Huawei on kertonut aloittavansa valmistamaan 5G-verkon tukiasemia ilman lainkaan yhdysvaltalaisia komponentteja lokakuusta alkaen, raportoi uutistoimisto Reuters.
Asiasta kertoi Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei tapahtumassa torstaina.
”Suoritimme testaamisen elokuussa ja syyskuussa, ja lokakuusta alkaen skaalaamme tuotantoa”, kommentoi Ren. Aluksi Huawei aikoo valmistaa 5 000 yhdysvaltalaiskomponenteista vapaata 5G-tukiasemaa kuukaudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toisen Huawei-johtajan Will Zhangin mukaan muilla kuin yhdysvaltalaisilla komponenteilla varustettujen tukiasemien suorituskyvyssä ei ole eroa aiempaan.
Ensi vuonna Huawei odottaa valmistavansa jopa 1,5 miljoonaa tukiasemaa, kun se tänä vuonna yltää arvioiden mukaan noin 600 000 tukiasemaan. Myyntiä kiihdyttävät 5G-verkkohankkeet ympäri maailmaa.
Huawei irtautuminen yhdysvaltalaisista komponenteista tukiasemissa tulee tarpeeseen, sillä tuoreimpien raporttien mukaan Yhdysvallat ei näillä näkymin tule enää uudistamaan 90 päivän mittaista väliaikaista lisenssiä kaupankäyntiin Huawein kanssa nykyisen jakson päättyessä marraskuussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat asetti Huawein toukokuussa kieltolistalle, joka estää yhdysvaltalaisen teknologian myymisen Huaweille. Yhdysvallat on perustellut kieltoaan vedoten kansalliseen turvallisuuteen mutta ajoittain Huawei on nostettu mukaan osaksi myös Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä laajempia kauppaneuvotteluja.
Yhdysvallat myönsi toukokuussa ja uudelleen elokuussa 90 päivän väliaikaisen yleisen lisenssin kaupankäynnin jatkamiseen Huawein kanssa mitä tulee jo olemassa oleviin tuotteisiin ja niiden tukemiseen. Tämä on muun muassa mahdollistanut Yhdysvalloissa vähemmän asuttuja alueita palvelevien pienempien operaattorien käytössä olevien Huawei-pohjaisten verkkojen toiminnan jatkumisen.
90 päivän helpotuksen erääntymisellä ei uskota olevan suurta vaikutusta Huawein kuluttajaliiketoiminnan myymiin laitteisiin kuten älypuhelimiin, sillä ohjelmistopäivitysten niille pitäisi jatkua normaalisti myös sen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kieltolistalle asettaminen ja siitä uutisointi ovat toistaiseksi iskeneet kuitenkin voimakkaimmin juuri Huawein kuluttajaliiketoimintaan, jonka myynti on kärsinyt viime kuukausina. Lisäksi jo vallitsevassa tilanteessa Huawei ei voi enää nyt tuoda uusia laitteita markkinoille varustettuna Googlen palveluilla, mikä on vaikuttanut merkittävästi sen uusien Mate 30 ja Mate 30 Pro -huippupuhelinten lanseeraukseen.
Nähtäväksi jää, ratkeaako Huawein tilanne tulevaisuudessa osana Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluja. Kiinan puolelta sitä todennäköisesti pidetään edellytyksenä minkäänlaisen sopimuksen synytymiselle. Kysymys lähinnä lienee, saavatko maat aikaan minkäänlaista diiliä keskenään lähiaikoina.
Huawein perustaja Ren Zhengfei on myös aiemmin väläyttänyt varsin mielenkiintoista ratkaisua tilanteeseen. Ren on kertonut Huawein olevan valmis myymään 5G-teknologiansa, mukaan lukien patentit, koodin ja valmistusoikeuden laitteisiin länsimaiselle yritykselle, joka voi tulla Yhdysvalloista.
Näin Yhdysvallat voisi vielä päästä mukaan kilpailuun 5G-verkkojen toimituksista. Huawein lisäksi suurimpia toimijoita verkkomarkkinoilla ovat suomalainen Nokia ja ruotsalainen Ericsson.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ehdotetussa järjestelyssä Huawei itse jatkaisi myös omaa verkkoliiketoimintaansa. Ehdotettu järjestely olisikin Huawein näkökulmasta varsin nerokas: se on tätä nykyä käytännössä ulkona Yhdysvaltojen markkinoilta mutta järjestelyllä sen lisensoima teknologia voisi vallata alaa sielläkin, heikentää kilpailijoita ja Huawei vielä saada kerta- tai jatkuvan korvauksen.
Toistaiseksi Renin puheita lukuun ottamatta tästä suunnitelmasta tai sen realistisuudesta ei kuitenkaan ole enempää näyttöä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »