Tuoreet tutkimustulokset kertovat, ettei puhelimen käytöllä ole yhteyttä päänsärkyyn. Nelivuotisessa tutkimuksessa tarkkailtiin yli 24 000 henkilöä.
Tampereen yliopiston vetämään tutkimukseen osallistui yli 24 000 ihmistä Suomesta ja Ruotsista. Osallistujat antoivat luvan tarkastella teleoperaattoreilta kerättyjä yksityiskohtaisia puhelutietojaan, joiden perusteella heidät jaettiin ryhmiin. Eniten puhelinta käyttäneitä, siis yli 4,5 tuntia viikossa puhuneita, verrattiin alle 72 minuuttia viikossa puhuviin henkilöihin. Tutkimukseen valittiin vain sellaisia ihmisiä, jotka eivät alun alkaen kärsineet jatkuvista päänsäryistä, tinnituksesta tai kuulohäiriöistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nelivuotisen tarkkailujakson päätteeksi noin joka kymmenes kertoi viikoittaisen päänsäryn alkaneen seurannan aikana. Eniten päänsärystä raportoivat paljon puhelimessa puhuneet, mutta kun taustamuuttujat, kuten ikä ja sukupuoli otettiin huomioon, tasoittui ero.
Tutkimuksen lopputulema on, että puhelimen käytöllä – siis tässä tapauksessa puheluiden puhumisella – ei ole suoraa vaikutusta päänsäryn kehittymiseen. Puhelimen käytön ei katsota vaikuttaneen myöskään tinnitukseen tai kuulon heikentymiseen.
– Tulokset osoittavat, että matkapuhelinta käyttävät eniten ihmiset, joilla on myös eniten päänsäryn riskitekijöitä. On myös mahdollista, että runsas matkapuhelimen käyttö liittyy kiireiseen ja stressaavaan elämäntyyliin, sanoo Suomen tutkimusta johtava epidemiologian professori Anssi Auvinen Tampereen yliopistosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutkimus on osa laajempaa hanketta, jossa tutkitaan radiotaajuisen sähkömagneettikentän mahdollisia vaikutuksia terveyteen. Jatkossa tutkitaan muun muassa unihäiriöiden kehittymistä suhteessa matkapuhelimen käyttöön.
Tarkempaa tietoa hankkeesta on saatavilla Tampereen korkeakoulujen Tuni-sivustolla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »