Samsung Galaxy A80 edustaa Samsungin keskihintaisen Galaxy A -älypuhelinsarjan huippua. Heinäkuun alkupuolella myyntiin tullut suositushinnaltaan 679 euron uutuus sisältää mielenkiintoisen kääntyvän kolmoiskameran, jonka luvataan tarjoavan takakameran monipuoliset ominaisuudet myös omakuvia otettaessa.
Galaxy A80:stä on Suomessa saatavilla kolme värivaihtoehtoa: ruusukultaan taipuva Angel Gold, musta Phantom Black sekä hopeanharmaa Ghost White, jollainen on myös arvostelupuhelimemme.
Samsung Galaxy A80
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 8 Mpiks. + 3D ToF -kamera
- Qualcomm Snapdragon 730 -piiri
- 3700 mAh akku
Samsung Galaxy A80 sisältää 8 gigatavun RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavun tallennusmuistia. Kääntyvän kameraratkaisun lisäksi Samsung kehuu Galaxy A80:n näyttöä, jonka kerrotaan korealaisvalmistajalle ominaiseen tyyliin olevan huippuluokkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy A80:n tekniset tiedot:
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,7 tuuman Super AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä, 393 pikselin pikselitiheys, 85,8 prosentin näyttö-runkosuhde
- Sormenjälkilukija näytössä
- Kääntyvä kolmoiskamera
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistämällä 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla)
- 8 megapikselin ja 123 asteen laajakulmakamera f/2,2-aukolla ja 1,12 mikronin pikselikoko
- 3D ToF-kamera (Time of Flight)
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 9)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- USB-C-liitäntä, ei erillistä kuulokeliitäntä
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- 3 700 milliampeeritunnin akku
- Mitat 165,2 x 76,5 x 9,3 millimetriä
- Paino 220 grammaa
- Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio + Samsung One UI -käyttöliittymä
Hyvää Samsung Galaxy A80:ssä
- Erinomainen näyttö. Tasokkaat näytöt ovat Samsungin tuttu vahvuus, eikä Galaxy A80 aiheuta pettymystä 6,7-tuumaisella Super AMOLED -paneelillaan. Näytön kuvanlaatu miellyttää kautta linjan, värit ovat luonnolliset ja enimmäiskirkkaus mainiolla tasolla myös kesäistä päivää ajatellen.
- Pääosin moitteeton laatutuntuma. Galaxy A80 tuntuu arvokkaalta. Se on raskaanpuoleinen ja kookas, runko on alumiinia ja takakuori lasia. Ulkoisesti puhelin on tyylikäs ja huokuu arvokkuutta.
- Monipuolinen takakamerana. Monien muiden Samsung-älypuhelinten tavoin myös Galaxy A80 sisältää todella paljon erilaisia kuvaustiloja. Tavanomaisten ammattilais- ja yötilojen lisäksi tarjolla on esimerkiksi reaaliaikainen tarkennus myös videoissa, hitaan liikkeen tila, hidastus ja hauska hyperlapse, jolla vaikkapa tennisottelusta voi helposti luoda nopeutetun videokoosteen. Ikävä kyllä osa ominaisuuksista karsiutuu pois käytöstä, kun kamera kääntyy eteenpäin.
- Muista poikkeava rakenne. Galaxy A80:n kääntyvä takakamera kerää katseita erikoisuudellaan. Kameran tekninen toteutus olisi voinut olla kokonaisuutena parempikin, mutta kamerajärjestelmä on kekseliäs ja hauska käyttää. Galaxy A80:n kameraratkaisu on ainutlaatuinen, toista samanlaista ei vielä löydy.
Huonoa Samsung Galaxy A80:ssä
- Keskinkertainen akku. Galaxy A80:ssä on 3 700 milliampeeritunnin akku, joka on pienehkö, kun otetaan huomioon puhelimen näytön koko. Akku kestää tavanomaisesti aamusta iltaan, mutta raskaammalla käytöllä virtakaapeli kannattaa pitää mukana. Kaikeksi onneksi 25 watin pikalataus täyttää akun ripeästi vajaassa puolessatoista tunnissa.
- Ei muistikorttipaikkaa. Ikävä kyllä Galaxy A80 ei sisällä muistikorttipaikkaa, joten sisäisen 128 gigatavun tallennusmuistin on riitettävä. Myöskään harvinaistuvaa 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole, eikä liioin minkään asteen virallista IP-luokitusta kosteuden ja pölyn varalle.
- Järjestelmäpiiri. Galaxy A80 sisältää Qualcommin Snapdragon 730 -järjestelmäpiirin, joka on kyllä tarpeeksi hyvä, mutta rajoittaa hieman kaikkein vaativinta käyttöä. Vajaan 700 euron hintaluokassa – ja monissa reilusti halvemmissakin älypuhelimissa – on usein tarjolla enemmän suorituskykyä. Kyseessä ei ole varsinainen ongelma, mutta yhtä kaikki osa-alue, jolla Galaxy A80 antaa tasoitusta monille kilpailijoilleen.
Laatutuntuma haastaa huippupuhelimet
Vajaan 700 euron hintaisena Samsung Galaxy A80 lähentelee huippupuhelinten hintaluokkaa, ja ulkoisesti laatutuntuma on lähestulkoon moitteeton. Laadukas, loveton näyttö, lasinen takakuori ja alumiininen runko muodostavat jälleen toimivan yhdistelmän, jota on ilo käyttää. Galaxy A80 painaa peräti 220 grammaa, mikä on puhelimen koon puolesta ymmärrettävää, mutta saa laitteen myös tuntumaan arvokkaammalta.
Näytön ylälaidassa ei ole lovea, eikä liioin kuuloketta, sillä Galaxy A80 hyödyntää äänen tuottamiseen näytön läpi tapahtuvaa värähtelyä erillisen, näkyvissä olevan kuulokkeen sijaan. Ratkaisu toimii luotettavasti, eikä äänenlaatu puheluissa häiriinny. Sama koskee myös läheisyyden tunnistamista – sensorin puuttuessa näyttö sammuu, kun paneeli havaitsee kosketusta tarpeeksi laajalla alueella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huomiota herättävin ominaisuus Galaxy A80:ssa on tietenkin sen kääntyvä kolmoiskamera, jota käsitellään tarkemmin alempana. Kameramoduuli itsessään vaikuttaa vankkatekoiselta, mutta liikkuu hieman sormella paineltaessa. Mitenkään hälyttävästä heiluriliikkeestä ei kuitenkaan ole kyse.
Näyttö on eräs Galaxy A80:n kohokohdista, kuten odottaa saattaa. Loveton, 6,7 tuuman kuvaruutu tarjoaa häiriöttömän ja laadukkaan katselukokemuksen myös kirkkaissa olosuhteissa, eikä näytöstä ole pahaa sanottavaa. Väritoisto on huippuluokkaa, ruutu päivittyy tarpeeksi nopeasti, eikä tarkkuudessakaan (2400 x 1800 pikseliä) ole moitteen sijaa. Tasokkaan näyttöpaneelin ansiosta Galaxy A80 on älypuhelin, jota on ilo käyttää.
Näyttö tukee myös kätevää Always On -toimintoa, jolloin lukitusta avaamatta voi tarkistaa esimerkiksi ilmoitukset ja kellonajan. Näyttöön on integroitu myös sormenjälkilukija, joka toimii sujuvasti ja nopeasti. Kokonaisuutena sormenjälkilukijan käyttö on miellyttävää. Galaxy A80:ssa on myös toimiva kasvojentunnistukseen perustuva lukitusmahdollisuus, mutta sitä ei yleisesti pidetä tietoturvan näkökulmasta sormenjälkilukijan veroisena.
Galaxy A80 on luonnollisesti varustettu Android 9 Pie -ohjelmistolla ja Samsungin omalla One UI -käyttöliittymällä. One UI on tuttu monista vuoden 2019 Samsung-julkistuksista, eikä mukana ole suuria yllätyksiä. One UI on helppokäyttöinen ja oletuksena pirteän värikäs käyttöliittymä, joka tarjoaa runsaastu mukautusvaihtoehtoja. Liukueleisiin perustuva navigointi on toimiva vaihtoehto Android-painikkeille, ja kattava sekä helppokäyttöinen yhden käden käyttötila on tärkeä ominaisuus 6,7 tuuman näytöllä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Arvostelun julkaisuhetkellä puhelimeen on jo päivityksenä julkaistu Androidin heinäkuun 2019 tietoturvapäivitykset.
Kääntyvä kamera on myyntivaltti – vaikkakaan ei täydellinen
Kuten mainittua, ei Galaxy A80:ssä ole lovea esimerkiksi etukameralle. Siitä kiitos kuuluu älypuhelimen kääntyvällä liukumekanismilla varustetulle kamerajärjestelmälle, joka Galaxy A80:n tavoin toteutettuna on markkinoilla ainutlaatuinen.
Ulkoisesti tavanomaiselta kolmoistakakameralta näyttävä kamera liukuu ensin ylöspäin, minkä jälkeen itse kameramoduuli kiepsahtaa ympäri muuttuen etukameraksi. Kamera käännähtää lievästi suristen reilussa puolessa sekunnissa, joten kuvaaminen on sujuvaa.
Liikkuvat osat älypuhelimessa ovat aina mahdollinen huolenaihe, mutta Galaxy A80:n kamerajärjestelmä vaikuttaa ainakin lyhyellä ajanjaksolla kestävältä ja jämäkältä. Erityisen pölyisessä ympäristössä ympäri kääntyvä kamera saattaa kerätä pölyä, mutta ainakaan testirupeaman aikana ongelmia ei esiintynyt.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kolmoiskamera koostuu viime aikoina yleistyneestä 48 megapikselin pääkamerasta Sonyn laadukkaalla IMX586-kennolla ja f/2,0-aukolla sekä 123 asteen ja 8 megapikselin ultalaajakulmakamerasta f/2,2-aukolla. Mukana on myös 3D ToF -kamera, jota hyödynnetään etäisyyksien hahmottamisessa, joten varsinaisia kuvaamiseen käytettäviä kameroita on kaksi. Ikävä kyllä Galaxy A80 ei siis sisällä telekameraa, joten optista zoomiakaan ei ole.
Kuvanlaatu Galaxy A80:lla on perushyvällä tasolla. Kamera pärjää kohtalaisesti myös hämärässä, ja hyvässä valaistuksessa kuvat ovat parhaimmillaan jopa upeita dynamiikan ja värien ollessa kohdillaan. Kuvaus hoituu oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella ja neljä pikseliä yhdeksi yhdistämällä, jolloin kuviin saadaan enemmän yksityiskohtia tarkkuutta menettämättä. Ammattilainen-tilalla voi kuvata myös 48 megapikselin kuvia, mutta merkittävästi laatu ei lisäpikseleillä parane.
Hiljattain julkaistun ohjelmistopäivityksen myötä kameran toimintaa myös omakuvia otettaessa on parannettu. Käytössä ovat nyt muun muassa julkaisun aikaan uupunut automaattinen tarkennus ja pääosa runsaasta kuvaustilojen valikoimasta. Selfie-kuvauksessa Galaxy A80 onkin varsin mallikas laite, sillä omakuvat ovat pitkälti samalla tasolla kuin takakameratilassa kuvatut muotokuvat myös taustan sumentamisen toimiessa erinomaisesti. Taustan sumentava reaaliaikainen tarkennus -tila on saatavilla myös videoissa, mikä on hauska lisä, vaikka rajaus ei yhtä tarkasti toimikaan.
Ikävä kyllä esimerkiksi manuaalitilan käyttö on etukameratilassa estetty, mutta muutoin saatavilla on monipuolisesti kuvaustiloja, oli kamera sitten suunnattu eteen tai taakse.
Ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvauskulmallaan on sekin käytettävissä sekä eteen että taakse kuvattaessa. Sillä otetut valokuvat eivät varsinaisesti häikäise laadullaan, mutta ne tarjoavat silti huomattavasti laajemman näkökulman, mistä on toisinaan hyötyä. Etenkin vastavalossa ultralaajakulma on kuitenkin paikoitellen suurissa vaikeuksissa.
Kokonaisuutena Galaxy A80:n kamera on perushyvä paketti. Se tuottaa laadukasta materiaalia sekä valokuvattaessa että videoitaessa, mutta ikävä kyllä kääntyvästä kamerasta ei oteta aivan kaikkea irti. Kamera ei esimerkiksi kykene automaattisiin panoraamaotoksiin, eikä sillä voi kuvata missä kulmassa tahansa. Selfie-kuvat ovat sitä vastoin keskivertoa parempia kääntyvän kameran ansiosta.
Onko Samsung Galaxy A80 hyvä ostos?
Samsung Galaxy A80 on mielenkiintoinen ja massasta poikkeava älypuhelinuutuus maailman suurimmalta älypuhelinvalmistajalta. Sitä on mukava käyttää mainion laatutuntuman ja tuoreimman Androidin kanssa hienosti toimivan One UI:n ansiosta.
Totuuden nimissä 679 euron hintaan Galaxy A80 on kuitenkin kalliinpuoleinen. Se ei kääntyvän kameraratkaisunsa lisäksi tarjoa mitään, mihin saman hintaluokan kilpailijat eivät kykenisi vastaamaan. Järjestelmäpiiriksi valittu Qualcomm Snapdragon 730 on hintaluokka huomioiden pienoinen pettymys sekin. Kyseessä on tehokas keskiluokan järjestelmäpiiri, mutta markkinoilla on jopa satoja euroja halvempia älypuhelimia Snapdragon 855:lla ja paremmalla suorituskyvyllä varustettuina. Jokapäiväisessä käytössä eroa Snapdragon 730:n ja 855:n välillä ei juuri huomaa, mutta asia kannattaa yhtä kaikki ottaa huomioon, ja pidemmällä aikavälillä jatkossa esimerkiksi peleissä ero alkaa kasvaa merkittäväksi.
Galaxy A80:llä ei ole montakaan suoranaista haastajaa, mikäli siis puhutaan älypuhelimista kääntyvällä kameralla. Ainut vastaavan kamerakokemuksen tarjoava älypuhelin on Asus Zenfone 6, joka edullisimmillaan 499 euron hinnallaan tarjoaa tehokkaamman järjestelmäpiirin (Qualcomm Snapdragon 855), paremman akunkeston ja paremmin toteutetun kääntyvän kameran telekameralla ja puhtaalla vakio-Androidilla höystettynä. Toisin kuin Galaxy A80:lla, on Zenfone 6:lla myös manuaalitila käytössä etukameratilassa, minkä lisäksi automaattiset panoraamat kera 4K-videoiden kuvanvakauksen ovat mukana. Galaxy A80:ssa on sitä vastoin parempi näyttö.
Muita vaihtoehtoja ovat 749 euron hinnallaan rahtusen kalliimpi OnePlus 7 Pro, joka tarjoaa kuvanlaadultaan paremman kameran, enemmän tehoja (Qualcomm Snapdragon 855) ja laadukkaamman näytön. Myös 550 euron OnePlus 7 päihittää Galaxy A80:n kaikilla mainituilla osa-alueilla näyttöä lukuun ottamatta, mutta sen kamerakokoonpano ei ole monipuolisuudessaan yhtä kattava. Mielenkiintoinen haastaja on myös Xiaomin Mi 9, joka sisältää laadukkaan Samsung-näytön, huippuluokan Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin ja monipuolisemman takakamerakokoonpanon muun muassa telekameran myötä.
Samsung Galaxy A80 kääntää kyllä päitä ja herättää keskustelua kääntyvällä takakamerallaan, mutta 679 euron hinta on ylimääräisistä katseista melkoisen korkea. Galaxy A80 on kokonaisuutena hyvä älypuhelin, jonka ostamista on ainakin toistaiseksi korkean hinnan vuoksi kuitenkin vaikea suositella, vaikka sen kamera tyylikkään kekseliäs onkin, eikä puhelimessa ole merkittäviä heikkouksia.
Alla vielä muutamia valokuvia Samsung Galaxy A80:n kameralla ja automaattiasetuksilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »