Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää jatkossa yhdysvaltalaisen teknologian – esimerkiksi komponenttien ja ohjelmistojen – myynnin Huaweille. Lisäksi Yhdysvallat on myös kieltänyt virastojaan ja niiden alihankkijoita tekemään hankintoja Huaweilta. Ja jo viime vuoden puolella Kanada pidätti Yhdysvaltojen pyynnöstä Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon liittyen Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden väitettyyn rikkomiseen Iranin kaupassa.
Kaiken kaikkiaan Yhdysvallat on siis ottanut Huawein monin tavoin tähtäimeensä. Huawei iskee kuitenkin myös takaisin, ja yhtenä tapana näyttävät olevan vaatimukset patenttien lisensoinnista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The New York Times raportoi lähteisiinsä perustuen, että tänä keväänä Huawei on alkanut vaatia Yhdysvaltojen suurinta mobiilioperaattoria Verizonia lisensoimaan siltä patentteja, joiden lisenssimaksut voisivat nousta yli 1 miljardiin dollariin.
Huawein 29. maaliskuuta Verizonille lähettämän kirjeen mukaan Verizon loukkaisi 238 Huawein patenttia liiketoiminnassaan. Kirjeen jälkeen Huawein ja Verizonin välillä kerrotaan olleen neuvotteluja sähköpostilla, puhelimitse sekä myös kasvokkain viimeksi viime viikolla New Yorkissa.
Huaweille patentit ja niiden lisensointi ovat tapa kerätä liikevaihtoa Yhdysvalloista tilanteesta, jossa sen tuotteet ovat käytännössä suljettu ulos maan markkinoilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huaweilta ei kommentoitu asiaa New York Timesille, ja myös Verizonilta todettiin vain, että ”johtuen laajemmasta geopoliittisesta kontekstista, millä tahansa asialla Huaweihin liittyen on vaikutuksensa koko alaan ja ne nostattavat kansallisia ja kansaivälisiä huolia”.
Kiinan taholta ei ole nähty vielä merkittäviä vastatoimia Huawei-jupakassa mutta se on kuitenkin tavannut amerikkalaisia teknologiajättejä ja varoittanut seurauksista niiden seuratessa Yhdysvaltojen asettamia rajoituksia. Kiinan on raportoitu valmistelevan omaa ”mustaa listaansa” epäluotettavista yrityksistä.
Yhdysvallat on perustellut Huawein vastaisia toimia kansallisella turvallisuudella. Yhdysvaltojen mukaan Huawein väitetty läheinen suhde Kiinan hallintoon muodostaa tietoturvauhan. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ikinä esittänyt julkisesti minkäänlaisia todisteita siitä, että Huawei olisi suorittanut minkäänlaista vakoilua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on myös aiemmin väläyttänyt mahdollisuutta ratkaista Huawei-tilanne osana laajempia Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä kauppaneuvottelua. Näiden neuvottelujen mahdollisesta edistymisestä ei kuitenkaan ole viime päivinä saatu suuntaan tai toiseen juuri uusia merkittäviä tietoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »