Huawei on julkistanut jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan uuden sukupolven huippuluokan järjestelmäpiirinsä Kirin 990:n Berliinissä IFA-messujen yhteydessä.
Kirin 990 esiteltiin myös 5G-modeemipiirin integroituna osana järjestelmäpiiriä sisältävänä versiona. Toistaiseksi kaikissa markkinoilla olevissa 5G-älypuhelimissa 5G-modeemipiiri on ollut vielä järjestelmäpiirin rinnalla erillinen lisäpiirinsä mutta tämä muuttuu jatkossa.
Huawei Mate 30 Pro
- Android (ei Google-palveluja)
- Lasi + alumiini
- 6,53" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä 3D-kasvojentunnistus
- 40 + 40 + 8 Mpiks. + 3D ToF kamera
- HiSilicon Kirin 990 -piiri
- 4500 mAh akku
Kirin 990 tulee löytymään uusista Mate 30 -sarjan huippupuhelimista, joiden julkistuksen Huawei on jo vahvistanut tapahtuvan 19. syyskuuta Münchenissä järjestettävässä tilaisuudessa. Lisäksi Huawei on jo vahvistanut myös marraskuulle myöhästyneen taittuvanäyttöisen Mate X:n olevan päivitetty uudella piirillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi EUV-valmistusprosessi
Aiemman Kirin 980:n tavoin uusi Kirin 990 5G -piiri valmistetaan yhä TSMC:n 7 nanometrin tuotantoprosessilla, mutta käyttöön on otettu kuitenkin piirivalmistustekniikassa merkittävä edistysaskel, Extreme Ultra Violet (EUV), eli käytännössä aallonpituudeltaan tavallista ultraviolettisäteilyä pienempi aallonpituus. Aiemmin EUV-prosessin otti käyttöön jo Samsung uuden Galaxy Note10 -puhelinten sisältämän Exynos 9825 -järjestelmäpiirin kanssa. Lisäksi Applen iPhone-uutuuksien A13-järjestelmäpiirin valmistuksen odotetaan myös tapahtuvan EUV:n avulla.
Uuden valmistustekniikan myötä transistorit on voitu pakata piirillä yhä tehokkaammin ja Kirin 990 sisältääkin jopa 10,3 miljardia transistoria, vaikka piirin pinta-alaa on kutistettu jopa 32 prosentilla. Kirin 980:ssä transistoreja oli 6,9 miljardia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osaltaan uusi valmistusprosessi vähentää virrankulutusta ja lämmöntuottoa, mikä mahdollistaa kääntäen myös paremman suorituskyvyn.
Kirin 990 ilman 5G-tukea valmistetaan tavanomaisella 7 nanometrin tuotantoprosessilla.
Ensimmäisenä markkinoille integroidulla 5G-modeemilla
Kirin 990 sisältämällään 5G-modeemilla tukee sekä vielä 4G-verkkoon ohjauksessa tukeutuvia Non-Standalone- että täysin itsenäisiä Standalone-5G-verkkoja kuin myös sekä TDD- että FDD-taajuusalueita, minkä ansiosta se voi toimia monipuolisesti eri 5G-verkoissa nyt ja tulevaisuudessa. Huawein mukaan 5G-verkossa piirin sisältämä modeemi yltää jopa 2,3 gigabitin lataus- ja 1,25 gigabitin lähetysnopeuteen sekunnissa.
Huawein kilpailijat eivät vielä tue piireissään Standalone-versiota 5G:stä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kirin 990 osaa myös hyödyntää yhtäaikaisesti 5G- ja 4G-verkkoja esimerkiksi lähetettäessä videoita tai striimattaessa videokuvaa, mikä parantaa siirtonopeutta jopa 75 prosentilla.
Huawein mukaan 5G-modeemin integrointi verrattuna erilliseen modeemipiiriin vähentää kokonaisvirrankulutusta jopa 30 prosentilla. Juuri parantunut tehokkuus on integroinnin tärkein etu, minkä lisäksi yksi piiri vie laitteen sisällä tilaa kahta vähemmän.
Huaweita ennen integroidulla 5G-modeemilla varustetun järjestelmäpiirin ovat ehtineet julkistamaan MediaTek sekä aiemmin tällä viikolla Samsung. Huawein piiri tullaan kuitenkin näkemään näistä selvästi ensimmäisenä markkinoilla osana myytävää laitetta.
Hieman lisää suorituskykyä peruslaskennassa ja grafiikoissa
Kirin 990 5G koostuu yhä kahdeksasta suoritinytimestä, joista on kaksi on kustomoituja ARM Cortex-A76 -huipputehoytimiä 2,86 gigahertsin enimmäiskellotaajuudella, kaksi hieman matalampaan 2,36 gigahertsin kellotaajuuteen yltäviä tehokkaita Cortex-A76-ytimiä ja neljä virtapihimpiä vähemmän suorituskyvyn Cortex-A55-ytimiä 1,95 gigahertsin kellotaajuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kirin 990:n versiossa ilman 5G-tukea huipputehoydinten kellotaajuus on samat 2,86 gigahertsiä mutta muiden kuuden ytimen kellotaajuudet matalammat, 2,09 ja 1,86 gigahertsiä.
Huawein mukaan Kirin 990:n yhden ytimen suorituskyky on kasvanut aiemmasta 10 prosentilla ja moniydinsuorituskyky 9 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuus on kasvanut eri ydinten osalta 12-35 prosenttia.
Perusarkkitehtuuriltaan Kirin 990 on säilynyt ennallaan Kirin 980:n kaltaisena, mikä näkyy myös suorituskykyparannuksen rajoittumisessa kohtuulliselle tasolle.
Grafiikkasuorittimena on nyt 16 laskentayksikköä sisältävä ARM Mali-G76 MP16, kun Kirin 980:ssä laskentayksiköitä on 10 kappaletta.
Huawei toteaa, että kilpailevaan Qualcommin Snapdragon 855:een verrattuna Kirin 990 peittoaa sen grafiikkasuorittimen suorituskyvyssä 6 prosentilla ja energiatehokkuudessa 20 prosentilla. Lisäksi Kirin Gaming+ 2.0 optimoi pelikokemusta ja tunnistaa suorituskykyyn vaikuttavia pullonkauloja, yhdistämällä grafiikkasuorittimen, muiden suorittimien ja muistin ajastusta, minkä avulla voidaan saavuttaa tasainen 60 fps -ruudunpäivitysnopeus.
Uusia kuvausominaisuuksia – mahdollistajana huomattavasti tehokkaampi neuroverkkolaskenta
Huawei panostaa uutuuspiirissään yhä vahvasti myös tekoälylaskentaan. Kirin 990:ssä on kaksiytiminen NPU-neuroverkkolaskentayksikkö, joka perustuu nyt uudelle Da Vinci -arkkitehtuurille.
Piiriin integroidut Big ja Tiny -ytimet yltävät muihin tekoälylaskentayksiköihin verrattuna Huawein mukaan viisinkertaisen suorituskykyyn ja kahdeksankertaiseen energiatehokkuuteen, mikä mahdollistaa uusien järjestelmävaatimuksiltaan korkeampien sovellusten käyttöönoton. Kirin 990 mahdollistaakin muun muassa usean henkilön tai kohteen erottelun videolla ja taustan korvaamisen reaaliajassa, mikä mahdollistaa uusia videosovelluksia.
Kirin 990 5G:n NPU:ssa on kaksi tehokasta Big-tekoälylaskentayksikköä, kun niitä Kirin 990 -perusversiossa on vain yksi.
Kirin 990:n sisältämä uusi ISP 5.0 -kuvasignaaliprosessori kasvattaa sekä prosessointinopeutta että energiatehokkuutta 15 prosentilla, minkä lisäksi Kirin 990:n kuvankäsittely parantaa entisestään kuvanlaatua hämärissä olosuhteissa.
Samalla mahdolliseksi tulevat myös uudet lisätyn todellisuuden sovellukset, kuten uusi Face AR -ominaisuus, joka mahdollistaa kasvojen mallintamisen ja reaaliaikaisen seurannan, ilmeiden tallentamisen sekä sykkeen ja hengitystahdin kaltaisten terveystietojen analysoimisen. Uusi reaaliaikainen videon renderointiominaisuus puolestaan säätää videon värejä kuva kerrallaan luodakseen elokuvamaisen katselukokemuksen.
Videokuvaukseen Kirin 990 tuo myös vihdoin Huawei-puhelimista toistaiseksi puuttuneen tuen 60 ruudun sekuntinopeudelle 4K-tarkkuuden videokuvauksessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »