Toukokuussa julkistetun Honor 20 -sarjan älypuhelimista ensimmäisenä Suomessa myyntiin ehti heti julkistuksen jälkeen kolmikon edullisin, suositushinnaltaan 299 euron Honor 20 Lite.
Honor 20 Lite on läheistä jatkoa edeltäjälleen Honor 10 Litelle, johon nähden uudistuksia on tehty kameroissa sekä suuremmissa muistimäärissä.
Honor 20 Lite
- Android
- Muovi
- 6,21" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 24 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 710 -piiri
- 3400 mAh akku
Honor 20 Lite on saatavilla kolmessa värissä, jotka ovat musta, sininen ja punainen. Näistä kaksi viimeksi mainittua ovat myös violettia sisältäviä liukuväriyhdistelmiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 20 Liten tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 6,21 tuuman IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselin tarkkuudella, pienikokoinen vesipisaralovi yläreunassa etukameralle
- Sormenjälkilukija takana
- Kolme kameraa takana
- 24 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera f/1,8-aukolla
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin kiinteätarkenteinen syvyyskamera f/2,4-aukolla
- LED-kuvausvalo
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,0-aukolla
- HiSilicon Kirin 710 -järjestelmäpiiri (4x 2,2 GHz ARM Cortex-A73 + 4x 1,7 GHz ARM Cortex-A53, ARM Mali-G51 MP4 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/bg/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- Micro-USB ja 3,5 mm -liitännät
- 3 400 milliampeeritunnin akku 10 watin latauksella (5V/2A)
- Mitat 154,8 x 73,64 x 7,95 millimetriä
- Paino 164 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 9 -ohjelmisto
Hyvää Honor 20 Litessä
- Tyylikäs design. Honor 20 Lite näyttää hyvältä. Puhelin erottuu joukosta näyttävällä liukuväriviimeistelyllä ja pintaa voisi luulla lasiksi, vaikka se todellisuudessa muovia onkin. Muovin käyttö ei juuri vaikuta laatutuntumaan, vaan Honor 20 Lite on melko vankkarakenteinen. Kookas 6,21 tuuman näyttö on Honor 20 Litessä tarjolla kohtuullisen kompaktin kokoisessa älypuhelimessa.
- Kelpo kamerat. Honor 20 Lite tarjoaa hyvän kamerakokonaisuuden. 24 megapikselin pääkameran jälki on pääosin onnistunutta ja lisäksi tarjolla on joissakin tilanteissa kätevänä lisänä 120 asteen ultralaajakulmakamera 2 megapikselin syvyyskameran lisäksi. Suhteellisesti vahvempi on vielä 32 megapikselin etukamera, jonka kuvanlaadussa ei ole valittamista.
- Hyvä akunkesto. Honor 20 Liten akunkesto on keskivertoa parempi. 3 400 milliampeeritunnin akku riittää hyvin yhden aktiivisen käyttöpäivän läpi ja jäljelle jää useimmiten vielä 30-35 prosenttia varausta toiselle päivälle.
Huonoa Honor 20 Litessä
- Muovipinta altis sormenjäljille. Honor 20 Lite on kaunis katsoa, mutta sen muovipinta on myös lasipintaa alttiimpi sormenjälkien tarttumiselle ja pinnan pitäminen puhtaana on haastavaa. Mahdollisesti pidemmällä käytöllä uutena kaunis pinta voi myös pikku hiljaa naarmuuntua ja muuttua vähemmän kauniiksi.
- Micro-USB-liitäntä. Honor 20 Liten tekninen kokonaisuus on varsin kattava mutta särön lyö vanhakantainen Micro-USB-liitäntä. Sen ei vain pitäisi kuulua enää nykypäivänä osaksi 300 euron älypuhelinta. Jopa satasen edullisemmassa hintaluokassa Micro-USB-liitäntä alkaa olla jo pettymys, ja 300 euron hintaluokassa liitäntää on jo paljon vaikeampi puolustaa. Modernimpi USB-C-liitäntä olisi kätevämpi ja usein myös kestävämpi, minkä lisäksi Honor 20 Litessä nyt myös latausteho rajoittuu vain 10 wattiin.
Läheistä sukua Honor 10 Litelle – merkittäviä eroja Honor 20:sta ja Honor 20 Prosta
Honor 20 Lite on ominaisuuksiltaan varsin lähellä aiempaa Honor 10 Lite -mallia.
Tärkeimpiä parannuksia edeltävästä Honor 10 Litestä ovat tarkempi 24 megapikselin pääkamera sekä uutena mukaan tullut 120 asteen ultralaajakulmakamera 8 megapikselin tarkkuudella. Kolmas kamera takana on 2 megapikselin syvyyskamera, jollainen oli pääkameran rinnalla jo Honor 10 Litessä. Verrattuna Honor 10 Liteen Honor 20 Lite tarjoaa myös suuremman RAM-käyttömuistin (4 vs. 3 gigatavua) sekä tallennusmuistin (128 vs. 64 gigatavua).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknisesti Honor 20 Lite eroaa merkittävästi Honor 20 -sarjan kahdesta muusta älypuhelinmallista, Honor 20:stä ja Honor 20 Prosta. Keskeisimpiä eroja ovat etukameran löytyminen 6,21 tuuman näytön yläreunan lovesta eikä yläkulman reiästä, muovin käyttö takapinnassa lasin sijaan, taakse sijoitettu sormenjälkilukija, vähemmän tehokas Kirin 710 -järjestelmäpiiri sekä pienempi 3 400 milliampeeritunnin akku, joka ei myöskään tue nopeaa pikalatausta. Lisäksi latausliitäntä on Honor 20 Litessä Micro-USB-tyyppiä USB-C:n sijaan. Lisänä Honor 20 Litessä on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Suorituskyvyltään Honor 20 Liten Kirin 710 -järjestelmäpiiri alkaa sijoittua pikku hiljaa keskiluokan heikompaan joukkoon, vaikka onkin vielä toistaiseksi riittävällä tasolla 300 euron älypuhelimeen. Myös Huawei on kuitenkin esitellyt jo Kiinassa seuraavan sukupolven keskiluokan piirinsä Kirin 810:n, joka pikku hiljaa alkaa yleistyä Kirin 710:n seuraajana tulevissa keskihintaluokan älypuhelinmalleissa.
Kirin 710:n voimin Honor 20 Lite soveltuu edelleen myös kohtuullisen raskaaseen pelikäyttöön. RAM-käyttömuistin 4 gigatavun ja sisäisen tallennusmuistin 128 gigatavun määrä ovat puhelimen hintaluokassa hyviä lukuja, tai jopa päälle keskiverron. 4 gigatavun RAM-muistin avulla käytön pitäisi pysyä jouhevana jatkossakin, vaikka sovellusten muistivaatimukset jatkuvasti kasvavatkin.
Akunkesto Honor 20 Litessä on riittävä ja jopa keskivertoa parempi huolimatta suuresta näytöstä. 3 400 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa erinomaisesti yhdeksi aktiiviseksi käyttöpäiväksi ja jonkin matkaa myös toiselle päivälle. Valitettavasti akun latausteho rajoittuu 10 wattiin Micro-USB-liitännän kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamerat ovat osa-alue, jossa Honor on uuden sukupolven mallissaan tehnyt parannuksia Honor 10 Litestä. Pääkamera on nyt aiempaa tarkempi ja myös laadukkaampi. Sen kuvanlaatu on perushyvää tasoa suotuisissa olosuhteissa. Honor 20 Lite saa tallennettua hieman hämärämmässä kuviin myös yhä hyvin valoa. Verrattuna huippupuhelimiin kamera häviää kuitenkin yksityiskohtien tarkkuudessa ja väritoistossa.
Honor 20 Liteen lisätty ultralaajakulmakamera tarjoaa uuden mahdollisuuden kuvaamiseen. Vaikkei ultralaajakulmakameran kuvanlaatu huipputasoa olekaan tai yllä todellakaan pääkameran tasolle, voi se olla hyödyllinen joissakin tietyissä kuvaustilanteissa, kun kuvaan halutaan laajempi näkymä.
Kolmannen 2 megapikselin kameran merkitys kokonaisuudessa jää vähäiseksi. Sen pitäisi auttaa syvyystietojen tallentamisessa esimerkiksi muotokuvatilaa varten mutta samaan lopputulokseen voisi kuvitella päästävän vain pää- ja ultralaajakulmakamerankin avulla ilman kolmatta kameraa.
Honor 20 Liten kamerasovellus on totutun kattava tarjoten lukemattomia erilaisia kuvaustiloja käytännössä kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin. Erikseen mainittakoon pidempää valotusaikaa ja tekoälyvakautusta hyödyntävä Yö-kuvaustila sekä 720p-tarkkuuden 120 ja 480 fps -hidastusvideokuvaustilat. Videokuvaus Honor 20 Litellä onnistuu muuten 1080p Full HD -tarkkuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamerasovelluksessa on tarjolla helppo pikavalinta AI-tekoälyparannuksen kytkemiseen päälle ja pois. Uudemmissa Huawei- ja Honor-malleissa tekoälytila ei enää korosta värejä yhtä räikeästi kuin aiemmin, ja lopputuloksena AI-tilalla voi useimmiten olla jo enemmän silmää miellyttävä lopputulos.
32 megapikselin etukamera Honor 20 Litessä on hyvä. Kamera voi olla täysin sama kuin kalliimmissakin Huawei- ja Honor-puhelimissa, ja kuvanlaatu on odotetulla tavalla tarkkaa ja yksityiskohtaista.
Alta artikkelin lopusta löytyy muutamia testikuvia.
Testaushetkellä kesäkuun 2019 lopussa Honor 20 Lite -testipuhelimemme tietoturvapäivitykset on päivätty 1. maaliskuuta 2019. Kuukausittaisia päivityksiä Honor 20 Litelle ei näytä siis tulevan mutta päivityksiä pitäisi kuitenkin olla luvassa säännöllisesti. Käyttöjärjestelmäversiona on Android 9 Pie osana EMUI 9.0.1 -ohjelmistoversiota.
Viime aikoina laajasti uutisoitujen Yhdysvaltojen Huaweille asettamien rajoitusten ei pitäisi Huawein antamien tietojen mukaan vaikuttaa jo olemassa oleviin puhelinmalleihin, kuten Honor 20 Liteen, vaan niille on kerrottu olevan tulossa tuotteiden elinkaaren ajan tavanomaiseen tapaan käyttöjärjestelmäversio- ja tietoturvapäivitykset.
Kannattaako hankkia?
Honor 20 Lite on hinnoiteltu Suomessa toistaiseksi 299 euroon mutta jo tulevina kuukausina hinta todennäköisesti laskee tästä, jos aiemmin nähty kehitys toistuu uudessakin mallissa.
Ominaisuuksiltaan Honor 20 Lite on vain melko pieni päivitys – hieman paremmat kamerat ja enemmän muistia – verrattuna Honor 10 Liteen, jota saa kaupasta jo alle 200 euron.
Erityisesti tarjoushinnoin Honor 20 Litelle on markkinoilla myös monia varteenotettavia ja edullisempiakin kilpailukykyisiä vaihtoehtoja, kuten Nokia 7.1, Honor 10, Samsung Galaxy A40 ja Galaxy A50, Huawei Nova 3 ja Motorola Moto G7 Plus.
Paljon riippuu siitä, minkä puhelimen ulkonäkö ja koko ovat eniten oman makuun ja ominaisuuksien suhteen mitä yksittäisiä asioita puhelimessa painottaa eniten. Honor 20 Liten valttikortteja on edelleen varsin kookas 6,21 tuuman näyttö, joka on muutenkin hintaluokassa hyvä, sekä onnistunut kamerakokonaisuus. Myös 128 gigatavun tallennusmuisti on plussaa moniin vaihtoehtoihin verrattuna.
Alla esimerkkikuvia Honor 20 Litellä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »