Suomessa suositun Huawein sisarbrändi Honorin kuluvan vuoden lippulaivapuhelin Honor 20 Pro viivästyi hieman, mutta on nyt saapunut markkinoille. Puhelin on aiottua edullisempi, ja 499 euron hinnan vastineeksi tarjolla on erittäin houkutteleva ominaisuuskattaus.
Honor 20 Pron kohokohtia ovat neloiskamera takana, 32 megapikselin etukamera sekä tyylikäs ulkoasu. Uutuudesta on saatavilla vain yksi muistivariantti, joka on varustettu 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla.
Honor 20 Pro
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,26" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 16 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 980 -piiri
- 4000 mAh akku
Värivaihtoehtoja on Suomessa kaksi: vihertävä Phantom Blue ja violettiin taipuva Phantom Black, jollainen arvostelulaitteemmekin on. Vaaleasävyinen Icelandic Illusion -väri on pohjoismaisesta nimestään huolimatta myynnissä vain Kiinassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota aiempine Huawei-kieltolistapäätöksineen rasittaa edelleen myös Honor-puhelimia, mutta jo myynnissä oleville malleille on Huawein mukaan luvassa täysi päivitystuki huolimatta siitä, mitä suurvaltojen kilvoittelusta seuraa. Myös Honor 20 Pron tilanne vaikuttaa siis lupaavalta, eikä kauppasodan pitäisi vaikuttaa sen käyttöön.
Honor 20 Pron tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,26 tuuman LCD-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä, reikä etukameralle vasemmassa yläkulmassa
- Sormenjälkilukija kyljen virtapainikkeessa
- Neljä takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistämällä 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla)
- 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakamera f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 2 megapikselin makrokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- Lasertarkennus mukana automaattitarkennuksessa
- Yötila pääkamerassa ja ultralaajakulmakamerassa
- Videokuvauksen tarkkuus maksimissaan 4K 30 fps
- 32 megapikselin etukamera näyttöreiässä, jonka halkaisija on 4,5 millimetriä
- HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/bg/n/ac / Bluetooth / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- 4 000 milliampeeritunnin akku
- 22,5 watin (5V/4,5A) SuperCharge-pikalataus
- Mitat 154,6 x 79,97 x 8,44 millimetriä
- Paino 182 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + Magic UI
Hyvää Honor 20 Prossa
- Kerrassaan mainio kamera. Sekä etukamera että takaosan neloiskamera ovat Honor 20 Prossa loistavia. Kokoonpano on todella monipuolinen, ja puhelin pärjää kiitettävästi myös hämärässä. Kamerasta ei juurikaan ole pahaa sanottavaa, mukana kun on niin laajakulmalinssi, telekamera kuin lähikuvaukseen tarkoitettu makrokamerakin. Honor 20 Prolla on ilo kuvata.
- Kestävä akku, huippunopea lataus. Honor 20 Pro sisältää kookkaan 4 000 milliampeeritunnin akun, joka yhdessä energiapihin EMUI-käyttöliittymän kanssa takaa pitkän käyttöajan yhdellä latauksella. Peruskäytöllä pärjää jopa kaksi vuorokautta, ja ripeä 22,5 watin pikalataus täyttää akun puolilleen vain 30 minuutissa mukana toimitettavalla kaapelilla.
- Tyylikäs ulkonäkö. Etenkin Honorin tyyriimmät älypuhelimet ovat tavanomaisesti olleet näyttäviä, eikä Honor 20 Prokaan tee poikkeusta. Puhelin heijastelee hienosti valoa, ja violetti on nykypäivänä perin harvinainen väri. Myös laatutuntuma on lasi-alumiinirakenteen ansiosta korkealla tasolla.
- Hinta-laatusuhde. Honor 20 Pro tarjoaa 499 euron hintansa vastineeksi paljon. Mukana on erinomainen kamera, tehokas Kirin 980 -järjestelmäpiiri sekä peräti 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 256 gigatavua tallennusmuistia. Hinta-laatusuhteeltaan kyseessä on houkutteleva uutuus. Näyttö on ainoa selkeämpi heikkous.
Huonor Honor 20 Prossa
- Näyttöpaneeli vain keskitasoa. Honor 20 Prossa on ikävä kyllä LCD-näyttö, mikä tarkoittaa, ettei väritoisto yllä OLED-kilpailijoiden tasolle. Tarkkuus kuitenkin riittää, eikä eroa jokapäiväisessä käytössä helposti huomaa. Muun muassa vilkaisunäyttöä Honor 20 Pro ei sitä vastoin tue, sillä LCD-teknologialla sellainen kuluttaisi akkua suhteettoman paljon. Osa saman hintaluokan kilpailijoista sisältää jo paremman näytön.
- Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitäntää. Honor 20 Prossa on tilaa kahdelle SIM-kortille, mutta ei muistikortille. Kookas 256 gigatavun tallennusmuisti kuitenkin riittämnee useimmille. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä loistaa poissaolollaan, mutta myyntipakkauksessa toimitetaan USB-C-adapteri mukana.
Honor 20 -sarjan lippulaiva
Honor 20 Pro on Honorin kuluvan vuoden lippulaiva, ja se haastaa tosissaan itseään selvästi kalliimmatkin mallit. Laatutuntuma on korkea, mikä käy ilmi jo puhelinta ulkoisesti tarkasteltaessa. Puhelin on alumiinista runkoa lukuun ottamatta lasinen ja heijastelee hienosti valoa Honorin 3D Triple Meshiksi kutsuman pinnoitusprosessin ansiosta. Ulkolasipinnan alla on syvyyskerros, joka koostuu miljoonista minikokoisista prismoista, joiden päällä on violetin värin tuova pääkerros.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 20 Prossa, kuten Honor 20:ssa, on sormenjälkilukija sijoitettu poikkeuksellisesti lukitusnäppäimeen puhelimen oikealle laidalle. Riski ratkaisussa kuitenkin kannattaa, sillä lukijan sijoittelu on onnistunut ja käyttötuntuma huippuluokkaa. Lukitus aukeaa silmänräpäyksessä, eikä testirupeaman aikana ilmennyt oikeastaan mitään mainitsemisen arvoisia ongelmia. Mukana on myös toimiva kasvojentunnistukseen perustuva lukitusmetodi siihen mieltyneille.
Ulkoisesti Honor 20 Pro ja perusmalli Honor 20 ovat lähes samanlaisia muotoilultaan, vaikka värivaihtoehdot toisistaan poikkeavatkin. Takalasi on kuitenkin Honor 20 Prossa aavistuksen kaarevampi.
Teknisiä eroja puhelinten välillä on muutamia, ja vaikka esimerkiksi näyttö ja järjestelmäpiiri ovatkin molemmissa samat, on Honor 20 Prossa enemmän sekä keskus- että tallennusmuistia (8 + 256 Gt vs. 6 + 128 Gt) sekä suurempi akku (4 000 mAh vs. 3 750 mAh). Myös takakamerat eroavat toisistaan, Honor 20 Pro kun sisältää telekameran, joka perusmallista uupuu, minkä lisäksi pääkameran aukko on suurempi (f/1,4 vs. f/1,8). Pro-mallissa on myös optinen kuvanvakain sekä pää- että telekamerassa. Etukamera, ultralaajakulmakamera ja makrokamera ovat molemmissa samat. Etukamera sijaitsee tyylikkäästi reikänä näytön vasemmassa yläkulmassa, mikä on parempi ratkaisu kuin esimerkiksi laajempi näyttölovi.
Kuten odottaa saattaa, on Honor 20 Pron käyttö erittäin sujuvaa. HiSilicon Kirin 980 on Huawein tämän hetken tehokkain järjestelmäpiiri, ja sen suorituskyky vastaa pitkälti todellisessa käytössä yhä esimerkiksi Qualcommin huippupiirejä. Keskusmuistia on tarpeeksi vaikka kuinka monelle sovellukselle, ja myös kahden sovelluksen moniajo toimii moitteetta. Pelit pyörivät sulavasti hieman paremmillakin grafiikoilla, eikä puhelin merkittävästi lämpene käytössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeastaan ainut nipottamisen aihe käyttötuntumassa on Honor 20 Pron näyttö, joka on toteutettu LCD-teknologialla. Käytännössä erot ovat pieniä, mutta OLED-näyttöön vertailtaessa erot ovat toisinaan havaittavissa myös silmämääräisesti. Honor 20 Pro ei toista värejä aivan yhtä terävästi, eivätkä mustat ole tummuudessaan samalla tasolla. Näyttö on kuitenkin erittäin tarkka, eikä peruskäyttäjä kohtalaisella varmuudella huomaa OLED-teknologian puutetta jokapäiväisessä elämässään. Esimerkiksi vilkaisunäyttötoimintoa Honor 20 Pro ei kuitenkaan tue, pitkälti näytöstä johtuen.
Kuten Honor 20 aiemmin, on myös Pro-malli varustettu Android 9 Pie -ohjelmistolla ja Magic UI 2.1 -käyttöliittymällä. Magic UI ei sisällä yllätyksiä, ja sen vahvuudet ovat samat kuin tähänkin asti. Sitä on helppo muokata ja se kuluttaa virtaa maltillisesti, minkä lisäksi tekoäly rajoittaa sovellusten taustatoimia parantaen akkukestoa entisestään. Toisinaan tekoäly estää ärsyttävästi myös sovellusten ilmoitukset, mutta oikean tasapainon löytää asetusten kautta melko nopeasti.
Magic UI 2.1:llä myös moniajon aloittaminen on helppoa, minkä lisäksi mukaan on tänä vuonna ympätty myös uudistettu pyyhkäisyelenavigointi, joka on raikas vaihtoehto perinteisille Android-painikkeille.
Kamera haastaa jopa markkinajohtajat
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 20 Pro on erinomainen kamerapuhelin, ja ehdottomasti hintaluokkansa eliittiä. Arvostettu kameratestaaja DxOMark on arvioinut Honor 20 Pron jopa kaikkien aikojen neloseksi, ja noin 500 euron älypuhelinten joukossa malli pitää kuvanlaatunsa osalta vertailussa selkeää kärkipaikkaa.
Etukamera, peräti 32 megapikseliä tarkkuudeltaan, on sijoitettu näytön vasemmassa yläkulmassa olevaan reikään, eikä se pienen kokonsa ansiosta häiritse käyttöä. Takakameroita puolestaan on neljä:
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakamera f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin telekamera f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 2 megapikselin makrokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
Kuten monet Sony IMX586 -kennolla varustetut 48 megapikselin kamerat tänä vuonna, myös Honor 20 Pro:n kamera yhdistää neljä 12 megapikselin valokuvaa yhdeksi, mikä tuo kuviin enemmän yksityiskohtia ja laatua säästäen samalla tilaa. Oletuksena siis kuvataan 12 megapikselin tarkkuudella, mutta myös 48 megapikselin kuvia voi helposti ottaa, mutta merkittävää etua siitä ei ole.
Honor 20 Pron 48 megapikselin pääkamera tekee hienoa jälkeä. Yksityiskohtia on paljon, kohinaa pääsääntöisesti huomattavan vähän, minkä lisäksi laaja dynaaminen alue takaa valokuviin todenmukaiset värit. Myös 8 megapikselin telekamera, jota myös muotokuvissa käytetään, on laadukas ja tarjooa kolminkertaisen optisen zoomin. Mukana on lisäksi viisinkertainen digitaalinen zoom.
Ultralaajakulmakamera ei kuvanlaadultaan yllä pää- ja telekameroiden tasolle, mutta tarjoaa sekin mukavasti monipuolisuutta kamerakokoonpanoon, kuten makrokamerakin. Honor 20 Prolla otetuissa valokuvissa ei juuri ole moitteen sijaa, mutta toisinaan kuvien reunoissa ovat yksityiskohdat hieman sumeampia. Tämä on tilanne etenkin ultralaajakulmakameran kohdalla, mutta pääsääntöisesti jälki on huippuluokkaa niin etu- kuin takakamerallakin.
Honor 20 Pro ottaa varsin hienoja valokuvia myös hämärässä, mikä saattaa joissakin tapauksissa olla todellinen myyntivaltti. Laajemman aukon ansiosta jälki on parempaa kuin Honor 20:llä, vaikka erot hämärässä silmämääräisesti melko pieniä ovatkin. Kun pimeys todella laskeutuu, on Honor 20 Pro selkeästi niskan päällä. Alla on vertailukuvia Honor 20:n ja Honor 20 Pron kameroilla, ja lisää esimerkkiotoksia on perinteiseen tyyliin arvostelun lopussa.
Onko Honor 20 Pro järkevä hankinta?
Honor on Suomessa vakiinnuttanut asemansa hienosti, ja myös tuoreille Honor 20 -malleille on helppo ennustaa menestystä, vaikka laajalti esillä ollut Huawein kieltolistapäätös hieman rokottaneekin myyntilukuja. Honor 20 Pro on jälleen erinomainen Honor-lippulaiva, jonka ominaisuuskattaus on hintaan nähden houkutteleva.
Haastajiakin kuitenkin riittää, myös Honorin omassa leirissä. Satasen edullisempi 399 euron Honor 20 on monin paikoin pitkälti Honor 20 Pron tasolla, ja mikäli suuremmat muistit eivät ole ostopäätöstä tehtäessä kovin tärkeitä, kannattaa se ehdottomasti ottaa mukaan vertailuun. Honor 20 Pron kamera on parempi, mutta erot ovat silmämääräisesti melko pieniä, ja oiva akunkesto on läsnä myös Honor 20:ssa.
Tutkailla kannattaa myös Asuksen mielenkiintoista edullisimmillaan 499 euron ZenFone 6:ta, jonka kamera ei ole yhtä monipuolinen, mutta tarjoaa kääntyvän rakenteensa ansiosta muita etuja. Myös 549 euron OnePlus 7 on eräs vaihtoehto, mikäli puhtaampi Android ja laadukkaampi OLED-näyttö ovat prioriteettilistalla korkealla. Honor 20 Pron kamera on puolestaan huomattavasti monipuolisempi.
Honor 20 Pro on älypuhelin, joka vastaa kovaan kilpailuun vakuuttavasti. Sen ostaja saa nauttia sujuvasta ja tehokkaasta Android-kokemuksesta sekä kamerasta, joka pärjää myös vaihtelevissa olosuhteissa. Kyseessä on malli, jota on helppo suositella loppukesän ja alkusyksyn älypuhelinkaupoilla.
Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia melko rajusti, joten tarkemmin tarkasteltaessa kannattaa Honor 20 Prolla napattuja kuvia katsella tästä Dropbox-kansiosta löytyvinä alkuperäisversioina.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »