tarjoamien tärkeiden taustapalvelujen esiasentamisen estymisessä täysin uusiin Huawein laitemalleihin, kuten syyskuussa julkistettuihin Mate 30 ja Mate 30 Pro -huippupuhelimiin. Johtuen puuttuvista Google-palveluista Huawein huippupuhelinten myyntiintulo kansainvälisillä markkinoilla on viivästynyt.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huolimatta Yhdysvaltojen toimista Huawei on toimittanut tänä vuonna jo yli 200 miljoonaa älypuhelinta.
Välillä on näyttänyt siltä, että Huawein tilanne voisi ratketa osana Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä laajempia kauppaneuvotteluja mutta viime aikoina tämän suhteen ei ole kuultu uusia tietoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »