Mikä on LEI-tunnus?
LEI-tunnus eli LEI code on yhteisötunnus, jota käytetään kansainvälisesti. Sitä tarvitsevat yritykset, jotka toimivat rahoitusmarkkinoilla. Rahoitusmarkkinoilla tarkoitetaan osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoita sekä johdannaismarkkinoita. LEI-tunnus ei ole pakollinen pelkkään omistamiseen, mutta jos yrityksellä on pankin tai pörssimeklarin kautta kaupankäyntitapahtumia, se tarvitsee LEI-tunnuksen toimiakseen heidän sopimuskumppanina. Pelkkään arvopapereiden omistamiseen LEI-tunnus ei siis ole pakollinen eikä sitä vaadita myöskään tavallisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksien lunastukseen ja merkintään tai pörssissä noteeraamattomilla osakkeilla käytävään kauppaan.
Jos yritys tai yhteisö tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla tai johdannaisilla, LEI-tunnus on välttämätön, sillä pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät vastaanota toimeksiantoja sellaisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilla ei ole LEI-tunnusta.
LEI-tunnus näkyy myös arvopapereiden kaupparaportoinnissa. Tämän vuoksi LEI-tunnus käytännössä vaaditaan, mikäli yritys käyttää rahoituspalveluita. Jos sillä ei ole LEI-tunnusta, rahoituspalvelut eivät voi tehdä yrityksen puolesta tai sen kanssa liiketoimia. LEI-tunnuksen avulla voidaan yhdistää oikeushenkilö perustietoihin kuten nimeen ja sijaintiin. Se toimii tunnistautumisen apuna ja sitä voidaan hyödyntää ympäri maailmaa kaikenlaisissa valvontatarkoituksissa. Ilman LEI-tunnusta yrityksen on käytännössä mahdotonta käydä kauppaa rahoitusmarkkinoilla.
LEI-tunnuksen myöntää GLEIF
LEI-tunnusten myöntäjä on GLEIF eli Global Legal Identifier Foundation, joka voittoa tavoittelematon säätiö. Se perustettiin G20-maiden aloitteesta vuonna 2014. GLEIF hallinnoi maailmanlaajuista LEI-järjestelmää, jonka nimi on GLEIS. GLEIF myös akkreditoi paikalliset rekisterinpitäjät, jotka voivat myöntää LEI-tunnuksia sekä vastaa ilmaisen LEI-tietokannan ylläpidosta.
LEI-tunnuksen pakollisuudesta kaupan rekisteröinnissä ja julkistamisessa päätti EU. LEI-tunnuksesta tuli vaatimus rahoitusmarkkinoilla tammikuusta 2018 alkaen. LEI-tunnusten myöntäjä GLEIF on kansainvälinen organisaatio, jonka vastuualueeseen kuuluu LEI-tunnusten myöntäjien valvonta ja tunnusjärjestelmän toimivuus. GLEIF:n pääkonttori sijaitsee Sveitsissä.
Miten LEI-tunnus määräytyy
Jokainen LEI tunnus on ainutlaatuinen eikä kahdella yrityksellä voi olla samaa tunnusta. Tunnus myönnetään vain yhdeksi vuodeksi kerrallaan ja voimassaoloaika alkaa aina sen hakupäivästä. Jos haet LEI-tunnusta esimeriksi 1.12.2019, niin se on voimassa 1.12.2020 saakka. Kun LEI-tunnus on umpeutunut, yritys ei voi enää tehdä kauppoja rahoitusmarkkinoilla. Esimerkiksi 2.12.2020 yrityksen kaupankäynti ei enää onnistu, vaan sen on haettava uusintaa tunnukselle.
Onneksi LEI-tunnusta ei välttämättä tarvitse joka vuosi uusia, sillä LEI Registerillä on käytössä monivuotinen ja automaattinen uusimispalvelu. Monet LEI Registerin kumppanit tarjoavat tätä palvelua asiakkailleen. LEI-tunnus koostuu yhteensä kahdestakymmenestä kirjaimesta ja numerosta. Numeroilla ja kirjaimilla on oma merkityksensä. Neljä ensimmäistä tunnuksen merkkiä kertoo tunnuksen myöntäneen paikallisen rekisterinpitäjän. Viides ja kuudes merkki ovat aina nollia. Ne erottavat rekisterinpitäjän tunnuskoodin ja yrityksen yksilöivän yhdistelmän. Loppuosa tunnuksesta eli merkit 7-18 koostuvat jokaiselle yritykselle annettavasta ainutlaatuisesta numeroyhdistelmästä ja aivan viimeiseksi LEI-tunnuksessa on vielä kaksi kontrollimerkkiä. Yritys ei voi siirtää omaa LEI-tunnustaan esimerkiksi toiselle yritykselle tai yhteisölle.
Entä ovatko LEI-tunnusten tiedot julkisia? LEI-järjestelmän ideana on läpinäkyvyys ja kaupankäyntiosapuolten tunnistaminen. Tämän vuoksi LEI-tunnuksen avulla voi saada tietoonsa mm. yrityksen nimen, rekisteritunnuksen, osoitteen, pääkonttorin osoitteen ja rekisteröintimaan. Jokainen voi käydä tarkistamassa LEI-tunnukseen liitetyt julkiset tiedot esimerkiksi GLEIF:n kotisivuilla.
LEI-tunnuksen ja sen myöntämisen ajankohdan voi käydä katsomassa hakemalla yrityksen tai yhteisön tietoja YTJ-yrityshaun kautta. Kirjoittamalla yrityksen nimen tai Y-tunnuksen hakukenttään pääsee hakutuloksiin ja löytää LEI-tunnuksen sekä sen voimassaolon.
Miten LEI-tunnusta haetaan ja paljonko se maksaa
LEI-tunnuksen hakeminen on helppoa ja yksinkertaista. Voit hakea tunnusta esimerkiksi osoitteessa https://www.leitunnus.fi . LEI Rekisteri käsittelee hakemuksesi nopeasti ja myöntää sen 1-24 tunnin kuluessa hakemuksen maksusta.
LEI-tunnus on maksullinen ja yleensä niistä peritään vuotuinen hinta. Hinnan suuruus riippuu rekisterinpitäjästä. Jos vertailet LEI-tunnusten hintoja, kannattaa huomioida se, mitä eri palveluntarjoajat sisällyttävät niihin. Esimerkiksi tunnuksen hakemisesta ja rekisteröinnistä voidaan veloittaa erikseen. Hintoja voidaan ilmoittaa myös ilman GLEIF-maksua. Eri palveluntarjoajat myös ilmoittavat eri tavin tunnuksen päättymisestä ja kaikki eivät ilmoita siitä lainkaan.
LEI-tunnuksen tilaaminen leitunnus.fi osoitteesta maksaa edullisimmillaan 59 euroa. Hintaan kuuluu ensimmäinen hakemus sekä tunnuksen vuoden kestävä voimassaolo. Jos LEI-tunnuksen haluaa samalla kertaa olevan voimassa kolme vuotta, kannattaa käyttää automaattista uusimispalvelua, joka uusii tunnuksen automaattisesti ilman, että se umpeutuisi välissä. Kolmen vuoden mittaisen voimassaolon hinta on 150 euroa eli vuoden hinnaksi tulee näin 50 euroa. Yrityksen on mahdollista valita myös viiden vuoden mittainen voimassaolo, jolloin LEI uusitaan automaattisesti viiden vuoden ajan. Tämän tilauksen hinta on 225 euroa. Jos ostaa LEI:n viideksi vuodeksi automaattisen uusimispalvelun avulla, yhden vuoden hinnaksi jää 45 euroa. Jos yrityksellä on pitkän ajan suunnitelmia rahoitusmarkkinoilla, kannattaa kerralla ostaa pidempi voimassaolo.
LEI-tunnuksen voi maksaa leitunnus.fi osoitteessa monella eri tapaa. Maksun voi suorittaa esimerkiksi kaikilla yleisimmillä luottokorteilla eli Visalla, Mastercardilla, Amexilla tai Maestrolla. Myös PayPalia voi käyttää maksutapana. Kolmas maksutapavaihto on tilisiirto, mikäli muut vaihtoehdot eivät onnistu. Olemalla yhteydessä leitunnuksen asiakaspalveluun voit pyytää heiltä laskun, jossa on kaikki tiedot tilisiirron suorittamiseen. Kun olet suorittanut maksun, saat yrityksesi LEI-tunnuksen sähköpostiisi.