Tätä nykyä ei erinomaisesta älypuhelimesta tarvitse välttämättä maksaa maltaita. Käänteentekeviä ominaisuuksia ei enää lisätä lippulaivamalleihin kovinkaan tiuhaan, joten kaikki tärkeimmät asiat ovat monesti saatavilla jo keskihintaluokassa. Valinta on kuitenkin silti vaikea, sillä erilaisia malleja on markkinoilla kymmenittäin.
Ostopäätöksen helpottamiseksi vertailemme nyt kolmea keskihintaluokkaan kesällä julkaistua kiinnostavaa puhelinuutuutta, jotka ovat Honor 20, OnePlus 7 ja Xiaomi Mi 9T. Artikkelissa keskitymme neljään osa-alueeseen: käyttötuntumaan, Android-kokemukseen, kameraan ja hinta-laatusuhteeseen.
Honor 20
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,26" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 16 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 980 -piiri
- 3750 mAh akku
Xiaomi Mi 9T
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,39" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 13 + 8 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 730 -piiri
- 4000 mAh akku
OnePlus 7
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,41" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 5 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 3700 mAh akku
Koko kolmikko mahtuu hintahaitarille noin 400 ja 550 euron välille. Honor 20 maksaa 399 euroa, ja sama on myös Xiaomi Mi 9T:n lähtöhinta. OnePlus 7 on rahtusen kalliimpi 549 euron suositushinnallaan. Kaikki kolme ovat jo aiemmin piipahtaneet arvosteluissamme, jotka ovat luettavissa alla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lue Honor 20:n arvostelu tästä!
Lue OnePlus 7:n arvostelu tästä!
Lue Xiaomi Mi 9T:n arvostelu tästä!
Käyttömukavuus korkea kautta linjan
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 20, OnePlus 7 ja Xiaomi Mi 9T ovat kaikki ulkoisesti erittäin laadukkaita. Jokaisessa on lasi-alumiinirakenne, eikä yksikään puhelimista petä laatutuntumaltaan. Muotoilu on jokaisessa tyylikkään nykyaikainen: Xiaomi Mi 9T:ssä takalasi on kuvioitu hiilikuitua muistuttavalla tavalla, kun taas Honorin tavaramerkiksi muotoutunut liukuväritys on läsnä myös Honor 20:ssa. Tasavärinen OnePlus 7 on kolmikosta tavanomaisin voimakkaasti heijastavalla takapinnallaan.
Jokapäiväisestä käytöstä kaikki kolme selviytyvät moitteetta. Kaikissa on Suomen markkinoilla 6 gigatavun RAM-muisti ja Honor 20:n ja OnePlus 7:n tapauksessa ainoana vaihtoehtona 128 gigatavun tallennusmuisti. Xiaomi Mi 9T:n kohdalla 128 gigatavun tallennusmuistista saa maksaa hitusen enemmän (449 euroa) kuin 64 gigatavusta (399 euroa).
Missään mallissa ei ole erillistä muistikorttipaikkaa, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä puolestaan on ainoastaan Xiaomi Mi 9T:ssä. OnePlus 7:n oikealla laidalla on lisäksi näppärä liukukytkin profiileille.
Honor 20 ja OnePlus 7 vetävät pidemmän korren järjestelmäpiirin osalta. Honor 20:n tapauksessa suorituskyvystä vastaa Huawein tämän hetken kärkipiiri Kirin 980, joka on suorituskyvyltään lähes samalla viivalla OnePlus 7:n Qualcomm Snapdragon 855:n kanssa. Kaksikko selviytyy oikeastaan mistä tahansa toiminnosta, pelistä ja sovelluksesta tyystin ilman vaikeuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Mi 9T:ssä on astetta heikompi Snapdragon 730, jonka antama tasoitus käytännössä näkyy lähinnä peleissä, joita Honor 20 ja OnePlus 7 pystyvät toistamaan paremmilla grafiikoilla. Myös esimerkiksi videoiden muokkauksen käsittelyajat ovat Xiaomi Mi 9T:llä rahtusen pidempiä, mutta koko kolmikko tarjoaa kaikesta huolimatta erinomaisen sujuvan käyttökokemuksen.
Näyttöjen osalta vertailumallit eroavat toisistaan. Honor 20:ssä on 6,26 tuuman LCD-näyttö, OnePlus 7:ssa ja Xiaomi Mi 9T:ssä puolestaan 6,39- ja 6,41-tuumaiset AMOLED-paneelit. AMOLED-teknologiaa pidetään yleisesti parempana, sillä se mahdollistaa yksittäisten pikseleiden sammuttamisen, mikä puolestaan johtaa todella tummiin mustan värin toistoon ja usein myös parempaan akunkestoon. Akunkesto on kaikissa kolmessa puhelimessa huippuluokkaa, mutta OnePlus 7:ssä ja Xiaomi Mi 9T:ssä näytöt ovat Honor 20:n paneelia parempia. Erot eivät ole suuria, mutta ei AMOLEDejä turhaan kehuta, niiden värintoisto on astetta tarkempaa ja tummat tummempia.
Kolme puhelinta, kolme erilaista Androidia
Toiseen hallitsevaan käyttöjärjestelmään, Applen iOS:ään, verrattuna tarjoaa Googlen avoimeen lähdekoodiin pohjautuva Android huomattavasti laajemman valikoiman toisistaan poikkeavia vaihtoehtoja. Myös Honor 20:llä (Magic UI), OnePlus 7:lla (OxygenOS) ja Xiaomi Mi 9T:llä (MIUI) kokemus on itse käyttöliittymän osalta varsin erilainen.
Honor 20 sisältää aiemmistakin Honor-malleista tutun mutta uudelleennimetyn Magic UI 2.1 -käyttöliittymän, joka on kaukana niin kutsutusta puhtaasta Androidista. Aiemmin Honor-puhelimet olivat Huawei-mallien tavoin varustettuja EMUI-käyttöliittymällä, ja kyseessä on edelleen pitkälti vastaava järjestely, nimi vain on muuttunut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
EMUI / Magic UI jakaa monesti yhä mielipiteitä. Oletuksena käyttöliittymä on kirjavine kuvakkeineen iloisen pirtsakka, mutta mukana on kattava valikoima erilaisia teemoja ja muokkausvaihtoehtoja. Käyttöliittymän jekuista on verrattain helppo päästä jyvälle.
Tuorein versio, Magic UI 2.1, sisältää kattavasti tekoälyyn perustuvia virransäästöominaisuuksia, jotka parantavat akunkestoa muun muassa taustakäyttöä rajoittamalla. Järjestelyn heikkous on, että toisinaan Honor-puhelimet tulevat taustatoimintaa rajoittaessaan estäneeksi myös sovellusilmoitukset, mutta kaikeksi onneksi toimintoja voi sentään muokata mieleisiksiin asetuksissa.
Magic UI 2.1:ssä on myös nopea moniajovalinta ja erillinen PC-tila, jonka avulla puhelinta voi helposti käyttää tietokonemaisesti suuremmalla näytöllä. Mukana on runsaanlaisesti Honorin omia sovelluksia, joista suurimman osan voi kuitenkin poistaa kokonaan tai vähintään poistaa käytöstä.
Xiaomi Mi 9T:n MIUI 10 muistuttaa Applen iOS:ää kenties eniten Android-maailmassa. Sovellusvalikkoa ei oletuksena ole, mutta sen saa helpohkosti aktivoitua asetuksista. Kuten Magic UI, myös MIUI tarjoaa runsaasti muokkausvaihtoehtoja ja teemoja, mutta esimerkiksi moniajon aloittaminen on sillä hieman hitaampaa. Mukana on monia Xiaomin sovelluksia, kuten Selain ja Mi Video, jotka voi kuitenkin poistaa halutessaan.
MIUI 10 on kevyt, mikä tarkoittaa, että se toimii myös vähemmän tehokkailla laitteilla. Xiaomi Mi 9T:llä tehoista ei ole pulaa, mutta keveys on aina hyvä asia, kun käyttöliittymistä puhutaan.
Kokonaisuutena MIUI 10 on helppo oppia, käyttää ja muokata, vaikka kotinäytöstä oikealle pyyhkäisemällä avautuva ilmoituskeskus onkin jokseenkin sekava ja hankala hahmottaa. MIUI ja Magic UI muistuttavat pitkälti toisiaan ja ovat myös ominaisuuksiltaan varsin tasainen kaksikko.
OnePlus 7 tarjoaa erään Android-maailman pidetyimmistä käyttöliittymistä, OxygenOS:n. Se muistuttaa ulkoisesti vakio-Androidia, mutta sisältää monia käteviä parannuksia, joista esimerkkeinä mainittakoon pyyhkäisy- ja koputuseleet muun muassa taskulampulle, erillinen suojatila yksityisille sovelluksille ja mahdollisuus monen tilin käyttämiselle vaikkapa WhatsAppissa.
OxygenOS:ää kehitetään yhteistyössä käyttäjien kanssa ja OnePlus on ainakin toistaiseksi ottanut faniensa toiveet kiitettävästi huomioon. Päivityksiä julkaistaan OxygenOS:lle perinteisesti vakio-Androidia vastaavalla tahdilla, siis erittäin nopeasti, ja puhelinten päivitystuki on viime vuosina ollut markkinoiden parhaimmistoa.
Käyttöliittymistä puhuttaessa kyse on aina pitkälti makueroista, mutta OnePlus 7:n OxygenOS:ää ei turhaan kehuta. Myös Honor ja Xiaomi ovat perinteisesti päivittäneet etenkin kalliimpia mallejaan kiitettävällä tavalla, mutta OnePlussan päivitystahtiin ne eivät yllä. OnePlus 7 nappaakin tällä osa-alueella voiton.
Kolme tasokasta kamerapuhelinta
Älypuhelimella paljon kuvaavalle Honor 20, OnePlus 7 ja Xiaomi Mi 9T ovat kaikki mainioita valintoja. Kolmikko haastaa etenkin hyvissä olosuhteissa jopa huippupuhelimet, ja hintaero näkyykin lähinnä hämärässä ja pimeässä kuvattaessa. Kamerakokoonpanot kuitenkin eroavat toisistaan, vaikka pääkamerassa onkin koko kolmikossa sama kenno.
Honor 20, neljä takakameraa, joista kaikilla voi kuvata:
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistämällä 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla)
- 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakamera f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- Yötila pääkamerassa ja ultralaajakulmakamerassa, videoiden enimmäistarkkuus 4K/30 fps
Xiaomi Mi 9T, kolme takakameraa, joista kaikilla voi kuvata:
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistämällä 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla)
- 8 megapikselin telekamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, 2x optinen zoom
- 13 megapikselin ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- Yötila pääkamerassa ja telekamerassa, videoiden enimmäistarkkuus 4K/30 fps
OnePlus 7, kaksi takakameraa, joista toisella voi kuvata:
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistämällä 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla)
- 5 megapikselin syvyyskamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- Videoiden enimmäistarkkuus 4K/60 fps
Niin Honor 20, Xiaomi Mi 9T kuin OnePlus 7 ottavat pääsääntöisesti oivallisia valokuvia ja videoita. Hyvissä olosuhteissa erot ovat pieniä, mutta hämärässä OnePlus 7 on silmämääräisesti kolmikon etevin. OnePlus 7:n kamerakokoonpano on kuitenkin yksipuolisin, sillä vain toisella sen takakameroista voi kuvata ja toinen on vain mukana auttamassa syvyysinformaation keräämisessä.
Xiaomi Mi 9T tarjoaa pääkameran, telekameran kaksinkertaisine zoomeineen ja ultralaajakulmakameran, kun taas Honor 20 nokittaa vielä neljännellä lähikuvaukseen erikoistuneella makrokamerallaan.
Jokainen vertailupuhelin sisältää myös hyvän etukameran. Honor 20:n 32 megapikselin etukamera on näyttöreiässä, OnePlus 7:n 16 megapikselin etukamera lovessa ja Xiaomi Mi 9T:n 20 megapikselin etukamera nousee esiin puhelimen yläosasta. Kaikki kolme ovat ilahduttavan tasokkaita omakuvissa, ja jopa taustan sumennus toimii pääosin ongelmitta. Omakuvissa värimaailmaltaan OnePlus 7 lienee todenmukaisin, mutta yksityiskohtia on silmämääräisesti eniten Honor 20:n kuvissa. Xiaomi Mi 9T:n vahvuus taas tasokas taustan sumennus.
Kokonaisuutena voi todeta, että mikään kolmesta ei petä käyttäjäänsä, vaan kameran osalta rahalle saa varmasti vastinetta. Kuvanlaatu on hyvää, jopa erinomaista. Myös takakameralla kuvattaessa OnePlus 7:n kamera on ainakin omaan silmääni rahtusen kahta haastajaansa parempi, mutta erot ovat silmämääräisesti tarkasteltuna melko pieniä. Artikkelin alussa mainituista arvosteluista on luettavissa tarkemmat kuvaukset puhelinten kameroiden ominaisuuksista ja toiminnoista.
Tässä vertaillun kolmikon ohella kannattaa lisäksi huomioida myös nyt Honor 20:n perässä myyntiin tullut satasen kalliimpi 499 euron Honor 20 Pro, joka tarjoaa parannuksia erityisesti kameroissa.
Alta löytyy vertailukuvia Honor 20:n, Xiaomi Mi 9T:n ja OnePlus 7:n kameroilla automaattiasetuksilla kuvattuna. Arvostelun lopussa kuvia on lisää, ja kuvan vasemman alalaidan vesileima kertoo, millä älypuhelimella kuva on otettu.
Hinta-laatusuhde ratkaisee – mikä kolmikosta kannattaa hankkia?
Erinomaisen Android-älypuhelimen ostaminen on tällä hetkellä kenties helpompaa kuin koskaan ennen, niin monia mainioita vaihtoehtoja kun on saatavilla myös keskihintaluokassa. Loistavasta käyttökokemuksesta ei tarvitse – kenties kannatakaan – maksaa tuhatta euroa, sillä laatua riittää satoja euroja halvemmassakin tarjonnassa.
Vaikka käyttötuntuma huippupuhelinten tasolla onkin, puuttuu Honor 20:stä, Xiaomi Mi 9T:stä ja OnePlus 7:stä toki joitakin ominaisuuksia, jotka ovat peruskauraa lippulaivakategoriassa. Yksikään kolmikosta ei nimittäin sisällä esimerkiksi virallista, vesitiiviydestä kertovaa IP67/68-luokitusta tai langatonta latausta.
Honor 20, Xiaomi Mi 9T ja OnePlus 7 löytävät kaikesta huolimatta varmasti kukin oman ostajakuntansa, eikä puhelinten keskinäisen paremmuuden määritteleminen objektiivisesti ole millään muotoa helppo tehtävä. Niillä kaikilla on kuitenkin vahvuutensa ja heikkoutensa.
Suositushinnaltaan 399 euron Honor 20:n kamerakokoonpano on monipuolisin, minkä lisäksi malli on ainakin omaan makuuni ulkoisesti tyylikkäin. Mielipiteistä voi aina kiistellä, mutta Honor 20:n perinteinen, oikeaan kylkeen virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija puolestaan on kiistatta parempi kuin Xiaomi Mi 9T:n ja OnePlus 7:n näytönalaiset lukijat. Eivät nekään huonoja ole, mutta toimintavarmuus ja -nopeus on perinteisissä lukijoissa yhä ainakin yhden askeleen edellä.
Honor 20:n tilannetta varjostaa Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodan aiheuttama kieltolistapäätös, mutta emoyhtiö Huawei on taannut täyden päivitystuen kaikille jo julkaistuille, kaupasta saataville Huawei- ja Honor-malleille.
Edullisimmillaan niin ikään 399 euron Xiaomi Mi 9T puolestaan sisältää Honor 20:tä paremman AMOLED-näytön, paremmin värejä taltioivan ultralaajakulmakameran ja ainoana kolmikosta erillisen kuulokeliitännän. Puhelimessa on lisäksi muutamia näppäriä yksityiskohtia, kuten esiin nouseva etukamera LED-valoineen. Mukana on myös jopa Oxygen OS:ää haastava kevyt MIUI 10, mutta järjestelmäpiiri rajoittaa kaikkein vaativinta pelikäyttöä.
OnePlus 7 on kolmikon kallein, 549 euroa, mutta sisältää parhaan näytön ja tarjoaa loistavan Android-kokemuksen. Kahden kameran muutoin erinomainen kokoonpano ei puolestaan monipuolisuudellaan pärjää Honor 20:n ja Xiaomi Mi 9T:n tarjonnalle, mutta puhdasta Androidia muistuttava Oxygen OS ripeine päivityksineen takaa sujuvan käyttökokemuksen vuosiksi eteenpäin. Korkeampi hinta kuitenkin arveluttaa.
Allekirjoittaneen mielestä Honor 20 ja Xiaomi Mi 9T ovat aavistuksen verran OnePlus 7:ää houkuttelevampia vaihtoehtoja tällä hetkellä. Kaikki kolme ovat erinomaisia älypuhelimia, mutta kameran yksipuolisuus ja noin 150 euroa korkeampi hinta ovat tekijöitä, jotka syövät eväitä OnePlus 7:n pussista.
Mikäli kameran monipuolisuus ja mobiilipelaaminen ovat omalla prioriteettilistalla korkealla, on Honor 20 paras valinta. Jos taas pieni jousto suorituskyvyssä ei haittaa ja haluaa jotain erikoisempaa, tarjoaa Xiaomi Mi 9T pitkälti samat ominaisuudet. Luotettavaa, huipputehokasta älypuhelinta vuosiksi eteenpäin etsivälle OnePlus 7 puolestaan on järkevä ostos.
Alla vielä lisää esimerkkikuvia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »