Kun OnePlus 7 -puhelimet julkistettiin, kahmaisi huippumalli OnePlus 7 Pro valtaosan huomiosta. Huomattavasti edullisempi OnePlus 7 tarjoaa sekin silti tasokkaasti ominaisuuksia 549 euron hintansa vastineeksi.
OnePlus 7 on ollut jo hetken myynnissä Suomessa, ja saatavilla on vain yksi värivaihtoehto, harmaankiiltävä Mirror Gray. Suomessa OnePlus 7 sisältää 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennusmuistia mutta valituilla markkinoilla puhelin on saatavilla myös 8 gigatavun RAM-muistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla, sekä myös sinisenä ja punaisena värinä.
OnePlus 7
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,41" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 5 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 3700 mAh akku
Ulkoisesti OnePlus 7 on kuin ilmetty OnePlus 6T viime vuodelta. Teknisissä ominaisuuksissa on luonnollisesti hypätty kuitenkin eteenpäin, mutta silmämääräisesti puhelinkaksikko muistuttaa erehdyttävästi toisiaan. Ominaisuuksiltaan OnePlus 7 on kuitenkin ehdottomasti vuoden 2019 vaatimalla tasolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus 7:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,41 tuuman Full HD+ -tarkkuuden (2340×1440 pikseliä, 402 PPI) Optic AMOLED-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella
- Näytönalainen sormenjälkilukija
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kaksi takakameraa: pääkamera ja syvyyskamera
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella (tallentaa neljä pikseliä yhdistämällä 12 megapikselin kuvia 1,6 mikronin pikselikoolla)
- 5 megapikselin apukamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 4K (30 / 60 fps), 1080p (30 / 60 fps), hidastuskuvaus 1080p (240 fps), 720p (480 fps)
- Etukamera näyttölovessa
- 16 megapikseliä Sony IMX471 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla, kiinteä tarkennus
- Videokuvaus 1080p (30 fps), 720p (30 fps)
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri (Kryo 485 1x @ 2,84 GHz + 3x 2,42 GHz + 4x 1,8 GHz, Adreno 640 -grafiikkasuoritin)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.0), ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (1 Gbit/s / 150 Mbit/s, kategoria 16/13)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / SBAS / Galileo (E1 + E5a) -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1), ei erillistä kuulokeliitäntää
- 3 700 milliampeeritunnin akku
- 20 watin (5V/4A) OnePlus-pikalataus
- Mitat 157,7 x 74,8 x 8,2 millimetriä
- Paino 182 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio ja OxygenOS-ohjelmisto
Hyvää OnePlus 7:ssä
- Mainio näyttö erinomaisella sormenjälkilukijalla. OnePlus 7:n näyttö on tuttu viime vuoden 6T-mallista. Se ei pärjää Pro-mallille, mutta on silti kaikin puolin tasokas. Näytön alaosaan upotettu sormenjälkilukija on markkinoiden parhaimmistoa: lukitus aukeaa luotettavasti ja nopeasti, mikä ei vielä ole itsestäänselvyys näyttöön upotetuista lukijoista puhuttaessa.
- Laadukkaat kaiuttimet. Stereokaiuttimet ovat samaa tasoa kuin Pro-mallissa. Äänenvoimakkuutta riittää todella korkealle, eivätkä äänet silti juuri särise. Myös puheluiden aikana laadukasta kaiutinta osaa arvostaa. Ääni on todella selkeä niin puheluissa kuin esimerkiksi elokuvia katseltaessa.
- Tasokas pääkamera. OnePlus 7:n pääkamera ottaa erinomaisia valokuvia etenkin hyvissä olosuhteissa. Dynamiikka on kohdallaan ja yksityiskohtia riittää. Kehittyneen Yönäkymä-tilan ansiosta myös hämäräkuvaus on hyvällä tasolla. Pääkamera onkin sama kuin Pro-mallissa hitusen pienempää aukkoa (f/1,7 vs. f/1,6) lukuun ottamatta.
- Nopeasti latautuva, kestävä akku. OnePlus 7:n 3 700 milliampeeritunnin akku latautuu 20 watin nopeudella puolilleen 30 minuutissa, ja täydellä latauksella pärjää helposti aamusta iltaan todella raskaalla käytölläkin. Hintaluokassaan pikalatauksen nopeus on myös huippuluokkaa.
- Erinomainen Android-kokemus. Mielipiteet ovat mielipiteitä, mutta OnePlussan OxygenOS -käyttöliittymää ei turhaan kehuta. Se muistuttaa sujuvuudeltaan ja ulkoasultaan puhdasta Androidia, mutta on monipuolisempi. Päivityksiä julkaistaan tiuhaan ja käyttäjien toiveet otetaan huomioon. OxygenOS on aina myyntivaltti.
Huonoa OnePlus 7:ssa
- Kameran yksipuolisuus. Kuten mainittua, on kuvanlaatu pääkameralla korkealla tasolla. Ikävä kyllä pääkamera on kuitenkin ainut vaihtoehto, mukana kun ei ole telekameraa, ultralaajakulmakameraa tai muitakaan lisäherkkuja, joita pääosa kilpailijoista tarjoaa. OnePlus 7:n toinen kamera, tarkkuudeltaan 5 megapikseliä, on mukana ainoastaan etäisyyksiä arvioimassa. Monipuolisuudessa OnePlus 7:n kamera häviää kilpailijoilleen.
- Ei vesitiiviyttä tai muistikorttipaikkaa. OnePlus 7:n ei luvata kestävän vettä tai pölyä – sillä ei ole virallista IP67/68-luokitusta. Tallennusmuistin laajentaminen on myös mahdotonta muistikorttipaikankin puuttuessa. Erillistä kuulokeliitäntääkään ei puhelimessa ole.
Ulkoisesti kuin OnePlus 6T, teknisesti toista maata
OnePlus 7 on puhelin, jolta on helppo odottaa paljon. OnePlus on aiemmin kerännyt mainetta erinomaisella hinta-laatusuhteellaan, ja myös OnePlus 7 on ominaisuuksiltaan lähes huippuluokkaa. Kovan kilpailun 500-600 euron hintaluokassa haastajia kuitenkin riittää.
Ulkoisesti lasi-alumiinirakenteinen OnePlus 7 muistuttaa viime vuoden OnePlus 6T:tä. Helpoiten puhelimen olemuksen hahmottaakin, kun ajattelee OnePlus 6T:tä, joka on päivitetty vastaamaan vuoden 2019 odotuksia. Ulkoisesti puhelimet erottaa toisistaan lähinnä väri ja OnePlus 7:n korkeampi kamerakyttyrä, joka kertoo osaltaan kamerateknologian kehittymisestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tavanomaisten virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi OnePlus 7 sisältää oikealla laidalla myös erillisen liukukytkimen profiileille. Kytkin on perinteinen OnePlus-puhelinten etu ja tarjoaa nopeat siirtymät tavallisesta profiilista värinään ja äänettömään tilaan.
OnePlus 7:n näyttö on kooltaan 6,4 tuumaa, ja siihen sisäänrakennettu sormenjälkilukija on loistava. Sen sijoittelu on onnistunut ja tunnistusalue tarpeeksi laaja, jotta jokapäiväinen käyttö on helppoa. Näyttö on herätettävä ennen lukijan toimimista, mutta käytännössä erillisiä toimia ei tarvita, puhelin kun herää jo käteen poimittaessa, ja lukitus on auki vajaassa puolessa sekunnissa.
Etupuolelta tarkasteltuna OnePlus 7 ja OnePlus 6T ovat identtisiä. Myös OnePlus 7:ssa on kaarevasti muotoiltu lovi etukameralle, ja teknisiltä ominaisuuksiltaankin näytöt vastaavat toisiaan. Pro-malliin verrattuna OnePlus 7:n kuvaruutu on pienempi (6,41 vs. 6,67 tuumaa), epätarkempi, (2340×1080 vs. 3120×1440 pikseliä, 402 vs. 516 pikselitiheys) ja hitaampi (60 vs. 90 hertsin virkistystaajuus).
OnePlus 7:n näyttö on kaikesta huolimatta tasokas ilman merkittävämpiä heikkouksia. Värit toistuvat luonnollisesti, väriprofiileja voi muokata monipuolisesti ja kirkkaus on kohdillaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlussan ehdoton valttikortti mallista riippumatta on erinomainen OxygenOS -käyttöliittymä, jota monet pitävät jopa Android-vaihtoehdoista parhaana. Se muistuttaa ulkoisesti vakio-Androidia, mutta esimerkiksi väriprofiilien ja liukueleiden osalta se on monipuolisempi. Turhia esiasennettuja sovelluksia ei liiemmin ole, ja uusia ominaisuuksia julkaistaan tasaiseen tahtiin.
Luonnollisesti OnePlus 7:ssä on Qualcommin huippuluokan Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, riittävästi RAM-käyttömuistia (6 gigatavua), ja vielä toistaiseksi perin harvinainen UFS 3.0 -tallennusmuistityyppi, joka nopeuttaa käyttökokemusta entisestään. OnePlus 7:n käyttö on sujuvaa ja nopeaa, mikä on tiettysti perusedellytyskin yli 500 euron hintaluokissa. Tarjolla on myös erillinen Fnatic-pelitila, joka parantaa suorituskykyä rajoittamalla taustatoimintaa ja mykistämällä kaikki ilmoitukset pelisession ajaksi.
Tasokas mutta yksipuolinen kamera
Tänä päivänä kamera on monille käyttäjille tärkeimpiä kriteereitä uutta älypuhelinta valittaessa, ja OnePlus 7:n tapauksessa kamera on kaksijakoinen tapaus. Yhtäältä pääkameran valokuvat ovat todella laadukkaita, mutta toisaalta telekamera optisine zoomeineen ja laajakulmakamera puuttuvat kokonaan. Kuvanlaatu on nykypuhelimissa monesti jo niin hyvällä tasolla ettei yksi kamera ei enää riitä markkinoilla erottumiseen. Tämä on totta myös OnePlus 7:n kohdalla.
OnePlus 7:ssa on alati yleistyvä 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella. Myös tässä tapauksessa kamera tallentaa 12 megapikselin kuvia yhdistämällä neljä pikseliä 1,6 mikronin pikselikoolla. Tuloksena OnePlussan UltraShotiksi nimeämästä tekniikasta on valokuvia, joissa on runsaasti yksityiskohtia ja varaa zoomatakin. Myös 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista Ammattilainen-manuaalitilan kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukana on myös 5 megapikselin apukamera, jonka tehtävänä on tarkkailla etäisyyksiä esimerkiksi muotokuvia varten.
Kokonaisuutena valokuvat ja videot ovat tavanomaisissa olosuhteissa laadultaan korkealla tasolla. Värit tallentuvat luonnollisesti ja yksityiskohtia on havaittavissa runsaasti. Hämäräkuvaus erillisellä Yönäkymä-tilalla sujuu sekin mukavasti, ja vaikkei OnePlus 7 aivan kärkeen ylläkään, ovat erot huippuluokan älypuhelimiinkin silmämääräisesti tarkasteltuna melko pieniä.
Myös videot ja omakuvat OnePlus 7:lla ovat hintaluokan vaatimalla tasolla, ja niin ikään muotokuvat ovat miellyttäviä. OnePlus 7:n kamera tekee erinomaisesti oikeastaan kaiken, mihin se taipuu. Yksipuolisuus ja lisäkameroiden puutteen tuoma rajoittuneisuus on OnePlus 7:n suurin ongelma kamerana verrattaessa kilpailijoihin.
Haastajia riittää, kannattaako OnePlus 7:n hankinta?
Kuten kaikilla puhelimilla, myös OnePlus 7:lla on vahvuutensa ja heikkoutensa. Melkein ensimmäistä kertaa OnePlussan historiassa OnePlus 7 on puhelin, joka ei enää merkittävästi erotu omassa hintaluokassaan. Se häviää monelle kilpailijalleen esimerkiksi kameran monipuolisuudessa, ja vaikka esimerkiksi akunkesto ja yleisesti sulavampi Android-kokemus tilannetta tasoittavatkin, ei OnePlus 7 ole enää itsestäänselvä valinta 550 euron älypuhelinta etsivälle.
Valinnanvaikeus kertoo kuitenkin enemmän nykyisten älypuhelinten tasokkuudesta kuin OnePlus 7:n heikkoudesta. Myös OnePlus 7 on edelleen loistava älypuhelin, mutta laadukkaita haastajia on ehkä enemmän kuin koskaan.
Kenties selkein haastaja on edullisimmillaan 499 euron Asus Zenfone 6. Sen kääntyvä takakamera on monipuolisempi ja selfie-kuvaus hintaluokan huippua. ZenFone 6:ssa on puhdas Android, mutta toisaalta OnePlus 7:n OLED-paneelia heikompi LCD-näyttö. Toinen vahva kandidaatti on noin 530 euron Xiaomi Mi 9, jossa ZenFone 6:n tavoin on sekä telekamera että ultralaajakulmakamera. Lähes puhdasta Androidia se ei puolestaan tarjoa, vaan mukana on MIUI-ohjelmisto, joka jakaa mielipiteitä.
Keskihintaista älypuhelinta etsivä on nyt onnekas, sillä valinnanvaraa on todella paljon. Astetta alemmasta hintaluokasta kannattaa ehdottomasti ottaa vertailuun myös tuleva Honor 20 Pro, jonka odotetaan olevan OnePlus 7:ää edullisempi. Elo-syyskuussa markkinoille saapuva Honor 20 Pro muistuttaa Honor 20:ä ja tarjoaa neljän takakameran paketin huippuluokan suorituskyvyllä, vaikka mukana onkin LCD-näyttö.
Mikäli taskusta löytyy jo OnePlus 6T, on OnePlus 7:n suositteleminen vaikeaa, sillä myös samankaltaisen 6T:n ominaisuudet riittävät vielä pitkälle. Jos taas OnePlussaan siirtyminen toisesta merkistä on ajankohtaista ja kiinnostavaa, on OnePlus 7 varteenotettava vaihtoehto. Sekin nimittäin on erinomainen älypuhelin, vaikka paikoitellen ”vain” vuosipäivitykseltä tuntuukin.
Lue tästä myös aiempi arvostelumme huippumalli OnePlus 7 Prosta!
Alla vielä muutamia esimerkkivalokuvia OnePlus 7:n takakameralla ja automaattiasetuksilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »