Huawein perustajan ja toimitusjohtajan Ren Zhengfein mukaan Yhdysvaltojen rajoitukset ovat iskeneet yhtiöön odotettua kovemmin.
Ren Zhengfein mukaan Huawei odottaa nyt noin 100 miljardin dollarin liikevaihtoa tältä vuodelta, kun aiemmin sen alkuperäisenä tavoitteena oli yltää 125 miljardiin tänä vuonna ja 130 miljardiin ensi vuonna. Viime vuodelta Huawei kirjasi 104 miljardin dollariin liikevaihdon. Huaweilla odotetaan rajoituksista siis noin 25-30 miljardin dollarin iskua liiketoimintaan. Renin kommenteista kertoo uutistoimisto Reuters.
Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää jatkossa päätöksen pysyessä voimassa yhdysvaltalaisen teknologian – esimerkiksi komponenttien ja ohjelmistojen – myynnin Huaweille. Tämä aiheuttaa Huawein liiketoiminnalle monia ongelmia, ja on jo nyt – ennen kuin varsinaisia vaikutuksia itse tuotteissa on edes nähty – johtanut älypuhelinmyynnin merkittävään pudotukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on maailman suurin verkkolaiteyhtiö ja maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja, ja oli ohittamassa Samsungin ja nousemassa myöhemmin tänä vuonna ykköspaikalle ennen Yhdysvaltojen toimia.
Renin mukaan Huawein älypuhelinmyynti on laskenut 40 prosentilla viimeisen kuukauden aikana. Aiemmin tänään Bloombergin raportti kertoi myös Huawein odottavan 40-60 prosentin laskua kansainvälisiin, Kiinan ulkopuolisiin älypuhelintoimituksiinsa.
Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksen pysyessä voimassa Huawei ei voi jatkossa käyttää uusissa laitteissa Googlen palveluilla varustettua Androidia. Huawei on vahvistanut kehittävänsä omaa käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmään on viitattu Hongmeng ja Ark OS -nimillä, ja puheiden mukaan se voisi olla valmis markkinoille Kiinassa vielä tänä vuonna ja kansainvälisesti ensi vuoden aikana. Tiettävästi Huawein kehittämä käyttöjärjestelmä pystyy kuitenkin hyödyntämään Android-sovelluksia, mutta kehittäjien tulee tehdä pieniä muutostöitä taatakseen yhteensopivuuden ja toimivuuden Huawein järjestelmässä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttöjärjestelmämuutoksen ohella vielä suurempia kysymysmerkkejä Huawein tulevien älypuhelinten kannalta ovat ARM-yhteistyön katkeaminen, minkä myötä Huawei ei voi kehittää uusiin älypuhelimiinsa näillä näkymin uusien arkkitehtuurien mukaisia tehokkaampia nykyistä tehokkaampia järjestelmäpiirejä. Lisäksi sovellusten saatavuus tuleviin Huawein omalla käyttöjärjestelmällä varustettuihin laitteisiin on epäselvää, sillä monet suosituimmista sovelluksista ovat yhdysvaltalaisyhtiöiden kehittämiä eivätkä ne välttämättä voi tuoda niitä saataville Huawein sovelluskauppaan jatkossa.
Perustaja Ren Zhengfein mukaan Yhdysvaltojen toimien ”vahvuus ja kokonaisvaltaisuus” yllätti Huawein. ”Me emme odottaneet, että he hyökkäisivät meitä vastaan niin monissa asioissa”, kommentoi Ren. ”Me emme saa komponenttitoimituksia, emme voi osallistua työhön monissa kansainvälisissä organisaatioissa, emme voi työskennellä läheisesti monien yliopistojen kanssa, emme voi käyttää mitään missä on yhdysvaltalaisia komponentteja emmekä voi edes luoda yhteyttä verkkoihin, jotka käyttävät tuollaisia komponentteja”, tuskasteli Ren Zhengfei maanantaina puhuessaan Huawein pääkonttorilla Shenzhenissä, Kiinassa.
Tukalasta tilanteesta huolimatta Ren Zhengfei säilyi positiivisena tulevaisuuden suhteen ja odottaa vuodesta 2021 lähtien Huawein palaavan jälleen kasvuun. Huawei myöskään aio Renin mukaan leikata tutkimus- tai tuotekehityspanostuksia eikä laajamittaisesti vähentää henkilöstöä.
Huaweilla on kaksi tutkimus- ja kehityskeskusta myös Suomessa, Helsingissä ja Tampereella, ja niissä yhteensä yli 300 työntekijää. Viime viikolla mediatapaamisessa Huawein Suomen toimitusjohtaja David Liu vakuutti Huawein lisäävän investointeja Suomen tuotekehitykseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat ei ole esittänyt missään vaiheessa julkisesti minkäänlaisia todisteita siitä, että Huawei olisi suorittanut vakoilua Kiinan eduksi, vaikka on samalla sinnikkäästi pitänyt esillä Huawein aiheuttamia uhkia maan turvallisuudelle.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on väläyttänyt mahdollisuutta ratkaista myös Huawei-tilanne osana Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä laajempia kauppaneuvotteluja. Mahdollinen rajoitusten peruminen parantaisi Huawein tilannetta samantien merkittävästi, vaikka se ei poistaisikaan täysin tähänastisia vaikutuksia mielikuviin Huaweista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »