Nokia-puhelinyhtiö HMD Global esitteli syyskuun alussa lukuisia uutuuksia, joiden joukossa oli myös uusi Nokia 7.2 -älypuhelinmalli. Uutuuspuhelin iskee alempaan keskiluokkaan muun muassa 48 megapikselin ZEISS-optiikalla höystetyllä takakameralla ja kattavalla Android-päivitystakuulla.
Syksyn 2018 edeltäjämalli Nokia 7.1:een verrattuna Nokia 7.2:ssa on tapahtunut useita muutoksia. Järjestelmäpiiri on vaihtunut, muistimääriä lisätty, ja kun kamerakokonaisuuskin on teknisiltä ominaisuuksiltaan uudella tasolla, on Nokia 7.2 paperilla mielenkiintoinen uutuus.
Nokia 7.2
- Android
- Lasi + polymeerikomposiitti
- 6,3" IPS LCD HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 48 + 8 + 5 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 660 -piiri
- 3500 mAh akku
Nokia 7.2:n hinnat ovat Suomessa 299 euroa (4+64 gigatavua) ja 349 euroa (6+128 gigatavua).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja Nokia 7.2:sta ovat musta Charcoal, vihreä Cyan Green ja vaalea Ice. Nokia 7.2 on jo saatavilla useilta jälleenmyyjiltä mustana värinä, ja myös sen vihreä ja harmaa värivaihtoehto ilmestyvät kauppojen hyllyille vielä lokakuun aikana.
Nokia 7.2:n tekniset tiedot
- Lasi-polymeerikomposiittirakenne
- 6,3 tuuman IPS LCD PureDisplay HDR -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella, ”vesipisaralovella” ja 2340×1080 pikselillä (409 pikseliä tuumaa kohti), SDR-HDR-muunnos, enimmäiskirkkaus 500 nitiä ja kontrastisuhde 1500:1, 2.5D Corning Gorilla Glass 3 -lasi
- Sormenjälkilukija takana
- Kolme takakameraa ZEISS-linsseillä
- Pääkamera 48 megapikselin tarkkuuden Samsung ISOCELL Bright GM1 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,79-aukolla
- 118 asteen ultralaajakulmakamera 8 megapikselin tarkkuudella ja f/2,2-aukolla
- Syvyyskamera 5 megapikselin tarkkuudella
- LED-kuvausvalo
- Etukamera ZEISS -linssillä, 20 megapikselin tarkkuudella ja f/2,0-aukolla
- 2 mikrofonia
- Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
- 4 tai 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (muistikorttipaikka erillinen, tuki kolmelle kortille yhtäaikaisesti)
- 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 6, 300/50 Mbit/s)
- FM-radio
- Wi-Fi 802.11b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / RGB- ja valoisuuden tunnistin
- USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 3 500 milliampeeritunnin akku 10 watin latauksella (5V/2A)
- Valmiusaika 15 vuorokautta
- Puheaika 26,5 tuntia (3G)
- Mitat 159,88 x 75,11 x 8,25 millimetriä
- Paino 180 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)
Hyvää Nokia 7.2:ssa
- Hintaluokassaan pätevä kamerakokonaisuus. Nokia 7.2:ssa on kolmoistakakamera, joka noin 300 euron hintaluokassa erottuu edukseen. Uudet ZEISS-kuvaustilat ovat hauska lisä, ja erillinen yötilakin on nyt mukana. Etenkin pääkameran kuvanlaatu on tässä hintaluokassa oikein mukavalla tasolla oikeastaan olosuhteista riippumatta. Muotokuvatilakin toimii kiitettävästi, niin taka- kuin etukameralla.
- Puhdas Android tutulla päivitystuella. Kuten muutkin HMD Globalin Nokia-älypuhelimet, myös Nokia 7.2 on varustettu puhtaalla Androidilla (vielä Android 9 Pie -versiona). Android One -ohjelma takaa lisäksi aiemmistakin Nokioista tutun kattavan päivitystuen, joka tuo Android-versiopäivitykset kahdeksi ja tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi. Myös tuore Android 10 -käyttöjärjestelmäversio saapuu tämän hetken tiedon mukaan Nokia 7.2:lle vielä tänä vuonna.
- Laadukas näyttö ja HDR-tuki. Nokia 7.2:n kookas 6,3 tuuman näyttö täyttää kaikki odotukset. Se toistaa värit melko luonnollisesti ja sekä tarkkuus että kontrasti ovat oivalla tasolla, minkä lisäksi näyttö osaa muuntaa tavallista SDR-sisältöä HDR-tasoiseksi. Eron tavallisen ja HDR-muunnetun sisällön välillä huomaa myös käytännössä värien toistuessa syvempinä. Puhelimen hintaluokassa Nokia 7.2:n näyttö on oikein hyvä.
- Mainio akku. HMD Globalin lupaus kahden vuorokauden akunkestosta Nokia 7.2:lla täyttyy peruskäytössä, tai ainakin sitä päästään hyvin lähelle. Ainakin 3 500 milliampeeritunnin akusta riittää kovallakin käytöllä virtaa ainakin aamusta iltaan.
Huonoa Nokia 7.2:ssa
- Vanhahtava järjestelmäpiiri. Nokia 7.2 on varustettu Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiirillä, jolla alkaa olla ikää jo useita vuosia ja joka nähtiin jo aikanaan Nokia 7 Plussassa. Nokia 7.2:n käyttö on sujuvaa, mutta sisuksiin olisi kaikesta huolimatta toivonut tuoreempaa, tehokkaampaa ja virtapihimpää piiriä, jollaisen useat kilpailevat mallit jo sisältävät. Päivittäisessä käytössä vanhahko piiri ei kuitenkaan aiheuta ongelmia – ainakaan toistaiseksi.
- Ei akun pikalatausta. Kenties yllättävintä Nokia 7.2:ssa on pikalatauksen puute. Nokia 7.2 latautuu USB-C-liitännän kautta 10 watin teholla, mikä on selkeä pettymys, sillä jo Nokia 7.1, Nokia 7 Plus ja jopa alemman hintakategorian Nokia 6.1 sisälsivät 18 watin pikalatauksen. Täysi lataus viekin Nokia 7.2:lla reilut kaksi tuntia, mutta onneksi 3 500 milliampeeritunnin akku tarjoaa pitkän käyttöajan.
Ulkoisesti tyylikäs älypuhelin jatkaa perinteisellä linjalla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Globalin ensimmäiset älypuhelimet saapuivat markkinoille vuonna 2017, ja sittemmin Nokia-puhelimet ovat säännönmukaisesti noudattaneet varsin samankaltaista muotokieltä. Liioin Nokia 7.2 ei myöskään ole poikkeus, vaan kyseessä on maltillisen tyylikäs älypuhelin, tällä kertaa mattapintaisena.
Nokia 7.2:ssa on alumiinirunko, jonka ulkoinen reunus on mielenkiintoisesti alumiinia kevyemmäksi mutta polykarbonaattimuovia vahvemmaksi tituleerattua polymeerikomposiittia. Valmistusvaiheen metallityhjiökäsittelyn aikana tapahtuva värjäys varmistaa, ettei naarmujen tarvitse pelätä pilaavan tyylikästä ulkoasua – puhelimen kyljet kun ovat läpikotaisin mustat.
Kokonaisuutena Nokia 7.2 on tyylikäs, mutta samalla erittäin liukas pääasiassa mattapintaisen takalasin vuoksi.
Ulkoisesti Nokia 7.2:n erottuvin elementti on pyöreä kamera-alue, joka kohoaa rungosta jonkin verran, muttei häiritsevästi. Kolmen takakameran lisäksi sormenjälkilukijan ja Nokia-logon yläpuolelle sijoitettu alue sisältää myös LED-kuvausvalon. Nokian logo on läsnä myös aiemmista malleista tutussa varsin kookkaassa näytön alareunuksessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toinen pieni erikoisuus Nokia 7.2:ssa on vasemman reunan erillinen Google Assistant -painike, joka on HMD Globalin mukaan lisätty jälleen puhelimeen positiivisen kuluttajapalautteen ansiosta. Mukana on nyt myös Androidin uusi Ambient Mode -tila, joka esittää puhelimen näytöllä keskeisiä tietoja latauksen aikana. Pikalatauksen puuttuessa ja latauksen kestäessä toiminnolle tuleekin myös käyttöä.
Nokia 7.2:n taakse sijoitettu perinteinen sormenjälkilukija on nopea ja luotettava. Mukana on myös etukameraan perustuva kasvojentunnistus vaihtoehtoisena lukitustapana.
Kattava muttei kuitenkaan virheetön päivitys
Verrattuna edeltäjämalliinsa on Nokia 7.2 mennyt eteenpäin monella osa-alueella. Rahtusen kookkaampi 6,3-tuumainen IPS LCD -näyttö (Full HD+, 2280×1080 pikseliä) on etenkin 300 euron hintaluokka huomioiden varsin pätevä, ja PureDisplay-teknologian ja erillisen Pixelworks-piirin ansiosta näyttö osaa jälleen muuntaa tavallista sisältöä HDR-laatuiseksi. Näyttö myös mukauttaa värimaailmaansa ympäröivien olosuhteiden mukaisesti ja tukee näppärää Always On -toimintoa.
Kokonaisuutena Nokia 7.2:n näyttö on oikein hyvä. Etenkin värintoisto on luonnollista, kontrastit kohdillaan ja katselukulmat kattavat. Näyttö ei ole kaikkein kirkkain, mutta testirupeaman aikana suora auringonvalokaan ei aiheuttanut ylitsepääsemättömiä ongelmia. Automaattisen kirkkaudensäädön aktivoiminen kohentaa osaltaan tilannetta. Puhelimessa on yksi alalaitaan sijoitettu kaiutin, jonka enimmäisvoimakkuus on kiitettävällä tasolla, eikä ääni liiemmin särisekään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 7.2 on varustettu Qualcommin kahdeksanytimisellä Snapdragon 660 -järjestelmäpiirillä, joka alkaa älypuhelinten dynaamisessa maailmassa olla jo melkoisen iäkäs. Hintaluokassa on saatavilla useita haastajia uudemmilla piireillä, ja vaikka jokapäiväinen käyttö onkin Nokia 7.2:lla yhä sujuvaa, kääntyy piirivalinta silti jo vääjäämättä pettymyksen puolelle. Nokia 7.2:een huhuttiin myös muun muassa vanhemmasta Nokia 8.1:stä tuttua Snapdragon 710 -piiriä mutta ikävä kyllä lopulta oli tyytyminen vähempään.
Puhtaan ja keveän vakio-Androidin ansiosta Nokia 7.2:n käyttö on kuitenkin erittäin sujuvaa. Puhelin ei takkuillut testirupeaman aikana, ja vaikka kaikkein raskaimmat pelit alkavatkin jo tuottaa ongelmia, on käyttö päivästä toiseen kokonaisuutena miellyttävä kokemus. Ainakin omasta mielestäni vakio-Android on myös helpoimpia Androideja käyttää, mikä tekee uuteen puhelimeen vaihtamisesta yksinkertaisempaa.
Nokia-älypuhelinten perinteinen vahvuus, kattava päivitystuki, on luonnollisesti läsnä myös Nokia 7.2:ssa. Android One -ohjelma takaa puhelimelle kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. HMD Globalin mukaan Snapdragon 660:n valintaan vaikutti muun muassa sen tuttuus, joka nopeuttaa päivitysten jakelua. Harmaalla piiripilvellä on siis myös hopeareunuksensa.
Näppärä kolmoiskamera vakuuttaa
Suuremmat megapikselimäärät ja 48 megapikselin kamerat ovat yleistyneet älypuhelimissa vauhdilla viime aikoina. Edullisimmillaan alle 300 euron Nokia 7.2 on Suomen markkinoiden kukkaroystävällisimpiä tapoja päästä nauttimaan 48 megapikselin otoksista, ja kamerakokoonpano on muutenkin hintaluokkaan nähden tasokas.
Pääkamerassa on Samsungin ISOCELL Bright GM1 -kenno tutulla 0,8 mikronin pikselikoolla. Oletuksena Nokia 7.2:n 48 megapikselin pääkameralla (f/1,79-aukko) otetaan kuvia 12 megapikselin kokoisina, jolloin laskennallinen pikselikoko on 1,6 mikronia. Kuvaaminen myös 48 megapikselin tarkkuudella on toki mahdollista, mutta kovin merkittävästi kuvanlaatu ei tällöin parane, kuten ei kilpailijoillakaan.
Takakamerakolmikossa on myös kahdeksan megapikselin ja 118 asteen ultralaajakulmakamera (f/2,2-aukko) ja viiden megapikselin syvyyskamera, jota perinteisesti hyödynnetään esimerkiksi muotokuvissa ja taustan sumentavissa boke-otoksissa. Etukamera puolestaan on 20-megapikselinen.
Nokia 7.2 tekee mainiota jälkeä hyvissä kuvausolosuhteissa. Pääkameran otoksiin tallentuu runsaasti yksityiskohtia, eikä kohinaa ole häiritsevästi. Myös laajakulmaotokset ovat parhaimmillaan laadukkaita, mutta niiden taso laskee nopeasti päivän pimentyessä. Laajakulmaotosten värit eivät yllä muutenkaan pääkameran valokuvien tasolle, kuten alla olevat esimerkkikuvat osoittavat.
Pääkamera sen sijaan pärjää ilahduttavan hyvin hämärässä ja uuden yötilan ansiosta jopa melko pimeässä, vaikka yksityiskohdat luonnollisesti hieman sumenevatkin. Tila tunnistaa automaattisesti, mikäli Nokia 7.2 on kiinnitetty kolmijalkaan, jolloin kuvia otetaan yhtä valokuvaa varten peräti 20 kappaletta. Käsivaralla kamera nappaa 8-10 kuvaa, jotka sitten yhdistetään taustalla huomaamatta yhdeksi valmiiksi otokseksi muun muassa kohinan vähentämiseksi.
Nokia 7.2:ssa on myös varta vasten sille suunniteltuja ZEISS-kuvaustiloja (ZEISS Smooth, ZEISS Whirl ja ZEISS Modern), jotka mukailevat saksalaisvalmistajan legendaarisia linssejä vuosien takaa. Käytössä on lisäksi kaikki tavanomaiset kuvaustilat panoraamoista hidastukseen ja muotokuvatilasta ajastettuun kuvaukseen. Myös Google Lens -integraatio on toisinaan näppärä lisä, eikä kamerasovelluksen toiminnassa ole moitittavaa – käyttö on erittäin sujuvaa ja helppoa.
Onko Nokia 7.2 järkevä hankinta?
Nokia 7.2 on mielenkiintoinen uutuus, joka jatkaa HMD Globalin keskihintaisten älypuhelinten sarjaa. Uutta on muun muassa kehittyneempi kolmoiskamera, jolla tallennettua sisältöä voi hyvillä mielin esitellä laadukkaalta näytöltä. Akunkesto on hyvällä tasolla ja puhdas, selkeä Android-kokemus jaksaa edelleen ilahduttaa.
Ei Nokia 7.2 kuitenkaan täydellinen paketti ole. Pikalatauksen puute tuntuu 300 euron älypuhelimessa jo kummalliselta, minkä lisäksi iäkäs järjestelmäpiiri on pienoinen pettymys vaikka ei jokapäiväiseen arkikäyttöön vielä pahemmin vaikutakaan.
Täydellistä älypuhelinta tuskin onkaan, ja lopulta kyse on pitkälti mielipideasioista. Nokia 7.2:lle varteenotettavia haastajia ovat muun muassa Huawei P Smart Z noin 270 euron hinnallaan ja kookkaammalla näytöllä sekä noin 250 euron Honor 20 Lite. Nokia 7.2:n näyttö sekä selkeästi parempi päivityslupaus päihittävät nämä haastajat, mutta ne tarjoavat rahtusen enemmän tehoa paremmilla järjestelmäpiireillään.
Myös Samsungin 299 euron Galaxy A50 erinomaisine näyttöineen kannattaa ottaa huomioon, ja HMD Globalin omista malleista vahvin haastaja lienee niin ikään 299 euron hintaluokkaan pudonnut vanhempi Nokia 8.1 parempine järjestelmäpiireineen. Nokia 7.2:n kamerakokoonpano on kenties kuitenkin askeleen edellä, etenkin hämärässä.
Kokonaisuutena Nokia 7.2 on jälleen yksi esimerkki HMD Globalin laajasta ja tuttuja vahvuuksia sisältävästä keskihintaluokan Nokia-älypuhelintarjonnasta. Muutamista puutteistaan huolimatta se tarjoaa tarpeeksi laadukkaan ominaisuuskattauksen ollakseen yksi mainio vaihtoehto noin 300 euron älypuhelimeksi.
Alla vielä muutamia esimerkkikuvia Nokia 7.2:lla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »